icon

Histamínová intolerancia - rady a skúsenosti

ivetoy
3. feb 2018

Ahojte, mamičky,idem sa opýtať má tu niekto dieťatko s histaminovou intoleranciou?
U nás to zatiaľ nie je potvrdené do akej miery, ale asi to bude tak.Ja dúfam,ze nie.
Ako fungujete?Každý deň varíte čerstvé jedlo? Som z toho strašne smutná. Z čoho to vzniklo tak zrazu? Je možné, že z toho vyrastie niekedy? Strašne ma to trápi. 😢

Strana
z3
tana85
3. feb 2018

Ahoj. Nie dieta, ale manzel ma. Po prisnej diete cca 2 roky uz niejtore potraviny moze v mensom mnozstve. Je to obmedzenie, zacustok bol tazjy kym som si zvykla kedze varim, ale teraz to uz velmi nevnimam

diablikovci
3. feb 2018

A odkial máte recepty?

hettinka
3. feb 2018

@ivetoy akurat včera o tom bolo na STV 1 v Ženskom klube, skus pozrieť TV archív. Hovorili tam, že jedlo sa môže hned po uvarení zamraziť, potom rýchlo rozmraziť a ohriať, že vtedy ho môže jesť.
A že každy s touto diagnozou ma mierne iný jedálniček. Kamoškina dcera to má, viem, že neje kuracinu a neje prihrievané.

dlucy
3. feb 2018

Ja mam HIT musite vsetko odskusat ja to tak tiez robim.inak nezistis ze co jej robi zle alebo nie. Ja varim len s nizkohistaminovych potravin. Tato stranka mi velmi pomohla. Www.histaminovaintolrencia.sk
Pri jedlach kde neviem co je si dam daosin. Teraz v tehu pravidelne nakolko to mam zhorsene. Vela stastia

nikaella
3. feb 2018

Aj ja som hit. A k tomu alergia na mlieko a intolerancia na lepok. Zit sa s tym da. Len si musim davat pozor nech som neni hladna lebo potom pojem hocico... najvacsia kriza pred mrchou 😅 varim kazdy den, varim si aj ranajky popripade vecere. Kedze som varila aj predtym len som poupravila jedla...

tana85
3. feb 2018

@diablikovci jedla som len prisposobila alebo zacala varit take, co neobsahovali take potraviny alebo nemali taky postup.
ako pisu baby, zvyknes si na to a casom sa to vyprofiluje, budes sama vidiet na co dieta reaguje najviac a co je v pohode.

ivetoy
autor
4. feb 2018

A je možné ženy že sa to zmení, mala bude mať v apríli 3 roky

ivetoy
autor
4. feb 2018

A prečo sa taká vec spustí? Je možné, že som to spôsobila ja typom jedál, ktoré som jej dávala? Neviem ako to bude keď bude treba do roboty chodiť a variť každému. Inak to ani plátkový syry nemôže? mám ten švajčiarsky zoznam potravín, kde je vypísané ocislovane čo vadí viac, čo menej.Dost obmedzený je.

sticker
liv1
4. feb 2018

@dlucy je zvlastne ze v tehu to mas zhorsene, ked prave naopak dieta v tehotenstve “pomaha” matke spracovat potraviny. Neodporucam uzivat daosin, a v tehu uz vobec nie. Moze sposobovat mnoho komplikacii a poznam uz troch ludi ktorym viac ublizuje ako pomaha. Radsej sa tym potravinam vyhni, rob si cerstve atd. Drzim palce. Eliminacna dieta vie pomoct, ja som len prestala jest pizzu, minimum bieleho peciva, ziadne prihrievane jedlo, konzervovane a eckove potraviny ooovela menej a velmi sa to zlepsilo.

liv1
4. feb 2018

@ivetoy si z toho taka smutna ako keby tvoje dieta dostalo tazku chorobu. Vzchop sa, nie je to nic hrozne. Odsleduj si co jej vadi co nie. Kazdy hostaminik reaguje inak. Urcite viac vadi parmezan ako eidam napr. Ano budes sa musiet venovat viac jedlu a vareniu. A zaklad je, ty si to nesposobila! Tak ako kiekto netoleruje lepok, ci mliecne, tak mu moze vadit histamin lebo ho ma nedostatok.

