icon

Handikep a škôlka

9. feb 2022

Ahajte
Chcela by som pocut co by ste robili na mojom mieste kedze dost premyslam co urobit.
Syn sa narodil a na jednej nozicke ma zrastene dva a dva prsteky. Bude musiet na operaciu. Ma zrastenu kožu cize to bude mozno len mensia operacia no aj tak…
Nechcem aby isiel tak skor ked nema este ani dva roky.
Ale zas o rok by mal ist do skolky.
A tu mam zas obavu ze co on a ostatne deti v skolke. Ci sa nebudu posmievat, kedze schovat to neschova.
Co ucitelky atd.
Normalne mam uz teraz z toho nervy.
Dat mu to urobit este pred skolkou ci co by ste robili?

viestta
Odpoveď bola odstránená
nikpa
9. feb 2022

Deti v škôlke nie sú také ako v škole, kde funguje vysmievanie a šikana, duplom nie malé 3 ročné, ktoré práve nastúpili, zvykajú si a samé su vyplašené. Ja myslím, že by si to ani nevšimli. Učiteľky samozrejme áno, keďže pomáhajú prezliecť do pyžamka ale tak človek dúfa, že su to normálne, empatické ženy, keď robia takú prácu. Ale chápem tvoje obavy. Tak mu to daj spraviť pred škôlkou a budeš mať pokoj na duši, keď ti to nedá.

autor
9. feb 2022

@nikpa zatial mam strach z operacie ze ako take male deri davaju narkozu napr.
Ucitelky by ma az tak netrapili no robia tam zeny ktore poznam a nechcela by som aby sa to roznieslo. Nikomu sme to ani v rodine nehovorili ze to ma.

martinkatinka
9. feb 2022

Moj syn mal kraniosynostozu, operovanu ked mal jeden rok. Do skolky siel ked mal 2r 4m. Mal jazvu od ucha k uchu a sisatu hlavicku. Deti to vnimaju inak ako my. Ostatnym detom to proste prislo normalne, ze ma sisatu hlavu a jazvu. Takeho ho poznali a neprislo im to "ine".

felycity
9. feb 2022

absolútne nemaj žiadne obavy, prečo sa bojíte o tom hovoriť, nikto nie sme dokonalí, je to kozmetická vada, ktorú s vysokou pravdepodobnosťou mnohí ani nezistia. Mám dieťa nízkeho vzrastu - výrazný rozdiel vo výške, chodil do normálnej škôlky aj školy, jeho handicap je viditeľný, zvládol to a všade bol úplne v pohode prijatý. V škole som požiadala, aby pri nástupe každý učiteľ vo svoje triede deti oboznámil s handicapom, mali sme šťastie bol a je prijatý úplne v pohode. Vo vašom prípade by som toto ani neriešila prípadne upozornila pani učiteľky, že ak to bude nutné nech to deťom im pochopiteľným spôsobom vysvetlia, že na svete sú rôzne ochorenia... ja to beriem aj ako príležitosť učiť deti, že každý sme iný a nie vždy dokonalý. Hlavu hore, žiadna tragédia sa nekoná 🙂

autor
9. feb 2022

@felycity Ani neviem proste sme sa rozhodli ze nebudeme v rodine hovorit. Prislo mi to take ze vsetci budu chciet vidiet o co ide alebo neviem mozno si to len namyslam.
No teraz zas prislo to ze zistia v skolke a roznesie sa to zas po susedach a zas budu riesit tie. Fakt neviem. Mozno hovadina no…

luccija
9. feb 2022

Daj mu to čím skôr operovať, keď to aj v rodine beriete ako tabu.Deti by to vôbec neriešili a učiteľky nechceš, aby to vedeli...lebo budú klebetiť po dedine.Tie prsteky sú ináč dobre vyvinuté kosti, klbiky?
Narkózu bude dostávať tak či tak, čím skôr ho dáš zoperovat, tým to bude aj lepšie znášať nebude si pamätať...

luccija
9. feb 2022

Áno myslim si, že riešiš hlúposti veď malý za to nemôže, ale verím, že su dediny kde by z toho bolo ako, keby mu narástla tretia noha.

