icon

Febrilné kŕče

dzein25
26. okt 2012

Mamičky, ktoré máte dočinenia s febrilnými kŕčami........chcem sa spýtať, či každý febrilný kŕč je iný.....minulý víkend sme prekonali druhý krá FK a bol iný ako ten prvý 😢 Strašne sme sa s manželom vyľakali.....nastal náhle v noci pri teplote 38,2 C a pred spaním žiadna teplota......Nechceme sa už báť.....veriť, že sa to do piateho roku vytratí???

letasi
5. dec 2013

@lucinka204 ak má teplotu sprevádzanu feribilnými kŕčami je doležite aby neboli veľé poklesy naraz-prudko-vtedy tak telo reaguje,nezrážať teplotu v žiadnom prípade!!!Teplota je signál že telo bojuje ak ju zražaš liekmi a obkladmi nastane prudký pokles a krče...ja malej zrážam až keď má nad 40 aj to pomaly (to mi povedala naša neurologička)... ak ma eeg čiste nemá zmysel pchať do nej antiepieptika,tie maju strašne veľa NÚ.

prasiatko30
5. dec 2013

@lucinka204 do tych 6-7r je to normalne ak sa budu zjavovat aj po tom 6r tak sa obycajne ziada neurologicke vysetrenia - nasa mala FK do tych 4-5r nejako pred dovrsenim 5r mala posledny raz a teraz uz ani nevieme ze nieco take existuje - nerobit paniku neuzivat sbytocne epileptika alebo vyhladat dr ktory ma pokrokovejsie zmyslanie a prestudovane posledne studie a vyskumy.

lucinka204
5. dec 2013

@prasiatko30 a kolko krat mala vasa mala FK?

prasiatko30
5. dec 2013

@lucinka204 uz si nepamatam ale viac ako 3x urcite pokial nema zly nalez neurologicky po uplynuti FK, nema dlhsie FK ako 15min, tak by nemal byt problem ako hovorim do tych 5-6 r je to normalne - my sme zakazdym poFK isli ku dr ten ju prezrel skontroloval ze sa zrekuperovala ok ak by sme napr teraz v 7r mali znovu nejake FK tak uz je to cudne ale teraz uz je to ok

lucinka204
5. dec 2013

@prasiatko30 bola som u 2 neurologov a obaja strasia epi zachvatmi.. hovorili, ze caste FK mozu viest k epi.. je mi uz z toho celeho nanic, pri kazdej teplote sa roztrasiem a som suca na psychiatriu :(

prasiatko30
5. dec 2013

@lucinka204 nalez EEG ma ok? Nas pediatricka ani s EEG netrapila proste do tych 6r je to normalne -
Pokial su to fakt len obycajne FK. Tvoje dieta ma aj nejake ine priznaky, komplikacie, trvaju jej Fk dlhsie ako tych 10-15min? Lucinka naozaj neviem co ti mam na to povedat ja viem ze ja som bola velmi vystresovana lebo je to velmi neprijemne ale aby ma este aj dr strasila 😖

lucinka204
5. dec 2013

@prasiatko30 ano EEG mala stale dobre, robili jej EEG stale par dni po krcoch a potom aj kontrolne o niekolko mesiacov. boli to ,, obycajne ,, FK, trvali asi 3 minutky, pri poslednych sa aj pokakala a a slintala. presne by som potrebovala lekara, ktory by ma utesil. boli sme aj u liecitelky a ta ma dorazila, ked povedala, ze ona vidi nejaky nalez na hlavicke, ze to nebudu len FK!!! ale dakujem ti velmi pekne, taketo slova som potrebovala pocut 🙂

prasiatko30
5. dec 2013

@lucinka204 vies chcela som ti sem hodit nejaky link na nejaky ukludnujuci odborny clanok v slovencine ale tie co som nasla vyzneli skor na vyvolanie obav a tak som si hodila spanielske hladanie a tam prva veta co je asi v tom zmysle ze aj ked FK vypadaju pre rodica alebo opatrovnika dietata hrozostrasne vo vacsine pripadov nesposbuju ziadnu ujmu na zdravi a ani to ze ich dieta prekona neznamena ze bude mat trvale nasledky na zdravi - to je prva veta vo vstupe o FK na stranke medineplus encyklopedie v spanielstine 🙂

Potom pokracuje ze sa vyskytuje u deti inak zdravych, vo veku od 9m do 5r - vacsinou u chlapcov. Je tam dost prekazatelny faktor dedicnosti - ak jeden z rodicov maval FK je velmi mozne ze aj niektore z deti budu mat

Dalsiu zaujimavu vec ktoru som tu ja tiez spominala FK sa vyskytuje vacsinou v prvych 24h ochorenia a nie vzdy vtedy ked ma dieta najvyssiu teplotu. Dieta sa moze pozvracat alebo pomocit - uvolnia sa mu sfinktery.

