icon

Je autizmus dedičný?

8. máj 2025

Dobrý deň prosím žiadne posmešky. Syn 14 mesiacov už má náznaky autizmu. Manželova teta , čiže jeho otca sestra mala schyzofreniu. Môže to mať spojené? Ja som našla všade zahraničné články, že autizmus je dedičný

Strana
z2
anjelicek26
8. máj 2025

Tak su rodiny, kde to, co sa tyka autizmu, urcite tak je, resp. je tam zvysena sanca na urcite povahove crty, ako u kazdeho ineho dietata zdedit nieco po rodicoch. Manzelova teta je geneticky uz dost daleko, podla mna u 14 mesacneho dietata tazko vobec nieco taketo odcitat, schizofreniu uz vobec nie. Proste nepremietaj svoj strach na dieta a to ti hovorim ako mamicka dietata, co ten autizmus ma. Je to prilis skoro na akykolvek zaver. Uzivaj si dieta, venuj sa mu, nediagnostikuj ho popredu. Ked mas nejake obavy, porad sa s pediatrickou.

thereisabear
8. máj 2025

Nemusíš vedieť o nikom z rodiny, kto mal autizmus. Čo však neznamená, že ho ozaj nikto nemal... O spojení so schizofréniou som ešte nepočula.

marsmykkok
8. máj 2025

teta mohla byť aj zle diagnostikovaná, PAS sa často zamieňal so schizofréniou kedže príznaky sú podobné-stránenie ľudí, nefungovanie v bežnom živote, zlá sústredenosť a podobne. Teda teta kľudne nemusela mať schizofréniu ale mohla mať autizmus.

deti95060810
8. máj 2025

jasné že prvé príznaky odborníci vidia už v roku dieťaťa...
v zahraničí v 6 m
doporučujem autorke workshop vo Zvolene.
autizmus je novodobá epidémia naprieč celým svetom....
ohľadom schizofr. sa neviem vyjadriť...

autor
8. máj 2025
@marsmykkok

teta mohla byť aj zle diagnostikovaná, PAS sa často zamieňal so schizofréniou kedže príznaky sú podobné-stránenie ľudí, nefungovanie v bežnom živote, zlá sústredenosť a podobne. Teda teta kľudne nemusela mať schizofréniu ale mohla mať autizmus.

@marsmykkok ďakujem pekne , to som netušila. Ja to nemyslím tak že či môže mať aj malý schizofréniu, ale že či sa dedia takéto ,ako to nazvat poruchy. Nie presne tá schizofrénia ale napríklad už keď bola v rodine tak či je možné že autizmus môže byť dalsia porucha dedičná v rodine

autor
8. máj 2025
@deti95060810

jasné že prvé príznaky odborníci vidia už v roku dieťaťa...
v zahraničí v 6 m
doporučujem autorke workshop vo Zvolene.
autizmus je novodobá epidémia naprieč celým svetom....
ohľadom schizofr. sa neviem vyjadriť...

@deti95060810 idem sa objednať do centra včasnej , uvidíme že čo tam, naša pediatrická žiaľ nerieši nič , musím ísť po svojej linii

autor
8. máj 2025
@marsmykkok

@marsmykkok jej to vraj diagnostikovali v 20 rokoch ale je dosť možné ako píšeš že mala autizmus od malička len to zamenili

deti95060810
8. máj 2025

áno rieš to sama , držím palce... mám pocit že poniektorí pediatri ako keby ani nechceli vidieť že dieťa má znaky PAS.
žiadna rada, smerovanie - nič. Tráp sa ako vieš.

autor
8. máj 2025
@deti95060810

áno rieš to sama , držím palce... mám pocit že poniektorí pediatri ako keby ani nechceli vidieť že dieťa má znaky PAS.
žiadna rada, smerovanie - nič. Tráp sa ako vieš.

@deti95060810 presne , ja nechápem prečo dieťa diagnostikujú až dobre že nie v 5 rokoch, keď jasné znaky vidím už od 8 mesiaca cca.

deti95060810
8. máj 2025

lebo SLOVENSKÓÓÓ. 😉
a to ešte ak sa potvrdí diagn. tak je problém s mš, zš, a tak ďálej...

autor
8. máj 2025
@deti95060810

lebo SLOVENSKÓÓÓ. 😉
a to ešte ak sa potvrdí diagn. tak je problém s mš, zš, a tak ďálej...

@deti95060810 hrozne fakt že všetko rieš na vlastnú päsť lebo pediatrická to nevadí má čas,no prd má čas v 14 mesiacoch.

marsmykkok
8. máj 2025

Autorka ešte okolo roku 2000 lekári na Slovensku nepoznali Aspergerov syndrom a diagnoza autizmus sa dávala len plne neverbálnym. Teda aj teta ak by mala kedysi dávno Aspergera od detstva, nepoznali to lekári a proste tie príznaky ako nekomunikácia s okolím, uzavretosť do seba, problémy s bežnými situáciami, porucha pozornosti uzavreli ako schizofréniu momentálne bez bludov. A tam zase ak brala silné antipsychotiká hoci jej nič nebolo, len proste inak jej funguje mozog mohol sa jej stav ešte viac zhoršiť. Proste ľudia s PAS čo komunikovali boli bud čudáci bez liečby alebo ak vyhľadali lekára skončili často s takou ťažkou diagnozou ako schizofrénia a ťažkými liekmi.

dennissa16
8. máj 2025

Viem, že sa názory rôznia, ale za mňa je autizmus jednoznačne dedičný..

