Je ADHD dedičné? Skúsenosti a rady
Dobry den, som v ocakavani druheho babatka.. prve je stvorrocna skolkarka .. je zdrava, sikovna..pri druhom sa obavam, lebo partner ma syna- s byvalou - a je proste nezvladnutelny.. vraj ma pociatocne adhd.. chodi sem a vidim to spravanie.. neni ma do toho nic ved ma rodicov .. ale neviem sa zbavit pocitu - ze ked budem mat chlapca - bude to take iste.. nahovaram si take veci a bojim sa ze ked sa dozviem ze cakam chlapca - nebudem sa tesit.. chcem sa spytat ci nema niekto skusenosti s dedicnostou adhd? Lebo viem ze je dedicne.. za kazdu odpoved dakujem.
Tak a ten syn to zdedil po svojej matke či po otcovi? Má tvoj partner nejakú neurodiverzitu?
A teda ani pri štvorročnej si nemôžeš byť istá, že je zdravá. Môže mať ADD, teda to isté čo ADHD, ale bez hyperaktivity a to zistíš, ak ked bude chodiť do školy. Ale ľahšiu formu Aspergerovho syndrómu čo tiež v 4 rokoch nevidno.
@martajasna tak buď to prekonas, alebo nebudeš mať ďalšie dieťa nikto ti nič negarantuje🤪
No,neviem,ci ta ukludnim😅Moj muz ma ADHD,co zistil az v dospelosti a obe deti tiez🙃U prveho to bolo jasne od narodenia,lebo uz v bruchu sa odrazal a skakal,mladsie dieta sa javilo ako pohodove az do prichodu na 2.stupen ZS. Jeden je chlapec,jedno dievca. Aj by som reklamovala,ze nesedia statistiky,ale neviem kde😂 A ano,je to dedicne. Tusim som citala,ze az 70% predpoklad. Ale neboj,su aj horsie dg. A take ze "zacinajuce ADHD" neexistuje. Bud ho dieta ma,alebo nie.
@dennissa16 su ale menej casto ako chlapci pokial mam dobre info
@marsmykkok myslim si ze partner ma - aj teraz to pretrvava.. stale ma potrebu nieco robit..a je tam toho viac co som vypozerala..
@marsmykkok no mala chodi druhy rok do skolky ..bez akychkolvek problemov.. a nieje hyperaktivna.. ani nic co by tomu nasvedcovalo..
@iwesska Tak to ste ma nepotesili🫣ja som tiez nepocula zeby existovalo pociatocne adhd- az v tomto pripade partnerovho syna..
@martajasna dievčatá majú skôr to ADD a to fakt zistíš asi až niekedy na druhom stupni, že bude mať problémy sústrediť sa, zvládnuť úlohy, bude tam nejaká hypersenzitivita a podobné veci. Rovnako ako aj Asperger, to pri ľahšej forme a ešte u dievčaťa v 4-roch rokoch nevidíš. Teda že máš zdravé dievča si môžeš povedať možno ak bude mať nejakých 16 rokov, nie teraz ked má 4. A to nemyslím ako strašenie, ale realitu. A ak to má partner, môže byť Vaše druhé dieťa nejaké "iné" a nemusí to byť len to ADHD/ADD, ale aj poruchy autistického spektra. A pomer dievčatá verzus chlapci ani pri PAS ani ADD/ADHD nie je čo sa týka dedičnosti nejako extrémne v neprospech chlapcov, chlapcov je viac s tými diagnozami len preto, že chlapci ani s ľahšou formou sa neprispôsobia a sú diagnostikovaný, dievčatá sa snažia viac prispôsobiť a mávajú problémy síce, ale málokedy sa odhalí diagnoza-príčina.
@marsmykkok tak s malou nemam taky pocit zeby jej nieco malo byt.. nieje ani hyperaktivna ani neposedna.. co viem deti vedia mat problem aj so spankom s touto diagnozou.. ale vdaka za upozornenie - budem si ju vsimat este viac.
@martajasna pozri, chceme ti povedať, že aj keby bola druha dcéra u vás, kľudne môže mať ADHD a naopak môže to byt chlapček a bude úplne v pohode.
Ale tak ak to ma aj tvoj partner a si s ním, tak neviem prečo by si sa mala vlastného dieťaťa nejako extra báť. Ale sa narodí, také bude.
@dennissa16 bojim sa - lebo vidim ked tu ma syna ako sa sprava a neviem to pochopit a spracovat.. takze neviem ake je zitie s takym dietatom .. plus partner dookola tvrdi ze jeho synovi nic nieje.. takze neviem ci tam vobec bude pochopenie ak nieco bude.. su to proste moje obavy..
@martajasna no mám také dieta a na tvojom mieste by som do ďalšieho nešla. Máš velmi zle nastavenie už teraz.