felycity
9. feb 2022

Kto chce bude riesit ci prsty ci zadok ci hlavu a inteligentni riesit nebudu, nic hrozne to nie je. Skorci neskor sa to zisti a co ? Absolutne neries.

autor
9. feb 2022

@luccija prsteky ma ok to mu este v nemocnici kontrolovali a viacero dr povedalo ze je to len koža. Chodi uplne v pohode od 11m ziaden problem.

autor
9. feb 2022

@luccija viem ze je to hlupost a nemoze zato len mam kazdy den z toho viac a viac divne pocity. Proste chceme mu to dat urobit len sa bojim ze je malicky a ako to zvladne. Neviem fakt

marlent
9. feb 2022

Decka to tak neberu....my sme na dovolenke napriklad stretli dievcatko cernosku taku ale poriadnu nienlen opalenu...hned ako som ju zbadala som trpla co zahlasi na to moj syn a on nic, proste normalne za nou siel spytal sa jen ci si moze pozicat kyblik a bolo vybavene.
Dalej na ihrisku sme stretli znevyhodnene dievcatko na prvy pohlad bolo jasne ze zial nie je v poriadku maly ani nemukol siel sa s nou hrat aj tak...deti toto naozaj neriesia

martinkatinka
9. feb 2022

Narkozu zvladne, mojmu trvala operacia 4,5 hodiny.... A predtym mal narkozu ked mal CT, v pohode zvladol. Cim mensie, tym menej si pamata.

diamond007
9. feb 2022

deti v škôlke to riešiť nebudú a v škôlke mavaju obuté ponožky a papucky, tak povedz učiteľkam že aj na spinkanie si ich syn má nechať (ponožky) a nikto nič nebude vidieť. Prípadne keď sa budu prezliekat bude pred postieľkou, nikto nebude mať čas z deti pozerať prsty na nohách. A vy sa tvárte že to je tak prirodzene, nespomínala by som to vôbec v škôlke a oni sa vás určite pýtať nebudú. Tretia možnosť je dať ho do inej škôlky mimo vašu dedinu

lucilaines
9. feb 2022

Ja ti len v dobrom radim, popracuj na svojim sebavedomi, pretoze budes prenasat komplexy na svojho syna. Toto naozaj nie je ziadna veda, deti v skolke si to ani len nevsimnu, ucitelkam to bude suma fuk a keby aj hned to bola tema na rozhovor a “roznieslo sa to po dedine” ( o com silno pochybujem, fakt si myslim, ze nikoho nezaujimaju nohy tvojho syna), tak co? Uplne chapem, ze sa bojis narkozy a vsetko u tak maleho dietata, bala by som sa tiez a pockala by som. Ale robit z toho takuto dramu, to nepomoze nicomu. Maly to zachvilu bude vnimat a ako to vezme ked bude mat pocit ze mama sa zanho hanbi? Ze ani pred rodinou to nepriznate a ked pojde na operaciu tak im poviete co? Sak prebiha to je uplne normalna vec, uplne normalne sa to da vysvetlit dietatu aj kazdemu a nerobit z komara somara, lebo to v konecnom dosledku malemu len a len uskodi.

volletta
9. feb 2022

Myslim, že aktuálne Vás to veľmi trápi a spracovávate, že Vaše dieťa je v niečom iné. Pravda je však taká, že ide iba o kozmetickú vadu, ktorú môžete kedykoľvek odstrániť. Deti a ani okolie takéto veci vôbec neriešia, veď všetci mame nedostatky, ktoré nikto iný tak nevníma ako my samotný. Dôležité je, aby ste v dieťati budovali sebadôveru a sebavedomie. Verte mi, že nástupom dieťaťa do škôlky sa vaše obavy stratia. Hovorím o vlastnej skúsenosti. Moja dcéra má nižší vzrásť a hlavne nohy extrémne do O, má ojedinelá ortopedicku (genetickú) vadu. Deti neriešia jej chôdzu a nohy, maximálne chlapci majú poznámku, že je mala. Ide o deti 3,5 ročne. Uvidíme, čo bude ďalej. Dôležité je, aby ste aj vy ako rodičia (rodina) toto nepovažovali ako problém ale ako samozrejmu vec, ktorú k vášmu synovi jednoducho patrí.

