Henoch-Schönleinova purpura u 3,5 ročného syna
Ahojte milé mamičky.môjmu 3,5 ročnému synčekovi diagnostikovali Henoch-Schönleinovu purpuru,je to ochorenie kože a ďalších orgánov, ktoré najčastejšie postihuje deti.boli sme skoro 3týždne hospitalizovaní v nemocnici...s tou to chorobou nás sprevádzali komplikácie zauzlenie čriev a aj iné problémy...choroba po piatich týždňoch ustupuje...synček je liečený kortikoidmy,ktorému pani doktorka postupne znižuje.chcem sa vás opýtať máte niekto s takouto chorobou skúsenosti?dakujem za akú koľvek odpoved ,radu a skúsenosti.
@matthew0906
Do frasa...to fakt nema konca.
Mne dcerka priserne kasle, tak som ju nechala doma pondelok utorok, ale zajtra uz ju beriem do skolky.
Doma sa nudi a chybaju jej deti.
Napadol nam prvy poriadny sneh, tak ju muz vcera zobral na pol hodinku von. Vecer som jej nasla tri petechie na nozkach, ale to je vsetko a nezhorsilo sa jej to.
Sme objednani na tu imunologiu 2.12.
Dcerka v skole ma aky rezim? Kludovy? Pri takej chorobe naozaj by len mala sediet v lavici, ziadne behanie, nahanacky, cvicenie. Neviem, ci sa to da.
Ides s nou k lekarovi? Nechas ju zas doma? Ono to asi zas ustupi.
Len nech to uz prejde a nech nie su potrebne tie steroidy 😠
Myslim na vas a pis ako sa dari
@ruthke dakujeme,po ukoncenom druhom tyzdni v skole to vyzera celkom dobre,neviem niekedy sa mi zda ked mozno vynalozi vacsiu zataz na nohy tak sa jej tam znova objavia,hoci az taka velka nebola..bezne veci..aj to ju dedo vozieva do a zo skoly domov.Ale citi sa dobre,ak sa aj nove vyhodia rychlo tmavnu a stracaju sa.Výsledky ma v poriadku,takze snad to uz coskoro vymizne.Vas to prenasleduje uz rok??...dufam,ze v lete to uz bude len zla minulost...mala sa uz nevie dockat,kedy bude moct sukne nosit 🙂 z telesnej je oslobodena do konca skolskeho roka.A v skole sa tesi ,ze po tych dvoch mesiacoch skoro co bola doma ,ze jej pribudaju konecne znamky. Len mna teraz skolila chripka,tak sa liecim a modlim sa ,aby to odo mna nechytili decka,hlavne ona.Napodiv sa celkom dobre drzia. To som zvedava ako dopadnete na tej imunologii,daj potom vediet...niekedy ma napada,ci aj nie je na nieco alergicka,ked sa to stale tvori...tak uvidime. Takisto na vas myslime,drzte sa xxx
mame pondelok,koniec dna...a dcerka chvalabohu nozicky čiste...tak pevne verím,ze to skoncilo a uz nepribudnu dalsie..klop,klop
najkrajši vianocny darcek....sme bez purpury...🙂
@michi83 @matthew0906
Ahojte baby, stastny Novy Rok, hlavne zdravie prajem.
Chcem sa opytat, ci vase deticky mali robenu biopsiu?
Boli sme prednedavnom na vysetreni na imunologii a tam nam povedali, ze na istu diagnozu HSP by sme mali mat biopsiu ked sa dcerka najblizsie vyhadze.
Dufali sme, ze nevyhadze, ale dnes vecer som jej nasla vysev :(
Na jednej strane chcem vediet naisto ze je to purpura, a ci to nie je nieco ine a ak ano, tak co dofrasa, ale sucasne hrozne nerada by som dcerku vystevila dalsim vysetreniam.
Ak ste mali biopsiu, ako to prebiehalo, bolelo to, ci nebolo to take zle, ako dlho to trvalo a tak.
@ruthke ahoj,nám len plánovali robiť biopsiu,ale nakoniec to začalo miznúť až to zmizlo úplne.Tiež mám stále strach,že dokedy.Ako sa ti malá vysypala,v akom množstve?mala i opuch?My sa zatiaľ držíme.
Ahoj,
je super, ze ste "cisti", nech sa to uz nikdy nevrati.
Mala sa vyhadzala len malinko, ma asi dve tri vacsie akoby modriny a len asi 10 malych bodiek. To som jej nasla vcera vecer, a dnes rano uz skoro nic nema. Velmi rychlo sa to meni. Opuch klbov nema, ani ju vraj nic neboli, beha, hra sa, vystraja.
