Hyperkinetický syndróm a psychomotorický nekľud u 2 mesačného?

slnecnica777
30. nov 2018

Ahojte maminy. Ma niektora z vas skusenosti s dietatom, ktore ma hyperkineticky syndrom od narodenia? Moj 2 mesacny syn ho ma. Som zufala uz v porodnici bol strasne nekludny. Okrem kojenia a spania nedokaze byt ticho ani minutu. Tak reve, ze uz ma chytene hlasivky.Vraj je to porucha CNS a nervova sustava je nedozreta. Uz neviem co mam robit, aby som ho utisila. Nestiham sa ani najest, varit, vybavit si osobne veci...nic. Najhorsie je, ze sa to neda liecit, len zmiernit nasledky. Hrozi nam aj vojtovka kvoli poskracovanym krcnym svalom. Otaca hlavicku len do jednej strany.

agikaku
30. nov 2018

@slnecnica777 Ja Vám neviem poradiť, len Vás chcem podporiť. Buďte silná, nedajte mu plačkať veľa, majte strpenie. Ono za to nemôže, chúďa malinké. Dajte mu veľa, veľa lásky. Veľmi ho ľúbte a neznervozňujte sa, snáď to časom prejde, alebo sa zmierni. Moja dcéra má synčeka a od narodenia reval neskutočne, sme ho len po rukách nosili, hajkali, spinkal možno 10 minút a znova reval. Po nociach som ho brávala spočiatku k sebe , tak sme sa striedali, aby si spočinula. Tak to bolo do pol roka, ale po nociach sa budil snáď do roka. Nechcel ani jesť, len reval. Držím vám prsty a prajem veľa síl a trpelivosti.

lenka0033
30. nov 2018

@slnecnica777 môžem doporučit: cvičiť vojtovku. Neurologická ambulancia. Skúste sa spýtať aj pediatra. Môžete skúsiť kúpiť sirup Sedalia. Existuje aj Pediakid (ten na noupokojenie)no nepoviem Vám od akého veku, to je sirup z bylín.

lenka0033
30. nov 2018

@slnecnica777 hlavne veľa lásky, aj nosiť na rukách aby sa ukludnil. Pokiaľ zaspí v kočíku tak aj po byte (môj syn tak spával ako drobec). Najprv hyperkyneticky syndróm, teraz aj to ale hlavne mentálne postihnutie a ADHD. Ja viem, že ste iste aj unavená, prešla som si tým no musíte mať veľa trpezlivosti. Susedov si nevšímajte ak by búchali (aj to som zažila). Skúste ho niečím zaujat.

lenka0033
30. nov 2018

@slnecnica777 robili mu CT hlavicky alebo EEG?. My máme za sebou už hádam už všetky tieto vyšetrenia. Syn má vrodenú poruchu na mozgu. EEG nám potvrdilo poruchu na mozgu. CT našťastie nič horšie neodhalilo. Prajem veľa trpezlivosti. Možno by Vám pomohla i detská psychologička

5xjm2017
30. nov 2018

my sme mali veľmi dramatický pôrod, tak asi takto, dieťa stimulovať, pohyb - hojdanie, kolíska, kočík...., kontakt najlepšie s matkou kojenie je výborné, kojili sme sa skoro stále, rozhovor, dobré je aj počúvanie vážnej hudby, dieťa buď baliť do perinky alebo ak neznáša byť zviazané tak do loktuše, je dôležité dobre manipulovať s dieťaťom, dobrá je kniha od evy kiedroňovej nežná náruč rodičov, tam je aj obrázok, ako to vyzerá uviazať loktušu do postielky, čo sa týka vojtovky tak odporúčam čo najskôr, my cvíčíme už 11 mesiacov a všetko sa spravilo, pekne začína chodiť, je dôležitý dobrý terapeut, my chodíme do Olomouca, RL corpus, tam sú spička vojtovky, možte si to nakamerovať a dávajú dávku vojtoky, na minúty, tak sa to nestane také otravné. zaciatky boli naozaj ťažké, ale teraz je syn užastné dieťa, ktoré neplače bez dôvodu. držte sa

5xjm2017
30. nov 2018

a prosím nedavajte mu sirupy to mu vôbec nepomôže, ak otáča hlavu na jednu stranu, tak potrebuje povojtiť, neuroplasticita mozgu je do roka veľka, čím skôr začnete vojtiť, tým skôr sa to upraví, ale musíte dobre vojtiť, pravidelne, 8,5 mesiaca sme cvičili 4-krát denne cca každé 4 hodiny, mali sme pevný režim, dá sa to zvládnuť, len treba veľmi chcieť.

