Je herpes na pere nebezpečný pre novorodenca?
Ahojte dievčatá prišla som sa sem trochu ukľudniť lebo sa neskutočne bojím. Mám týždňové bábätko a teraz večer som zistila, že sa mi začal vytvárať herpes na pere, zatiaľ cítim len brnenie a pálenie ako keď ten opar začína. Nemám ešte ani pľuzgier. Ide o to, ale že bábätko som ešte počas dnešneho dňa bozkávala, väčšinou len na líčko, nakoľko som netušila, že večer začnem pociťovať takéto príznaky. Je možné, že som bábätko mohla nakaziť aj keď ešte nemám pľuzgier? Strašne sa bojím nakoľko všade sa píšu len tie najhoršie veci, ako na to môže umrieť alebo dostať zápal mozgových blán a ja mám pocit, že už asi ani nezaspím. Dieťa je kojene môže mať z toho nejaké protilátky? Samozrejme už bábätko neboskavam a stále si umývam ruky 😔
Ano pri novorodencovi sa mi spravil a aj som si poplakala, ze urcite som ho nakazila a uz je s nim amen 🙂 Tie zaciatky su tazke, clovek je vyplaseny. Realne umrtie novorodenca na herpes je rarita.
Mala som herpes keď malo bábätko asi 6-7 týždňov, stresovala som rovnako lebo v noci som si myslela že mi vyšla vyrážka a bol to herpes (ja inteligent som si ho praskla keďže som to považovala za vyrážku) a malá ho nedostala 😊 týždeň som chodila v rúšku a bola som rovnako vyklepaná ako ty teraz 🙈 neboj sa určite to bude v poriadku
Dievčatá nechcela som tu rozpútať hádku skôr som hľadala upokojenie pretože to čo čítate na internete je naozaj strašne niekedy si hovorím, že je lepšie necitat ale zase na druhej strane potom by som nevedela čo sa môže stať, mne ostáva len veriť, keďže som počas dňa nič nemala že to bude všetko ok, lebo teraz už si dávať sakra bacha žiadne pusy nedycham na neho stále dezinfikujem ruky a umývam nechytam sa svojich pier už len prečkať tých 6 kritických dní to bude veľmi veľmi ťažké 🥴
Ja herpes našťastie nemám, ale moji rodičia áno a vždy, keď ich začne šklbať na pere, tak si dávajú za mokka lyžičku mletej škorice do štamprlíka (0,2) alkoholu - hocičoho aspoň 40%. Ráno aj večer. A vraj sa im to oveľa skôr zahojí a ani sa nezvykne urobiť veľký pľuzgier. Ja viem,že dojčíš... ale je to len malé množstvo alkoholu, to neuškodí. Ide o to, že do alkoholu sa vylúhujú iné látky ako do vody.
hlavne sa ukludni, stredom si skodis viac a aj babatku… ja som tiez dostala herpes pri detoch, pri kazdom jednom (mam 3) po porode, jednoducho odlabena, vycerpana… prelepujem naplastami, zvysit prijem vytaminov, nasadit B-komplex… odo mna to deti nechytili, tiez slm sa bala ale nastastie ani jedno babo nechytilo… verim ze u vas tiez bude podobne… bozkavat dietatko je prirodzene a dokonca ziaduce… na hlavicku aj licka… niekde som cital ze cez tieto bozky matka skenuje bakterie v okoli babatka a vytvaraju sa v mlieku potrebne protilatky
nasa trojtyzdenna dcera bola vystavena herpesu od starsej dcery a manzela. sice ju nebozkavali, ale nosili ju na rukach a starsia dcera hladila po tvaricke. tiez som sa strachovala a na poradni som to zmienila pediatrovi. vraj sa nemam bat pretoze prve 3 mesiace ma babatko imunitu od matky. Babatko to nedostalo. Zatial odolava aj nadche, takze verim nasmu doktorovi a som pokojnejsia.