Hovorila som s pediatrom, takze tentokrat tu biosiu nestihame. Tie loziska zo vcera uz su skoro prec. Ale sme sa dohodli, ze nas odporuca uz teraz na kozne, a nabuduce ked sa vyhadze (kiez nikdy) tak pojdeme rovno tam na tu biopsiu co najskor.
budem vam drzat paste....xxx, viem ako sa citite,ja jej stale kontrolujem nôžky
ahojte, moja 2 rocna dcerka ma tuto hnusnu chorobu. zijeme v zahranici a mam pocit, ze to neberu tak vazne ako doma. ma byt doma 6 tyzdnov, ale nema ziadne lieky. Len moc jej kontroluju kazdy tyzden. velmi ju neviem udrzat v posteli, tak vecer uz mava nozicky opuchnute aj ju bolia. myslite si, ze sa to da prekonat aj bez liekov?
Ahojte, aj ja pripajam k diskusii. Mojej 7 rocnej dcerke diagnostikovali HSP . Týzden sme boli v nemocnici robili jej vyšetrenia ladvin,vnútornosti výteri, vzorky stolice všetko má v poriadku. Teraz bola tyžden doma zo skoly mala mat kludový režim ale od pondelka už ide do skoly.Berie tabletky Ascorutin na zastavenie krvácania, a odporucili nam uzivat Wobenzýn. No ale purpura sa jej stale vyhadzuje. Som zvedavá kolko to dcerku bude prenasledovať
Ahojte, rada by som poprosila o radu. Mojmu synovi 3r bola v pondelok diagnostikovana hsp :( mal bolesti bruska, nozicky opuch aj vysyp. Boli sme hospitalizovany v nemocnici a v pia nas prepustili s tym ze bolesti ustupili a vysyp sa vytracal, vysledky v moci aj stolici boli ok. Dnes je len sobota vecer cize sme doma len 24h a trosku a vysyp sa znova objavil na stehne :( bolesti zatial nema. Mame utekat do nemocnice alebo mam pockat do pondelka na nasu detsku lekarku? Lieky berieme.Maly je happy ze je doma a je v celku problem udrzat 3r chlapca bez pohybu. Podla toho co som citala je asi mozne ze sa bude este par dni/tyzdnov vyhadzovat. Ci? Maju vase deti nejak specialne upravenu stravu alebo cokolvek ine kvoli tejto chorobe? Som velmi nestastna a budem vdacna za kazdu radu. Dakujem.
@matali222 môj syn to mal 5ročný.....stravu sme neupravovali,bral len lieky-tuším,že ibalgin a asi ascorutin....už si to presne nepamätám.....v podstate ani neviem prečo to mal,ale našli mu hnisavý vačok na zube a aj mu ho trhali v narkoze,tak to uzavreli,že tam bola príčina.....medzitým mal aj zlomenú ruku a dve operácie,tak sme boli s prestávkami skoro 2 mes. v nemocnici......Ja som synovi sama diagnostikovala túto chorobu pomocou internetu 😉 ....naša dr. ma síce vysmiala,ale po vyšetrení moču,okamžite telefonovala,že máme ísť do nemocnice......a potvrdilo sa to....na nete som sa dočítala,že deti to mávajú a ako to príde,tak to aj odíde a väčšinou je to bez komplikácií.....skús zavolať do nemocnice a povedia ti,či je to normálne,že ešte má výsyp.....my sme potom boli na reumatologii a ešte niekde-už ani neviem kde ,na kontrole....pri tejto chorobe zvyknú opúchať nohy a oči....to pre istotu kontroluj.....
@qtinka29 dakujem ti za odpoved. A ako dlho ste boli v nemocnici kvoli hsp? Je rano a vysyp sa nerozsiruje je taky ako vecer. Nad ranom ma maly zobudil, ze ho boli hlava a mal taku opuchlinu na cele a smerom nad usko - toto sa stava??? Je rano a tu opuchlinu ma uz o poznanie mensiu - som z toho zmatena!!! Ist spat do nemocnice je pre nas nocna mora, ale asi nam ine nezostava ☹
@matali222 my sme boli týždeň.....po vytrhnutí toho zuba to zhodnotili,že ložisko je zničené a už by to malo byť dobre.....a aj bolo.Vám čo zistili,prečo to mal??? alebo nenašli žiadnu príčinu??? My sme boli na všetkých oddeleniach, čo existujú, na vyšetrení.....všetko bolo v poriadku,až na ten zub.....Tá opuchlina by aj mňa znepokojovala....na krčno-ušnom mu nič nezistili?