lenka0033
1. dec 2018

Ide o to, ze chlapec moze mat aj vážnejší zdravotný problém , viem o čom hovorím. Maly mal to iste. Prešli sme si všetkým. Neprešlo to, teraz je syn postihnutý, uznaný ZTP. Ja nechcem maminu strašiť no to co pise nie je sranda. Viem, dieťatko je este male no treba dávať na to pozor. Moj syn sa s tym uz narodil a lekári mi to oznámili az ked mal 6 rokov, vrodená porucha mozgu. Je to neliecitelne, da sa len rehabilitovať no nie liečit. Vsetko co mamička pise sme zažili aj my, a nie, neprešlo to.

lenka0033
1. dec 2018

Mamičke prajem všetko dobré, veľa síl. Držím palce. Aj my sme si mysleli, že to bude u syna lepsie v neskoršom veku ked trochu vyrastie, ze sa vsetko zmenu a on z "toho vyrastie ", nie, nie je to lepsie. Mame za sebou kopu vyšetrení aj zdravotnej starostlivosti , hlavne mimo mesto. Syn ma zdravotnú kartu cca.5 násobne hrubsiu ako dospelý človek a to je dieťa . Ludia na na nas pozerajú ked chodievame ku lekárom..."a to je karta Vášho syna?"...krútia hlavami nakolko chlapec bude mat 7 r a ma kartu . Ani moja babka co chodi stale po lekároch nema takú hrubú kartu ako syn a to ma 80. Chodili.sme na rehabilitacie, stale chodíme na rozne cvičenia a terapie. Snažíme sa synovi pomoct maximálne ako sa len dá.

slnecnica777
autor
1. dec 2018

Dakujem za odpovede. Bojim sa co ma caka so synom, lebo to nie je prvy krat co sa mi to stalo. Moj starsi teraz uz 17 rocny syn mal tuto poruchu od narodenia tiez, v predskolskom veku mu to zmenili potom na ADHD s poruchami ucenia, dyslexia a dysortografia. Mal axialny hypotonos, nedvihal hlavicku, cvicili sme vojtovku 2 roky. Cvicenim sa mu to sice upravilo, ale v puberte vratilo. Strasne bol chudy, nechcel nic jest. Nevydrzal pri ziadnej cinnosti, odbiehal od stola, neskoro a zle rozpraval. Teraz je to lepsie, ale nasledky ma take, ze ma skoliozu a musi nosit korzet. Po synovi prisla dcera s aberaciou 18.chromozimu, dozila sa len 10 mesiacov. Bala som sa mat dalsie deti, ked sme si presli peklom az teraz po 17.tich rokoch s tym, ze som verila, ze bude konecne dobre, lebo nikto nikdy v rodine tuto poruchu nemal. Zial mladsi to ma tiez. K tomu sa pridali problemy s dojcenim. Strasne sa vzpiera pri prsniku a reve. Neviem kde je problem. Najviac trpim, ked mi kazdy povie na ten rev, ze on z toho vyrastie, ze mozem byt rada, ze je zdravy, lebo klinicky tak aj vypada, ale nikto nevidi do jeho vnutra a pritom viem, ze ten stav je trvaly, neliecitelny. Stracam uz vieru, nadej, lezie mi to vsetko do psychiky, som uplne vycerpana fyzicky ale hlavne psychicky. Nikto nevie preco sa mi rodia deti s tymto postihnutim. Ja netrpim touto poruchou ani nikto v rodine. Na genetike sme boli, ja aj manzel sme o.k.