liv1
4. feb 2018

Pardon lebo ma nedostatok enzymu na spracovanie histaminu. Pisem jak tatar z toho mobilu 🙂

dlucy
4. feb 2018

@liv1 ja to mam konzultovane so svojou doktorkou a ta vie o com hovori....

majcinka212
4. feb 2018

@dlucy mas to zhorsene? ja to mam teraz praveze uplne bez problemov. alergo mi povedala ze v tehotenstve sa to vacsinou vrati do normalu, tak po 12tt. nakolko placenta produkuje dao enzym.

majcinka212
4. feb 2018

@ivetoy je to choroba modernej doby zial 🤔 vsade same konzervanty, farbiva a napichane masa. a uz ked raz ma tuto pliagu uz to neprejde. bude sa musiet sledovat cely zivot.

dlucy
4. feb 2018

@majcinka212 bohuzial ano aj kamaratka to mala uplne najhorsie v tehotenstve. Ja som pred tehu brala kazdy den zodac teraz neberiem. Aj ked jem odskusane veci svrbi ma koza alebo sa mi vyhodi alergicka bodka. Mavam este skrizene alergicke reakcie ako ked kvitne breza nemozem jablko atd... tak ty to mas uplne super 😊

hviezda21
4. feb 2018

@ivetoy moja mala mala teraz rok, zistila jej to Dr. V 4-5mes., cize plnekojene dieta a problem s histaminom. Najprv som to videla tiez tak tragicky ako ty. Ale ono je to prakticky jednoduche-zaklad su cerstve potraviny a varena strava a vyhybat sa fermentovanym veciam a potravinam co maju uz v cerstvom stave vysoky histamin(jahody, spenat, paradajky). A vsetko skusat. Lebo napr. raz tyzdenne platok syra jej nemusi robit zle. Nam sa to pomaly upravuje tak verim ze do 3r.bude ok. Myslim.ze lepok a alergia na mlieko su horsie varianty. Teraz zacni varit z povolenych potravin a postupne bude skusat napr. Ten syr alebo kecup.

ivetoy
autor
4. feb 2018

Ďakujem krásne ženy

sticker
katrinka34
4. feb 2018

Môjmu synovi to diagnostikovali keď mal 3 roky. Veľa závisí od toho o aký typ ide .... Buď je malo enzýmu ktorý rozkladá histamín alebo množstva je dosť len jeho aktivita je nízka. Nízku aktivitu enzýmu dieťa nadobudne, napr. dlhodobým užívaním liekov. Mnohé deti sa ale narodia veľmi nízkou hodnotou tohto enzýmu, ako napr. môj syn. Prejavilo sa to ubehol 3 rokoch, u niekoho skôr alebo neskôr. Po 4 rokoch čo s tým žijeme ti môžem povedať, že to obmedzenie je minimálne. Dieťatko príde postupne na to čo mu nechuti a prestane tie potraviny jesť. Varím väčšinou každý deň ale keď nestihnem vôbec nevadí ... syn dokonca chodí do jedálne ... Kto čo môže jesť je veeeelmi individuálne. Syn vôbec neje rajčiny, jahody, špenát ale napr. údeniny, kuracie masko a syry mu vôbec nevedia a je ich takmer každý deň ;). Nie je to take zle ako sa zdá ;). Keby niečo kľudne napíš. ;)

liv1
4. feb 2018

Dievcata inak zaujimali by ma vase/vasich deti prejavy. Ako ste na to prisli? Pretoze je to velmi individualne.

nikoletah
4. feb 2018

@liv1 moja mala vyrazky na tvari po konzumacii rajciny, kecupu... nic ine. Potom to vyslo podla testov z krvy... mala vtedy 3 roky.

bambola82
4. feb 2018

@ivetoy ahoj...mozem vediet, ako sa to prejavilo u tvojej dcerky?...mala nejake problemy?

