Febrilné kŕče a Diazepam

adulik2
12. mar 2023

Ahojte len taka otazka. Syn 2r ma uz druhy den vysoke horucky. Obavam sa febrilnych krcov. Vsade pisu ze v pripade febrilnych krcov podat diazepam. Ale kde ho zohnat ked je iba na predpis?
V nedelu detska lekarka nerobi takze si od nej neviem pytat.

aliaray1
12. mar 2023

@adulik2 Ahoj, on nemal nikdy predtym horucku? Kolkatky ma? Aky diazepam a ake fibrilne krce? Aky je dovod ze si myslis, ze by ich mohol dostat? Nie, ziaden diazepam mu sama neordinuj, nepodavaj ani ak by si ho mala doma.

Nasa dcerka dostala covid a mala 1.raz v zivote horucky...podavali sme na preskacku kazde 3 hodiny nurofen a potom paralen a takto dokola + zrazali aj jemnou vlaznou sprchou a obklady na celo (hydrogelovu naplast si strhavala). K tomu vela vody pit, na vecer par kvapiek fenistilu podla vahy, nasivin soft do nosteka. Cez den rano na lacno vo vode rozpustenych 5 granul Thuya occidentalis 30CH a k tomu Cevitko. K jedlu D vit a Omega rybi olej pre babatka, Stootussin sirup, v jedle len same vitaminy a co najkludovejsi rezim aky sa dal. Tiez sme to dostali zo soboty na nedelu a kedze sme to mali aj my dvaja s manzelom bol to masaker a nedalo sa ist nikam.

Aspon na preskacku paralen/nurofen kazde 3 hodiny si prosim robila? Resp.vies zavolat pohotovost ak je to velmi zle?

vahcaac
12. mar 2023

@adulik2 predpise ti ho podľa môjho názoru až keby tie febrilne kŕče reálne mal. Potom budes dávať diazepam preventívne nad 38 myslím. Veľa deti máva vysoké horúčky bez toho aby mali febrilne kŕče. Prajem synovi skóre uzdravenie ❤️❤️❤️

bamboa
12. mar 2023

Bez predpisu ho nedostaneš. Čo sú to vysoké horúčky? Moja raz mala vysoké horúčky týždeň. Keď mala rok, febrilné kŕče dostala, skončili sme na týždeň v nemocnici, lebo jej nešli zraziť. Odvtedy mám doma Diazepam a preventívne dávam (podľa potreby). Takéto vysoké horúčky sa u nej zopakovali ešte raz, našťastie kŕče nedostala.
To ale neznamená, že ich bude mať aj tvoj syn. Aby si bola trochu kľudnejšia, prečítaj si čo treba robiť, keby náhodou. A vždy môžeš 112 volať 😉 Ja som vtedy volala, pani bola hrozne trpezlivá, hovorila čo mám robiť, pýtala sa ako malá reaguje atď. Została na linke aż do príchodu sanitky.
Neboj, dobre bude 🤗

mima172
12. mar 2023

Moja dcéra mala prvý krát v živote (a verím, že aj posledný) febrilné kŕče v noci zo stredy na štvrtok. A to nemala ani vysokú teplotu, mala len 38,3. Ráno som telefonovala s Dr a ta ma vyviedla z omylu a to, že febrilné kŕče nie sú dôsledok vysokej teploty ako si väčšina ľudí myslí ale dôsledok prudkého klesnutia alebo stúpnutia o viac ako 1 stupeň. Ja som malú skúšala o 0:15 a bola príjemne chladná, pokojne spala (spať šla s 37,2) a o 0:52 som sa zobudila na divné zvuky a to jej trhalo telíčkom. Dr nič nechcela predpísať, len to dala do karty a ze ak by sa to opakovalo, tak vtedy prepise Diazepam. Čiže v zásade vysoká teplota až tak nevadí, treba ju len sledovať, snažiť sa jej samozrejme zabrániť stúpnuť, no keď už vysoká je, tak zrážať pomaly, žiadne drastické zrážanie. U mojej malej to vyzerá tak, že jej vystrelila vysoko a potom opäť rýchlo klesla a z toho kŕčovala.

kaktusik007
12. mar 2023

@adulik2 diazepam sa dava preventivne na febrilne krce dietatu, ktore uz raz tie febrilne krce dostalo... Hlavne ak ich dostane zachovaj chladnu hlavu, nepanikar. NIe kazde dieta ich dostane. Vysoka horucka sa tu mysli tych 39,5 a viac, ak je dhlsie a sustavne -- to znamena ze ak striedas paracetamolum a ibuprofenum a dietatu takato horucka po podani neklesne / klesne minimalne a opatovne vystupi behom hodiny ci dvoch.
Moj syn ich dostal ked mal druhy den 40tky, konkretne 39,6 az 40,2 - a ten druhy den som uz minula maximalnu davku liekov co smie uzit behom 24 hodin. Zaklad je nepanikarit.

