Hypotonus u 9-mesačného dieťaťa

23. jún 2022

Dobrý deň, píšem sem prvý krát a chcela by som aby sa mi ozvali hlavne mamičky, ktoré sa s touto diagnózou stretli.
Dieťa bude mať 9m a diagnostikovaní slabší hypotonus.
Cvičíme v centre, chodíme na plávanie (už dlhodobo), doma ho podporujeme hravou formou aj s manželom.
Napriek tomu veľmi pomaly napreduje - už sa zhruba mesiac plazí, samozrejme otáča sa do oboch strán, pivotuje to má zvládnuté od cca 6m. Na neurológii všetko v poriadku.
Áno viem, nemám porovnávať. Ale zažívam obrovský tlak okolia - prečo nesedí, prečo nerobí už toto a tamto.
Vyhýbam sa iným mamičkám, lebo každá druhá sa len chváli prirodzene svojim šikovným dieťaťom a mne chce rozdávať samé dobré rady.
Nejak to ale na mňa už všetko doľahlo... Chcela by som vedieť kedy už aj naše pojde na štyri, kedy si samo sadne ale hlavne sa bojím ovlyvnenia aj v takom tom "rozumovom" vývoji.
A teraz moja otázka - koľko to trvalo vašim deťom pri tejto diagnóze? Ako dlho ste cvičili, než prišli skutočné výsledky a prvé výrazné pokroky ?
Ďakujem za odpovede.

anjelicek26
23. jún 2022

Prosim nerob s lahkeho hypotonusu nejaku dramu... nasa dcera na tom bola ako predcasniatko zo svalstvom dost zle, , 6 mesacna sa prvy krat pretocila na jeden smer, az 8 mesacna na druhy, v tych 8 mesiacoch sa zacala plazit, v roku stvornozkovat a sadnut si, chodila 15 mesacna..nikdy nespadla, neublizila si, robila veci s rozvahou... od 4roch rokov aktivne sportuje - plavame, skace trampoliny (trening), hra hadzanu, chodi na gymnastiku, ma priemerne 8h sportu v tyzdni... takze diagnoza jak diagnoza, co ti poviem... vyrastu s toho... len im treba dat cas a poskytovat podnety (sport)...robite viac ako dost, na to ostatne jej daj cas. Fyzio chodila kvoli slabemu brusku do 5 rokov... a tlak okolia, to vazne? 9m musi sediet? No proste kasli na ludi, nepripustaj si to, norma na sedenie su prve narodeniny...

autor
23. jún 2022

@anjelicek26 ďakujem za názor a skúsenosti. Pediatrička nás totiž dosť v tomto tlačí 🤷 a o to nehovorím o tom, že sa nerozprávam s väčšinou rodiny, pretože kam prídeme len a veď daj ho sadnúť inak sa to nenaučí..my sme od začiatku išli spôsobom - až bude pripravené, zvládne to samo. To mi ale hodne ľudí vyčíta, že v tomto robím chybu.

pribinak
23. jún 2022

To že má dieťa slabšie svaly, je motoricky pozadu ŽIADNYM spôsobom NEOVPLYVNUJE jeho intelekt

Veď aj deti ktoré majú ťažké diagnózy a sú na vozíku či sa pohybujú pomocou choditka vyletujú vysoké školy, ovládajú 3-4 jazyky, majú doktoraty, ….

Čo sa týka jeho hypotonusu, cvičíte, chce to čas a trpezlivosť. On svojich rovesníkov dobehne a vo veku škôlkara neuvidis žiadny rozdiel medzi ním a ostatnými deťmi

Dôležité je že cvičte, posilujete svaly a má dostatok podnetov

halci
23. jún 2022

Slabsi hypotonus sa da v pohode zvladnut. My sme od 3.mes cvicili vojtovku cca do 1 roka. Od 6.mes chodila plavat. Dcera ma 10r, je sikovna, chodi na tanecnu, plavanie. Urcite sa nenechajte nikym frustrovat, nepocuvajte nikoho okrem lekarov a fyzioterapeutov.