nikpa
9. feb 2022

Je to len kozmeticka nedokonalosť. Nemusís sa toho tak báť, nemáš čo skrývať.

kacena4
9. feb 2022

nasa bola pod narkozou niekolko krat do 3r. kedze musela a nic jej to nespravilo. ak je dieta zdrave nemas sa coho bat.
a po dalsie, deti ak su od mala v kontakte s "inakostou" su vludnejsie a tolerantnejsie, pomahajucejsie... takze to absolutne neries co v skolke, dnes uz do nej chodia deti aj s roznych vaznejsim postihnutim

luccija
9. feb 2022

Daj mu to spraviť teraz, pokým nechodí do škôlky.

luliu
9. feb 2022

Dala by som to zoperovat čím skôr, ešte pred nástupom do škôlky, nech ma pokoj

diewcatqoo
9. feb 2022

Pride mi to tak, ze s tym nie si stotoznena najma ty sama, ze to syncek takto ma. Ak chodi normalne, nebrani mu to v nicom, je to len kozmeticka vada. Nerozumiem, preco nechces, aby o tom ostatni vedeli. Ved tam nie je nic na ohovaranie, pripadne vysmievanie. Neverila by si, kolko ludi sa rodi s podobnym "hendikepom".

Na tvojom mieste by som mu to ale dala spravit este pred nastupom do skolky. Nie kvoli obavam z vysmechu (taketo veci deti v skolke neriesia. Max sa zo zvedavosti opytaju, preco to takto ma, ale tak male deti sa urcite nebudu vysmievat.), ale kvoli tomu, ze ak nastupi do skolky, moze byt castejsie chory a potom by sa tazsie hladal vhodny termin zakroku, prip. by mohol mat problemy s adaptaciou v skolke a ked by musel byt neskor kvoli zakroku znovu dlhsie doma, musel by absolvovat cely ten adaptacny proces akoby nanovo.

ankare
9. feb 2022

Buď pokojna podľa mňa zbytočne riešiš svoje strachy a obavy. Nikto sa mu posmievať nebude. Okrem toho, v škôlke sú obutí. Držím palce!

andreatytler
10. feb 2022

Ak chces aby sa k nemu ludia spravali ako ku normalnemu dietatu, musis zacat od seba. Ak budes jeho nozku brat ako normalnu sucast zivota, bude to tak brat aj tvoje normalne okolie. Zial urcite sa najde par idiotov, ale s tym nic neurobis. Takze v prvom rade by si mala prestat z toho robit tabu. Ma trochu inu nohu, ale to nie je dovod na tajnosti. Tym ho nechranis. Prave naopak, vytvaras potencialne skodlivu situaciu kedy sa dieta o svojom handikepe dozvie a tym padom ze to bolo tutlane, vytvori to v nom pocit, ze s nim nie je nieco v poriadku. Ze to on sam musi tajit alebo sa za to hanbit. Viem, nie je to lahke ak nahodou zijete niekde kde sa stale velmi klabosi ale treba bojovat proti takemuto zadubenemu sposobu zivota. Drzim palce.
Netrufam si poradit ze kedy je dobre urobit operaciu. K tomu by sa mal hlavne vyjadrit doktor. Ale myslim ze plati, ze cim dieta mensie, tym lepsie sa zotavi z operacie.

jonnie
10. feb 2022

Po zakroku bude mat obmedzenu hybnost asi...neviem, ci ti obsedi. Toto by som riesila skor - pred skolkou...ako potom zdovodnovat, preco napr. 2 mes nepride. Nerozumiem sice tym obavam...co ini na to...fakt si uvedom, ze ti mozu vies co... Treba ti to prijat a zapracovat na sebavedomi. A mozno cim mensi...tym lepsie sa zahoji. Tiez som sa bala, ked bolo dieta v narkoze...no nic sa nedalo robit - bol to akutny stav vtedy. Skus neprenasat svoje obavg na dieťa.. ono to vnima.

