icon

Je možná prítomnosť rodiča pri rediagnostike v CPP?

26. mar 2026

Dcéru čaká po roku rediagnostika. Keď je tam sama číta katastrofálne. Hapka a mýli sa. Doma číta síce pomalšie, no takmer plynulo a pomýli sa iba sem-tam. Povedala mi, že je to preto, že ma trému a so mnou by sa nebála. Má 13.rokov. Memate skúsenosť alebo vedomosť, či je to možné?
Určite sa na to opýtam, keď tam budeme, no zaujímalo by ma to už teraz.
Ďakujem

anonym_ed2d62
26. mar 2026

Nie, budeš čakať vonku. Dcéru by si zbytočne znervózňovala

biba_18
26. mar 2026

nie
dieťa sa správa pri rodičoch inak…

abbey1
26. mar 2026

@anonym_autor Môžeš byť prítomná.

anonym_1c1d94
27. mar 2026

Podľa mňa môžeš. Spoj sa s centrom a informuj sa. Ale v škole tiež nie si pri nej. Neviem,či je tvoje rozhodnutie správne. Oni potrebujú reálny stav.

anonym_f1a88e
27. mar 2026

@anonym_autor ma 13 rokov, je čas pustiť jej ruku...
Načo je dobre, že budeš počas vyšetrenia pri nej? Aj v škole budeš pri nej sedieť aby lepšie čítala? Aký má význam že pri tebe lepšie číta keď to potom nedokáže v praxi aj tak sama lepšie, teda podľa teba. Musí sa to naučit tak aby s tým vedela pracovať aj sama, nebudes tu totiž večne. Uvedom si to. Ale toto iste nie je jedina vec, kedy jej stojíš za zadkom. Takéto správanie detom v konečnom dôsledku len ubližuje.

viestta
27. mar 2026

Mozne to je, ale na co je to dobre? Skus si odpovedat, co tym dosiahnes.

anonym_8b83c6
27. mar 2026

Uz je velmi velka, nechaj tu tam ist samu, naozaj.

autor
27. mar 2026

Jooj baby, veď ja viem.... 🙁
Len ma tak mrzí, že teraz ma dyslexiu 2. stupňa a tak by MOŽNO mala 1.
Ona je hrozný "stresmen" a nechcela som aby jej kvôli tomu zhoršovali diagnózu.

vladi4444
27. mar 2026

Ahoj robila som diagnostiky v cpp presne čo sa týka čítania. Nerobí dobrotu keď je tam rodič, ale pri malých deťoch keď sa inak nedalo, tak sa dalo dohodnúť. Tvoja dcéra je fakt už velka, a správny diagnostik vycíti, či je dieťa nervózne a na základe toho hodnotí aj diagnostiku. Oni sa na to pozerajú inými očami ako ty. Ja som vždy brala do úvahy, keď je dieťa nervózne, moja úloha bola aby dieťa podalo najlepsi výkon a vedeli sme usúdiť, keď je ovplyvnený stresom. Pripadne sme mali aj páky na to, aby nervózne nebolo. Treba toto povedať špeciálnemu pedagógovi, ktorý ju bude diagnostikovať. A tiež som sa nikdy nepozerala čisto na tabuľky, ale aj hodnotenie čítania u rodiča, školy a tiež samotného dieťaťa. Povedz tieto tvoje pocity potom špeciálnemu pedagógovi, čo ju bude diagnostikovať, určite (by to mal) zohľadniť 🙂

autor
27. mar 2026
@vladi4444

Ahoj robila som diagnostiky v cpp presne čo sa týka čítania. Nerobí dobrotu keď je tam rodič, ale pri malých deťoch keď sa inak nedalo, tak sa dalo dohodnúť. Tvoja dcéra je fakt už velka, a správny diagnostik vycíti, či je dieťa nervózne a na základe toho hodnotí aj diagnostiku. Oni sa na to pozerajú inými očami ako ty. Ja som vždy brala do úvahy, keď je dieťa nervózne, moja úloha bola aby dieťa podalo najlepsi výkon a vedeli sme usúdiť, keď je ovplyvnený stresom. Pripadne sme mali aj páky na to, aby nervózne nebolo. Treba toto povedať špeciálnemu pedagógovi, ktorý ju bude diagnostikovať. A tiež som sa nikdy nepozerala čisto na tabuľky, ale aj hodnotenie čítania u rodiča, školy a tiež samotného dieťaťa. Povedz tieto tvoje pocity potom špeciálnemu pedagógovi, čo ju bude diagnostikovať, určite (by to mal) zohľadniť 🙂

@vladi4444 asi to tak spravím. Mam ju dokonca nahranú ako číta, lebo je to ozaj markantný rozdiel oproti tomu ako jej to ide tam.

anonym_ed2d62
27. mar 2026
@anonym_autor

Jooj baby, veď ja viem.... 🙁
Len ma tak mrzí, že teraz ma dyslexiu 2. stupňa a tak by MOŽNO mala 1.
Ona je hrozný "stresmen" a nechcela som aby jej kvôli tomu zhoršovali diagnózu.

@anonym_autor aký rozdiel v jej živote je ak bude mat dyslexiu 1. alebo 2. stupňa ?

anonym_ca07b1
27. mar 2026

som specialny pedagog... nie rodic nie je s dietatom a uz vobec nie s 13r. je uplne jedno ci ma dyspruchu 1 alebo 3 stupna... ak je v strese pred specialnou pedagogickou ako je v strese v triede pred celou triedou?? pri citani v teste nejde o to ci ma tremu stres ale ci vie citat a ci robi specificke chyby. hodnoti sa to celkovo - kvalitatívne. nech doma "trenuje" citanie na hlas. myslim si ze skor sa boji toho ze pocuje samu seba a je jej to divne pri tichom citani urcite nema taky problem. drzite sa

abbey1
27. mar 2026
@anonym_ca07b1

som specialny pedagog... nie rodic nie je s dietatom a uz vobec nie s 13r. je uplne jedno ci ma dyspruchu 1 alebo 3 stupna... ak je v strese pred specialnou pedagogickou ako je v strese v triede pred celou triedou?? pri citani v teste nejde o to ci ma tremu stres ale ci vie citat a ci robi specificke chyby. hodnoti sa to celkovo - kvalitatívne. nech doma "trenuje" citanie na hlas. myslim si ze skor sa boji toho ze pocuje samu seba a je jej to divne pri tichom citani urcite nema taky problem. drzite sa

@anonym_ca07b1 Ty si špeciálny pedagóg v praxi?
Otázka neželá, či dieťa je s rodičom, ale či môže byť rodič s dieťaťom. A áno, môže byť prítomný pri diagnostike.