snehulak77
23. jún 2022

Tvoje dieťa je úplne v poriadku. Naš mal 10 mes, nesedel, iba sa zle plazil a pivotoval. Jedna fyzio ma vystrašila, že bude pozadu a kade co. Povedala, že ho máme dávať sedieť, že evidentne to už vie. Tak sme dali, je pravda, že sa poriadne vývoj rozbehol, začal aj 4nozkovat a tak, ale prišli sme k druhej fyzio a ta mi povedala, že to vôbec nebolo nutné, že on je úplne v pohode zdravé, intelektuálne šikovné dieťatko, že treba čas. Povedala mi, že nech teraz co nejdlhsie 4nozkuje,a chodiť ma čas do 18 mesiacov. Ze nech sa vyserem na vývojové dotazníky. Ale u nás ani Neuro ani pediater nerobí z toho drámu, ešte pediatricka, že aký je zlatý, šikovný. Bol 6 týždňov predčasne narodený, má slabé bruško a hypotonicke nožičky. Dobehnu všetko, neboj sa.

anjelicek26
23. jún 2022

Myslim, ze taku absurdnu hlasku - davaj sediet, inak sa to nenauci 😂 - si patricne okomentovala. V skolke sa toto vsetko zrovna, venuj sa malej a ona pojde svojim tempom a casom dokonca mnozstvo deti predbehne... vidim to na mojej... 6 rokov to ma, sla ako augustova do skoly, lebo je sikovna, vcera po skole este plavecky trening, potom 2,5h sportovy odznak na sportovisku (obstala ako najmladsia), vecer dorobila ulohy a sla stastna spat...

mediana
23. jún 2022

Určite chyby nerobíš a robíš dobre co robíš. Moja mala od malička hypotoniu, predcasniatko, chvíľku sme cvičili vojtovku, ale po dohovoru so súkromnou fyzio som sa rozhodla ze to nechám na maličkú, a ona pekne napredovala. Chodili sme tiež plávať, na fitlopty... v 6.m sa začala pretacat, v 8.m plazit a v 10.m srvornozkovat a stavať sa okolo nábytku. 11m sedela a v 15m chodila. Bez pádov, pekne rozumne, keď bola prípravena. Inak to máš divne okolie, keď toto počúvaš, také porovnavacky a neviem co, ja som sa s tým nestretla pravdupovediac

autor
23. jún 2022

@pribinak dakujem za odpoveď 🙂

matkahelka
23. jún 2022

ja mam 13 rocnu a aktualne polrocnu. uz teraz strasne vidiet rozdiely, snad vo vsetkom. aj v tej motorike. tiez si stale opakujem, ze nesmiem porovnavat, i ked obcas je to tazke. A este len bude ako bude mladsia rast.
K veci - motoricky vyvoj neovplyvnuje intelekt. Nenechaj sa frustrovat okolim a premotivovanymi matkami. Dieta sa neuci sadat ani chodit, toto ma dieta "zakodovane" a sadne si a bude chodit vtedy, ked mu da mozog na to pokyn a telo na to bude pripravene.
Moja starsia dcera nemala dg.hypotonus, len bola proste leniva. Ziadne pretacanie v polroku sa nekonalo, stvornozkovat zacala asi v 11 mesiacoch, sadla si prvykrat v 10, chodit zacala v 15mesiacoch, ale strasne sa bala, vzdy si po 2-3-4 krokoch sadla. Normalna chodza az v 16mes. A nesmiesne rada sa nou chvalim, lebo konci 6.rocnik, od 1.rocnika je najsikovnejsou ziackou v triede, skolu reprezentuje na olympiadach, anglictinu ma na sialenej urovni, po spanielsky sa dohovori velmi dobre. Chodi na scenicky tanec, na krasokorculovanie, chodi so mnou 3x do tyzdna behat. Svagrov syn nestvornozkoval vobec, proste sa z plazenia postavil a chodil, tiez daleko az po roku a zovsadial pocuvali, ze stvornozkovanie je dolezite, ze ak tuto fazu dieta vynecha, odrazi sa to v intelekte. A chalanisko chodi na narocny gympel, ktory je podla ineko hodnoteni druhym naj gymplom na SR, je najlepsim ziakom v triede, ucit sa nemusi, lebo mu staci, co zachyti v skole.