Ja poznám rodiny, kde to majú komplet všetky ich deti - chlapci a aj dievčatá a vieš čo? Tie decká sú zlaté, len si vyžadujú viac aktivít a pozornosti...starší už dokonca má diagnózu zrušenú, vekom sa to.zlepsuje.
@dennissa16 tak cakam babatko .. ale neviem myslim si ze obavy su na mieste.. aj ked viem ze uz jak je - tak bude.. mate dieta s adhd?
@martajasna áno mám, preto viem, že na take dieta sa musíš nastaviť a prijať ho. Vzdy to bude trošku komplikovanejšie ako s normo dietatom a trpezlivosti musíš mať rozhodne viac, ale všetko sa dá.
Ja by som dokonca chcela mať niektoré jeho vlastnosti.
Nič sa neboj. Zbytočne sa stresujes.
@martajasna a ako sa prejavuje ten jeho syn,? Ma potvrdene adhd?
@babydesire neobsedi.. zacne z nicoho nic chodit zo strany na stranu.. donedavna skakal po gauci a to uz ma 11 rokov.. a v skole su s nim velke problemy.. ma nevhodne spravanie.. nerespektuje nikoho, odvrava..a vraj ma pociatocne adhd.. coz nepocula som este o diagnoze” pociatocne adhd”
Som ucitelka a z mojej skusenosti je to dost aj o vychove a pristupe rodicov. ADHD je posilnovane ak deti dostanu do ruk skoro elektroniku a ked nie su vedene k cinnostiam do ktorych sa mozu vhlbit a sustredit - a to plati od malicka
@aiana24 co viem -tak ma od 6 rokov mobil.. teraz uz aj tie playka hra.. tablet , notebook.. na vychovu - moze co chce od mala vsetko bolo po “ jeho” a ani sa s nim nikam nechodilo- dva krat bol u psychologa a to je vsetko ..
@martajasna a otec si prečo mysli, že mu nič nie je? Čím argumentuje?
@dennissa16 take dookola- ze nic mu nieje je to normalny chlapec.. aj tu ked robi nieco zle malej a ja ho slusne upozornim - tak hned som upozornena ze nerobi nic zle- ze je to dieta.. ale tak je rozdiel 11 rocne a 4 rocne dieta.. a mne on pride taky opozdenejsi.. proste partner vravi ze mu nieje nic.. mam taky priklad ako ho stretla moja naj kamoska so svojou , ktora je specialny pedagog a chlapca minali v meste a jej prva otazka bola - aku ma urcenu diagnozu.. ze vidi ze mu nieco je..ale ja uz nic doma nehovorim.
@martajasna ale ved uz syna mas...tak co riesis? Okrem toho, ze stale riesis deti, ktore niesu tvoje a na kazdom.ti nieco vadi...
@martajasna a ako robí malej zle? Že ty to vnímaš ako zle a muž nie? Že podľa neho je to v pohode
@maximiliana poukazujem nato ze ma syna a je s diagnozou inak ma nezaujima ved ma rodicov - dala som priklady a zaujimam sa o to ci je to dedicne.. a mam dceru..
@martajasna Bohužiaľ čo sa týka "špeciálnych" detí tu stále je u rodičov a okolia rozličný prístup k dieťaťu podľa pohlavia. Chlapec môže všetko, však je to chlapec a ospravedlňuje sa jeho nevhodné chovanie a má uľavy. Ak by mal tvoj partner dievča ADHD netoleroval by jej toľko a správala by sa "normálnejšie" A preto chlapci sa správajú horšie a sú menej funkční aj do budúcna ako dievčatá s rovnakými diagnozami. A to neplatí len pre ADHD, ale aj pre PAS a iné diagnozy. Počiatočné ADHD je zvláštny pojem-asi si niečo vysvetlili nie úplne správne. Asi skôr im to lekár/psycholog povedal v tom zmysle, že ADHD sa nedá diagnostikovať v 6 mesiacoch alebo jednom roku, ani v troch, zaručená diagnoza sa robí až ked dieťa nastúpi do školy a sú tam problémy-teda 7 rokov a vyššie.
@martajasna v inej teme mas syna a partner dceru... tak si najskor ujasni, ake vlastne mas deti... a vadi ti aj bratov syn...
@maximiliana chcel som sa autorky opýtať ako s chlapcom vychádza …ale asi už viem
@maximiliana ano v inej teme ano kedze partnerova byvala ma nasla aj tu🤣aj na ig aj na fb .. tak som to podala tak.. tolko moje vysvetlenie- a pytam sa na nazory s adhd .. s dedicnostou od vas zatial ziadna rada..

@martajasna a ty si myslíš, že adhd dievčatá nie sú?
Veď to nezáleží od pohlavia