icon

Je normálne nemať menzes v 16 rokoch?

9. máj 2024

mam 16 a eštw som nemala menzes.Je to v ok,alebo ako?

Strana
z2
viestta
9. máj 2024

Porozpravat sa s mamou a asi uz je na case to riesit s gynekologom
btw: Uz mas sestnast, uz by si mohla pouzivat dospelacky slovnik ked ides debatovat verejne

vsetkounas
9. máj 2024

Môže to byť v poriadku aj nemusí opýtaj sa mamy kedy dostala ona napríklad poznám ženy čo dostali menštruáciu a v 18 .prípadne 19 rokov . A môžeš sa nato opýtať ak detskej lekárky ku ktorej chodis .

snowflakenel
9. máj 2024

Nesportuje vela? Ja som nemala do 18 rokov. Venovala som sa sutazne behu.

januska12323
9. máj 2024

Pediater na to nič? Mal ťa poučiť kedy sa to už bude riešiť u lekára. Myslím, že 16 je už dosť hraničný vek.

alenkatt
9. máj 2024

Ahoj, nechcem ťa veľmi strašiť ale pracujem na gynekologickej ambulancii. V dnešnej dobe keď k nám prišlo 16 ročne dievča bez menštruácie zväčša nebolo všetko v poriadku. Mnohokrát sa jednalo o nejaké vrodené vývojové chyby ( ako neprítomnosť maternice, vaječníkov atď) . Takže za mňa ako pôrodnú asistentku sa určite najprv porozprávaj s mamou a dohodnite si termín u gynekológa. Tak či tak musíš ísť do 18 rokov s doprovodom rodiča ako zákonného zástupcu. Dúfam,že v tvojom prípade bude všetko v poriadku, veľa šťastia a odvahy.

stvura
Autor odpoveď zmazal
anjelicek26
9. máj 2024

Nad 14 rokov treba ku gynekológovi.

thirstymonk
9. máj 2024

@viestta tetka, tebe vsetko vadi. Ktore slovo sa ta teraz tak hlboko dotklo? Menzes? 🤦🤦🤦🤣🤣🤣

januska12323
9. máj 2024

@thirstymonk predtým tam boli krámy pán múdry.

viestta
9. máj 2024

@thirstymonk a co ty sa staras do babskych debat. Mas co k tomu dotat?

h2
9. máj 2024

@thirstymonk Si tu krátko, takže ešte nepoznáš obľúbenú zábavku adminov, ktorou napríklad mňa vytláčajú do biela: svojvoľne meniť názvy diskusií a to najlepšie tak, že ich nový názov je oveľa horší, než pôvodný. Takže predpokladám, že autorka pôvodne napísala do názvu úplne niečo iné, než čo tam je teraz.

thirstymonk
9. máj 2024

@h2 aha, dakujem za vysvetlenie

thirstymonk
9. máj 2024

@januska12323 dakujem, to som nevedel. Ale ani ja kramoch nevidim nic nedospele. Bezne toto oznacenie pouzivajy aj gynekologovia

thirstymonk
9. máj 2024

@viestta jasne ze mam. Menstruacia je predsa normalna a tyka sa nas vsetkych. Tak co?

viestta
9. máj 2024

@thirstymonk ano, hlavne vas muzov sa tyka. Mate s nou velke skusenosti... Kazdy z vas je gynekolog amater a rad opaci

zenazaba
9. máj 2024

Urcite chodis na preventivne prehliadky k pediatrovi. Ten okrem ineho hodnoti aj pohlavny vyvoj. Ako prvy znak puberty u dievcat sa objavuje rast prsnikov, potom ochlpenie na ohanbi a v podpazusi a posledny znak je menarche- prvy menzes, ktory by sa mal objavit do 16r. Ak sa doteraz k tomu pediater nevyjadril, mali by to byt tvoji rodicia, ktory by sa mali zaujimat o tvoje zdravie a normalny vyvoj. Takze najskor rozhovor s mamou a potom ad pediater.

thirstymonk
9. máj 2024

@viestta nie som gynekolog, ale menzes vloziek som za zivot kupoval viac jak ty. Vaginalne probioticke cipky, kremy, maste... Vsetko. No a co? Jaky je problem?

viestta
9. máj 2024

@thirstymonk ze este stale si len teoretik, kym nemas chachanu mozes byt iba a len teoretik, gynekolog amater je v konecnom dosledku len vystizny nazov toho co o tom mozes vediet

thirstymonk
10. máj 2024

@viestta No však áno. Predstav si to, ale nemusíš niečo zažívať na vlastnej koži, aby si o tom mohla niečo vedieť.

