Hladam mamičku,ktorej dieťa má astmu
Ak mate skusenosti s astmou,mozete mi dat nejake rady?Po sestre ostalo 8r.dievcatko o ktore sa stara otec,ale nema skusenosti.Sestra to mala pod kontrolou,ale mi nevieme,ako to udrziavat.Mame spreje,ale stale su problemy,ked beha s detmi alebo po telesnej.Da sa tomu predist?
@marianna7106 naša dcéra má 9 a astmu od 2 rokov, da sa to zvládnuť, sú horšie a lepšie obdobia, ja už presne viem, kedy co jej mam nasadiť. Co berie?
Dakujem, ze ste sa ozvali.Dievcatko ma 8 r.prislo o mamu a stara sa o nu otec.Teraz berie Spiromon,Montelucast,sprej Flixotide.Teraz mala v skole zachvat,tak este jej dali nejaky sprej,ale neviem nazov.Ja som jej teta a chcela by som im pomoct to udrzat v norme,len nemam skusenosti.
@marianna7106 mala by mat spray taky na akutny stav Moj syn ma astmu od 4r. Teraz ma 17. Nemal nejak zachvaty, ale ked šiel na fotbal alebo behať nosil so sebou taky modry. Odfotim. Ale my sme v uk. Inak ma na dennu potrebu a potom ten modry .
Taky sprej este nemala a do skoly ani nenosila,hoci si myslim,ze pre pripad nudze by mala mat.Najhorsie je,ze chce behat s kamaratkami a potom nemoze dychat,priedusky piskaju,kasle.
@marianna7106 mozno by bolo dobre zavolat jej doktorke a porozpravat sa s nou. Ona vam vysvetli co a ako
Pojde teraz otec s nou,lenze neviem, ci aj tak bude vediet, co ma robit.Mama uz vedela,co a ako,ale chlap sa o choroby nezaujimal.
@marianna7106 ahoj mám dvoch astmatikou. Tu zohráva veľkú úlohu stres. Keďže prišla o maminu to je pre nu stres, škola tiež to jej môže vyvolať záchvaty. Nám pomhlo aspoň sa to tak javí pitie kozieho mlieka.
Ahoj, môj syn má astmu aj alergie na roztoče najväčšieho stupňa a pele.Bol na liečení v Lucivnej,kde inhaloval.Doma sme začali tiež inhalovať a zlepšuje sa mu to.No ťažko je radiť,u každého pomáha niečo iné.Ale asi beh neviem či je to vhodné ak ma zachvaty.Syn bol od behu na TV oslobodený.Urcite by som odporúčala návštevu imunoalergologa,veď jej liečba je zaznamenaná v zdravotnej dokumentácii.Ale určite aj psychika veľa toho zohrá,to je pravda.Prajem všetko dobré a veľa zdravia .
@majkagv Na mlieko je alergicka,aj tak vďaka.Verime,ze sa to nejak urovna,aby mala nastavenu dobru liecbu.
@ludmila4000 Tiez si myslim,ze by mala byt oslobodena od tv.
@marianna7106 ahojko ja mam 3 deti s astmou + ja som tazky astmatik, jednoznacke ist na plucne k dr. + alergologia, vysetrit spirometiu ak treba nastavit novu liecbu nakolko po behu ma zachvaty, ten modry sprej pri zachvatoch je ventolin. ak nevie dobre inhalovat. treba si od dr. vypytat nadstavec a inhalovat cezen. ventolin treba nosit do skoly a vzdy ked sa bude zle citit, piskat, stazene dychanie vzdychnut a na 10sek zadrzat dych aby liek ostal a dostal sa do pluc. ak nastane zhorsenie stavu sadnut a predklonit mierne ruky na kolena napit studenej vody popr. ruky do vody aby sa rozsirili cievy a liepsie sa rozdychala, hlavne sedie aby neodpadla, nadych ustami vydych nosom hlboke nadychy pomale pocitat 1-2-3 tak sa ukludni z paniky ze nemoze dychat a po ventoline sa to pomalicky da do poriadku a hlavne vzdy nech povie doma ze si musela dat sprej nech to rodic zapisuje kedy a kolko si musela dat a ak to bude v priebehu tyzdna viackrat treba sa ozvat dr. ci tam nie je nejaky problem moze ist aj o infekciu a podobne napr. datekanie hlienov, alergia a pod. lekar to potom poriesi ci treba prist na spiromentriu. ked budete u dr. nech vam napise (pluciar) ciastocne oslobodenie z telesnej od behov a obvodak vyplni tlacivo zo seftu oslobodenie z telesnej vychovy kde zaskrkne prislusnu kategoriu + prilozite k tomu ziadost do skoly hlavickovy list ze ziadate ciastocne oslobodit dieta z telensje vychovy a napiste konkretne z coho okrem behov vy som oslobodila aj od volejbalu, basketbalu, hadzanej, futbal a podobnych kde sa musi vydrzovo behat po ihristku a tiez do druziny napisat papier aby na nu dohliadli ze ma nekompenzovanu astmu a nesmie behat aby si to ustrazili inak budu musiet podavat inhalatory alebo volat sanitku (potom si na to daju pozor aby nebehala). drzim palceky. popr. ak navstivite cpppap a poziadate ich ci ma dieta narok na integraciu zo zdravotnych dovodov z dovodu nekomzenzovanej diagnozy a postraumatickeho stresu urcite ju integruju a bude mat vyhody v ramci vyucovania - odporucam - ak by ste k tomu chceli poradit nieco blizsie kludne pisnite ip drzim palceky
@marianna7106 moja dcera ma astmu,berie spreje,je oslovbodena z Tv,predchadzajuce roky bola ciastocne oslobodena,rano a vecer berie flixotide,pri chorobe zvysenu davku a ventolin,spreje nosi do skoly,taktiez nesmie mliecne
Ďakujem za rady,dufajme,ze bude lepsie.
Neviem preco,ale nikdy jej nedavali sprej do školy ani nebola oslobodena z tv,ale vzdy to mali pod kontrolou.
Aj môj syn od 4 rokov má astmu, má flixotide, montelucast a berodual užíva pri záchvate
@marianna7106 ak je pod kontrolou netreba ale psychika robi svoje vtedy je dieta nekompenzovane mozno by bolo dobre chvilu navstevovat psychologa aby ju naucil relaxovat a dychat a vediet sa relaxacne dychovo ukludnit pri zachvate velmi by jej to pomohlo aj z traumy (viem o com hovorim prisla som o mamu v detstve - pre dieta to je velmi velky stres a ten zle vplyva na astmu)
a tak ako pise janka nedavat mliecne to zahlienuje, ani cokoladu, to tiez zhorsuje astmu!! hned po 1 tablicke cokolady. ak ma alergiu na mlieko upravit jedalnicej, aj v skolslej jedalni sa dohodnut
@marianna7106 no moji majú alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka a napodiv im kozie nerobí problém ono to je o tom koľko organizmus toleruje

a?