autor
23. jún 2022

Veľmi pekne vám všetkým ďakujem za povzdbudenie. Niekedy už som z toho v depresii až, keď to na mňa celé doľahne 😏 zatiaľ cvičíme cca 3 týždeň 2x s fyzio a inak doma. Každé bdenie si prechádzame cviky alebo minimálne raz do dňa lebo nie vždy má náladu samozrejme a bojuje s nami. A prosim vas, kedy začali vaše deti dávať papá alebo tlieskať? Nám každý dáva papá a potom sa čudujú že naše to nezopakuje.

anjelicek26
23. jún 2022

Zacne tlieskat a mavat, ked ju to zacne bavit. Ja si pamatam dodnes mladsieho syna, co na toto totalne kaslal, nejaka babka sa mu prihovorila, ze to mi ani nezakyvas a starsi jej povedal - nie, take traposiny on nerobi 😂😂 Som sa hanbila ako pes 😂 Kazdopadne ostatne nase deti okolo roka kyvali aj tlieskali, ich to bavilo 😂

pribinak
23. jún 2022

Neviem kde máš dieťa, ale kamoskyn chlapec bol hypotonicky. Dávala ho len na zem, aby mal tvrde pod sebou a dobre sa vedel zapierať rukcickami do podložky. Kúpila take veľké penové Puzzle aby nebol na holej zemi

deedol
23. jún 2022

necitam odpovede, len poradim na nakopnutie vybavit rehab pobyt. my sme boli v luznej a u nas to dost pomohlo, zacal tam stvornozkovat a asi tyzden po sa postavil. mal vtedy 8m a lahky hypotonus, hypertonus, torticollis, lahku hypermobilitu... ak cvicite, hadam to pride. moj napr. sice stal od 8m, ale sedel az nejako v 11m, mal na to slabe svaly. tabulky neries, ste pod dohladom, keby bolo nieco zle, urcite vam povedia. drzim palce.

patusss
23. jún 2022

Nie sú dôležité len danosti, s ktorými sa dieťa narodí 🌝 vid video

https://www.youtube.com/watch?v=z0feuLSe4xE
tessa04
23. jún 2022

Ja ta len troska povzbudim, ze je nas tu viac. Moja dcerka ma za tyzden 11mesiacov. Na prehliadke u dr. este sama nesedela, tak uz nas chceli poslat na neurologiu. Este sme isli k sukromnej fyzio a tam na potvrdila hypotonus bruska. Cvicime bobath koncept, vojtovku som nechcela, uz sme ju cvicili, ked mala 4mesiace kvoli skratenemu svalu na krku a strasne zle to znasala..mne napriklad fyzio povedala, aby som ju davala sediet do stolicky pri papani, pripadne aj v kociku na 5minut. Dovtedy som ju krmila v takom kresielku v polosede. Inak sediet tiez nedavam. Kazde babo je ine, tie nase len potrebuju viac casu. U nas to nastastie rodina nejak neriesi, ked ju obcas svokra posadi, uz to neprezivam..papa aj tlieskanie ukaze, ale iba ked chce😄

tessa04
23. jún 2022

Este mi napadlo, minule mi tiez znama povedala, ze snad nebude ta moja spomalena aj mentalne, ked este nesedi🙉😄mame rovnako stare deti..no, niektore mamicky vedia povzbudit😀😀nic si z toho nerob..

autor
23. jún 2022

@pribinak stále na pevnej zemi, striedame povrchy nakoľko na hladkom sa ľahšie plazí, takže sme kúpili aj koberec aby mal odpor a nútilo ho to sa zapierat - tak nam poradili na fyzio kde chodime od narodenia nakoľko ako prvomama som chcela robiť pre svoje dieťa všetko správne od nosenia na rukách až po celkovú postupnú motiváciu k pohybu.