Predstav si, že gynekoog môže byť odborník na <|> a pritom ju nemusí mať. Predstav si, že onkológ vie liečiť rakovinu a sám ju mať nemusí. Predstav si, že v manželskej poradni môže byť poradca, ktorý sám je slobodný a nemá skúsenosti s manželstvom. A môže ti pomôcť. Mäsiar môže byť vegán a kuchár nemusí jesť to, čo varí. Zobuď sa už do reálneho sveta .)

viestta
10. máj 2024

@thirstymonk joj, ty to nejak privelmi prezivas.

blonde_bella
10. máj 2024

Ahoj,
Určite treba absolvovať endokrinologicke vyšetrenie
Hormonálny profil
Vyšetrenie na anémiu

Myslím, že toto je základ a určite to rieš s lekármi.
Máš 16, ak nechceš mamu do toho ťahať nemusíš. Môžeš si to obehnúť aj sama...

zuzinka888
10. máj 2024

@viestta prepac ale slovo menzes pouziva aj moja gynekologicka aj v nemocnici na gynde pouzivali toto oznacenie. A je v poriadku ho pouzivat. Sa cudujem ze ti vadi. Lebo su aj viac detinske oznacenia ako " jahodkove dni" to som citala na MK🙉🙈, mesiaciky ci kramy a ine skvosty. Autorka urcite ti treba riesit s lekarom- akeho si vzrastu??? Sportujes?? Prisna dieta????

viestta
10. máj 2024

@zuzinka888 povodne tam boli kramy, uz to niekto hore vysvetloval. Ked zmenili aj nazov aj text admini, tak aj oni uznali, ze ten termin nebol vhodny a dali mi za pravdu.

alenkatt
10. máj 2024

@blonde_bella sama si to obehnúť určite nemôže lebo v každej ambulancii sa podpisujú informovaný súhlas a súhlas s vyšetrením, prípadne ďalšie papiere ktoré ona ako neplnoletá osoba podpísať nemôže. Respektíve môže ale ak to napríklad zistí jej mamina dodatočne a obviní ambulanciu ,tak z toho môže byť pekný prúser. Takže aj na našej ambulancii sa to vždy riešilo štýlom, áno slečna má 16 rokov , chce byť naša pacientka v poriadku ale na vyšetrenie musí prísť so zákonným zástupcom.

blonde_bella
10. máj 2024

@alenkatt toto odkedy funguje?

Ja som teda v 16tich na gyndu rozhodne nešla s mamou

simca06022011
10. máj 2024

@thirstymonk naozaj, nikdy som gynekologa nepocula povedat slovo kramy a to som ich uz hadam 10 stretla... :DDD

thirstymonk
10. máj 2024

@simca06022011 Ja som manželkinho gynekologa nielen počul, ale hovoril to priamo mne. Pri prvom tehotenstve jej bolo fest zle, tak som šiel po nejake čipky ku nemu na predpis... No a dajak sa rozrozpraval a viackrat povedal kramy. Ale zas je pravda, že to je arab, ten gynekolog, tak asi sa mu jednoduchšie povie kramy ako menštruacia :D

monikkatt
10. máj 2024

@thirstymonk to ozaj sa tu nejaky chlap hra na odbornika na menzes? 😄🙈 to ze si parkrat kupil vlozky a krem neznamena ze o tom vies viac ako zena.. a naozaj silne pochybujem ze si ich kupil viac ako hociktora z nas 😄
Autorka, porozpravaj sa s mamou a smer lekar, preistotu

thirstymonk
10. máj 2024
viestta
10. máj 2024

@thirstymonk to ze si raz bol v gynekologickej ambulancii z teba naozaj nerobi odbormńika na menzes a veci s tym suvisiace

Strana
z2