Ďakujem dievčatá za všetky vaše skúsenosti veľmi mi to pomáha čítať, že všetko by malo byť v poriadku a hlavne ak pediater povie, že dieťa má prvé 3 mesiace imunitu od matky tak snáď sa mu dá dôverovať a je to tak, ja kebyže som tušila, že mi večer začnú brniet pery alebo nedajbože že môžem dostať herpes nikdy by som bábätko neboskavala ani nechytala. Aj tak ten strach ostane a budem sa teraz veľmi báť ale nič iné ako čakať mi neostáva 😔
Ja som tak mala pri dcere ked mala par dni…prelepila som si herpes takou tou liecivou naplastou. Dcera ho odo mna nedostala, kojila som bez zmeny
Neboooooj🍀
@rebi789 predstavujem si situáciu ako matka koji svoje dieťa, to jej chytá tvár a ona sa odvracia, drží mu ruky 😂😂😂😂
A to, že si študovala zdravotnícku školu z teba neonatológa tiež nerobí, tak sa upokoj.
No, tiež som bola taká vyplasena zo všetkého, chápem, autorka, čo prežívas. Ale tieto stresy sú ešte horšie, môj mal 3 týždne, keď som dostala herpes. Nedonoseny novorodenec, ktorý nebol kojeny. Nič sa nestalo. To, že si mu predtým dala pusinku nevadí, dôležité je, že ho teraz nebozkavas. Najmä v čase, keď je vysev je to najinfekcnejsoe.
Rob, čo robíš: dodržiavaj hygienu a buď úplne pokojná....
Stalo sa mi presne to iste takze viem aky je to stres 🙂 davala som si na to tu compeed naplast a este aj rusko pre istotu a ruky som si casto umyvala. Nenakazila sa. A ano mala by mat protilatky od teba takze neboj, bude to dobre 🙂
@snehulak77
@michaelam2 dúfam že to tak bude aj u nás a nič sa nestane lebo tento stres a obáva je hrozný, akože keď človek číta čo všetko sa môže stať a teraz budem mať už strach hoci kedy ho bozkávať či sa to nebude môcť zopakovať je to strašné človek má doma taký uzlíček a nemôže si ho ani poriadne vychutnať 😔
Autorka, ja si moju malu zacinam plne vychutnavat az teraz - ma 3.5m 🙂 presla som si od porodu herpesom tiez - nedostala, mala som anginu - nedostala, potom sople - tiez zdrava - az sople priniesol domov tatino, vtedy ochorela aj ona 🙂 viem, ze je tazke pisat ti aby si nestresovala - hlavne ked som tiez cerstva mamina a viemz ake to je tazke- ale ked sa na to spatne pozries ako ja, tak sa len pousmejes a budes banovat, ze si si nedokazala plne vychutnavat tie prve okamihy s babatkom, citala si strasidelne clanky a nicila si sa tym. Ked je mala kojena tie protilatky od teba ma ako aj mne povedala pediatricka
Mala som herpes pri mesačnom synovi, asi ako reakcia na kiahne, ktoré dostal starší. Naše novorodeniatko nedostalo ani herpes, ani kiahne. Od momentu, ako sa mi na pere objavil, som si dávala väčší pozor na hygienu. Kojila som ho.
Za mesiac som zas mala herpes a tiež to bolo v poriadku.
