Endokrinologické vyšetrenie 13-ročného dieťaťa
Ahojte maminy , ako to prebieha, ide tam 13 ročný syn Je trochu nesvoj z lekárov a hanblivý.
@anonym_autor uz si odpoved dostala, ako prebieha vysetrenie. mna by zaujimalo, preco idete az teraz? doteraz ako rastol?
nizky vzrast nevznika nahle, tiahne sa to dlhe obdobie.
v13r sice este ej sanca na napravu, ak sa pride na poruchu, aj ked teda vysetrenia nejaky cas trvaju.cize z 13r bude aj 14r. no casto je dieta ale uz od narodenia.
kolko ma presnejsie, ma rovnych 13r, ci uz ma ldhsie po narodeninach? a aku ma vysku?
je kludne mozne, ze ma oneskorenie rastu, ktore su bezne u niektorych deti vysytuje a jeho rast je v poriadku. cize este moze byt vsetko ok. tazko povedat, musela by som mat viac info,a yb som to vedela zhodnotit.
@anonym_autor uz si odpoved dostala, ako prebieha vysetrenie. mna by zaujimalo, preco idete az teraz? doteraz ako rastol?
nizky vzrast nevznika nahle, tiahne sa to dlhe obdobie.
v13r sice este ej sanca na napravu, ak sa pride na poruchu, aj ked teda vysetrenia nejaky cas trvaju.cize z 13r bude aj 14r. no casto je dieta ale uz od narodenia.
kolko ma presnejsie, ma rovnych 13r, ci uz ma ldhsie po narodeninach? a aku ma vysku?
je kludne mozne, ze ma oneskorenie rastu, ktore su bezne u niektorych deti vysytuje a jeho rast je v poriadku. cize este moze byt vsetko ok. tazko povedat, musela by som mat viac info,a yb som to vedela zhodnotit.
@majamat 148 a bude mať v marci 14, doteraz to pani doktorka riešiť nechcela
@anonym_autor neviem aku vysku mate rodicia/stari rodicia, ale toto je naozaj nizka vyska
@pribinak muž má 178 a ja 165 a má aj slabú pubertu nie až takú akú ma mať
@majamat 148 a bude mať v marci 14, doteraz to pani doktorka riešiť nechcela
@anonym_autor podla grafu RustCZ sa nachadza na 1%. citlivejsi ukazovatel je skore, ktore mi tento graf uazuje a toto skore ( SDS ) pouzivaju aj endokrinologovia, no samozrejme su rozne grafy. ten co pouzivam je vlemi prakticky ( je to program v PC ) a je robeny na statistike ceskych deti, co maju k nam dost blizko. preto sa mi paci viac ako ten,c o pouzivaju lekari, no su v tychto grafoch mensie odchylky.
a teda SDS mu vychadza na -2,22.
aby si rozumela, SDS 0, co je primer, je na 50%. ak je diet amensie, SDS ide do minusu a ak je vyssie, ide do plusu, samozrejme v % je stredna vyska medzi 25-75%. no ak dieta na 5% moze byt zdrave, dokonca aj na 1%. rast sa musi hodnotit komplexne + doplna sa vysledkami vysetreni. a teda je dobre zhodnotit aj kolko rocne dieta narastie, u 13-14r chlapca je aj dolezite, v akom stave ma pubertu, ake velke sa narodilo a na aky tt ( toto je dolezite pri konkretnej dg ), aku vysku maju rodicia ( ak nespada do pasma vysok podla rpdicov, tak sa mozu zhodnotit aj dalsi predkovia, obzvlast,a k sa nevie, preco je dieta nizke ), potom ej to doplnene vysetreniami.
kazdy lekar robi trosku inak, uz som tu videla vselico ( mame skupinu s nazvom - Naše dieťa rastie pod 3 percentilom ), ale teda vseobecne by sa mala vysetrit stitna zlaza a vylucit porucha jej funkci, dalej vylucit celiakiu, tiez sa v roznom poradi robia testy na rastovy hormon a geneticke vysetrenie, predtym sa v krvi vysetrije rastovy faktor a zhodnoti sa kostny vek ( napovie v akom stave je vyvoj )
a skoro som zabudla, ak by rastol primerne, nema ani urychlenie,a ni oneskorenie, potom bude jeho konecna vyska na 165cm.
Rástol normálne potom sa to spomalilo, a teraz je to už také o ničom
Rástol normálne potom sa to spomalilo, a teraz je to už také o ničom
@anonym_autor viem ti zhodnotit rast tvojho syna, len potrebujem viac info.
vidim, ze si tu ako anonym, prakticky tu ta s takymito informaciami nikto nespoji,c ize mozes aj sem, pripadne sa da cez spravy ( neviem ci sa tam da anonymne ). napisem ti,c o potrebujem veciet.