Potom budes mat uz rektalny diazepam preventivne v chladnicke stale - ten sa dava ako prva pomoc pri dalsich krcoch - a diazepam ako taky v tabletkach ti bude predpisovat pediater rovnako, davala som potom preventivne ked sa horucka blizila k 39. A potom pri takomto dietati uz necakas kym mu vystupi teplota nad 38,5 aby si ju znizovala, ale znizujes uz ked dosiahne 38. Aspon ja som tak robila.

ale ako ti pise
@mima172 - febrilne krce moze dieta dostat aj pri nizsej teplote, nemusi ist o 40tky, ale teda je to vyrazne zriedkavejsie.

adulik2
autor
12. mar 2023

Dakujem baby. Syn pocas celych dvoch rokov nemal horucku ak opomeniem pri ockovani max 38. Teraz chytil nejaku crevnu vyrozu a vystupia mu horucky furt nad 39 podam liek znizi sa ale o 4 hodiny ma spat 38,5 a dam znovu ale uz iny liek. Len mam obavu ze mu znovu skace uz po 4 hodinach. Z febrilnych krcov mam obavu nakolko bratove deti mali febrilne dost casto. Oni vsak podavali diazepam.

kaktusik007
12. mar 2023

@adulik2 ak ma horucku na znizenie az po 4 hodinach, je to OK. Sleduj len maximalne davky liekov za 24 hodin, aby si neprekrocila davkovanie. Uvidis ako dnes bude - ak stav ze znizujes horucku po 4 hodinach trva realne viac ako 24 hodin - zavolaj si na detsku pohotovost. Inak navsteva zajtra lekara.

pises ze ma horucku druhy den... kedy presne mu vystupila vcera horucka? zrazaz kazde styri hodiny uz od vcera rana?

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adulik2
autor
12. mar 2023

@kaktusik007 vcera rano sa zobudul placlivy a bol trochu teply. Potom zaspal este a kolo 10 rano ked som ho pozerala som mu namerala 39,3. Zatial poslednu tabletku som mu dala dnes o 4 rano zatial sa teplota drzi na 37,2 - 37,4. Dufam ze to uz nebude take ako vcera ze kazde 4 hodiny som zrazala.

kaktusik007
12. mar 2023

@adulik2 tak toto je uz pohoda, standard. Uz to najhorsie mas asi za sebou 🙂
@prasiatko30 tak... ked si raz kriesis dieta, ktore ti odchadza, ver mi, ze radsej das nabuduce diazepam... U nas FK boli na treti den - zacal horuckovat v sobotu vecer, nedela kazde 4 hodiny som zrazala teplotu, pondelok rano uz len 38, pediatricka - antibiotika, potom standard okolo 38 - 38,5 , dieta normalne, cule (nikdy ho vysoka horucka nezlomila, to skor teplota okolo 37 bola problem/ a drb, okolo osmej vecer som namerala 40,2 a dieta mi modralo. Takze sa volala 155. Zaklad je proste mat chladnu hlavu.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adulik2
autor
12. mar 2023

Chcem sa Vam vsetkym pekne podakovat. Zazili som to prvy krat taketo horucku a jedine co si pamatam o horucke deti je akurat rozpravanie svagrinej ako bojovali u obocb s krcmi. Tak mam z toho obavu.

zabka79
12. mar 2023

@adulik2 diazepam sa predpisuje az ked sa febrilne krce objavia. Syn to mal , hrozna ma to vystrasilo, dostali sme sa k neurologovi za par mesiacov. Dostali sme diazepam ktory chvala bohu nebolo treba

katkine_terapie
12. mar 2023

@adulik2 neboj, febrilne krce byvaju v zaciatkoch a najmä ak teplota vyleti rychlo. Mavala som ako dieta febrline krce pri teplote +- 38, ale vyletela z 36+- za max polhodinu na 38. Doteraz mi vie tak teplota vybehnut z 36 na 40-ky za kratku chvilu pri beznej viroze. Rovnako to maju deti. Nastastie febrilne krce som zazila iba raz, pri starsom dietati. Cize ak si ty nemala febrline krce a ani dieta este nemalo, tak sa nemusis stresovat. Toto co popisujes je bezny priebeh choroby s teplotou.

anavixy
12. mar 2023

Preto je na predpis, lebo sa ma podavat len v indikovanych pripadoch. Indikaciou na podani diazepamu je prekonanie FK v minulosti. Strach z mozneho vzniku FK u dietata ktore nikdy nic take neprekonalo indikaciou nie je.