Ako znížiť horúčku u dieťaťa s angínou?
Prosím vás dcéra 1r. 5mes. od pondelka poobedia horuckuje boli sme u lekárky má angínu dala nám antibiotiká ktoré berie od utorka.
Teraz ma zase 38 (bezkontaktným teplomerom) zobudiť ju a dať liek?
Problém je v tom že už dva predchádzajúce dní keď sme.ju zobudili kvôli teplote a dali liek (cipok) tak do 10min. sa povracala.
Obklad nemôžem dat keďže má studené ruky aj nohy.
Posledný liek mala o 14:00 hod. Nurofen sirup (ktorý sa mi zdá že jej rýchlejšie zaberá) môžem dať aj teraz? Či musím striedať s cipkami.
Ďakujem pekne
Ja davam iba sirupy nurofen a paralen.Dolezite je meniť tiero dve zložky paracetamol v paralene a ibuprofén v nurofene.Nie sirup a cipok tej istej zložky.Kludne jej naber do striekačky nurofen sirupcek,podaj ho a maka nech ti spinká ďalej.Skore uzdravenie ❤️
Dávaj dieťaťu len čapíky, pokiaľ zo sirupov zvracia ... a zrovna Nurofen sirup je moc ťažký na žalúdok ... ja som nikdy v noci dcéru pri horúčkach nebudila, otočila som ju na chrbátik, roztiahla nôžky a dala je čapík.
@dzulli1980 ona práveže nevracia zo sirupov (posledný mala o 14 Nurofen) keď jej chcem dať čapíky tak sa mi zobudí a keď ju chcem uspať na rukách tak do 10 min. vracia.
ak su rozostupy medzi liekmi taketo, tak ja nestriedam, ale davam to, co synovi lepsie zabera (v nasom pripade nurofen sirup). on horuckuje vela a vysoko (aj nad 40), takze ked je zle, striedam, ale tuto na to nevidim dovod. normalne by som jej dala nurofen, ak jej lepsie sedi.
a v roku a pol som uz capiky nedavala vobec, ked bolo treba, striedala som sirupy (paralen/panadol sirup s nurofen sirupom).
Ja by som nebudila, ale sledovala teplotu. Zrazila až nad 38,5 či 39. Podla toho ci spi pokojne či nie. Možno sa v spánku vypoti a teplota klesne sama. Práve vysoké teploty "zabíjajú" bacily.
Často u detí rýchlo vystúpi nad 38 °C, čo môže rodičov vystrašiť. Kedy a ako čo najúčinnejšie dieťaťu začať zrážať teplotu? Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sa liečba horúčky u detí mala začať pri nameraní teploty v podpazuší nad 38,5 °C alebo pri nameraní rektálnej teploty nad 39 °C.
Pri 38 nie je dovod davat este liek. Iba keby tu teplotu tazko znasala. Pri tak malom dietati je 38 aj 38,5 este ani nie vysoka teplota. Pri dospelych je to uz ine. Mas ten teplomer dostatocne otestovany, ze meria menej? O kolko meria menej? Nas bezkontaktny meria o 0.5 az 0.7 stupna viac. Skus pockat este a kontroluj, ak bude stupat, daj liek, ale nedavaj skor ako vystupi nad 38,5.
@sono2 samozrejme že jej dávam ATB, preto mi je divné prečo nezaberajú keď ich berie už od utorka (staršia mala minulý týždeň angínu,brala rovnaké ATB a zabrali jej na 3 deň kedy už nemala vôbec teploty) Preto som očakávala ze mladsej záberu skôr keďže je menšia a má nižšiu hmotnosť a dávkovanie mali obe rovnaké. Ono už tie časové rozostupy medzi horúčkami sú väčšie ale aj tak...
Pokial pokojne spi a ma teplotu do 38,5C, nedavaj nic a nebud ju. Ked ma studene nohy a ruky, to znamena, ze teplota este bude stupat. Sleduj teplotu v pravidelnych intervaloch, ale zaroven nechaj telo s bacilom bojovat. Mam skusenost, ze teploty rychlejsie prejdu, ked sa necha dieta normalne vyteplotovat. Do tych 39C ja nedavam lieky od teploty.
@fifina75 a koľko ma v noci horúčku? A lieky ti dali hneď ako si prišla že dieťa je choré ?
Je aj môžne že nemá crp na lieky. Ale zase.
Moja dcéra nemala tiež, ale horúčky 5 dní a trvala som na atb, lebo aj kašeľ mala otrasný a proste celá rodina atb, mladšej to skončilo na ušiach, čiže tam šli atb automaticky a strašnej nedala. Po ďalších 2 dňoch som volala, že nech jej da.
Je možné že jej to musí odzniet. Ak nemá vysokú teplotu, nestresuj.
@ada12345 Problém je v tom ze inak ako bezkontaktným teplomerom to nemám ako odmerať aby som ju nebudila a zase tie niesu spoľahlivé preto už len na pocit rukou na čele keď sa mi zdá prehriata tak meram rektalne. Hodinu a pol dozadu som namerala rektalne 40,4 tak hneď čapík. Po pol hodine už 38,9 po odpočítaní tak som kľudnejsia. Chvalabohu aspoň veľa pije.
@fifina75 Ja už za tie roky viem odhadnúť teplotu dcéry tak, že jej priložím pery na čelo ... ak sa mi zdá príliš horúca, meriam rektálne ... a to má 7 rokov ... tieto bezkontaktné teplomery sú nespoľahlivé ... dcéra mala horúčku (meranú rektálne 41,7), bezdotykový ukázal 37,9 st.
Skús jej merať teplotu aj obyčajným teplomerom, bezkontaktný som zahodila ukazoval aj o 0.8 stupňa viac! Porovnávala som viac krát keď sme mali covid merala som ortutovym, digitálnym a bezkontaktným. Ortutovy a digitálny merali skoro rovnako, digitálny aj o 0,8 stupňa viac
@dzulli1980 preeesne toto isté robím aj ja. Pre pána pri takej horúčke by som asi zosalela, strašne sa bojím febrilnych kŕčov mám z nich strašný rešpekt.
@lilizzachy ortutovy ani doma nemám a bála by som sa ním merať keďže sa pri merani dosť mrvi či meram rektalne alebo pod pazuchou. Ale vždy sa spolieham na digitálny, tie bezkontaktne sú oničom

Máš striedať paracetamol(Paralen, Panadol) s ibuprofénom(Nurofen) nie čipky so sirupom.Mozes dať liek v akejkoľvek forme ale aby sa vystriedali tieto dve účinné latky