maminka1986
4. feb 2018

Ahoj uf hrozna diagnóza viem o čom hovorím sestra ju ma...po 6 5okovh diet sa jej to ako tsk upravilo plus potravin alergie plus lepok...skus kuk na fb histwmin intolerancia...tam je aj receptov dost a hlsvne nesmie take potraviny ako KYSLA KAPUSTA syry dlho zrejuce ayd....nato vacha kde sa tvori histsmin a cerstve jedlo vždy ani mrzaene nie
Moja sestra pri nej schudla 45kil mala z coho....ale jedavala cca 10 potravinza tie roky no otras...drzim yi palce chudacik maly :((( moj ma alergiu na birlkovinu kravskeho mlieka tiez...

ivetoy
autor
5. feb 2018

@katrinka34 ďakujem..ešte diagnózu nemáme potvrdenu,mne sa zdá, že reaguje na mlieko.. Od kedy som začala S nepasterizovanym sa to pokazilo uvidíme ideme na krv.

ivetoy
autor
5. feb 2018

@bambola82 vyrážky zrazu na pol tela,teraz kade tade..

ivetoy
autor
5. feb 2018

@maminka1986 ako sa alergia na kravské prejavila?

maminka1986
5. feb 2018

@ivetoy keby si mam vybrat ci hit ci mlieko volim mlieko :/ hit je velmi obmedzujuca na cerstve tovary a varenie vzdy všetko cerstve a nevies kt hedlo urobi zle :(
Prejavy kozne sucha koza ekzem plynatost NEPOKOJporucha spánku teraz ako sme vysadili vsetkooo mluecne je ako vymeneny a spi výborné
Kyslo zapachsjuca stolica a vysetrenie z krvi leno ma priznaky ako intolerancia na laktozu

liv1
6. feb 2018

@ivetoy
@maminka1986 ja si tiez myslim ze mlieko to bude. Inak ak vysadite vsetko mliecne, testy z krvi vam pravdepodobne neukazu. Lekari to malokedy hovoria, ale na to aby testy ukazali, sa musi clovek mliekom nalievat. Mojej sesterky manzel jemu cely zivot vadi mliecne a ma preukazatelne laktozovu intoleranciu (okamzite prehnanie a vzdy), a ked si da bezlakto produkty je ok. No ale testy u dr samozrejme nic neukazali, pretoze on je mliecne velmi malo skoro vobec. Teda take to s laktozou. Testy na intolerancie a alergie su velmi zradne. A doktori sami casto nic nepovedia, pripadne o tom vedia menej nez by bolo treba. A este nieco, zaroven nevedia urobit testy na vsetky potraviny naraz lebo poistovna to nepreplati.

zinica
6. feb 2018

Najhoršie sú začiatky, lebo sa musíte zorientovať vo všetkom sama, bohužiaľ neexistuje jednotný postup pre všetkých. Keď si nájdete systém a odskusate potraviny, bude to už úplne fajn. Ja by som to ale u tak malého dieťaťa nepreháňala so striktným obmedzovanie potravín, skôr by som úplne vyradila tie, o ktorých som si istá, že robia zle a varila každý deň čerstvé. Môj syn 2roky3mesiace to po mne na 100% zdedil tiež, ma presne tie iste prejavy a nebola som s ním ani u dr., proste varím zdravšie a čerstvé jedla. Ja veľa fungujem na zamrazovani uvareneho jedla, po uvarení zachladim na balkóne a hneď zamrazim. Tak raz za čas nemusím variť, resp.uvarim iba prílohu, čo je rýchle. Ak sa bude stravovať tak, aby neboli reakcie, čo znamená z potravín, ktoré mu vyhovujú, bude občas znášať aj nepovolene v malom množstve. Podľa mna je hit lepšia ako alergie 😉, v podstate jete zdravšie. Držte sa a veľa zdravicka prajem.

maminka1986
6. feb 2018

@liv1 on ma potvrdenu alergiu na bkm z krvi no...

liv1
6. feb 2018

@maminka1986 ta prva veta patrila tebe, ostatne
@ivetoy 🙂.

Strana
z3