Robim len taky vytah z toho vsetkeho co tam je -
O vysetreniach pise napr -
Pri typickom FK a potvrdeni primarneho ochorenia - virusove alebo bakterialne ochorenie nie su potrebne ine potrobnejsie vysetrenia tieto su nutne len v pripade ze dieta je mladsie ako 9m,FK trvaju viacej ako 15min, dieta ma nejaku mozgovu, neurologicku poruchu alebo poruchu vyvoja, FK bol limitovany len na jednu cast tela, dieta malo viac ako jednu FK za 24h alebo ma anormalne vysledky pri neurologickych vysetreniach po odzneniFK.

A v prognoze hovori-
Prva epizoda FK je hrozostrasnym momentom pre rodicov a vacsina z nich sa boji ze ich dieta zomrie bude mat poskodeny mozog ale jednoduche FK su neofenzivne a neexistuje ziadna evidencia zeby sposobovali smrt, mozgove poruchy, epilepsiu, znizenie IQ alebo problemy ucenia. Vacsina deti prekona/prestane s FK do 5r.

Niektore deti mozu prekonat aj 3a viac FK vo svojom zivote. Pocet FK nema ziadnu spojitost s rizikom vzniku epilepsie.

Samozrejme ta upozornuju ze dieta treba zaviest po kazdomFK ku dr aby ho vysetril a stanovil ze sa dieta zotavilo do pohody, ak vidis ze tie FK je atypicky - a pod ale pokial su to klasicke FK tak mozog neposkodzuju ani nezvysuju pravdepodobnost vyskytu epilepsie. Takze animo ja viem ze je to otrasne obdobie ale to prejde 🙂

.

kaja73
6. dec 2013

@lucinka204 nasad malej ryby tuk-omega kyselina pomahaju mozgu dozrievat a znizia pravdepodobnost FK.
pri kazdej teplote hned zvys davkvanie rybieho tuku,plus maj doma vzdy mineralku magnezia-hned ju pri teplote malej daj po lyzickach pit-jej obsah mineralov tiez znizi ich pravdepodobnost.
Tiez je dobre pri teplote hned doplnat sol-bud ako kuraci vyvar,ci slane tycinky.Ale ten vyvar je najlepsi.
A zacni davat malej c vitamin-napr cucaci Jemiensom ovocne pastilky-jedna ma 500mg-ma to dobru chut a v chorobe hned zvys davkovanie- kazde dve hodinky jej daj cucat stvrtku,ci polku z nej.
V zdravi staci jedna-dve za den-rozdel jej jednu na dva krat napriklad.
drzim palce aby ste sa FK uz vyhli.

lucinka204
29. dec 2013

@prasiatko30 dakujem velmi pekne, taketo povzbudive slova som potrebovala pocut 🙂

martina646
29. dec 2013

@ajuska80 Moja dcerka dostala prvy krat FK 12 dni po tretom ockovani Hexa + pneumokoky. V ten isty den priviezla zachranka do nemocnice o trosku mladsieho chlapceka, co to mal presne tak, ako my, len pri druhej davke. Lekari suvislost s ockovanim skor nepripustaju ako pripustaju, ale ja som chcela, aby to moja pediatricka hlasila ako neziaduci ucinok na ŠÚKL, sama som jej doniesla to tlacivo vyplnene. Najskor ma odbila, ze to s tym nesuvisi, ked to bolo "AŽ" po 12 dnoch, nejako som sa nechala odbit. Potom som ale velmi intenzivne studovala informacie o dalsom ockovani MMR, ktore sme mali kratko na to absolvovat a rozhodla som sa ho odlozit na neskor, aby som ju nevystavovala dalsim teplotam a latkam v nom obsiahnutym . FK su v pribalovom letaku uvedene ako NÚ. Ked som jej to prisla oznamit, trvala som na odoslani toho hlasenia, aby som mala aspon nieco, ak by ma tahali po sudoch z hygieny kvoli odmietnutiu ockovania. Ze som vlastne neodmietla len tak, ale nieco sa u nas vyskytlo. Odvtedy mala FK este raz, asi 2 tyzdne po prvom vyskyte a to vtedy, ked som ju pri teplote 38.6 osprchovala vlaznou vodou. Potom mala este niekolkokrat teplotu, ale nastastie bez FK. Niekedy dam Paralen alebo Nurofen uz pri 37.5, niekedy len viac pozorujem a chodim nakukat, ked spinka a nedam ziadny liek.

