icon

Je ADHD dedičné? Skúsenosti a rady

martajasna
9. jan 2025

Dobry den, som v ocakavani druheho babatka.. prve je stvorrocna skolkarka .. je zdrava, sikovna..pri druhom sa obavam, lebo partner ma syna- s byvalou - a je proste nezvladnutelny.. vraj ma pociatocne adhd.. chodi sem a vidim to spravanie.. neni ma do toho nic ved ma rodicov .. ale neviem sa zbavit pocitu - ze ked budem mat chlapca - bude to take iste.. nahovaram si take veci a bojim sa ze ked sa dozviem ze cakam chlapca - nebudem sa tesit.. chcem sa spytat ci nema niekto skusenosti s dedicnostou adhd? Lebo viem ze je dedicne.. za kazdu odpoved dakujem.

Strana
z2
dennissa16
9. jan 2025

@martajasna a ty si myslíš, že adhd dievčatá nie sú?
Veď to nezáleží od pohlavia

marsmykkok
9. jan 2025

Tak a ten syn to zdedil po svojej matke či po otcovi? Má tvoj partner nejakú neurodiverzitu?

marsmykkok
9. jan 2025

A teda ani pri štvorročnej si nemôžeš byť istá, že je zdravá. Môže mať ADD, teda to isté čo ADHD, ale bez hyperaktivity a to zistíš, ak ked bude chodiť do školy. Ale ľahšiu formu Aspergerovho syndrómu čo tiež v 4 rokoch nevidno.

luccija
9. jan 2025

@martajasna tak buď to prekonas, alebo nebudeš mať ďalšie dieťa nikto ti nič negarantuje🤪

iwesska
9. jan 2025

No,neviem,ci ta ukludnim😅Moj muz ma ADHD,co zistil az v dospelosti a obe deti tiez🙃U prveho to bolo jasne od narodenia,lebo uz v bruchu sa odrazal a skakal,mladsie dieta sa javilo ako pohodove az do prichodu na 2.stupen ZS. Jeden je chlapec,jedno dievca. Aj by som reklamovala,ze nesedia statistiky,ale neviem kde😂 A ano,je to dedicne. Tusim som citala,ze az 70% predpoklad. Ale neboj,su aj horsie dg. A take ze "zacinajuce ADHD" neexistuje. Bud ho dieta ma,alebo nie.

martajasna
autor
9. jan 2025

@dennissa16 su ale menej casto ako chlapci pokial mam dobre info

martajasna
autor
9. jan 2025

@marsmykkok myslim si ze partner ma - aj teraz to pretrvava.. stale ma potrebu nieco robit..a je tam toho viac co som vypozerala..

martajasna
autor
9. jan 2025

@marsmykkok no mala chodi druhy rok do skolky ..bez akychkolvek problemov.. a nieje hyperaktivna.. ani nic co by tomu nasvedcovalo..

martajasna
autor
9. jan 2025

@iwesska Tak to ste ma nepotesili🫣ja som tiez nepocula zeby existovalo pociatocne adhd- az v tomto pripade partnerovho syna..

marsmykkok
9. jan 2025

@martajasna dievčatá majú skôr to ADD a to fakt zistíš asi až niekedy na druhom stupni, že bude mať problémy sústrediť sa, zvládnuť úlohy, bude tam nejaká hypersenzitivita a podobné veci. Rovnako ako aj Asperger, to pri ľahšej forme a ešte u dievčaťa v 4-roch rokoch nevidíš. Teda že máš zdravé dievča si môžeš povedať možno ak bude mať nejakých 16 rokov, nie teraz ked má 4. A to nemyslím ako strašenie, ale realitu. A ak to má partner, môže byť Vaše druhé dieťa nejaké "iné" a nemusí to byť len to ADHD/ADD, ale aj poruchy autistického spektra. A pomer dievčatá verzus chlapci ani pri PAS ani ADD/ADHD nie je čo sa týka dedičnosti nejako extrémne v neprospech chlapcov, chlapcov je viac s tými diagnozami len preto, že chlapci ani s ľahšou formou sa neprispôsobia a sú diagnostikovaný, dievčatá sa snažia viac prispôsobiť a mávajú problémy síce, ale málokedy sa odhalí diagnoza-príčina.

martajasna
autor
9. jan 2025

@marsmykkok tak s malou nemam taky pocit zeby jej nieco malo byt.. nieje ani hyperaktivna ani neposedna.. co viem deti vedia mat problem aj so spankom s touto diagnozou.. ale vdaka za upozornenie - budem si ju vsimat este viac.

dennissa16
9. jan 2025

@martajasna pozri, chceme ti povedať, že aj keby bola druha dcéra u vás, kľudne môže mať ADHD a naopak môže to byt chlapček a bude úplne v pohode.
Ale tak ak to ma aj tvoj partner a si s ním, tak neviem prečo by si sa mala vlastného dieťaťa nejako extra báť. Ale sa narodí, také bude.

martajasna
autor
9. jan 2025

@dennissa16 bojim sa - lebo vidim ked tu ma syna ako sa sprava a neviem to pochopit a spracovat.. takze neviem ake je zitie s takym dietatom .. plus partner dookola tvrdi ze jeho synovi nic nieje.. takze neviem ci tam vobec bude pochopenie ak nieco bude.. su to proste moje obavy..