@evcagabi ináč presne tohto sa obávam aj ja, že jednoducho ten čas neskutočne rýchlo ubehne a ja kvôli strachu si vôbec nevychutnam tieto prvé týždne ani mesiace mám strach, že teraz už budem stále dávať len pozor aby som ho neboskala kebyže náhodu niečo 😔 takže kým pije materské mlieko tak ma bábätko protilátky? Tie články čo sú na internete sú hrozne mali by zakázať písať o takýchto veciach 🥴
@rebi789 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Mne bolo povedane tak, ze ma odo mna protilatky a veru sa mi to aj potvrdilo 🙂 my sme si uz toho preskakali vela - upchaty slzny kanalik a atb do ocka, mesiac som s nou cvicila vojtovku, problemy s bruskom na ktore musela vybrat atb, zastavene sopliky na co zase musela mat atb do nosteka - ono sa toho tak nazbieralo za tie 3m, ze uz som bola takmer psychicky na dne. Nechcem to nejako zlahcovat, ale prezili sme to, tiez som sa stresovala, plakala, strasne sa bala. Ale ono je to len obdobie , ktore rychlo prefrci a jednu vec by som isto zmenila, necitala by som viac sproste clanky na internete a nepytala sa tu, lebo tu ta, ako vidis - viac zdeptaju ako ti pomozu. Ak mas pochybnosti, porad sa s pediatrom
@evcagabi veď to je to, že človek si príde pre radu pretože je celý vystresovaný, predsa len mať dieťatko a všetko okolo toho je veľmi náročné a takéto veci sa neriešia každý deň a nikto nemôže tušiť čo sa mu môže v priebehu hodiny zmeniť, či dostane herpes nedostane a neviem si predstaviť nedávať bábätku vôbec pusinky veď to je zvláštne nakoľko je to naše dieťa. A miesto rady, povzbudenia a skúsenosti nakoniec sa cíti ako zlý rodič lebo vlastne dobrovoľne ohrozil svoje dieťa. Ja sa predsa od bábätka nemôžem izolovať a čakať už navždy či niekedy sa niečo nestane a či keď ho poboskam nedostane nejakú chorobu schválne sa ale vyhýbam boskom na ústa lebo viem, že tie sú veľmi citlivé ale nedať ani božtek na líčko potom kedy si to bábätko vychutnám? Veď ono potrebuje cítiť lásku a hlavne mamu 🥴
Ale ďakujem každej z Vás že ste sa podelili o skúsenosť aj, že ste väčšina z Vás má ukludnili a napísali, že sa nemusím báť samozrejme teraz tých 6 dní aj tak bude človek v strese stále len kontrolovať, ale ja verím, že to bude všetko ok nakoľko som ho mala aj v tehotenstve tak by mal mať nejaké protilátky plus som nemala pľuzgier keď som mu dala pusinku a rovnako teraz stále len dezinfikujem ruky a nemojkam a neboskavam
Neboj sa na 99% sa naozaj nič strašné nestane.
Inak, moja mamina mala herpes a dala malému pusu, pozabudla sa. Mala pľuzgiere, takže infekčná poriadne. Utreli sme mu líčko, mala som stres. Ale tiež to dopadlo v pohode. Tým to nechcem zľahčovať, ale dieťatko má imunitu, aj keď samozrejme, človek to nebude pokúšať.
Môj brat sa narodil nedonoseny so sepsou, dva mesiace v inkubatore, skoro neprežil, mama to zle znášala. Hovorila, že mala strašne stresy. Keď ho dostala domov, tak ho pusinkpvala a mojkala. Zo stresov mala herpesy, ale nevedela o Tom, že je to nebezpečné. Napriek tomu, že brat bol chorlavy a doslova všetko, čo išlo okolo schytal, tak herpes nedostal. Samozrejme opakujem, že to nechcem zľahčovať, ale chcem povedať, že keď si človek dá hygienicky pozor, tak šanca je úplne minimálna. A to,že si ho pobozkala, keď si o Tom nevedela, to ani neuvažuj, že by si ho nakazila.
@snehulak77 uf ano pretože kedysi nebol internet takže ľudia takéto veci nevedeli a myslím že to určite na niečo bolo dobré, lebo mamina aspoň nebola v tomto pod takým stresom ako sme my teraz keď človek naozaj nevie čo sa môže a nemôže stať. Ja len dúfam že aj u nás to bude ok ja som tiež hneď umyla líčka ručičky proste celú tváričku len, aby sa náhodou niečo nestalo. Len som prekvapená, že ráno som sa zobudila a na pere stále nemám nič trochu len nepríjemný pocit toho pnutia ale žiadny pľuzgier tak ako som to bežné mávala tak verím, že som ho nemohla v Tom čase ešte nakaziť a nakoniec všetko dobre dopadne 🙏

@luliu Moja zlata ja som každonne v kontakte s novorodencami tak zjavne viem o čom hovorím a mám na to vzdelanie, neštudovala som predsa zbytočne strednu zdravitnicku školu plus vysoká zdravotnícka Bc a zdravotnícka Mgr. To, že niekto má deti z neho nerobi neonatologa 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️