ajuska80
29. dec 2013

@martina646 U nás tiež 12 deň po tretej Hexe + pneumokoky... ja som na našu pediatričku použila fintu, a síce, že do kontroly na neurológii ďalšie očkovanie máme zakázané od primárky neurológie... čo je len polovičná pravda, lebo ona mi len odporučila počkať a nie zakázala.... od vtedy mala naša princezná viac-krát vysoké teploty (zo zúbkov), ale bez FK (klop-klop) Držím Vám palce

martina646
29. dec 2013

@ajuska80 Tak to som ja zase az tak nemusela riesit "fintou", mne to nasa pediatricka sama navrhla, ze o ockovani sa budeme bavit az po kontrole na neurologii, lebo na MMR je dost velky interval, kedy sa ockuje. Potom ale prisli nejake sopliky, dokonca mi chuda male chytila slintavku, takze ak by som to zratala v obdobi od 15. do 18.mesiaca snad ani nebol interval, kedy by bola vkuse aspon 14 dni Tip Top zdrava a teda suca na ockovanie. A neurologicka ti to odporucanie na odklad dala aj pisomne? Lebo ja som sa tej nasej na to pytala po 3.kontrole a povedala, ze nevidi na to dovod, kedze zatial vyzera vsetko OK.

ajuska80
31. dec 2013

@martina646 Naša malá má ešte len 15 mesiacov a na prvú kontrolu na neurológii máme ísť až v apríli.... takže teraz čakáme...

martina646
31. dec 2013

@ajuska80 my sme povodne nemali ist hned, ale ked sa jej to v priebehu 2 tyzdnov zopakovalo, pytala som si najblizsi mozny termin.

evi55
28. júl 2014

Máte niekto skúsenosť s febrilnými kolapsmi aj vo vyššom veku (12-15)?

xxxjanetaxxx
19. sep 2014

@lucinka204 prosím ako ste dopadli? prešli ste na lieky či zostali ste bez...

lucinka204
19. sep 2014

@xxxjanetaxxx EEG mala v poriadku, lieky som odmietla. odvtedy sme bez FK, ale pri teplote dávam prvých 24 hodín rektálny diazepam 3krát denne. nerada ho dávam, ale pri tabletkovom nám aj tak zakŕčovala, tak sme sa dohodli takto.

xxxjanetaxxx
19. sep 2014

@lucinka204 u nás včera štvrtý krát zakrčovala, mala 2x po sebe keď mala rok, potom dva roky pokoj a teraz mala v máji mala tretí záchvat, EEG v poriadku, magnetická rezonancia mozgu v poriadku, epileptiká som odmietla, včera zase kŕče, už zvažujem, že prejdeme na epileptiká, mám dvojčatá, obe mávajú kŕče pri horúčkach, naštastie ešte ich nemali naraz, naše záchvaty sú silné, niekedy sa jej ani nedá podať rektálny diazepam, potom nás odvezie sanitka, poležíme si na JIS-ke a po troch dňoch v nemocke nás pustia domov, 3x denne rektálny diazepam ti kázal dávať neurológ? moja má teraz vracačku a mám dosť po rektálnom je totálne bezvládna, musím ju držať aby nevdýchla zvratky a do toho aj druhá, no mám dosť...

