Farmakoterapia detí s ADHD

zuz9na
7. feb 2017

Milé mamičky, som študentkou špeciálnej pedagogiky a momentálne pracujem na diplomovej práci, kde sa snažím zistiť názor rodičov, mamičiek na užívanie liekov pri diagnóze ADHD ( porucha pozornosti a hyperaktivity). V dnešnej dobe bohužiaľ narastá počet detí, ktorým bola stanovená táto diagnóza a čoraz viac rodičov sa musí s týmto problémom vysporiadať a nájsť ten najvhodnejší spôsob, ako pomôcť svojmu dieťatku. Existuje mnoho prístupov v rámci liečby, či už ide o behaviorálnu terapiu, biodfeedback,... a tiež i farmakoterapia a teda podávanie rôznych liekov,ktorých cieľom je tlmenie hlavných príznakov dieťatka. Literatúra ponúka množstvo postrehov a názorov k téme farmakoliečby detí s ADHD avšak mňa by oveľa viac zaujímal váš názor k danému problému. Preto je mojou otázkou, ak by vášmu dieťatku bola alebo je zistená porucha ADHD, prikláňali by ste sa k liečbe prostredníctvom farmak, alebo by ste volili inú, alternatívnejšiu liečbu? Verím, že sa nájde niekto, kto bude ochotní sa svojim názorom, skúsenosťami podeliť. ďakujem 🙂

ceresnovci
7. feb 2017

Adhd sa venuje prilisna pozornost. Osobne si myslim, ze disciplina, poriadok, vychova respekt je najelpsi liek.

Dnes sa kazdemu neposednemu dietatu stanovi diagnoza a ucitel, postav sa na hlavu.

loginexistuje
7. feb 2017

je rozdiel medzi tym kto ADHD diagnostiku a aky je stupen zavaznosti .. ADHD znamena aj nezrelost niektorých častí mozgu a pokial ma dieta stredne tazké az tazke ADHD tam sa bez liekov tazko niekam pohnut ... samozrejmostou su aj rezimove opatrenia atd..

Lieky su len časťou liecby ...

zuz9na
autor
7. feb 2017

@loginexistuje v prvom rade ďakujem za reakciu. Áno, je rozdiel v stupni závažnosti ADHD, avšak často sa stretávam s tým, že ak sú dieťaťu predpísané medikamenty, rodičia hľadajú iné dostupné alternatívy, než práve spomínanú liečbu. Stretla som sa s úpravou stravy a pod. Preto som chcela vedieť, aké názory a reálne skúsenosti majú rodičia týchto detí.

zuska88
7. feb 2017

@ceresnovci nesuhlasim s tym ze disciplina a spol. pomozu vyriesit neurologicky problem ktory nastava biochemickou nerovnovahou resp. urcitymi odchylkami ci lahkym poskodenim mozgu...Tu naozaj nejde o neposedne ci drze dieta!!! Je to porucha pozornosti alebo porucha pozornosti spojena s hyperaktivitou ktora sa sice vekom a spravnym vedenim moze zmiernit...

loginexistuje
7. feb 2017

@zuz9na samozrejme ze kazdy skusa najprv schodnejsiu cestu .. a vsetci sme si tym presli .. obmedzenie cukru, dieta bez cukru a lepku GFGC, magneziove maste, vitaminy, esprico atd atd..
potom pridu milniky (skolka, skola ) a uz to ide .. nie su asistenti, nie su spec. pedagógovia atd... este aj samotni psychológovia resp. ich cast to berie ako rodicovske zlyhanie .. (pritom rodic vychoval starsie deti rovnako a ..) samozrejme biofeedback, INPP, terapie, (filialna ... atd)

zuz9na
autor
7. feb 2017

@zuska88 Tiež som rovnakeho nazoru. Je dokazane, ze ADHD nie je len o nezvladnutej vychove rodicov, aj ked do istej miery ma samozrejme na prejavy priznakov vplyv i socialne prostredie dietata a vychova, ci pedagogicky pristup avsak primarna pricina suvisi s cinnostou mozgu. A to zial len vychovou neovplyvnime.

sasajanaj
24. okt 2017

@ceresnovci z tejto odpovede je evidentné, že nemáte šajnu o tom aké to je zažiť bežný deň s dieťaťom s ADHD.

sasajanaj
24. okt 2017

My sme zatiaľ odmietli liečbu liekmi, dôvod-nebudem do svojho dieťaťa dávať chemicky podobnú látku amfetamínu, s rovnakým účinkom, aj keď v malých dávkach. Príde mi to ako pouličná droga na predpis. Nelieči príčinu len tlmí príznaky. Oblbovák. Áno sú situácie, že by som jej najradšej nejký dala aj sebe. Zvažujeme biofeedback, podávame konopný olej, b-komplex a ja za seba mám pocit, že potrebujem psychoterapiu, lebo nervy v kýbli a reagujem podráždene a krikom, aj keď viem že to nikam nevedie a ona za to nemôže. Učiť sa s ňou a som totálne vyčerpaná. A to sme iba prváci. Ale nedala by som ruku do ohňa za to, že by sme po nich nesiahli ak by mala ťažšiu formu.