@qtinka29 u nas to zacalo tak, ze maly nastupil do skolky a po tyzdni ostal nachladnuty - nic vazne splik, trocha kasel - proste nic vazne a bez teploty. toto sa mu doliecilo len ho zacalo boliet brusko a zas prisli sopliky. Brucho ho bolelo cca tydnen - medzitym sme boli na pohotovosti, urobili sono a vraj ho brucho boli z prechladnutia 😒 4dni na to (sobota)mu opuchlo vajko - tot znova na pohotovost, urobili sono a ze znova z prechladnutia. V pondelok som sla k detskej podla dohody na kontrolu s bruskom lebo ho stale bolelo len uz ho bolelo aj koleno aj prihlavok, na ktorom zacal mat vysyp. Odoslala nas do nemocnice tam sme ostali hospitalizovany s hsp, vzali krv, moc, stolicu, vytery a vsetko ok az na to ze krv vykazovala prekonanu infekciu aj sa pytali ci bol maly prechladnuty. V nemocnici nasadili zinat a ascorutin, vitamin c a prisny kludovy rezim. Brusko do rana zazracne prestalo boliet vysyp este trocha pribudol.. na druhy den dostal opuch na krizovu cast chrbatika, dali lad na zmiernenie a kortikoidy 1 infuzku. toto mu zabralo do rana opuch zmizol aj vysyp zacal blednut. Boli sme aj na koznom, dostali sme mast na modriny. Podvecer ho chytila bolest vajka, ktore mu opuchlo (teraz to druhe), nasledovalo sono a nakoniec operacia vajka - to mi vsak tvrdili, ze to nema s hsp nic spolocne a je to len nahoda, ze sa to riesi zarovno s touto chorobou. po operacii bol maly uplne ok a vysyp bol nebadatelny, bolesti bruska ani nicoho nevykazoval tak nas prepustili - to v piatok. Maly sa tesil, ze je doma, trocha pobehoval a skakal, sme ho krotili len na 100% take 3rocne neupokojis ☹ a v sobotu vecer som mu zbadala vysyp nevelky cca 3x2 cm (asi to ma z toho pobehovania) zatial sa nerozsiril len ten opuch na hlave je divny...momentalne opuch ustupil ani ho moc necitim pohmatom ale to miesto ma este citlive na dotyk. Inak maly je ok, stale chce papat 🙂 aj by sa pochabil ale ho krotim musi sedkat alebo lezkat co sa mu moc nepaci... tot ziadne ine vysetrenie sme neabsolvovali.
tak ste si zažili tiež svoje ☹ .....každopádne treba ísť k lekárke...ten opuch na hlávke by asi nemal byť.....držím palce...daj vedieť ako ste dopadli.....
Ahojte,moja 18 rocna dcera mala Henocha pred 15 rokmi.Takisto petechie,poobede sa uz nevladala postavit na nohy. Hospitalizovana bola 2 krat,absolvovali sme vsetkych odbornych lekarov,(aj gynekol)nakoniec bola hosp. v BA. Pred prepuknutim choroby mala velmi casto problem s uskami-infek. Po vyoperovani krcnych a nosnych mandli zmizla(chvalabohu)choroba tak rychlo ,ako sa objavila. Este dodnes dcera navsevuje nefrologa ale je bez liecby,len jej kontroluje bielkovinu. Drzim vam vsetkym palce a urcite sa neuspokojte len s tym,ze bude vase dieta uzivat lieky.
@qtinka29
@mamamada dakujem za vase reakcie a skusenosti. Tak sme boli u lekarky v nemocnici spomenuli sme opuch na hlave a tiez opatovny vysyp. Vysyp bol uz nebadatelny a po opuchu ani stopy tak povedala, ze ma citlive zili aj na hlavke a asi sa teda v noci buchol o postielku a preto mu to opuchlo. Skontrolovala moc - bol ok. Dobrali sme atb, este mame mat 2tyzdne klud rezim behat co najmenej, lieky nam ostali len vitaminove ascorutin a vitamin c na 3 tyzdne. Moc sa ma kontrolovat 1x mesacne - co sa mi zda malo a na nefrologiu by sme mali ist len ak sa objavi krv v moci. Nemal by byt na nefrologii sledovany pre istotu aj napriek tomu, ze moc je v poriadku? A tiez mu pozerala nozky, lebo som vravela, ze si obcas stazuje, ze ho bolia ale opuch som nenasla. Urobila s nim par cvikov a vsetko vedel a tiez nenasla opuchy tak povedala ze na reumatolofiu len ked budu opuchy. Staci naozaj len vtedy? Ci sa mam vyslovene pytat na vysetrenie na reumatologiu a nefrologiu? Vcera sa mu urobili na nozke asi 4 slebocervene bodky a ja uz hned panikarim, len do rana zmizli - tak duf to nebola purpura.