lucinka204
19. sep 2014

@xxxjanetaxxx áno kázala neurologička, po tabletkovom nám 2krát zakŕčovala, od kedy dávam rektálny klop-klop v poriadku, aj mám istotu, už sa na ten diazepam spolieham, po ňom nám nezákrčovala. prvých 24 hodín je najrizikovejších, deti zvyknú zakŕčovať len vtedy. tiež je po ňom malátna, dezorientovaná, je mi aj do plaču ☹ ale lepšie ako zase stresovať pri FK.. uff, no ti nezávidím, že obe detičky majú FK. u nás mladšia zatiaľ nie, dúfam, že ani nebude, aj keď ma upozorňovali, aby som bola pripravená aj na to, lebo zvykne to mať aj súrodenec. neboj sa, ak máte všetky výsledky v poriadku, bude to dobré, len vyčkať, kým to prejde.. ach ako som ja neznášala túto frázu, ale je to tak.. ako vyzerajú kŕče u vás? u nás trvajú okolo 3 minút ( aj keď mne sa to zdá ako celá večnosť), naposledy sa aj pokakala a veľmi slintala. tiež vždy volám záchranku, naposledy (v novembri) ju lekár prezrel a vravel, že nemusíme ísť na príjem, keď je to opakovane, ale chcela som ísť pre svoj pokoj.. tiež sme tam vždy 3 dni, kým teploty neklesnú. a čo sa týka antiepileptík.. majú veľa vedľajších účinkov. mne neurologička chcela predpísať na pol roka, na skúšku, vravela, že kým bude brať tieto lieky určite pri teplotách nezakŕčuje, ale keď ich doberie zase môže kŕčovať. ja som rada, že som odmietla, nevidela som význam, keď mala výsledky vyšetrení v poriadku.. poriadne sa poraď pre pre a proti.. držím palce, ak si spomenieš, daj mi vedieť, ako ste dopadli.

mirka1508
21. sep 2014

Aj my sme mali stym skusenosti syn mal 8 mesiacou ked sme to dostali prvy krat bolo to strasne..mal teplotu 39 a ked sa zobudil tak to zacalo prestal dychat zacal modriet a jazyk mu zapadol volali sme sanitku do 3 minut prisli dali mu cipku diazepan a este predtym sa nam podarilo ho prebrat..od vtedy mame v chladnicke cipku diazepan a pri zvysenej teplote dostane pol diazepanu a takto my fungujeme..je to hnusny pocit

tinka323
25. okt 2014

@xxxjanetaxxx boze, strasne. My sme mali 3x, posledny krat .vcera necakane zas v skolke po zobudeni 39.mne sa hned podlomili kolena.hned pohotovost, kedze my sme zakrcovali uz aj pri 37,8.no v noci sme mali 40,4 s manzelom sme ani nedychali kazdu sekundu sme cakali.nastastie vcera a zatial doteraz nic.ale diazepan od rana, strasne nam prudko stupaju a klesaju.mna by mohli kludne zaviest aj na psychiatriu.vcera sice mal 6 sekundovy kolaps a prvykrat bol muz pri nom, vypadol mu aj teplomer z ruky co sa tak nalakal.predtym nevidel bol v robote a prisiel ked uz bola Achranka u nas.jaj zienky, drzim palce vsetkym.bojujme

xxxjanetaxxx
26. okt 2014

@lucinka204 v utorok, ideme na EEG, ale už keď som ju objednávala, neurologička mi povedala, že po štvrtom záchvate už nemám na čo čakať a ďalej odmietať lieky, že jej môžem ublížiť, mojej druhej dcérke (jej dvojčaťu) po druhom záchvate začalo utekať očko, máme s tým teraz problém očná potvrdila, že je to následok záchvatu, je to predsa neurologiký problém, okrem toho pri druhom záchvate ma za ňou ani nepustili do sanitky, lebo malá kolabovala, mali nachystaný defibrilátor, ja už asi na tie lieky prejdem, aj keď na 100% neviem, či robím dobre :(

@tinka323 vás nechcú dať na epileptickú liečbu, keď ste už mali tri záchvaty?

tinka323
26. okt 2014

@xxxjanetaxxx strasili nas samozrejme hned tou diagnozou, lezali sme v nemocni , spravili az 1vysetrenie to eeg nebolo Uplne 100 percentne dobre ale epi vylucili a berieme do 5 rokov magne b 6.ale zda sa mi ze uz aj viem im predchadzat dnes mame 3 den kolisave twploty od 36-40 a v lekarni mi celjom fajn poradili. Diazepan 2 mg davam rano na obed vecer. KED zacina stupat, vetram oblecrnie lahucke, lrijryvka letna.krd zacina lrudko klesat ponozky, este jedno triko a teplejsi paplon.lebo vcera ked mu klesla na 36 zrazu sa zacal klepat, ruky biele studene tak chytro zahrievat a teply caj. ZATIAL TO FUNGUJE.