lenka0033
1. dec 2018

@slnecnica777 ahoj, viem, čo prežívaš. Tiež sme boli na Genetike v BA. Nejaké výsledky už máme no stále čakáme na výsledky ešte ďalších testov. U nas v rodine tiež také problémy nikto nemá po kom by to mohol syn zdediť. Tieto poruhy sú vrodené, dieťa sa už s nimi narodí. Inak, je predpoklad, že keď sa prvé dieťa narodilo z postihnutím môže mať podobný problém aj ďalšie narodené. Aj u mňa, tehotenstvo rizikove no vyšetrenia v norme, testy, ktoré sa robia počas tehu či dieťa nemôže byť postihnuté, tuším triple test bol ok. Syn sa narodil plánovaným cirsárskym rezom indikovaným gynekológom. Už po narodení bol pozadu, aj podobne na tom ako píšete Vy. Odporúčam ak máte čas pracovať na tom čím skôr. Neviem odkiaľ ste, ja viem, že máte malé dieťko no čím skôr tým lepšie, vyšetrenia opakovať aj neskôr. Sú rozne diagnostikcé centrá, vatšinou v Ba: ACVA, Domov soc.sluzieb prof. Matulaya, Centrum vcasne intervencie (pedagogické/psychologické centrum), genetika, neurológia, psychológ atd....je toho vela. Držím palce. Ja som tiež myslela, že sa to zlepší, syn má 7 no mentálne medzi 2-3 rokom. Potrebuje 24 h dozor, schvalili mi opatrovatelský na neho. Tiež pri nicom nevydrzi, potrebuje nonstop niekoho za zadkom. Nemozem si ani poriadne navarit (trvá dlho pri ňom kým sa navarí), upratat, ani ist na wc, vsade ide za mnou. Nevie byt samostatný, hrat sa sám nevie. Nehovorí ale pistí, vreští, doslova zjape, má aj poruchu reči (súvisí tou poruchou na mozgu). Pripravte sa, že v skolke neskôr moze byt tiez problém, asistenta asi nedostane, ani moj syn nemal. Do skolky chodil na 3 hodiny 2 dni v tyzdni. U lekárov sa netreba nechať odbiť, že je maličky. Práve v tomto veku by už mali pátrať po príčine, i keď to môťe trvať pár rokov kým Vám povedia čo mu presne je. Lieky na to nie sú. Budú Vám núkať iba lieky na tlmenie dieťaťa ako Tiapridal (bežne sa dáva menším deťom). Tá Sedelia Vám neublíži, dáva sa deťom na poruche spánku, je to homeopatikum. tuším.SEDALIA je homeopatický liek, ktorý sa tradične používa pri liečbe prechodnej nervozity a nezávažných porúch spánku u detí starších ako 1 rok.

Liečivá: 100 g sirupu obsahuje:
Chamomilla vulgaris (Rumanček pravý) 9 CH....................... .1,5 g
Gelsemium (Jazmínovec vždyzelený) 9 CH.............................1,5 g
Hyoscyamus niger (Blen čierny) 9 CH....................................1,5 g
Kalium bromatum (Bromid draselný) 9 CH............................1,5 g
Passiflora incarnata (Mučenka pleťová) 3 DH..........................1,5 g
Stramonium (Durman obyčajný) 9 CH.....................................1,5 g
sacharóza, etanol 96%, karamel, čistená voda, kyselina benzoová .

My sme ho istú dobu používali na poruchu spánku. Teraz máme kúpený ten Pediakid na odporúčenie pediatra.

Pokiaľ potrebujete pomoc Vy, viem, že je to ťažké dá sa kúpiť v lekári Guajacuran, je to volnopredajné. Odkia ste? Mozno by Vám pomohlo aj porozprávať sa s niekým .

slnecnica777
autor
1. dec 2018

@lenka0033 odpisem vam cez SS, ked sa mi podari utisit maleho

lenka0033
1. dec 2018
slnecnica777
autor
1. dec 2018

@agikaku a teraz je uz v poriadku. Po pol roku prestal plakat?

slnecnica777
autor
1. dec 2018

@5xjm2017 a ako ste sa do Olomouca dostali?

deti95060810
1. dec 2018

ahoj...aj moja dcéra držala hlavičku do jednej strany.... lekár mal blbé reči a potom nás poslal na neurol. začali sme cvičiť vojtovku...choď rovno do Olomouca....na sk tu nemá význam....rok sme cvičili a bez úspechu...v Olomouci nám pomohli za 2,5 mesiaca -tak rýchlo postavili dcéru na nohy...samozrejme povedali že na sk je cvičenie o ničom...to nie je cvičenie, ale trápenie dieťaťa... stálo nás to pekných pár e, ale pomohli....😉

slnecnica777
autor
1. dec 2018

@deti95060810 ale ako sa dostat do Olomouca? Na zaklade coho nas tam zoberu?

agikaku
1. dec 2018

@slnecnica777 No teraz má 1,5 roka a cez noc prespí do rána, ale s dcérou a zaťom na posteli, v postieľke vôbec. Už je oveľa lepší, ale on je po mentálnej stránke zdravý. Je veľmi šikovný, chodí od 10 mesiacov, len slabo papá. No do pol roka to bola hotová katastrófa. Nevzdávajte sa a buďte trpezlivá a bojujte.

5xjm2017
1. dec 2018

@slnecnica777 do Olomouca som zavolala, cislo najdes na ich stranke. Na prve stretnutie pride riaditelka, ktora dietu urobi polohove testy a povedala nam aki stupen koordinacnej poruchy mame. Je to skusena terapeutka, ktorej mozes verit. Potom ma zacali ucit vojtit. Plati sato cca 60€hodina, 1/3 nam preplati poistovna. Cvicime vzdy doobeda a poobede, cez prestavku sa ideme najest, manzel vsetko kameruje, doma si to pozeram, aby som dobre cvicila. Chodili sme kazde 2-3 tyzdne, boli sme velmi ohrozeny spastickym vyvinom ale uz je to dobre, teraz pojdeme po 6 tyzdnoch.