1. aky velky sa narodil a v ktorom tt ( SGA deti mavaju poruchu rastu )
2. vyska rodicov
3. ako rastie. idelane by bolo, keby mi vies napisat vysku na 1r, 2r, 3r ... atd az doteraz, ak nebol odmerany presne v obdobi narodenin, potom by som potrebovala vediet ak kolko mesiacov pred,c i po narodkach ako teraz som zadala, ze 13r+9m do grafu.
v takejto forme mi je to lepsie, ze vek v rokoch+ mesiacoch.
4. a kedze ma uz skoro 14r, tak by ma zaujimalo ci ma uz znamky puberty a ako dlho.s kor telesne, nnei psychicke, lebo tie psychicke mozu byt sposobene aj napodobnovami rovesnikov - nevedome apodonovanie, kedze su sucastou pubertalneho kolektivu.
@anonym_autor viem ti zhodnotit rast tvojho syna, len potrebujem viac info.
vidim, ze si tu ako anonym, prakticky tu ta s takymito informaciami nikto nespoji,c ize mozes aj sem, pripadne sa da cez spravy ( neviem ci sa tam da anonymne ). napisem ti,c o potrebujem veciet.
1. aky velky sa narodil a v ktorom tt ( SGA deti mavaju poruchu rastu )
2. vyska rodicov
3. ako rastie. idelane by bolo, keby mi vies napisat vysku na 1r, 2r, 3r ... atd az doteraz, ak nebol odmerany presne v obdobi narodenin, potom by som potrebovala vediet ak kolko mesiacov pred,c i po narodkach ako teraz som zadala, ze 13r+9m do grafu.
v takejto forme mi je to lepsie, ze vek v rokoch+ mesiacoch.
4. a kedze ma uz skoro 14r, tak by ma zaujimalo ci ma uz znamky puberty a ako dlho.s kor telesne, nnei psychicke, lebo tie psychicke mozu byt sposobene aj napodobnovami rovesnikov - nevedome apodonovanie, kedze su sucastou pubertalneho kolektivu.
@majamat 38 týžden 49 cm 2,89 kg 12 mesiacov71,18 mesiacov 76 cm 3 roky 90, 5r 103 7r 114, 9r 125 11 r. 137 13 r 145 to sú údaje z prehliadok, muž 178 ja 165
Puberta neviem Doktorka mu len kukla do gatí a usudila, že sa jej nepáči
@anonym_autor zoberu mu krv, moč, potom zhodnotia doterajsie tempo rastu, odmeraju ho a odvazia, pohmatom skontroluju stitnu zlazu a urobia jej sono.
Zistia rodinnu anamnezu (vyska vaha rodicia a stari rodicia)
Toto je prve a zakladne vysetrenie
@pribinak aj pubertu určujú?
@anonym_autor ok, idem to popozerat.
co sa tyka puberty, tak ano, dokazu vyhodnotit aj hladiny pohlavnych hormonov z krvi. tak zistia v akom stave je puberta. obzvlast sa to robi u deti, ktore su vo veku, kedy prichadza puberta. pripadne pri podozreni na oneskorenie, ci predcasnu pubertu.
@anonym_autor 😀 dobre to vyznieva, ze mu kuka do gati a nepaci sa jej 😀
predpokladam, ze sa jej vyvoj nezda, zrejme skor ide o zaostavanie.
ak teda nema nejake jasne znamky puberty, rpipadne len poinajucu pubeetu, pediatri to casto nevedia dobre zhodnotit. kludne moze ist o oneskoreny vyvin a v takom priapde dieta dobehne vysky rodicov neskor a bude rast zrejme aj dlhsie ako rovesnici. cize ak teda puberta nijak zasadne rozbehnut anie je, zrejme to moze byt aj jeho pripad, obzvlast ak doteraz rastol dobre, este som to nehodila do grafu, no uz na 1r vidim, ze bol mensi.
co sa tyka velkosti pri narodeni, narodil sa normalne velky, cize tma problem nebude.
co sa tyka genetiky, tak ak by mal vysku na otca, mal by mat jeho vysku - priblizne +/- par cm. kludne aj +/-4cm.
a by zdedil vysku po tebe, tka bude jeho vyska okolo 😀teraz pozeram, ze v zasade rovnako - 178cm a +/- par cm.
malokto si uvedomuje, ze ak porovnavame zensku a muzsku vysku, resp vzrast, genetiku, tka sa musi porovnavat len rovnake pohlaie, pripadne vyska sa upravi na dane pohlavie a ty mas muzsku vysku 178cm. my sme na tom podobne, ja 164cm a mm 177cm ( po prepocte sme s mm na tom rovnako )
TEDA IDEM NAHADZAT DO GRAFU TIE VYSKY.