xxxjanetaxxx
26. okt 2014

@tinka323 u nás to je ťažšie, neviem ich ustrážiť, už chodia do škôlky, tam sa to nedá, ale moje malé majú kŕče už pri 37,5 tiež sme hneď po zistení teploty 3-4 denne tabl. diazepam 2mg a aj tak krčujú, držte sa

lucinka204
26. okt 2014

@xxxjanetaxxx uff ☹ no nám tiež 2krát zakŕčovala po tabletkovom diazepame. preto nám neurologička predpísala prvých 24 hodín rektálny 3krát denne. po ňom nám už naozaj nekŕčuje. účinok nastupuje skôr a aj dlhšie sa zadržiava v tele. ešte by som vyskúšala toto. potom napíš, ako ste dopadli na eeg..no nemáš teraz ľahké rozhodnutie. veľmi vám držím palce.

lucinka204
26. okt 2014

@xxxjanetaxxx a ešte som chcela, že ja neviem posúdiť, ako prebiehajú kŕče u vás. u nás trvajú do 3 minút. prvý a tretí krát som jej vyberala zapadnutý jazyk a musela som jej dávať aj umelé dýchanie, lebo nedýchala a mala modré pery. ale po odoznení kŕčov si vždy začala pekne dýchať, aj keď bola potom úplne mimo, ako handrová bábika. ako som písala naposledy v novembri pred rokom som volala zase záchranku a lekár ju prezrel a vravel, že môže ostať doma. no ja som pre svoj vlastný pokoj naliehala na hospitalizácii.

xxxjanetaxxx
28. okt 2014

@lucinka204 dnešný záver, EEG v poriadku, našťastie aj po štvrtom kŕči bez zmeny, ale domov sme odišli s liečbou, po konzultácii s dvoma neurologičkami ( jedna nás ťahá od narodenia, ale pre zdravotný stav už nepracuje, moje si vždy po kŕčoch príde vyšetriť, aj výsledky sleduje, takže má prehľad o nás) plus naša ktorá nás sleduje tiež, aj vzhľadom na výskyt epilepsie u nás v rodine, naše kŕče sú tiež silné, modrajú mi pri nich obe dvojčatá, raz mi jedna kolabovala (sme sledovaný na kardiológii od narodenia máme vrodený problém) druhá zasa mala také silné, že jej ani záchranári nemohli podať rert. diazepam, ani žilku jej nenapichli, veľmi jej chceli pomôcť, aby sa jej uľavilo, ale nedalo sa, už som písala, že aj očko jej začalo z tých kŕčov "utekať" ☹ prechádzame na skúšku na liečbu a uvidíme, dohodli sme sa, že ak sa ich zdravotný stav ustáli a nebudú tak často choré s horúčkami, lieky pomaly vysadíme, nebude ich brať viac ako rok, tak nám držte palce, aby sme nemali vedľajšie účinky

bambula626
7. jan 2015

@sakura77
Ahoj, prepáč podarilo sa ti nakoniec vybaviť tu predĺženú? Neboli s tým problémy? Tiež nad tymuvazujem, hoci mala mala kŕče iba raz no ale to bolo brutálne a podľa všetkého je riziková, kedže ja som mala tiež ako decko a dostala ich pri 38.6C... Bojím sa ju nechať s niekym iným keď bude teplotovat. A neviem či budem mocť toľko vynechávat v práci keď nastúpi do škôlky a bude často chorá... Radšej by som ostala do 5 r, záskok za mna majú a potom už bude kľud. Hádam...inak mne poradil lekárnik, jeho dcéra to tiež mala, pri teplote natiahnuť mokré rukavice a ponožky a na to suché, vraj sa hneď zrazí teplota...

sakura77
8. jan 2015

@bambula626 ano..nam uznali, ale my sme brali lieky a chodili kazde tri mesiace na eeg a kontroly na neurologiu...teraz sme uz bez , v decembri sne ukoncili liecbu a uvidime co dalej...ja mam predlzenu aj na tento posledný rok kedze uz nabuduci bude mat 6 rokov, ale uznali nam aj na ten, kaxdy rok som.ale musela predložiť prefotene papiere od odborných lekarov...treba skusit podat za to nic nedas...