icon

Jačmeň u dieťaťa do troch rokov - priebeh operácie

black_cat
23. máj 2015

Cawte baby. Chcem sa s vami podelit o skusenost s odstranenim jacmena u mojho krpca a dufam ze to pomoze aj vam, ktore s tym mate problem, aby ste vedeli co vas caka ked tam musite s malym ist. Berte to prosim tak ze je to moja osobna skusenost ako to prebiehalo u nas.
Maly ma 2roky aj 9mes. V polke februara sa mu spravila hrcka pod mihalnicami ktora ked nezmizla po 2 dnoch sli sme na ocnu pohotovost, dali malemu kvapky, za tyzden ocny. Ten skonstatoval ze vsetko ok, na maleho ani moc nekukol len zbezne. Za mesiac sme boli u tiho ocneho znova ze hrcka nemizne a skor sa formuje. Vymenil kvapky a poslal nas domov. Ked sa to nezlepsovalo sli sme inej ocnej co nam odporucila znama a ta skonstatovala zanedbanu liecbu, nasadila ku kvapkam aj masticku a odporucila operaciu v BA ak sa do mesiaca stav nezlepsi. To uz mal na oku jacmene 2, z toho jeden uz ciastocne pukol do von, druhy ani nedozrel.
Ked nam uz doslo ze zrejme su uz v takom stadiu ze uz neprasknu dohodli sme sa ze sa teda objedname do nemocnice. Telefon ktory nam napisala ocna, ale nebol dostupny. Kontakt som nasla na nete a aby to bolo nie cez vela cisel a prepajani a klapiek napisala som na mail uvedeny v kontaktoch. Behom dna mi prisla odpoved s instrukciami a vdaka tomu maly prisiel do nemocnice priamo na zakrok a v ten den ho operovali, na dalsi nas pustili domov.
Najskor sa ide periatrkovi na odbery krvi a moci, zbezne vysetrenie, dieta musi byt 3 tyzdne zdrave bez liekov. S vysledkami a spravou od ocneho idete do nemocnice, dieta nesmie nic jest a naposledy moze pit 4h pred vysetreniami v nemocnici, len vodu.
Na recepcii zaregistrujete dieta, dostane karticku s cislom, a seba ako doprovod (budete tam 1noc spat), Poslu vas na prijem, tam vas zaregistruju, poslu na ocne, z ocneho na anesteziologicke vysetrenie, tak vyplnate dotaznik o zdravotnom stave, ste pouceni o priebehu operacie, spat na ocne, dieta dostava kvapky a cita obrazky, potom idete na kliniku, ubytuju vas v izbe a cakate na predoperacne vysetrenie. Dieta cita obrazky, presvecuju oci, ocne pozadie atd, zbezne pozru jacmene, idete na izbu, cakate na predoperacnu pripravu. Mate moznost sa predoperaccnej prirpavy zucastnit, jednorazovy odev stoji 4e, pre dieta je to lepsie urcite chodte.
Idete so sestrickou na izbu kde su deti po operacii este v narkoze, a dieta dostane do pusy taky hnusny sirup po ktorom je omamene a odbura sa stres, casom trocha problemy s udrzanim sa v sede, na posteli. je kludnejsie s mamou. Pride sestricka, dieta berie na operacnu salu a vy odchadzate bud do bufetu alebo na izbu. Operacia trva do 1h, dalsiu asi hodinu ho maju v tej izbe na pozorovani.
Dieta dovezu na izbu, este v narkoze s infuzkou v ruke. Malemu robili obe oci, v jednom niekolko drobnych jacmenov prepichnutim a vytlacenim a v tom druhom tie 2 velke muslei vyrezat, Ten co sa spravil z vonku museli odstranit s poskodenou kozou a tkanivom, a zasit na 3 stehy. Ostatne sa robia zvnutra viecka a bez stehov.
Cca po 2h na izbe sa dieta prebera, infuzku uz nema ale hadicku nechaju pre pripad problemu s potravou, moze zvracat. Treba davat pozor operovane ocka su cele prelepene. Moj mal obe a vyplasene dieta si moze ublizit.
Asi po hodine dostava caj, lyzickami, za dalsie 2h piskotky a caj, vecera suche pecivo piskoty caj. Potravu prijima nezvracia, vecer vyberaju hadicku. Vecer kontrola, priebezne meraju teplotu. Rano odliepaju oci, ranajky, vysetrenie svetlom, poucenie, ukazka ako sa o ocka starat a prepustacia sprava, mozte ist domov.
Za tyzden az 10 dni vybrat stehy (ak su vonkajise) bud tam alebo u ocneho.