@matali222 ja si to už celkom dobre nepamätám,lebo sme ešte medzitým riešili tú zlomenú ruku a rehabilitácie,ale viem,že sme neboli nejako dlhodobo sledovaní,len som bola upozornená na tie opuchy,že to mám sledovať.....ale odvtedy nič nemal......som rada,že je tvoj synček v poriadku....neboj,ak mu nič nenašli,tak to odíde úplne a bude pokoj..... 🙂
@katsash
@ruthke
@matali222
@qtinka29
@matthew0906 ahojte prepacte za oznacenie ale potrebujem pomoc...dcera ma HSP od piatka vecera ... vcera jej zacali zas pribudat, vcera mala aj lytko opuchnute a nemohla chodit na jednu nozku ... chcem sa vas opytat ako vase deti to prezivali? chodili do skoly ci skolky? ... my sme v DE ja pracuje, chodim do skoly, manzel do prace starsia dcera do skoly ... mne tvrdia, ze do skolky moze ist, ze to nie je nakazlive,
viete poradit ako by som jej este pomohla? tento tyzden je doma, ledva som obvodacku ukecala aby bola doma v klude...no uz som z toho fakt vycerpana ... ci ju dat ci nedat do kolektivu ... moc stolicu krvne testy su v poriadku
@mamelka ....nás rovno nechali na týždeň v nemocnici,aby zistili príčinu,kompletne nás vyšetrili.....syn nemohol ani chodiť,len som ho na kolieskovom kresle prevážala.....nie je to nákazlivé,ale pre dieťatko to môže byť nebezpečné.....lebo to môže mať rôznu príčinu......naša lekárka bola z toho dosť vystrašená,sa čudujem,že vaša to zobrala takto.....choď radšej na pohotovosť do nemocnice.....
@zuzana1404
Vysyp moze ukazat/miznut niekolko tyzdnov. Ked je novy, je purpurovej farby, postupne stmavne, vyzera ako modrina, bledne az zmizne. Kedze sa stale robi novy, na kozi vidno vysyp v roznych stadiach, od najnovsich po takmer zahojene. Ked sme chceli mat prehlad, fotili sme. Aby sme vedeli,co je nove, co stare,ci je novy vysyp. Netreba s nim robit nic, mizne samo.Treba kludovy rezim, aby sa dieta nerozrusovalo, aby malo dost spanku. Kludove aktivity. Vysyp je horsi tam, kde je pokozka vystavena tlaku. Takze volny odev, ponozky nie so silnou gumkou.
Laboratorne testy mozu byt v poriadku (idealne aj su). Sleduje sa mocna bielkoviny lebo je male riziko poskodenia obliciek.
Okrem vysevu a bolesti klbov (niektore deti nevedia chodit kvoli opuchu,den pre vysevom vela deti chodi po spickach) moze byt zaludocne a crevne problemy (kedsa na slizniciach deje to, co v kozi).
Good luck.
@ruthke Našej najmladšej sa v piatok urobil výsyp, ale vyzeral skô ako kiahne alebo alergia,v sobotu večer bola strašne plačlivá, nemohli sme ju utíšiť, šli e na pohotovosť, cestou jej opuchli zápästné kĺby a trochu kolená,tam ju videl kožný a ten sa vyjadril, že je to postinfekčmý výsyp ( je chorá už 3 t kašle) a dali jej 1 čípok rectodelt.
Pustili nás domov. Do rána jej opuch zmizol a aj výsev čiastočne - na niektorých miestach jej pi ňom ostali modriny. Pediatrička sa bojí, že je HSP - poslala nás na príjem, ale malá je v pohode - behá, papá, ... - proste klinicky ani laboratórne nemá žiadne príznaky - až na tie modrinky, čo jej ostali.
@zuzana1404 syn to mal hlavne večer a po vyššej fyzickej námahe.....ráno všetko čisté,lekárka ani nič nevidela,aj určila zlú diagnozu.....mal opuchy,aj na tvári....až po vyšetrení moču zistili,že je tam krv a už sme boli v nemocnici.Syn bol stále čulý a neposedný,dokonca si zlomil aj ruku....takže sme boli v nemocnici 4x v priebehu dvoch mesiacov.....

@ruthke ahoj,tak ako sa vám darí?Nám sa zase objavili nové po dnešnom dni v škole ☹