Ahojte holky, moj 3 mesačný syn už 14 dní robí brusaky, aj keď je na boku tak sa stale dvíha ako keby do sedu. Doktorka povedala nech som za to rada, že neleží ako drevo. Máte s tým niektorá skúsenosť? Má aj diastazu, ale tiež mi bolo povedané že to nieje nič vážne... tak ja neviem
@andyka1993 Nie, nie je to dobre. Je to zvyseny svalovy tonus, dieta si ma postupne sadnut cez sikmy sed, nie cez brusaky. Takymto vstavanim si namaha uplne ine resp. nespravne svalstvo nez ma. Nie je to ale ani ziadna tragedia, treba mu to iba jednoducho zakazovat a viest ho nasledne k sikmemu sedu, najdes urcite videa alebo odborne clanky na nete.
My sme cvicili so synom doma a aj s rehabilitacnou sestrou, sice kvoli inym problemom, ale tento problem mi zdorazovala sestra, ze ak by sa nahodou vyskytol, tak mu to mam zakazovat a ukazala mi, ako ho mame spravne motivovat, aby sa naucil sadat zo sikmeho sedu. Synovi to velmi pomahalo a vsetko islo nasledne bezproblemovo.
Ak je oprety na boku na predlakti a robi plazovu polohu je to v poriadku.ak robi brusaky priamo z chrbatika tak nie.
Nie nie je to ok, ked sa dviha (akoby sada) cez priame brusne svaly v polohe na chrbte. Neznamena to, ze je s nim nieco zle, ale nemal by to robit - nespravny pohybovy vzorec. Treba mu podlozit nozky aby sa nedvihal a vela vela davat na brusko, uplne obmedzit pohyb v kresielku a polosed (aj na niekoho nohach). A tiez spravne manipulovat, dvihat cez rotaciu, nie priamo z podlozky uchopom popod pazuchy.
Tak toto ma celkom pobavilo 😀 Brušáky robí každé malé dieťa, resp. sa tak nadvihuje, ale podľa mňa je to úplne normálne, robia to takmer všetky deti a je to úplne v poriadku. 🙂 Posiluje brušné svalstvo. 😀
@lea299 tiež mi to bolo povedané 🙂 ďakujem za podporu.
@andyka1993 nie, nie je to ok.
@andyka1993 tak tiez som citala ze to nie je ok ale na druhej strane fakt neviem ako jej to zakazat 😅 doktorka sa pousmiala ze je silna, fyzioterapeut povedal ze mame aktivne silne dieta a netreba zas riesit kazdu blbost…takze 🤷♀️ vyber si 😀
@michaelam2 toto nie je blbost. Byť vami hľadám skúsenejšieho fyzioterapeuta. Toto nemá so silou nič spoločné.
@andyka1993 podpora nie je utvrdenie v omyle, ale zlate, ze ti sem napise 5 zien v podstate rovnake nazory ze to mas zmenit a ty podakujes tej jednej, co ti napise ze to nevadi (aj ked vadi) 😅
Aj môj to robil, nebránila som tomu hneď, no po dlhšej chvíli som ho pretacala takže kompromis, aj som mu dovolila co mu telo samo pýtalo aj som ho v tom výrazne nepodporovala
Otoč ho na brucho nech posilňuje svaly, ktoré treba.
@michaelam2 ty jej to nemas zakazat, ale mqnipulovat s nou a polohovat ju tak, aby si ju v tom nepodporovala
@aurora33 povedal to jeden z najlepsich na slovensku. Dieta nezaostava vo vyvine, robi vsetko ako ma a to je pre mna podstatne.
@andyka1993 nie je to v poriadku.
@anavixy to je v poriadku, to robim. Len nemoze byt cely den na bruchu 😀 takze ked to robi ked je na chrbte tak s tym vela nespravim
@michaelam2 kebyže robí vsetko ako má, tak nerobí ,,brušaky”.
@aurora33 ok 😀 takto…to dieta videli dvaja odbornici, vyjadrili sa obaja ze je uplne v poriadku a to je asi podstatnejsie ako nazor zien, ktore to dieta nevideli a nevysetrovali
@anavixy niee ja akceptujem všetky názory samozrejme a ďakujem aj vám. Nepodporuje ho v tom samozrejme, je ešte malý na to .
@michaelam2 tak v tom pripade ano, ked sa to kompenzuje, len su ludia co to nechaju uplne tak, dieta vacsinu bdeleho casu v kresielku a este aj manipulacia je nespravna od narodenia, tam uz je zarobene na dalsie problemy a tie nemusi byt len kratkodobe (myslim celkove zle dezanie tela, valgozita clenkov atd.). Ale vy ste pouceni a kedze navstevujete fyzio tak asi to nenechavate uplne na nahodu, no ktovie ako autorka.
@anavixy pytala som sa doktorky na rehabilitácie, poprípade čo s tým, ako som už uviedla.povedala ze je to v poriadku.
@andyka1993 o to dakovanie nejde samozrejme 🙂 len sa nenechaj ukludnit reakciami typu “aj moj deti to robili a tu su”, ak je odbornikmi dokazane, ze to nie je vhodne a da sa to robit lepsie (vseobecne, nie len pri tejto teme)
@anavixy jasne, ved urcite ju v tom nepodporujem, tiez sa mi nepaci ze to robi, takze robim co mozem, len proste uplne jej v tom zabranit neviem. Predtym som o tom vela citala clanky a vraj maju vtedy deti problem byt na brusku atd. To u nas nastastie nie je, takze snad je vsetko ako ma byt.
@michaelam2 on prave nechce byť na bruchu dlho.
Dosledky sa mozu pokojne ukazat az po 30-ke. Zle drzanie tela, bolesti chrbta atd. V detstve sa moze zdat, ze je “vsetko ok”.
@andyka1993 v tom pripade by som zvazila este vysetrenie u fyzioterapeuta a podla toho uvidis
@michaelam2 ja len píšem, že ten pohybový vzor nie je ok. To je všetko.
no možno si to len zle popísala, čo robí.. chodím s chalanmi k fyzioterapeutke a pýtala sa ma, ako sa začali synovia otáčať. Popísala som jej, že jeden sa snažil tak od 4m pritiahnuť hlavu ku kolienku - sa stočil trochu nabok, pokrčil kolienko a súčasne k nemu pridvihol tak na boku hlavu. Druhý sa prehol do luku a tak sa pretáčal. A podľa nej ten prvý spôsob je to, čo má dieťa začať robiť, keď sa učí pretáčať z chrbta na brucho. Tak možno to je to, čo ten tvoj robí, trénuje na pretočenie na bruško.
To ze nechce byt na brusku... mam 4 deti a skus hadat kolko z nich realne chcelo byt na brusku? Ako tak jedno 🙂
Ale je to ozaj dost podstatne aby si spravne formovali chrbatik. Brusne svaly pre dalsie spravne fungovanie.
Jasne aj moji robili brusaky az som bola z toho ja sama nervozna. Ano je super ze robia vobec nejaky pohyb ale... zas ich netreba podporovat v nespravnych navykoch.
Aj ked je na brusku. Dat mu tam hracky. Knizky. Pripadne telefon. Kluce. Ovladac 😉 a vydrzi aj na brusku.
je to nespravny pohybovy vzor, ak sa da, netreba mu to dovolit. jasne, ze niekedy sa stane, ale davaj ho co najviac na brucho, nech to nerobi. cez bok by mal ist na brucho, nie do sedu. mozes ho jemne postrcit alebo potiahnut, aby sa tam dostal.