dennissa16
9. jan 2025

@martajasna no mám také dieta a na tvojom mieste by som do ďalšieho nešla. Máš velmi zle nastavenie už teraz.

michaela329
9. jan 2025

Ja poznám rodiny, kde to majú komplet všetky ich deti - chlapci a aj dievčatá a vieš čo? Tie decká sú zlaté, len si vyžadujú viac aktivít a pozornosti...starší už dokonca má diagnózu zrušenú, vekom sa to.zlepsuje.

martajasna
autor
9. jan 2025

@dennissa16 tak cakam babatko .. ale neviem myslim si ze obavy su na mieste.. aj ked viem ze uz jak je - tak bude.. mate dieta s adhd?

dennissa16
9. jan 2025

@martajasna áno mám, preto viem, že na take dieta sa musíš nastaviť a prijať ho. Vzdy to bude trošku komplikovanejšie ako s normo dietatom a trpezlivosti musíš mať rozhodne viac, ale všetko sa dá.
Ja by som dokonca chcela mať niektoré jeho vlastnosti.
Nič sa neboj. Zbytočne sa stresujes.

babydesire
10. jan 2025

@martajasna a ako sa prejavuje ten jeho syn,? Ma potvrdene adhd?

martajasna
autor
10. jan 2025

@babydesire neobsedi.. zacne z nicoho nic chodit zo strany na stranu.. donedavna skakal po gauci a to uz ma 11 rokov.. a v skole su s nim velke problemy.. ma nevhodne spravanie.. nerespektuje nikoho, odvrava..a vraj ma pociatocne adhd.. coz nepocula som este o diagnoze” pociatocne adhd”

aiana24
10. jan 2025

Som ucitelka a z mojej skusenosti je to dost aj o vychove a pristupe rodicov. ADHD je posilnovane ak deti dostanu do ruk skoro elektroniku a ked nie su vedene k cinnostiam do ktorych sa mozu vhlbit a sustredit - a to plati od malicka

martajasna
autor
11. jan 2025

@aiana24 co viem -tak ma od 6 rokov mobil.. teraz uz aj tie playka hra.. tablet , notebook.. na vychovu - moze co chce od mala vsetko bolo po “ jeho” a ani sa s nim nikam nechodilo- dva krat bol u psychologa a to je vsetko ..

dennissa16
11. jan 2025

@martajasna a otec si prečo mysli, že mu nič nie je? Čím argumentuje?

martajasna
autor
11. jan 2025

@dennissa16 take dookola- ze nic mu nieje je to normalny chlapec.. aj tu ked robi nieco zle malej a ja ho slusne upozornim - tak hned som upozornena ze nerobi nic zle- ze je to dieta.. ale tak je rozdiel 11 rocne a 4 rocne dieta.. a mne on pride taky opozdenejsi.. proste partner vravi ze mu nieje nic.. mam taky priklad ako ho stretla moja naj kamoska so svojou , ktora je specialny pedagog a chlapca minali v meste a jej prva otazka bola - aku ma urcenu diagnozu.. ze vidi ze mu nieco je..ale ja uz nic doma nehovorim.

maximiliana
11. jan 2025

@martajasna ale ved uz syna mas...tak co riesis? Okrem toho, ze stale riesis deti, ktore niesu tvoje a na kazdom.ti nieco vadi...

dennissa16
11. jan 2025

@martajasna a ako robí malej zle? Že ty to vnímaš ako zle a muž nie? Že podľa neho je to v pohode

martajasna
autor
11. jan 2025

@maximiliana poukazujem nato ze ma syna a je s diagnozou inak ma nezaujima ved ma rodicov - dala som priklady a zaujimam sa o to ci je to dedicne.. a mam dceru..

marsmykkok
11. jan 2025

@martajasna Bohužiaľ čo sa týka "špeciálnych" detí tu stále je u rodičov a okolia rozličný prístup k dieťaťu podľa pohlavia. Chlapec môže všetko, však je to chlapec a ospravedlňuje sa jeho nevhodné chovanie a má uľavy. Ak by mal tvoj partner dievča ADHD netoleroval by jej toľko a správala by sa "normálnejšie" A preto chlapci sa správajú horšie a sú menej funkční aj do budúcna ako dievčatá s rovnakými diagnozami. A to neplatí len pre ADHD, ale aj pre PAS a iné diagnozy. Počiatočné ADHD je zvláštny pojem-asi si niečo vysvetlili nie úplne správne. Asi skôr im to lekár/psycholog povedal v tom zmysle, že ADHD sa nedá diagnostikovať v 6 mesiacoch alebo jednom roku, ani v troch, zaručená diagnoza sa robí až ked dieťa nastúpi do školy a sú tam problémy-teda 7 rokov a vyššie.

maximiliana
11. jan 2025

@martajasna v inej teme mas syna a partner dceru... tak si najskor ujasni, ake vlastne mas deti... a vadi ti aj bratov syn...

dennissa16
11. jan 2025

@maximiliana chcel som sa autorky opýtať ako s chlapcom vychádza …ale asi už viem

martajasna
autor
11. jan 2025

@maximiliana ano v inej teme ano kedze partnerova byvala ma nasla aj tu🤣aj na ig aj na fb .. tak som to podala tak.. tolko moje vysvetlenie- a pytam sa na nazory s adhd .. s dedicnostou od vas zatial ziadna rada..

Strana
z2