autor
23. jún 2022

@tessa04 my v podstatne chodíme na fyzio cvičenia od narodenia 🙂 najprv z mojej iniciatívy nechcela som dieťaťu uškodiť čo i len nesprávnou manipuláciou takže v podstate sme pod dohľadom od narodenia. Áno tiež sa nám začal teraz zdvíhať v kresielku pri jedení aj v šporťáku a to mi vravela že ak to robí sám mám ho nechať. Čiže napr v stoličke pri jedení sedí pekne. Ja samozrejme chcem všetko urobil sám keď spevnie postupne cvičením a tak ako to ma nasledovať. Momentálne precvicujeme hlavne spevnenie aby sme prišli k sikmemu sedu vyššiemu 🙂 doma mame rôzne pomôcky lopty všetkých veľkostí a druhov takze poctivo cviky precvicujeme aj doma. Ja dufam ze to čoskoro príde.

nwnw
23. jún 2022

Neboj dobehne. Moje dieta ma hypotonus a do 8m sa ani nepretacalo. Pediatricka ordinovala koli covid iba po telefone a stale zlahcovala, ze je pohodlne, ma cas a tak... Vojtu sme sa dostali v 10m!!! To aby sa clovek doprosoval. Plavat a baby cvicenie som chodila ale na nohy nas postavili v Luznej v 14m. Sadlo si az v 12m.

autor
23. jún 2022

@nwnw samozrejme že chcem ako každá mama aby moje dieťa prosperovalo.. zatiaľ tomu dam čas, takto intenzívne cvicime 3 tyzdne a ak nebudem vidieť progres isto zvazime aj rehabilitacny pobyt.

hanka1000
23. jún 2022

Moja to tiez tak mala, cvicili sme vojtovu a na fit lopte. Sadla si 1.krat, ked mala presne 12 a pol mesiaca. Potom to uz islo...chodila do 18 mesiacov...Vsetko dobehla, je velmi sikovna fyzicky aj mentalne...

dominika7990
23. jún 2022

Synček mal a po trištvrte roku cvičenia všetko dobehol. Ale tak my sme cvičili od 3 mesiacov. Čo som si vsimla nevedel otočiť hlavičku úplne na bok jednu stranu. Tak sme išli k dr v reocentre a ona prišla aj na hypotonus. V roku a štvrť všetko dobehol. V dvoch rokoch na kontrole mi dr povedala že moj syn ovláda pohybové veci čo neovládajú ani oveľa staršie deti a je pohybovo veľmi popredu čo absolútne nevadí.

autor
23. jún 2022

@hanka1000 ďakujem za odpoveď presne takéto prípady do mna vlievaju nadej že trpezlivym cvičením to pôjde 🙏

autor
23. jún 2022

@dominika7990 my tiez v podstate cvičíme hravou formou od 3m..na fitlopte,na overballe, robíme masáže pichlavymi loptickami aby sa stimulovalo svalstvo hlavne na brušku. Ale asi som náročná a chcem výsledky do mesiaca a to asi nie je reálne 🤷 ale ďakujem za odpoveď - rada čítam presne tieto príbehy kedy cvičenie naozaj dieťatku pomohlo a nakoplo ho 🙂

zuzib21
23. jún 2022

Naša malá tiež hypotonická, cvičili sme chvíľu Vojtovku, na neurologii vsetko ok, doktorka z toho nerobola žiadnu vedu (na rozdiel odo mňa 😁) Sedela až v roku, potom začala štvornožkovať a to trvalo straaasne dlho. Chodiť začala v 18 mes. Teraz ma 3 roky a nestíham za nou ked letí na bicykli 🙈 vsetci ju chvália aká je šikovná vie plno pesniciek aj basniciek takze za mňa žiaden strach všetko dobehnete 👍

autor
23. jún 2022

@zuzib21 akoze nemôžem povedať aj u nás čo sa týka hry pekne pritom rozmýšľa, keď schovam hračky pod uterak alebo do krabičky tak hľadá teší sa keď nájde 🙂 rovnako pekne blaboce, na nášho psa vykrikuje ale ten pohyb no, ten nám nejde 😏 najväčšia spokojnosť je na brušku a knižka pred sebou

lasoli
24. jún 2022

moja dcera sadala az v 10m a nemala ziaden hypotonus.Dobre robis,ze nepocuvas okolie,kazde dieta je ine.Urcite ho nedavaj do pasivneho sedu ako ti radi okolie,mame priklad v rodine kde sa tak robilo,dieta pozadu a mala nasledky neskor.