Histamínová intolerancia. Aké s tým máte skúsenosti?
Ahojte mamičky, chcela by som sa opýtať, či má niekto skúsenosti s histamínovou intoleranciou. Môj 3 ročný synček dlho bojuje so zápchou (všetko sme vyskúšali, od úpravy stravy, cez duphalac a neviem čo všetko, proste všetky rady aj z tejto stránky ☹ a úľava prišla čiastočne keď sme vysadili mlieko a prešli na bezlepkovú dietu) a teraz nám vyšla táto diagnóza. Celiakia sa nepotvrdila, alergie nemá v pravom slova zmysle na nič, všetky test vyšli negatívne, aj na mlieko a iné, ale pozitívne nám vyšla práve táto vec. Iné príznaky nemá, len tú nešťastnú zápchu. Tento týždeň mám dostať viac informácií od našej alergologičky, ale zaujímalo by ma, či s tým má niekto praktické skúsenosti a prípadne čo pomáha. ďakujem
@misunovajana K masu este... Ok je aj cerstvo zmrazene ako to mas Ty. Prihrievanie je problem. Ja Ti yo prirovnam k mlieku: ak nechas mlieko vonku z chladnicky, po hodine je tam dva krat viac bakterii ako pred hodinou. Produkuju histamin. A cosi podobne sa Ti deje s polievkou nez ju ohrejes. Je jedno ako ju ma dcera rada, histamin sa v nej pri cakani na ohriatie proste tvori.
@lilliliu Ahoj,ja mam tiež HIT a keď mi to zistili,mala som veľké zdravotné problémy.Schudla som za dva mesiace 13 kg a nemohla som sa ani poriadne najesť.Zo všetkého mi bolo zle a ťažko,bez liekov som nemohla existovať.Bola som velmi unavená a vystresovaná.A zrazu som neplánovane po 14tich rokoch otehotnela.Nechápem,ale bolo po problémoch.Tehotenstvo som prežila bez problémov a cítila som sa veľmi dobre.Takže mne tehotenstvo prospelo.A dávali nejakú reláciu na STV 1o HIT a volali tam ženy,ktoré mali stejné skúsenosti.Lekár to tam vysvetloval,že telo počas tehotnosti začne produkovať o veľa väčšie množstvo rôznych látok,aby ochránil plod.A preto vtedy ženy nemajú také problémy.Už si to moc nepamätám,ale bolo to zaujímavé.Moja skúsenosť je kladná,ale určite sa poraď s tvojom gynekologom.Veľa šťastia.Dana
Čítam diskusiu a chcem sa opýtať čo by ste povedali na môj prípad - mám ročnú dcérku, skúšala som jej dať biely jogurt s kultúrami a vždy riadna zápcha a jeden výstupok na koži sa vytvoril. Boli sme na kožnom kázala nedávať jedlá s vysokým obsahom histamínu. Vylúčila som jogurt ale mliečne výrobky dávam. Ešte ju kojím. Niektoré noci vstáva s krikom, poprdí si a zaspí. Mám ísť s ňou na testy? Prečo ma na ne neposlala kožná? A ako testovanie u takých malých detí prebieha?
@emma12345 Kuk histaminovakasulka.com Tam je vysvetlene ake nedostatocne a zavadzajuce testovanie HIT sa robi a ako by to malo vyzerat realne.
Zdravím vás,aj ja mam diagnostikovanú HIT a po troch rokoch kľudu a nedodržiavania diety začínám mať problémy ( vyrážky hlavne na zvári a krku,afty a teraz hrozný kašel.Neviem či afty súvisia s touto chorobou,máte nekto skúsenosti?A prosim môžete mi poradiť dobrého imunologa v Bratislave,Stupave?V Malackách už dlhšie nieje.Ďakujem vopred za vaše rady.Dana
@charity ďakujem za odpoveď. Ja zväčša mlieko ani mäso vonku nenechavam ;) ja všetko rýchlo schladim a supnem do chladničky. Ako ja verim, ze niekomu prihrievane vadi. Ale aj tak si stojim za tým, ze keď mam mäso z domáceho chovu a to hnes zmrazim, potom podľa potreby navarim, a dal napr.do sklenenej flase a uzavrem a tak dal do chladnicky, je to do 24 hodín úplne ok. Samozrejme nie pre každého. Ale takto je mäso, polievka chránené od bakterii, ktoré keď sa mnozia tak sa uvolnuje histamin. Ja som si povedala, ze určite je pre moje dieťa prijatelnejsie mäso z minulého dna ako ustvana matka co len vari, a nahli dieťa domov lebo treba variz ;) určite nevarim na dva dni prilohu ale variť stále novú polievku, hlavne jedlo, k tomu piecť chlieb, kolace, keksiky, a zvládať k tomu celú domácnosť a ostať pri tom v duševnej pohode je nadludsky výkon :D kto to zvlada tak toho fakt obdivujem. Ja som vsadila na vyzivnu nizkohistaminovu dietu, s obcasnym ohriatim jedla a funguje to . Našťastie lebo ja mi som nadmama. Som len mama ;)
@misunovajana Kazdy ma individualnu hranicu co zvlada a co nie. Ak je Tvoje dieta s tym ok, tak je dovre.
