Je chyba rodičov, keď dieťa berie drogy?

3. jan 2024

Mam dceru zavislu na drogach,kamaratka mi povedala,ze to je moja vina,ze to bola chyba vo vychove,takze sa mam citit za ti teraz vinna ja??

isis234
3. jan 2024

Nie. Konvezrácia a vysvetliť jej, aké to má nežiadúce účinky i do budúcnosti. Záleží akú má partiu

pribinak
3. jan 2024

Niekedy áno a niekedy nie.

Ak dieťa vyrastá v rodine kde je rodič užívateľ drog tak môže byt že preberie nevhodne vzorce správania a tiež sa stane užívateľom drog

A inokedy dieťa môže vyrastať v ideálnych podmienkach, mat pozitívne vzory v rodičoch, dobre podmienky na vzdelanie a napriek tomu sa stane užívateľom drog, lebo ….partia, frajer, zvedavosť, slabá vôľa, rebélia, ….

tramtada31
3. jan 2024

Poznam prípady, kedy na drogách skončili deti z rôznych prostredi. Na vine budeš teraz, ak jej nepodas pomocnú ruku. Poznala som rodicov, ktori deti vyhnali do “vyhnanstva”, na taký statok, kde sa museli starat sami o seba (pestovat plodiny, dojit kravy, varit si s to im zachranilo zivot).

alexnina777
3. jan 2024

my tu na MK nevieme či si urobila chybu vo výchove, ale možno sama vinu cítiš, tvoja kamarátka asi vie o čom hovorií, my nie. Treba urobit maximum pre to aby si dcére vedela pomocť, ale to musí aj ona sama chcieť

0silvia0
4. jan 2024

Je jedno uz cia je to chyba, co sa stalo sa neodstane. Netreba sa rypat v minulosti, treba riesit sucasnost.

ibatanecnica
4. jan 2024

nedá sa to takto zovšeobecniť. Záleží aj na povahe človeka. Niekto je viac ovplyvniteľný, niekto menej. Ak je niekto v takej partii ... stáva sa všeličo. Dôležité sú rozhovory, podpora, pomocná ruka.

hyta
4. jan 2024

Nepoznáme teba, ani vašu rodinu. Pokiaľ doma neužívate drogy, dcére sa venujete, nedávate dcére zlý príklad....Stačí, že v určitom veku dieťa skĺzne do zlej partie. Moja sesternica mala dve dcéry. Nerobili medzi nimi rozdiely. Jedna úspešná študentka, druhá mala problém s drogami už na ZŠ. Robili pre ňu všetko. Liečenia, rozhovory, presťahovali sa, aby neskĺzla do starej partie. Nepomohlo. Zomrela veľmi mladá. Tým ťa nechcem strašiť, no určite treba riešiť daný problém s odborníkmi a dcéra musí cítiť u vás podporu, dôverovať vám. Držím palce.

marianarem
4. jan 2024

K dlhodobemu uzivaniu drog sa clovek uchyli v drvivej vacsine pripadov preto, lebo mu ta droga dava nieco dolezite, co inde nenachadza. U niekoho je to tak, ze bol napriklad deptany, pripadne tyrany rodicmi, neustale ho prenasleduje napriklad pocit, ze za nic nestoji a droga mu od toho ulavi. Ale moze to byt aj inac. Niektori ludia maju napriklad nepodchytene ADHD, lebo sa naucili ako-tak fungovat a nie je to nejako okato viditelne. Ale potom zistia, ze po uziti drogy sa zrazu citia uplne v pohode a zacnu po tom prahnut. Niekto moze byt silny introvert a zrazu po droge sa citi ako spolocensky lev a dokaze napriklad zbalit babu.
Chybu v sebe by som asi mala sklon hladat aj ja, ale tak prioritne by som sa snazila zasiahnut, pomoct dietatu a v ramci naslednej terapie by som sa snazila, aby sa zistilo, v com bol ten dovod a preco sa moje dieta citi po droge lepsie. Ja som napriklad na VS tiez lahke drogy skusila, ale nejako lepsie mi po nich nebolo, raz praveze ovela horsie, takze som sa toho uz viac nedotkla.

lenkakravcova
4. jan 2024

@0silvia0
Ak ten stav nezávisí na tej minulosti.
Ak je tam nejaká trauma z minulosti, ktorá pretrváva, tak ju treba riešiť aby sa vyriešila, lebo inak bude vždy utekať k nejakým drogám, či už budú tvrdé mäkké alebo hazard, iné zavislosti atď

