icon

Ísť či neísť na dovolenku aj s kiahňami?

radana6
12. jún 2019

Potrebujem rýchlu radu ideme dnes na dovolenku a malý má asi kiahne (boli sme u lekára nevie presne určiť či sú alebo nie) poradne čo mám robiť ísť či neísť.

pininka1
12. jún 2019

@sapetka aj to asi každý lekár inak udáva, lebo mne povedala doktorka že infekčný prestáva byť po tom,ako sa ukáže posledná vyrážka a netvoria sa už nové. Každopádne ja som s deťmi sedela doma na zadku, našťastie boli Vianoce a nešli sme nikam.

sapetka
12. jún 2019

@eliska13 ano 2dni pred vysevom a potom do zaschnutia chrasty

sapetka
12. jún 2019

@pininka1 tak by to malo byt. Ak s tym maju niektore problem nechaoem preco deti nezaockuju a mozu chodit s kludom von

chovancova27
12. jún 2019

@sapetka ale preboha... môj malý teraz mali v škôlke v triede kiahne. donieslo ich jedno, a mala ich celá trieda. veď sú to len kiahne. raz ich musí dostať aj Vaše dieťa, nikdy neviete, kde ich dostane, či na dovolenke, u fotografky, v škôlke alebo v reštike... kľud a trochu pochopenia by to chcelo. Svet sa rúca pre iné veci, ako pre kiahne.

angelinja
12. jún 2019

@sasa1310 to nevadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, hlavne ze pojdu na dovolenku , co tam po tom ze aj to decko sa moze citit na ho...o..hlavne ze budu fotky/nemyslim teraz tymto zakladatelku/ale ludia su hrozni hrozni hrozni..

katkamiki
12. jún 2019

@radana6 my sme takto boli so synom v Chorvátsku. Vo štvrtok večer prvé vyrážky a v piatok na noc sme cestovali. Neľutujem. Celé kiahne mu trvalo týždeň, more, slnko ,vzduch, všetko to urýchlilo, bol ako cez sitko vyhadzany, ale našťastie nemal teploty. Ja doporučujem ísť.

beky1813
12. jún 2019

@chovancova27 ale nie sa vedome trepat na dovolenku. To len ignoranta napadne

nini1010
12. jún 2019

Kedy odchadzate?s kiahnami je to veeelmi jednoduche.okup ho v teplej vode,nech si v nej posedi a do rana vies na com ste.Ak su to kiahne tak sa ti do rana po tom teplom kupeli vyhadze.ak to budu kiahne nikam by som nesla.to bude peklo,pre neho aj pre vas.

pininka1
12. jún 2019

@sapetka áno presne, ja som bola našich cielene nakaziť u sestry, keďže jej deti mali akurát kiahne a u nás v škôlke roky neboli, tak som chcela hlavne ten starší nech ma už kľud. Ale obaja sa našťastie podali na muža a malo to veľmi ľahký priebeh,bez teplôt. Len aj toto si mnohé mamičky neuvedomujú, že kiahne dosť uplmia imunitu a často potom deti ochorejú na hocijaku inú vec. Naši potom boli doma ešte dobre dva týždne, pričom dovtedy chori ani neboli.

eliska13
12. jún 2019

@sapetka aha áno čítala som to teraz.neviem mne pediatričká povedala, že keď sa vysype môže chodiť von...že vysypom to končí
Niektoré tu apelujete tehotnou, deťmi....najlepšie je sa očkovať ja som ich v detstve nemala a pred tehotenstvom mi lekár povedal nech sa zaockujem a dostala som až ako dospelá pásový opar

ciusinka
12. jún 2019

Ja osobne by som dnes nikam nesla, pockala by som do zajtra, ak su to kiahne, bude ich do zajtra viac a na tych, co ma teraz, uz bude jasne viditelne, ci to su alebo nie su kiahne..Ak nebudu, tak zajtra mozete ist, pridete len o jednu noc..Niekde som citala, ze v teplej vode kiahne vystupia rychlejsie, tak skus dat malemu teply kupel a uvidis..

chovancova27
12. jún 2019

@sasa1310 áno, túto teóriu ovládam. Tak vieš, čo na to povedať... realita je taká že to by tehotná musela sedieť celé tehotenstvo na zadku a nikam nechodiť, aby náhodou nestretla dieťa s kiahňami. Akože sorry, tu mi pointa uniká.

sasa1310
12. jún 2019

@pininka1 ale je iné prísť do interiéru a nakaziť tých, čo o to majú záujem, a iné nakaziť druhých, ktorí si to v daný moment neprajú. Ľahostajnosť a ignorácia voči okoliu. Ale že totálna.

evalin88
12. jún 2019

No moj maly mal par bodiek.. fakt zopar a svokra ze su to "potnicky" tak sme boli este v parku.. inak ziadme priznaky. Na druhy den cely vysypany, a na pohotovosti hned potvrdili kiahne. Aj mi bolo luto ze sme v tom parku boli koli inym detom... potom sme boli doma 2 tyzdne a hoci nemal teploty ani by ma nenapadlo ist von.. koli inym detom. Dovolenka je podla mba odveci...

chovancova27
12. jún 2019

@radana6 chodťe. a uvidíte. ak bude zle, sadnete do auta a prídete späť.

