Hypotónia od narodenia
Máte skúsenosti s hypotoniou od narodenia?
@zirafka86 ahoj, no vieš čo my sme ešte pri logopédovi neboli, ja si myslím, že u našej sa reč vyvíja viacmenej normálne. Teraz bude mať tri a pol roka a už jej nabehla hláska L, stále verím, že jej prirodzene nabehne aj R a nebudeme musieť nič riešiť ¯\_(ツ)_/¯ Ale teda ako vravím, naša má MIERNU hypotóniu, chodiť začala na konci 10. mesiaca a od dvoch rokov rozprávala. Ja som len bola z toho v strašnom strese a veľa som sa fyzioterapeutiek na to vypytovala a každá mi povedala, že áno, hypotónia má vplyv aj na reč. Takže to teraz aj dosť úzkostlivo sledujem.
@zirafka86 áno postihuje jazyk, dokonca aj svaly na tvári. Nakoľko nás naša fyzio naučila. Zlú. Techniku vojtovky, malej ochablo aj tvarové svalstvo. Prestala sa usmievať a strašne slintala. Pred 3 týždňami sme boli na liečení v Dunajskej Luznej a tam nás naučili správne cvičiť vojtovku, malej sliny už skoro vôbec nevytekaju z úst, začala sa usmievať a krásne blababotat
@iwettka30 teším sa z Vášho progresu 🙂 áno v Lužnej sú super, boli sme tam už 3x na pobyte, ale po poslednom pobyte absolutne žiaden progress ba naopak mnohé sa zhoršilo, inak nášmu sliny tečú furt , vraj je to normalne, ale to nech hovoria niekomu inému, lebo čím je starší - tým slintá viac..určite vojtovka je super a tá správna technika je priam kľúčová a hrá to veľký význam najmä v tom 1 roku života babatka
@iluviel áno 1,5 roka sme cvicili vojtovky potom sme prešli na Bobatha ale aj od toho som už upustila -nefungovalo to na neho, a prešla som na rehabilitačné plávanie zatial tak fungujeme len 2 týždne takže zatiaľ je kratka doba aby som to posudila, ci aspon toto na neho zabralo...dalsiu kontrolu máme až o polroka, no bohužial mám taký pocit, že čo si sama na nete nevyhľadám a nelustrujem tak mi synova lekárka nepovie / nedoporučí sama...takže ak zlyhá aj plávanie tak už ozaj neviem čo...tie kontroly 1x za polroka sa mi zdajú strašne dlhý interval v tak dôležitom rannom vyvoji dieťaťa ktoré matka dokaže ovplyvniť istým sposobom....
Kedy vaše detičky začali chodiť? My máme 13m a stále len na 4 a v stoji pri stole už mesiac. Nič viac.. A viete mi prosím tie cviky na jazyk poradiť ak ste to cvičili niekto 🙂🙏🙏🙏
@zirafka86 ahoj, ako ste na tom s tou recou? Budeme mat 2roky a zatial teda nepovie viac ako 2-3 pismenka. Jedenie tiez ziadna slava. uz aspon chodime.
By ma zaujimalo ci to dobehne 🥺 a kedy? Ci bude rozumovo ok, ci sa bude moct hybat v buducnosti myslim nejaky sport rekreacne. Lekari ziadne odpovede,nic neporadia. Som uz z toho fakt smutna.
@kythos21 mentalne asi ok. Okolo 13m bol taky skok. Jemna motorika bola dobra, no ta rec je slabsia. Napr. Do schodov vykroci pravou ze sa drzi steny a lavou nie. Vytaca spicky do vnutra pri chodzi. Jeden ortoped povedal ze tonic nie je,fyzio dr ta nic neriesi uz nas vyradili davno z cviceni,neurolog poslal k druhemu ortopedovi. Nasrata som na Dr. Oni bud sa im nechce, alebo nevedia.

@iluviel a malá bola/je sledovaná nejakým klinickým logopedom? ako ste to riesili potom s rečou? zatial nemam nastudovane este aky je vplyv hyper/hypotonie na jazyk resp. reč dieťatka a mentalny vyvoj, no velmi ma to zaujima, lebo zatial od lekarov dostavam viac menej take neurčité odpovede, že na všetko má malý čas a podobne, že nemám ho vraj prestimulovať. no ked za cely rok nevidim žiaden progres ani v pohybe ani v reči ani mentalne ani nijak, tak zjavne táto diagnoza ma celkom dost vplyv na vývoj, a neprejde den, kedy by som si 100x nekladla otazku co robim zle? co mam robit inak?