P.S.: Ja som si dnes dala nutelu. ;)
@dana259 Ahoj, vdaka za tvoj prispevok. Trosku si ma upokojila, že aj napriek HIT si otehotnela a mala babatko. Myslela som si ze to bude nemozne, viem ze neotehotniem hned na prvykrat a ze to bude zrejme nejaky cas trvat. Ale tak na dobre sa čaka nie? 🙂 Zatial babatko neplanujeme, teda v blizkej dobe, chcem sa z toho aspon trosku dostat a potom uvidim. Dufam ze vsetko dobre dopadne, len som chcela mat osobne skusenosti inych zien, ktore maju podobne problemy..
@lilliliu Určite to vyjde.Ja som mala zo začiatku veľké problémy a schudla som za 2 mesiace 13 kg.Bábo som vôbec neplánovala,lebo som mala už dvoch chalanov (17 a 14) a bola som rada,že už to mám za sebou.A už niesom najmladšia.No a zrazu šok....Ale máme peknú konečne dcerku.Už bude mať 3 ročky.A toto jediné tehotenstvo bolo bezproblémové.Možno majú ženy aj iné skúsenosti.Držím palce.
aj môj 10 ročný syn má HIT , on chlieb ani pečivo netoleruje, ani kváskový a taký čo mu robím mu nechutí, takže to máme náročné hlavne na desiatu, musela som ho odhlásiť aj z obedov, šťastie som zatiaľ doma. mám v albume zopár receptov aj na sladké koláče, postupne sa do toho tiež dostávame 🙂 držím palce
@lilliliu Už som tam bola.Moc ďakujem, že si tuto lekárku odporučila.Po dlhej dobe mám pocit,že tato lekárka je tu pre pacienta a má záujem,aby sa vyliečil.Bola veľmi príjemná a počúvala.Zobrali mi krv na viacero vyšetrení a dala mi hneď lieky na imunitu.Za mesiac mam dôjsť,už budú všetky výsledky.Ale keby si videla moje hladanie ambulancie...... 😅 No zúfalstvo.Išla som v utorok skoro ráno busom do Ba,aby som mala dostatok času to nájsť a byť medzi prvými.Trnavské mýto dobre poznám.Ale stále som chodila okolo križovatky a nič.A to som tam bola už 6:15 a bolo blbé počasie,dosť pršalo.Vecčer ma nenapadlo pozrieť na nové správy na koníkovi.Už som si zapla aj navigaci v telefon a hľadám a hľadám.Číslo ulice najdem pri lekárni,ale vôbec by ma nenapadlo,že to môže byť tam.Nakoniec som zo zúfalstva pozrela na koníka,kde si písala,že je to v lekárni.Bola som tak zmrznutá,ale rada.
@dana259 Je to netradicne miesto pre ambulanciu ale zas na druhej strane ked doktorka predpise lieky tak hned si ich mozme vybrat, alebo ked nam predpise napr. injekciu tak si ju kupime a hned nam ju sestricka moze pichnut. Ale hlavne, ze si tam napokon trafila a si spokojna s nou 😉. Ja som jej volala vo štvrtok a hned na piatok ma objednala lebo to bolo sedenie na dlhsie. Proste je to doktorka s velkym D, ktorej fakt záleží na pacientoch.
dobry den chcela by som sa spytat ci ma niekto skusenost .. dcerka ma silnu histaminovu intoleranciu a ma ist o mesiac do skolky... nakolko je to problem zo stravou.. nemate niektora skusenost ci je mozne s touto diagnozov zostat na predlzenej platenej materskej? dakujem za odpovede Zuzana
@martinkotamarka Len info: pokial viem, histaminova intolerancia na Slovensku este nebola anilen zaradena do zoznamu diagnoz, teda oficialne ani neexistuje. :(
@martinkotamarka urcite sa kvoli HIT neda ostat, musite to v skolke ucitelkam vysvetlit, ze co moze, co nemoze alebo jej budete nosit z domu svoje
Prosím, aké mala dcérka hodnoty?
@martinkotamarka podla mna sa da, treba mat vsak dopodrobna napisany posudok imuno/alergo/gastro/kozna, najlepsie od kazdeho dr, kde ste sledovani... obehat doktorov a cakat.. poznam pripad, ked predlzeny rodicak schvalili aj v takomto pripade.. drzte sa...
Dakujem

@misunovajana Si zjavne v stadiu vyjednavania sama so sebou. Pozri, vsetko zalezi od toho, co Tvoja dcera znesie. Ak znesie starsie maso, daj jej ho. Ale odporuca sa len naozaj cerstve maso tesne po zabiti s pitvou... Kuracie sa v niektorych zoznamoch neodporuca vobec. Bukovskeho rady neber pri tejto dg do uvahy... On tuto dg neriesi svojimi radami /pisala som mu email/.
Velmi odporucam histaminovakasulka.com a konkretne vysokonutricnu nizkohistaminovu dietu. S tou sa da ako tak normalne fungovat...