Tento zakrok robia malym detom v plnej narkoze a robia to len v BA, fakultna nemocnicka Kramare, adresa Limbova 1, naozaj sa oplati informovat aj mailom u pani Dr. Tomcikovej, poziadat o termin, da vam ho a odpise na vsetko co potrebujete vediet, a vyziada si od vas ake vysetrenia mate dat spravit svojmu Dr, ako pripravit dieta aby mohlo byt operovane este v ten den.
http://www.dfnsp.sk/2013/index.php/kliniky-a-od...

Strana
z3
mlil77
9. feb 2018

@kris557 a už sa nám to viac nevrátili, pamätám si ze raz sa mu akoby znova začalo tvoriť nevedela som či to je to iste ale dala som mu hneď ocianku a prešlo hneď a viac to nemal klop klop klop

kris557
10. feb 2018

@mlil77 dakujem
Neuveritelne ale nasej malej to vcera v noci prasklo vytiekol hnis aj krv uvidim co rano.
Kupila som tu ocianku.
Prosim ta a jemu to prasklo ci sa vstrebalo nevratilo sa mu to mu to?
Kolko ma teraz rockov?

lucimax
10. feb 2018

Baby, na jacmen v oku na 100% pomaha obycajne drozdie - kocka z potravin. Pre dospelych-staci zjest polovicu kocky jeden den a polovicu kocky druhy den. Jacmen sa zacne po dvoch dnoch stahovat, prestane rezat...za 5 dni ani neviete ze ste daco mali. U deti- neviem kolko drozdia mozu spapat..v skolke vsak mavaju drozdovu pomazanku co som si vsimla. Mozno by pomohol aj vitamin B komplex forte, drozdie je vlastne vitamin B. Skuste podumat, ako to dat dietkam, v mensej davke. Kazdemu, co som to poradila drozdie pomohlo. Za 50 centov aka ulava a pokoj od jacmena. Poradila mi to jedna pani,ktora to zasa mala od babicky.. Ak sa jacmen opakuje, telo ma malo vit B, uzivat aj preventivne. Drzte sa.

lubenka1802
10. feb 2018

@kris557 wau to vazne prasklo? Tak to gratulujem. To je uzasne nebudete mat uz tolko starosti ked ma druha dcerka ruku zlomenu. Vela zdravia malej prajem a drze sa. 😁👍 u nas stale rovnako ale skusim tiw kvasnice aj jest mu dam...ale kasicku urobit a priamo na to...uz mi to radili ale uplne som zabudla. Lebo B forte uziva asi mesiac uz.

kris557
11. feb 2018

@lubenka1802 dakujeme po tolkej dobe aspon nejaky krok vpred.
Vazne prasklo ja som bola taka stastna uz som ani nedufala no uvidime co dalej v utorok je tam ocna chcem ju tam ist ukazat.
Ono po tom Zobrexe sa to trolinku zmensilo potom to mala dlho take iste a v utorok rano dobrala poslednykrat mast. No a odvtedy co nic na to nemala jej to zacalo pucat a asi od stvrtku jej ten opuch padal nizsie a mala to belsie v piatok este belsie a v noci ked zavrela oci jej to prasklo. Tak som jej kazala zatvarat oci parkrat nech sa jej to vytlaci.
3 ×denne som jej davala na to tamponik namoceny v teplej prevarenej vode ale to som len pretrela ocka.
Este som jej to asi 2x potrela repikom.
Dnes som jej to potrela raz s ociankou ma tam chrasticku.
Inak ona je stale vo vnutri v teple s tym.
Tak uvidim ako dopadneme.
Drzim palce aj vam a vlastne vsetkym co sa s tym tolko trapite!

kris557
11. feb 2018

@lubenka1802 a to mate v BA termin k ocnej ci na operaciu a kedy idete?