slnecnica777
autor
2. dec 2018

@5xjm2017 a ako dlho ste tam boli? 1 den? A potom znova po 3 tyzdnoch znova na 1 den?

slnecnica777
autor
2. dec 2018

@agikaku ved ani nas nie je mentalne postihnuty, ale ma poruchy spanku, a ako som spominala hyperkineticky syndrom a neklud, tak prereve a prevrieska cely den, tak prereval aj celu noc, ale teraz uz spava v noci lepsie. Je to psychicky aj fyzicky vycerpavajuce, nestiham pri nom urobit absolutne nic, ked je manzel v praci, som na vsetko sama. Este som sa chcela spytat, ci plakaval vas vnuk aj cez den, alebo to boli len noci?

agikaku
2. dec 2018

@slnecnica777 Náš plakal aj v noci aj cez deň. len cez deň sa to ľahšie znášalo. V noci ako som vám písala, keď prišla z pôrodnice, tak do polnoci ho hajkala dcéra a zať, po polnoci som ho brávala k nám do izby tak do tretej rána a to som ho mala v perinke keď som ležala na posteli, nohy ohnuté v kolenách a tak trošku pospal keď som hajkala doprava doľava. A ešte sme ho hajkali na fit lopte to zaberalo najviac. No neviem ale on sa budil možno do roka určite často v noci, dcéra bola hrozne vynervovaná a nevyspatá. A to sme pomáhali dookola, kto bol doma. A teraz je veľmi aktívny, on je stále v pohybe, ale ináč je šikovný,opakuje slová a tak. Skúste tú fit loptu či nebude lepšie. A doktori vraveli, že má koliku, tak neviem čo bolo. Prajem pokojnú noc a veľa síl.

agikaku
2. dec 2018

@agikaku A ešte ste spomínali kojenie. To už v porodnici nechcel sa prisať, strašne pri tom nerváčil, ked prišli domov sme sa natrápili, už už dcéra s tým chcela hodiť, že dá fľašu, ale nakoniec sa nejak prisal a kojila do roka. v pôrodnici bôl tiež zarevaný, to sestričky jej hovorili, že ju ľutujú, čo s ním bude robiť doma, že je hrozne zarevaný.

slnecnica777
autor
2. dec 2018

@agikaku ked to citam, to akoby som citala svoj pribeh. Presne toto prezivam aj ja uz s druhym dietatom. Je to psycho. Ten starsi to ma tiez uz je sice skoro dospely, ale on tiez riadne reval, bol aktivny a nechcel mi nic jest a slabo priberal. Do karty mu pisali, ze je astenicky a to som sa snazila do neho napchat vsetko mozne nic nechcel. S lyzickou po dome som ho musela nahanat. Nevydrzal sediet ani za stolom, stale len behal a behal....

5xjm2017
2. dec 2018

@slnecnica777 napríklad prideme na 10,00 hod, asi 30 - 40 minut sa mám venuje fyzioterapeutka a poobede tak o 13,30 hod prideme znova (syn sa napapá,pospí, my sa najeme, pozriem si videá z rána) a cvičím znova, terapeutka ma skontroluje ma a opraví. Jednu cestu máme 150 km, tak nám to takto vyhovuje, chodia tam rodičia s deťmi aj s Poľska.

jennyska
13. dec 2018

Ahoj @slnecnica777 a ostatní maminky,

velmi ráda bych Vám představila naši další novou odbornou poradnu na Koníku, a tou je Poradna s dětskou fyzioterapeutkou z Fyzio Klinik. https://www.modrykonik.sk/forum/category/poradn...
Antónie Vám ráda odpoví na všechny otázky týkající se správného psychomotorického vývoje Vašeho dítka a poradí cvičení/přístup i v obasti případných diagnóz pohybového aparátu dětí.

Všechny Poradny u nás fungují zdarma a jsou anonymní. Věřím, že se Vám budou hodit a pomohou! 🙂

Mějte se krásně!
Jennyska
Modrý koník team

ls85
17. okt 2021

@slnecnica777 dobry den, zlepsil sa syncekov stav?

slnecnica777
autor
21. okt 2021

@ls85 malý má teraz 3 roky. Máme ADHD a podozrenie na Aspergera. Hyperaktívny, impulzívny je stále. Má aj oneskorený vývoj reči. Jediné čo sa zlepšilo je spánok, potom ako som ho prestala kojiť. Stále je to náročné, večer chodím do postele úplne vyčerpaná.😔

ls85
22. okt 2021

@slnecnica777 ach jaj to mi je velmi luto :( A preco to podozrenie na Aspergera? Cim sa mu to prejavilo?

andrea19841984
28. dec 2023

@slnecnica777 dobry den prosim ako je na tom syn teraz ?