icon

Henoch-Schönleinova purpura u 3,5 ročného syna

michi83
18. mar 2013

Ahojte milé mamičky.môjmu 3,5 ročnému synčekovi diagnostikovali Henoch-Schönleinovu purpuru,je to ochorenie kože a ďalších orgánov, ktoré najčastejšie postihuje deti.boli sme skoro 3týždne hospitalizovaní v nemocnici...s tou to chorobou nás sprevádzali komplikácie zauzlenie čriev a aj iné problémy...choroba po piatich týždňoch ustupuje...synček je liečený kortikoidmy,ktorému pani doktorka postupne znižuje.chcem sa vás opýtať máte niekto s takouto chorobou skúsenosti?dakujem za akú koľvek odpoved ,radu a skúsenosti.

Strana
z4
lubita592
11. okt 2019

Ahojte
nasa dcera 2r dostala tuto chorobu. Podla fotiek na fore nemala vysev az tak velky (asi ako @ruthke co zavesila), no bolest brucha bola velka, opuchnute clenky, nozicky boleli. Boli sme na urgente na Kramaroch, spravili testy, vsetko ok. Vysev sa do vecera zhorsil, znova na urgente este v tu noc, znova domov ze davat Nurofen a Espumisan. Na druhy den sme sli k nasej pediatricke a ta nas poslala na Antolsku pre podozrenie na purpuru, kde nam to aj potvrdili. Tyzden sme si tam polezali. Nasadili nurofen, prednison 5, ascorutin, helicid, aerius. Po cca mesiaci sa to vratilo, znova tyzden v nemocnici. Teraz sme 3ti tyzden doma, lieky berie, prednison uz mensiu davku a zatial je v poriadku.

remperitka
13. okt 2019

@lubita592 drzim palce, je to pliaga :(

adika6676
25. okt 2019

@lubita592 Ahoj,chcem sa opýtať ako sa máte po liečbe.My sme mali podobné problémy,týzden silné krče v brušku bez opuchu a po týždi bolestí sa nám vyhádzali od chodidiel až po zadoček petechie,diagnostikovali nám v nemocnici HSP,boli sme bez hormonálnej liečby,pretože výsledky boli všetky dobré a všetko sa samo rýchlo tratilo,ale po 2 týždňoch sa nám to po malom pohybe vrátilo,sme znova v nemocnici a už aj na kortikoidoch neviem dávku ale upozornila ma dr že budeme to postupne znižovať a užívať cca 3 týždne,tak sa chcem opýtať na to ako sa vaše deti cítili po tých liekoch,alebo či nemali po tom nejaké zlé pečeňové testy predsa su to velmi silné kortikoidy a či sa to aj po takejto liečbe vrátilo a aku dobu po prepustení z nemocnici ešte ležali doma v uplnom klude,kedy ste začali chodiť už bez toho aby sa to vrátilo.Ďakujem

remperitka
26. okt 2019

@adika6676 moja uzivala od dec do cca konca marca a postupne jej znizovali ale v decembri eate doatala vysoke davky aj do zili kortikoidov (pre porovnanie prednisonu mala na den 10mg a potom jej supli davku 1x100mg a 2x po 50mg solumedrol co je tiez kortikoid) lebo sa jej to vzdy po prepusteni vratilo asi 3x a po tychto sialwnych davkach sme uz ostali na mensich tabletkovych a tie smw znizovali ale len velmi pomaly l3bo sa dr bala a potom sa to mojej este vratilo cca o 3/4 roku a od vtedy sme bez tazkosti (vyse roka sme cisty a neopakovalo sa nam to uz a dufam, ze uz ani nebude) ale je pravda, ze doma sa nam to vzdy zhorsilo alebo prepuklo lebo stacilo, ze len trosku mala viac pohybu a uz to islo :(

adika6676
26. okt 2019

@remperitka Vdaka. Synovi neviem aku dávku začali lebo som sa to ani nepýtala,ale teraz po 4 dnoch má 15mg a to nemá nejak vážne,ani opuchy ani bolesti zatial nemá ale sa mu to vracia tak ževraj preto.Dufam že ked to také svinstvo berieme v takých dávkach že to aspoň pomôže.

mamelka
22. jún 2020

ahojte...moja dcera mala tiez toto ochorenie, je to Autoimmune ochorenie...na nemeckej stranke som citala, ze deti by nemali byt ockovane zivou vakcinou co je MMR vakcina ... chcem sa opytat, ci vas na to detsky Dr upozornil a, ze ci ste deti ockovali...dakujem ...
u nas to podla vsetkeho vyvolalo ockovanie...

lubita592
23. jún 2020

@mamelka moja dcerka mala ockovania stale prelozene kvoli chorobe a ked dostala HSP nebola ockovana uz rok.
Ale vratilo sa jej to iba raz, zastavili nam to prednisonom najprv 15mg, druhy krat 20mg na 3mesiace. Teraz sa liecime na imunologii, lebo po vysadeni prednisonu mala oslabenu imunitu a chytala kazdu pliagu, co bola vo vzduchu. Musim poklopat po dreve, ze uz konecne vyzera byt ok, len jej zas vybehol atopicky ekzem.
Berie na imunitu imunor, bronchovaxom, arkodefenses, dvit, cvit... Drzim palce vsetkym detom a hlavne rodicom vela trpezlivosti...

shandy
23. jún 2020

@mamelka a aký ste mali časový odstup od očkovania? Ja myslím, že u nás to tak nebolo, bol tam dlhší časový odstup...

mamelka
23. jún 2020

@shandy nasa bola ockovana na tetanus...3x vakcina ...MMR som nechcela davat lebo je to živá vakcina a Amalka mala od malička slabu imunitu...teraz zial dali osypky v DE ako povinné a tak to riešim ze co ďalej nakoľko je písané,že deti by nemali byť živou vakcinou ockovane...Amalka dostala toto autoimunne ochorenie 4m po poslednom ockovani....vysledky mala ok žiaden infekt nemala ani neprekonala medzičasom streptokokus bol negativny a lieky nebrala ziadne...

mamelka
23. jún 2020

@lubita592 my teda klop klop zatiaľ sme v poriadku ... nás detský ani nekontroluje.mpre neho to neni nič vazne a dcéru mi posielal hneď do skolky 🤷‍♀️🤦‍♀️ preto tam už nechodíme a keď sú choré idem len k môjmu obvodnému pre PN ...ale drzi sa super a nebyva chora vďaka bohu

juliankah
3. apr 2023

@michi83 dobrý večer prosím syn má niečo podobné a dr nerieši.bol chorý. Aj teraz je ,ma atb. Krvný obraz a moc mal v poriadku. Aké ste podstúpili vyšetrenia?

eribel
9. máj 2023

@matthew0906 vrátila sa dcérke choroba od r.2014?

Strana
z4