Je normálne nemať menzes v 16 rokoch?
mam 16 a eštw som nemala menzes.Je to v ok,alebo ako?
Môže to byť v poriadku aj nemusí opýtaj sa mamy kedy dostala ona napríklad poznám ženy čo dostali menštruáciu a v 18 .prípadne 19 rokov . A môžeš sa nato opýtať ak detskej lekárky ku ktorej chodis .
Nesportuje vela? Ja som nemala do 18 rokov. Venovala som sa sutazne behu.
Pediater na to nič? Mal ťa poučiť kedy sa to už bude riešiť u lekára. Myslím, že 16 je už dosť hraničný vek.
Ahoj, nechcem ťa veľmi strašiť ale pracujem na gynekologickej ambulancii. V dnešnej dobe keď k nám prišlo 16 ročne dievča bez menštruácie zväčša nebolo všetko v poriadku. Mnohokrát sa jednalo o nejaké vrodené vývojové chyby ( ako neprítomnosť maternice, vaječníkov atď) . Takže za mňa ako pôrodnú asistentku sa určite najprv porozprávaj s mamou a dohodnite si termín u gynekológa. Tak či tak musíš ísť do 18 rokov s doprovodom rodiča ako zákonného zástupcu. Dúfam,že v tvojom prípade bude všetko v poriadku, veľa šťastia a odvahy.
Nad 14 rokov treba ku gynekológovi.
@viestta tetka, tebe vsetko vadi. Ktore slovo sa ta teraz tak hlboko dotklo? Menzes? 🤦🤦🤦🤣🤣🤣
@thirstymonk predtým tam boli krámy pán múdry.
@thirstymonk a co ty sa staras do babskych debat. Mas co k tomu dotat?
@thirstymonk Si tu krátko, takže ešte nepoznáš obľúbenú zábavku adminov, ktorou napríklad mňa vytláčajú do biela: svojvoľne meniť názvy diskusií a to najlepšie tak, že ich nový názov je oveľa horší, než pôvodný. Takže predpokladám, že autorka pôvodne napísala do názvu úplne niečo iné, než čo tam je teraz.
@h2 aha, dakujem za vysvetlenie
@januska12323 dakujem, to som nevedel. Ale ani ja kramoch nevidim nic nedospele. Bezne toto oznacenie pouzivajy aj gynekologovia
@viestta jasne ze mam. Menstruacia je predsa normalna a tyka sa nas vsetkych. Tak co?
@thirstymonk ano, hlavne vas muzov sa tyka. Mate s nou velke skusenosti... Kazdy z vas je gynekolog amater a rad opaci
Urcite chodis na preventivne prehliadky k pediatrovi. Ten okrem ineho hodnoti aj pohlavny vyvoj. Ako prvy znak puberty u dievcat sa objavuje rast prsnikov, potom ochlpenie na ohanbi a v podpazusi a posledny znak je menarche- prvy menzes, ktory by sa mal objavit do 16r. Ak sa doteraz k tomu pediater nevyjadril, mali by to byt tvoji rodicia, ktory by sa mali zaujimat o tvoje zdravie a normalny vyvoj. Takze najskor rozhovor s mamou a potom ad pediater.
@viestta nie som gynekolog, ale menzes vloziek som za zivot kupoval viac jak ty. Vaginalne probioticke cipky, kremy, maste... Vsetko. No a co? Jaky je problem?
@thirstymonk ze este stale si len teoretik, kym nemas chachanu mozes byt iba a len teoretik, gynekolog amater je v konecnom dosledku len vystizny nazov toho co o tom mozes vediet
@viestta No však áno. Predstav si to, ale nemusíš niečo zažívať na vlastnej koži, aby si o tom mohla niečo vedieť.
Predstav si, že gynekoog môže byť odborník na <|> a pritom ju nemusí mať. Predstav si, že onkológ vie liečiť rakovinu a sám ju mať nemusí. Predstav si, že v manželskej poradni môže byť poradca, ktorý sám je slobodný a nemá skúsenosti s manželstvom. A môže ti pomôcť. Mäsiar môže byť vegán a kuchár nemusí jesť to, čo varí. Zobuď sa už do reálneho sveta .)
@thirstymonk joj, ty to nejak privelmi prezivas.
Ahoj,
Určite treba absolvovať endokrinologicke vyšetrenie
Hormonálny profil
Vyšetrenie na anémiu
Myslím, že toto je základ a určite to rieš s lekármi.
Máš 16, ak nechceš mamu do toho ťahať nemusíš. Môžeš si to obehnúť aj sama...
@viestta prepac ale slovo menzes pouziva aj moja gynekologicka aj v nemocnici na gynde pouzivali toto oznacenie. A je v poriadku ho pouzivat. Sa cudujem ze ti vadi. Lebo su aj viac detinske oznacenia ako " jahodkove dni" to som citala na MK🙉🙈, mesiaciky ci kramy a ine skvosty. Autorka urcite ti treba riesit s lekarom- akeho si vzrastu??? Sportujes?? Prisna dieta????
@zuzinka888 povodne tam boli kramy, uz to niekto hore vysvetloval. Ked zmenili aj nazov aj text admini, tak aj oni uznali, ze ten termin nebol vhodny a dali mi za pravdu.
@blonde_bella sama si to obehnúť určite nemôže lebo v každej ambulancii sa podpisujú informovaný súhlas a súhlas s vyšetrením, prípadne ďalšie papiere ktoré ona ako neplnoletá osoba podpísať nemôže. Respektíve môže ale ak to napríklad zistí jej mamina dodatočne a obviní ambulanciu ,tak z toho môže byť pekný prúser. Takže aj na našej ambulancii sa to vždy riešilo štýlom, áno slečna má 16 rokov , chce byť naša pacientka v poriadku ale na vyšetrenie musí prísť so zákonným zástupcom.
@alenkatt toto odkedy funguje?
Ja som teda v 16tich na gyndu rozhodne nešla s mamou
@thirstymonk naozaj, nikdy som gynekologa nepocula povedat slovo kramy a to som ich uz hadam 10 stretla... :DDD
@simca06022011 Ja som manželkinho gynekologa nielen počul, ale hovoril to priamo mne. Pri prvom tehotenstve jej bolo fest zle, tak som šiel po nejake čipky ku nemu na predpis... No a dajak sa rozrozpraval a viackrat povedal kramy. Ale zas je pravda, že to je arab, ten gynekolog, tak asi sa mu jednoduchšie povie kramy ako menštruacia :D
@thirstymonk to ozaj sa tu nejaky chlap hra na odbornika na menzes? 😄🙈 to ze si parkrat kupil vlozky a krem neznamena ze o tom vies viac ako zena.. a naozaj silne pochybujem ze si ich kupil viac ako hociktora z nas 😄
Autorka, porozpravaj sa s mamou a smer lekar, preistotu
@monikkatt ok
@thirstymonk to ze si raz bol v gynekologickej ambulancii z teba naozaj nerobi odbormńika na menzes a veci s tym suvisiace

Porozpravat sa s mamou a asi uz je na case to riesit s gynekologom
btw: Uz mas sestnast, uz by si mohla pouzivat dospelacky slovnik ked ides debatovat verejne