zlatica99
12. jún 2019

Ako ja skôr nerozumiem tomu, že lekár nevedel určiť to, či ide o kiahne alebo nie. Musel vám podľa mňa povedať, či môžte ísť na tú dovolenku alebo nie. ak by to však boli oni, tak neviem, či by som to s ním riskovala

sasa1310
12. jún 2019

@chovancova27 no keby bol každý zodpovedný za svoje konanie, že vedia, že majú dieťa vysokoinfekčné, tak potom by nemusela ONA doma sedieť, ale ten dotyčný, kto je infekčný. Lebo to je logika tiež, však nech tehotná sedí doma. Presne zasa kvôli takým ako TY

nini1010
12. jún 2019

A ak su to kiahne,treba uvazovat fakt ohladuplne.Kiahne su jedna neprijemna choroba,no posledne co by som ako matka urobila je tahat do tepla decko ktoreho cele telo svrbi.ved clovek sa sam citi chory neprijemne a ist do tepla,nebyt doma,no cela dovolenka na hovno.Dalej more je dobre na kozne choroby,ale preboha nie na mokvajuce vyrazky,navyse moze takto chytit aj nejaku infekciu.Nehovoriac o tom,ze aj ludom okolo vas co tam budu s detmi bude vonkoncom neprijemne ze tam pobehujete s vyhadzanym dietatom,ktore ma evidentne kiahne.No mna by asi slak trafil.Proste mozu tam byt male,rocne deti a este si ich mamy nepraju aby dostalo taketo male kiahne.Proste treba byt ohladuplny k dietatu ako aj k okoliu.

pininka1
12. jún 2019

@sasa1310 jasné, veď takto som to myslela. Proste ja tiež nechápem aký je problém ostať s deťmi pár dní doma aby nikoho nenakazili, a aby sa aj oni cítili ok. Ale tak to je boj s veternymi mlynmi, keď niekto nemá problém odniesť soplave a kaslajuce dieťa do škôlky a ešte tvrdiť že mu ráno nič nebolo a dieťa sa samé prizná že celý víkend ležalo, tak no comment. Pre mňa je toto nulová tolerancia.

sasa1310
12. jún 2019

@chovancova27 lebo v prvom rade má doma sedieť ten, kto je infekčný. Načo potom je doma? To môže rovno aj do škôlky ísť, že však kto sa bojí, nech sedí doma na zadku🙄👎

sapetka
12. jún 2019

@chovancova27 to je trosku ine ked dieta dostanw kiahne v skolke ako ist ucelovo/zamerne s chorym dietatom na dovolenku a nakazit babatka deti a aj dospelych nemyslis?Boze sa mi rozum zastavuje z takehoto zmyslania.

luba41
12. jún 2019

rozhodni sa podla seba a vašej situacie..poznáš ako dieťa reaguje pri chorobách / teplota a pod/...ak budeš dodržiavat prve dni nejakú "karantenu". nenakazí nikoho..kiahne nie sú až tak vysoko infekčné, že pri "pozretí na ineho, ho nakazíš"..každá tehotná / ktorá napr. kiahne neprekonala/ si je toho vedomá , do akeho rizika ide, a nie len na dovolenke..a čo vy viete, či tí na okolo tiež nie sú už v inkubačnej dobe kiahní? alebo neprenášajú inú chorobu? chcem vidiet tú ohladuplnost ostatných dovolenkujúcich z rôzličných štátov..
@radana6

chovancova27
12. jún 2019

@sasa1310 myslela som tým skôr to, že kiahne sú infekčné už 2 dni pre výsevom. ani netuší, koľko takých ľudí stretne... tomu nezabráni nijako. nepochopila si môj príspevok, alebo ja som ho zle napísala. ale to je v podstate jedno, ja som svoj názor povedala, tak ako aj ty. Dotyčná si spraví tak, ako uzná za vhodné. ja by som určite išla. každý sme iný. to by bolo, aby sme mali všetci rovnaý názor 🙂🙂 týmto pre mňa táto diskusia končí, dúfam že som dotyčnej pani pomohla a užijú si dovolenku 💃 my vyrážame v piatok 🙂
@radana6

sapetka
12. jún 2019

@luba41 nie su vysoko infekcne?🤦‍♀️Kiahne su vysoko infekcne ochorenie prenasane vdzuchom az do 10m

radana6
autor
12. jún 2019

@sapetka
Nemá také pľuzgiere

sapetka
12. jún 2019

@radana6 ak ma vysev ten by sa mal do par hodiny vodou naplnit.. vyskusajte tu radi s teplou vanou.. min pridete o den neskor ak to nebudj kiahne a ak ano usetrite cestu a ostanete doma🤷‍♀️

soulmate9
12. jún 2019

@sasa1310 pre krista, ved píše ze idú autom......

sasa1310
12. jún 2019

@soulmate9 pre krista, čítaj poriadne

franci70
12. jún 2019

@radana6 ha by som pockala do zajtra a uvidis ked sa nevysype pojdes o den neskor ked sa vysype ostanes doma.

elika11
12. jún 2019

Ja by som s dietatom nikam nesla pokial je tu riziko ,ze ma kiahne aj keby sme mali ist ,,iba ,,do chorvatska
Vam by sa asi tiez nepacilo kebyze idete na dovcu a hned vedla vas rodina s kiahnami
Apropo na infekcnost ,,je az do poslednej zaschnutej vyraskyhttps://www.mojalekaren.sk/clanok/kiahne-inkuba...