detki
Autor odpoveď zmazal
detki
11. máj 2019

Ahojte ako ste dopadli s jačmeňom? Naša malá to má už rok aj nás strašia operáciou ale stále dúfam že netreba že sa z toho vyrastie...

lubenka1802
12. máj 2019

@kris557
@detki Ahojte. Ja som minule rozmýšľala, že ako sa sem k diskusii dostanem, že napíšem 🙂 Tak nášmu malému to nakoniec prasklo samé. Pozerám, že naposledy som písala, že máme termín na operáciu. Ten sme museli kvôli soplíkom 2 x presunúť, až sme sa dočkali teplejšieho počasia a v máji minulý rok to malému samé prešlo. Takže trvalo to 3/4 roka. Ani neviem akou kombináciou všetkých možných rád. Asi ale to teplo najlepšie pomohlo. ALE doteraz má na viečku jazvu. Poriadku a aj očná mi povedala, že to je normálna jazva a nemusí nikdy úplne zmiznúť.
Malý má ale asi náchylnejšie očká na zmeny počasia a ročných období. V septembri sme boli na dovolenke v teple, keď tu už bolo chladnejšie. A ked sme sa vrátili z 39 stupňov do 15 tak sa mu zrno urobilo opäť, ale na druhom očku. Bolo malinké a podarilo sa nám ho Tobradexom a nejakými kvapkami zbaviť.
Bola som s ním u Mudr. Caganovej, je to primárka z detského očného v Trenčíne, a tá mi povedala, že tieto zrná sú ako herpes. Niekto má často herpesy, niekto zrná na očiach. To je asi náš prípad. Takže vždy pred jeseňou poriadne posilniť imunitu niečím a nasadiť B na očká.

Takže asi toľko. Prajem hlavne zdravé detičky 🙂

kris557
27. máj 2019

@detki
@lubenka1802 Ahojte!
No našej ako veľký ako hrach, jačmeň praskol, potom sa jej robili dalsie, buď praskli rýchlejšie al. sa samé vstrebali keď boli ešte malé.
Po tom veľkom čo jej mali operovať a nakoniec praskol má tiež jazvu.
Ja som to už neriešila kvapkami a mastami.
Základ je na to teplo.
Dávala som ociankovy obklad. Vraj je to alergén, aj to zaberalo, ale potom už nie, tak že mám skúsiť čierny čaj.
Alebo som len s teplou prevarenou vodou.
Vyskúšali sme, B,C, Imunoglukan...
Dok.nam navrhla kompletné vyšetrenie zraku, keďže sa jej to stále robí.
Čakali sme dlho na termín no nakoniec som zostala v šoku.
Teraz bol rok, čo mala nosí okuliare!
Očká jej namerali 3,25 a 4,75 diagnóza astigmatizmus
(zakrivená rohovka)
Sa nás pytali, či neskuli. My že nie, tak že máme šťastie že to zistili, lebo bez okuliarov by jej začalo časom ubiehat očko.
U nás nikto nenosí okuliare, ani staršia dcéra.
Cize dok nam to vysvetlila tak, že očko sa namahalo, tým že slabšie videla a z toho sa jej to tvorilo.
Podotýkam vôbec sme nepostrehli, že zle vidí (napr.videla na na červenej dlazbe červeného malilinkeho pavucika a aj do diaľky videla super) z nášho pohľadu.
Vyskúšali sme aj inú dok, či jej to dobre namerali také veľké hodnoty a tá to potvrdila.
Odvtedy sa jej objavil jačmeň asi raz ale len malinký a praskol sam)
Máva plne oči takých drobnych pupacikov ale že to vyzerá ako alergia. Potom jej to samé zmizne.
Momentálne má síce zacervenene horné viečko, po chorobe, dúfam, že sa jej to vtrebe.
Inak po roku odkedy má okuliare dá sa povedať máme s vlcim zrnom pokoj.
Pri soplikoch jej viečka zacervenaju ale potom to zmizne.
A tiez hovorila že to je ako s herpesom. Niekomu sa vyrazí ten niekomu jačmeň.
Operácii jačmeňa sme sa vyhli, no teraz nás čaká výber nosnej mandle a prepichovanie ušných bubienkov 😔

detki
27. máj 2019

@kris557 ďakujem pekne za odpoveď , prosím ťa ako namerali malej očká spolupracovala? Koľko mala vtedy rokov? Ideme aj my k očnej teraz v júni a bojím sa či to zvládne v septembri bude mať 3 roky.