@anonym_autor takze za 1r narastol 22cm, co je primerny rast pre toto vekove obdobie, no a napriek tomu uz tu bol v grafe len na 4%, cize pomerne nizko.
do 1,6r narastol 5cm, co je sice este priemerny rast, ale skor na spodku primeru. diet amoze rast an spodku rpimeru len nieked,y nie stale, inak v grafe klesa. ak klesa v grafe, naznacuje to poruchu rastu. v tomto veku sa v grafe umiestnil na 2ˇ%, cie tam uz je pokles. samozrejme kolisanie je bezne, ale u nizkych deti my rodicia tlacime kazdy cm 🙂 lazdy cm je dobry, cizeneradi to vidime, ked dieta est ev grafe klesne.
potom do 3r narastol 14cm, co by sa teoreticky dalo povazovat tiez za primerny rast. povedzme, ak by smedali do 2r 6cm, co by znamenalo za 2r 11cm, to je primer a za 3r 9cm to je tiez primer. obe cisla su stredny primer. trosku vyskocil na 3%.
do 5r narastol 13cmc o je primerny rast ale je tam trosku pokles na 2%. on je totiz tu an hranici medzi 2-3%. ako som pisala, SDS je presnejsi ukazovatel a aj v 3r aj v 5r ma SDS -1,96. cize rovnaka hodnota, ale jeden rok to spada pod 3%, o 2 neskor uz pod 2%. to poukazuje, ez je na tejto hranici.
potom do 7r narastol 11cm, co je trosku pomalsi rast,a le rast prirodzene u deti v tomto veku az do puberty lahko klesa. no zatial to spada do primeru. drzi sa na 2%. SDS ale pokleslo na -2,14.
do 9r narastol opat 11cm, co j opat primerny rast a tym, ze priemerna rychlost rastu klesa, preto hoci rast bol rovnaky ako v predchadzajucom obdobi, v grae troskustupol na 3% a SDS -1,94
do 11r bol rast 12cm,c o je rimer, no zvycajne v totmo veku astava predpubertalne spoalenie, preto v tomto obdobi takyto narast sposobil vzostup az na 7% ( SDS - 1,44 ), no kludne je mozne, ze meranie nebolo presne, lebo v porovnani s ostanymi meraniami je toto dost skok hore, taka odchylka od inak stabilnej pozicie v grafe.
do 13r je tma narast len 8cm ( ak by bolo meranie nepresne v 11r, potom by toto mohlo byt viac, aj 9-10cm ) a teda opat tu ol na 3% a SDS -1,93. toto je taka stabilna pozicia,c o ma - okolo 2-3% a SDS okolo -2,0
za dalsie obdobie 9m narast len 3cm, co by mohlo byt aj predpubertaln spomalenie. no samorejme toto moze sposobit pokles v grafe a preto teda aj poklesol an 1% a SDS -2,22.
@anonym_autor su tu 2 moznosti.
1. ak teda fakt este pubertu nijak zasadne rozbehnutu nema, tak moze amt rastove oneskorenie.
pripadne aj poruchu pohlavneho dozrievania, ale teda totomoze vyprovokovat aj neunkcna stitna zlaza. no skor by som bola za to oneskorenie vyoja, co kludne moze byt zdrave, ale proste nerastie v primere, ako vacsina deti, ale mimmo priemer. myslim si to preto, ze ten obraz nizkeho detata cele detstvo a nasledne vybehnutie az po tom, co uz rovesnici maju pubertu za sebou, to mavaju rpave taketo deti, co maju oneskorenie.
ti mladici,co kedysi rastli na vojne, to boli ti s oneskorenim.
a druha moznost je, ez ma poruchu rastu prebiehajucu od narodenia s tym, ze teraz dosiahol obdobie, kedy sa jeho rast uz spomaluje velmi. u deti s poruchou rastu nemusi nastat zasadne spomalenie, moze ist len tek pozvolne, ale cim viac rokov maju, tym vyssia pravdepodobnost je, ze nastane aj zavaznejsie spomalenie, ci aj zastavovanie rastu.
fakt je, ez by bolo dobre, absolvovat vysetrneia co najskor, ebo je vov eku, ked ma pred sebou uz len par rokov rastu a uz malo casu na dobehnutie.
Ďakujem
Boli sme na rtg zápästia. Zobrali mu krv, odmerali ho, aj obvody a také potom mu urobila vysetrenie od hlavy po päty.
Po výsledkoch nás bude kontaktovať, je vysoko pravdepodobné, že pójde na test na rastový hormón bude nutná hospitalizacia Zatial iba jediný záver je Oneskorená puberta.

@anonym_autor zoberu mu krv, moč, potom zhodnotia doterajsie tempo rastu, odmeraju ho a odvazia, pohmatom skontroluju stitnu zlazu a urobia jej sono.
Zistia rodinnu anamnezu (vyska vaha rodicia a stari rodicia)
Toto je prve a zakladne vysetrenie