diewcatqoo
10. feb 2022

Inak, ja som chodila do triedy s dievcatkom, ktore malo jednu nohu kratsiu a dost krivalo. Moj brat chodil do triedy s chlapcekom, ktory nemal ziadne prsty na lavej ruke. Mam kolegu, ktory trpi koznou chorobou a vyzera, akoby mal popaleniny na tvari, mam kamaratku, ktorej chyba jeden prst, mojej svokre taktiez chyba malicek, kolegynu, ktorej nevyrastli zuby dvojky, moj bratranec ma zas viac zubov ako by mal mat... nikdy som nezazila, ze by sa im niekto vysmieval alebo ich ohovaral. A to som vyrastala v malej dedine na vychode, kde sa riesilo aj to, kedy si ktory sused prdol.

Ani len netusis, kolko ludi ma na tele nejaku anomaliu alebo hendikep. Myslim, ze pristup, aky ste zvolili vy, nie je ok. Jasne, hovorit to kazdemu na pockanie tiez nemusis, ale tajit to a riesit, aby sa o tom nikto nedozvedel mi pride zvlastne. Ved je to len kozmeticka "vada", za ktoru nikto nemoze.

marlene
14. feb 2022

Uplne vazne- tvojim postojom len orispievas k tomu , ze ak sa o“ tom“ niekto dozvie bude sa o tom hovorit ako o niecom hroznom a budu klebety. A prispievas k tomu, ze tvoj syn sa bude citit menejcenny! Je to obyvajna kozmeticka vada- nerobi mu to oroblemy - tie problemy robis ty ako sa k tomu stavias. Mojej kamosky syn to ma po otcovi a oni sa k tomu postavili tak, ze je tymto vynimocny a nikdy sa mu nikto nevysmieval. Co by si robila ak by sa ti narodilo postihnute dieta? Schovala by si ho do pivnice??? Preboha, zijeme v v toku 2022 a nie 1950!!! Moja dcera ma DS - hned ako sme sa to dozvedeli, sme poslali kazdemu jej fotku s dodatkom, ze sa nam narodilo vynimicne dieta - nik v rodine to neriesil preco ma DS.

loginexistuje
14. feb 2022

podla mna sa nemusis obavat je to kozmeticka zalezitost ale dsla by som mu to spravit z prqkzickych dovodov este pred skolkou
skolkara tazsie udrzat kontinualne zdraveho a ked si uz zvykne na skolku brat ho z ej mensie deti podstupuju narocnejsie operacie neboj sa to zvladne

fiafia
14. feb 2022

Tak vôbec by som sa netrápia tým kto si čo pomyslí. Je to normálne dieťa ako každé iné,podľa mňa to nieje hendikep žiadny no Budiš. Treba dieťa viest k tomu,že nie všetci sú rovnakí a nemôžu sa preto odcudzovat. Podľa mňa to ty veľmi prežívas ☺️

marzuz89
14. feb 2022

Porad sa ohladom narkozy, nemala by byt rizikovejsia teraz ako o rok, osobne by som operaciu dala co najskor, kedze je to len spojena koza, nech sa mu nozicka zahoji a dalej vyvyija bez zrastenych prstikov, aby nozka spravne pracovala.

Vies, co mi na tom pride najhorsie a najsmutnejsie? Ze sa tak neskutocne velmi hanbis za kozmeticku chybicku svojho dietatka, ze to beries ako tabu a vsemozne to skryvas este aj pred svojimi najblizsimi.

Ale zaroven chces, aby to deti a pani ucitelky akceptovali a nerobili z toho vedu.

Ale ty sama to neakceptujes. Nie je to nic, len kozmeticka vada. Podporuj svoje dietatko a bud na neho pysna nech je akekolvek 🤗 ako sama pises, je to len kozmeticke..

mamina1419
14. feb 2022

Kasli na ľudí. Sprosté reči bolo sú aj budú. A keď nebudú hovoriť o malej kozmetickej vade drobca ktorá sa dá odstrániť tak si nájdu niečo iné. Ja by som mu to ale radšej dala spraviť pred nástupom do škôlky. Na operáciu musí ísť zdraví a po nástupe do škôlky môže byť často chorí a tým sa bude operácia oddiaľovať a zbytočne. Je to už na Vašom zvážení ale ľudí si nevšímaj.