kris557
27. máj 2019

@detki nakvapkali jej do oci kvapky na rozšírenie zrenicky prvykrat potom po 10 minútach 2x a po ďalších 10 min. 3 x potom pozreli s pristrojom.mala som ju na kolenách. Vytlačili na papieriku vyhodnotenie.
Mala 2 roky vtedy teraz má 3 r aj 4 mesiace.
Teraz v máji bol rok čo nosí okuliarky.

detki
27. máj 2019

@kris557 ďakujem veľmi pekne za odpoveď

kris557
27. máj 2019

@detki nie je zac. 😊 čítala som teraz čo vám radili a že sa bojíte operácie.
My sme boli tiež tak. Niekde buď tu alebo na FB som čítala že keď sú deti väčšie cca od 4 r. to umrtvia v ambulancii normálne u ocneho a prepichnu a vyčistia bez narkózy normálne na počkanie.
Uspávaju preto lebo keď sa jedná o malé deti, aby sa náhodou nepohli.
Pri operácii vyberajú všetky ložiská. Určite nepozerajú len ten jeden navrety jačmeň. Všetko vyčistia aby sa to už netvorilo.
Ale čo viem z okolia tak po operácii sa to už neobjavilo alebo dotyčná bola na zákroku max. 2 x.
Ale určite dajte vyšetriť zrak.

detki
27. máj 2019

@kris557 Ďakujem pekne dáme určite už máme termín 🙂

fineta
23. okt 2024

Ahojte, precitala som si diskusiu a vôbec teraz neviem co spravit. Jacmen ma dcera od mája na hornom viecku. Nema to také strasne, ale vraj ohranicene tkanivom a uz pomoze jedine operacia na Kramaroch. Mame aj termin. Stale mam ale dilemu ci ist alebo dať tomu ešte cas...

lubenka1802
Autor odpoveď zmazal
lubenka1802
30. okt 2024

@fineta dobrý deň, náhodou mi vyskočila táto diskusia. Ja by som ešte počkala, skúsila očianku, teplé obklady suché. Ja som malému dávala pri spinkani obednom, keď silno spinkal, horské slnko. Bol malý, mal 2 roky, keď sme to riešili. Ako som pisala vyššie, vyhli sme sa operácií. Ako rástol, zrna mal čoraz menej. Naposledy pred 2 rokmi (mal 6 vtedy), pri chorobe sa mu urobilo zrno. Skúšali sme kadejako, nakoniec sme boli u MUDr. Cagalovej v NMnV, tam mu kompletne vyšetrila ocka, zrno prepichla a ranu vyčistila. Nasadila masticky, kvapky a ocko sa vyliečilo.
To je ale náš prípad, každé dieťatko je iné a aj tie zápaly.
Držím palce.

fineta
2. nov 2024

@lubenka1802 dobrý deň, ďakujem za odpoveď a skúsenosť. Kúpila som očianku vňať a aj kvapky do očí. Idem si vyhľadať aj dr. Cagalovu a kontaktovať ju.

kris557
11. nov 2024

@fineta dobrý večer! My sme boli objednaní na Kramáre na operáciu keď mala cca dcérka 2 r.a pár dní predtým jej to zrno prasklo...
Dali jej okuliarky lebo zistili, že zle vidí, jedno oko jej merali až 4,75 postupne zvyšujú dioptrie.
Jačmeň sa objavoval potom už len väčšinou na jar.
MedzItym začala brať lieky na alergiu...
Ale naozaj sme vyskúšali asi všetko, ale to teplo je na to očko najlepšie. Aj ociankovy čaj môže spôsobovať alergiu, skúste prikladať teplé vrecká čierneho čaju. Alebo len prevrátenú vodu.
Moja bude mať o chvíľu 9 r. a teraz má kiahne, tak neviem, či sa jej nerobia teraz aj na viečkach. Máme potierať repikom ...
Držím palce!

Strana
z3