jablkovastrudla
8. máj 2025

Tiez si myslim ze autizmus je dedicny, mame ho v rodine (synovec) tak stale riesim ci su moje deti v norme. Synovec ma spoluziaka ktory ma dalsich 2 surodencov na spektre.

kvietok1233
8. máj 2025

Psychické ochorenia môžu byť dedične. Aj schizofrénie, aj autizmus ale sú to dve odlišné diagnózy. V praxi sa stretávam s rôznymi prípadmi. Napr. Manželský pár dvaja autisti potvrdili im to nejaké testy v prahe že je to genetické, matka 3 deti s dvoma rôznymi otcami a všetky tri majú autizmus, schizofrénie v rodine otec aj syn, ale sú aj prípady kde sa v rodine takéto diagnózy nevyskytujú. Schizofréniu u mladých ľudí môžu vyvolať aj drogy, hoc len marihuana.

autor
8. máj 2025
@kvietok1233

Psychické ochorenia môžu byť dedične. Aj schizofrénie, aj autizmus ale sú to dve odlišné diagnózy. V praxi sa stretávam s rôznymi prípadmi. Napr. Manželský pár dvaja autisti potvrdili im to nejaké testy v prahe že je to genetické, matka 3 deti s dvoma rôznymi otcami a všetky tri majú autizmus, schizofrénie v rodine otec aj syn, ale sú aj prípady kde sa v rodine takéto diagnózy nevyskytujú. Schizofréniu u mladých ľudí môžu vyvolať aj drogy, hoc len marihuana.

@kvietok1233 vraj mala ťažký úraz na hlavu v 19 rokoch, ten rok jej zomrela mama a dosť ťažko to zvládala. Môže sa z toho dostať schyzofrenia ?

autor
8. máj 2025

Do 19 rokoch bola zdravá žena ,žiadne zmeny nevideli, normálna mladá žena

kvietok1233
8. máj 2025

Môže byť aj z toho

autor
8. máj 2025
@kvietok1233

Môže byť aj z toho

@kvietok1233 ďakujem

moonlight1210
8. máj 2025

Poskodenie nervovej sustavy po uraze hlavy ale nebude dedicne.

autor
8. máj 2025
@moonlight1210

Poskodenie nervovej sustavy po uraze hlavy ale nebude dedicne.

@moonlight1210 ďakujem nevedela som okolností

kacena4
8. máj 2025

co sa tyka veku diagnostikovania na to je potrebne aby sa dieta prejavilo v socialnej komunikacii a tiez v hre a toto je velmi tazko diagnostikovat u dietata do 1-2 rokov. samozrejme ak je tam pridruzene mentalne postihnutie da sa to aj skor. preto je bezne diagnostikovat PAS cca v 3-4 rokoch. a co sa tyka dedicnosti ano je to ciastocne dedicne. napr. u nas to mame 3 generacie ☹

macinko321
9. máj 2025

Autorka, podla coho si myslis, ze by mohol mat syncek autizmus? V com je iny?

ukulela
9. máj 2025

Nemyslím si, že sa schizofrénia dá pri diagnostike zameniť a autizmom. Schizofréniea prepuka neskôr, autizmus sa prejavuje oveľa skôr. Majú aj rôzne príčiny, sú to dve rôzne poruchy. Určite by som to nespájala.

katka533
9. máj 2025
@marsmykkok

@marsmykkok schizofrenia je ako autizmus? Fuha, to si ako na to prisla

autor
9. máj 2025
@macinko321

Autorka, podla coho si myslis, ze by mohol mat syncek autizmus? V com je iny?

@macinko321 vo všetkom,má strašné veľa znakov, chces konkretne? Mám pocit že už na prvom sedení nám ho potvrdia

macinko321
13. máj 2025

Autorka, ak mozem poprosit, tak konkretne napis, ake ma znaky. Mam syna s Aspergerom a presli sme si kadejakymi terapiami, diagnostikou, mozem potom nasmerovat, ak by bolo treba.

autor
13. máj 2025
@macinko321

Autorka, ak mozem poprosit, tak konkretne napis, ake ma znaky. Mam syna s Aspergerom a presli sme si kadejakymi terapiami, diagnostikou, mozem potom nasmerovat, ak by bolo treba.

@macinko321 Nereaguje vôbec na meno, nerobí tap tap, vôbec neblaboce, mece hrozne ruckami aj nozkami, vôbec nerozumie keď poviem daj alebo podaj alebo neurobí nič z toho keď sa hráme, nepovie ani mama tata. Má akokeby svoj svet. Jedine čo má je očný kontakt, nezdieľa pozornosť že aha mami čo mám čo vidím. Stále sa pri jedení hra s ruckami, keď ho mám na rukách mece sa chce ísť dole na zem,není pritulny, neukazuje v knižke prstom na nič, nevie napodobniť zvieratká, nič proste hrá sa sám, všetko dáva do úst, hryzie, nevie ani papá urobiť

katka533
13. máj 2025
@kacena4

co sa tyka veku diagnostikovania na to je potrebne aby sa dieta prejavilo v socialnej komunikacii a tiez v hre a toto je velmi tazko diagnostikovat u dietata do 1-2 rokov. samozrejme ak je tam pridruzene mentalne postihnutie da sa to aj skor. preto je bezne diagnostikovat PAS cca v 3-4 rokoch. a co sa tyka dedicnosti ano je to ciastocne dedicne. napr. u nas to mame 3 generacie ☹

@kacena4 praveze aj do roka je to na dietati vidiet a vobec nemusi mat mentalne postihnutie, uz po 8 mesiaci som videla rozdiel, samozrejme ked viem, co si vsimat

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2