Ahojte holky, moj 3 mesačný syn už 14 dní robí brusaky, aj keď je na boku tak sa stale dvíha ako keby do sedu. Doktorka povedala nech som za to rada, že neleží ako drevo. Máte s tým niektorá skúsenosť? Má aj diastazu, ale tiež mi bolo povedané že to nieje nič vážne... tak ja neviem
Môj to robil stále vo vajíčku keď sme niekde išli ,ale bohužiaľ som to nevedela ovplyvniť. Nie je to dobre ,nemal by sa takto ťahať. Treba ho dávať na bruško čo najviac aby sa potom postupne dával na 4. Keď to naozaj často robí a veľmi plače na brušku tak by som ho dávala do nosiča.
@samik88 to je individualne, nam to povedala fyzio po tom, ako ho videla. ze on potrebuje byt denne na podlozke a posilnovat tie svaly. preto nam dala take casove obmedzenie. a teda vseobecne by babatko nemalo byt hodiny v nejakej polohe, v ktorej sa moc nema ako hybat (co je aj ten nosic).
@andyka1993 ahoj, u nás to bolo podobne. Malý je veľmi pohyblivé dieťa a tiež si išiel veľmi skoro “brusaky”. Robia to hlavne zvedavé deti, čo on teda je 😊 nie je to samozrejme ideálne ako vyššie píšu, ale lekár mi povedal, že netreba z toho robiť tragédiu a hlavne ho v tom nepodporovať. Do pár mesiacov sa pekne naučil šikmý sed. Takže by som sa neobáva 😊
@andyka1993 doktorka moc asi nevie o spravnom vyvoji deti. Deti to sice robievaju,ale 3 mes.je moc skoro a nie je dobre to podporovat. Treba naopak aby sa posilnovali bocne svaly bruska,aby sa babo naucilo pretacat z chrbatika na brusko, co je velmi dolezite. Vzdy ked to robi, presun jeho pozornost na bocnu stranu, aby sa tahalo do boku za hrackou a pod. Rozhodne to hepodporuj, nedavaj ho do sedu ani nic. Casto davaj na brusko. Motivuj k spravnemu paseniu konickov.
@deedol absolutny suhlas, bohuzial nosice su in je to priam sekta nosiacich mamiciek , roky opakuju argumenty typu chrbatik do C, siroke dobre pre klbiky a bla bla...
Realne je to.na dlhodobe nosenie nevhodne a veru, kym si dieta neudrzi pevne hlavu a krk nezosilnie , vo vzpriamenej polohe sa nosit nema viac ako par minut.
Tiez som si presla rehabkami a fyzio s dcerou a tieto ich argumenty su smiesne.
Dieta uz nie je v brusku a nema co mat uz chrbatik do C, naopak, ma vela casu travit na podlozke, v spanku na makkom idealne paperie, aby sa vedeli opriet pliecka a uvolnit. Vtedy nedochadza k nezelanemu svalovemu tonusu.
Aktivovat brusko - lah na chrbatiku, postupne zdviha nozicky, chyta si prsty na nohach, idealne ich chce dat az do ust= aktivne svaly bruska,lebo vie zdvihnut nohy.
3mes. - past konicky s opretymi laktami, do konca 3.mes ak to nedava, bude problem.
Rovnako ak na brusku pada ( mamicky sa tesia ze sa pretaca, ale ono pada vahou hlavicky na bok - nedostatocna stabilita o ruky)
Popozeraj si videa od tejti fyzio a takto maleho motivuj.https://www.facebook.com/share/v/19zoaW...
@andyka1993 okrem toho,co pisali,ze je to nespravne...pises,ze ma diastazu...tieto "brusaky" mozu diastazu aj zhorsit..len tolko dodam 🙂
@petrooshka dobry postreh, ja som tú diastazu aj prehliadla. A máš pravdu. Brusaky len zhoršia diastazu a na to sa nabalíš ďalšie problémy.
@andyka1993 Nie, nie je to v poriadku... treba si najst skúseného detského fyzioterapeuta, ktorý vysvetlí, prečo to nie je vhodné, čo robiť ak to dieťa robí atď.
to, ze nechce byt na bruchu, je tiez znakom, ze ten vyvoj nie je idealny. jasne, ze male babo po narodeni na bruchu place, nevie ani zdvihnut hlavu, ale v 3m uz by mal "past koniky" aspon trocha. poloha na bruchu je zaklad dalsieho vyvoja, odtial pojde na styri, odtial do sedu, do stoja... podla mna (som laik, ale cely prvy rok sme riesili fyzio a vojtovku a vselico) ma slabsi chrbat a silnejsie brucho, teda nejaky nerovnomerny vyvoj tam je. nemusi to byt nic vazne, staci ho na to brucho davat a motivovat, aby si posilnoval chrbat. a potom by mal prestat robit aj tie brusaky. ako pisali baby, ziadne kresielka a polosedy (ani chrbtom oprety o teba), nosit v klbku a tigrovi, nedavat do zvislej polohy (idealne ani na odgrgavanie, aj to sa da inak). v polosede by mal byt len nevyhnutny cas, teda napr. v autosedacke na presun k dr a podobne. neskor pri prvych prikrmoch len v case jedla. nosic nam tiez nebol odporucany, resp. max 30 min denne, nie dlhe niekolkohodinove prechadzky. co najviac casu by mal travit na zemi na (relativne) tvrdej podlozke, napr. penove puzzle.