0silvia0
4. jan 2024

@lenkakravcova myslela som to v suvislosti s poslednou vetou: mam sa teraz citit vinna ja?
Je zbytocne sa teraz utapat v sebaobvinovani, to uz nikomu nepomoze. Treba pomoct ako sa da.
A pri uzivani drog nemusi byt vzdy trauma v minulosti. Niekedy je to frajerina, nuda, zla partia, ale to uz odbornik snad posudi a nastavi liecbu, len dotycneho tam treba nasmerovat.

mikadooo
4. jan 2024

Tak my nevieme akú mala výchovu, kamoška asi do toho vidí trochu viac... Každopádne, nemusí to byť pravda, niekedy holt stačí zlá partia. Nerieš teraz koho je to chyba, ale ako z toho von a nerieš to s kamoškou ale s dcérou a s nejakými odborníkmi. To, ako si ju vychovávala už nezmeníš, zameraj sa radšej na budúcnosť.

petamich
4. jan 2024

hm tak my mame s bratom rovnaku vychovu a on tie drogy bral aj vo vazeni skoncil a ja nie - tak potom?

moj brat je proste frajer, v paradnej partii vzdy bol, svet gombicka, len hlada sposob ako nerobit a zarobit atd. ja som v zasade jeho pravy opak a vychova rovnaka

0silvia0
4. jan 2024

@petamich je prvorodeny?

petamich
4. jan 2024

@0silvia0 nie 🙂 ja som

0silvia0
4. jan 2024

@petamich nechcem analyzovat, ale ty si bola asi bezproblemove dieta a taku bezproblemovost ocakavali asi aj u syna. A zabudli pri nom pritvrdit.
Mam tiez dceru a syna a pritom u syna som musela byt ovela prisnejsia a doslednejsia ako pri bezproblemovej dcere. Ale u nas bol syn nastastie starsi, cize pri tom zlozitejsom dietati som bola v strehu odzaciatku. Viem ze nejaku travu vyskusal, ale nastastie tam to skoncilo.

petamich
4. jan 2024

@0silvia0 ktovie, nas vychovavala iba mama, ked sa na to pozriem spatne, skor mam pocit, ze na mna bola extra prisna a na brata extra benevolentna, akoby mu kompenzovala, ze nema otca (hoc ani ja nie), v zasade vsetko mu dovolila aj to, co mne zakazala

ale ano ja som bola viac menej bezproblemove dieta, v takom to klasickom ponimani, co zvyknu riesit rodicia a deti

0silvia0
4. jan 2024

@petamich no aj to je pravdepodobnost jeho zavislosti, ze bola na neho prilis benevolentna, chalan nemal hranice a respekt. Nuz, rodicia robia chyby. Ja som bola v tomto v strehu, muz je zo 7mich surodencov a takmer v kazdej rodine jeho surodenca je jedno decko s problemami s alkoholom alebo drogami.

maminkadeticiek
4. jan 2024

Co mi vieme o tvojej vychove?Cisto hypoteticky vie o tebe a tvojej vychove kamaratka dost,takze to mohla byt aj tvoja chyba.

lujza123
4. jan 2024

Môže ale aj nemusí to byt výchovou.
A výchova nieje len ako rodic vychováva, ale celkovo rodinne prostredie v akom dieťa vyrastá. Jeden alkoholik vie zničiť rodinu na niekoľko generácii. Aj ked jeho deti nemajú problem s alkoholom vďaka vyrastaniu v nefunkčnej rodine si hľadajú zlých partnerov a to zas ovplyvňuje ich deti.

Potom sú tam aj rôzne povahové vlastnosti ktoré vedu k závislostiach, veľakrát ide o veľmi citlivých ľudí ktorý inak nedokážu žiť.

Drogy vyskúšalo veľa ľudí, rovnako aj alkohol a predsa niesu závislí. Dokonca aj v tej “zlej partii” pubertakov to skončí tak ze väčšina vyrastie a ziju normálny život no a 1 - 2 z tej partie sa z bahna nikdy nevymota

janickacrazy
4. jan 2024

Nemyslím si, že je to tvoja chýba. Naši susedia mali 5 detí, 4 sú úplne normálne, pracujú, majú deti, jedna je na drogách. Výchovu mali rovnakú všetci.