Je nutné vyberať nosné mandle?
Ahojte, zaujíma ma, či aj vám dr. povedali, že treba vybrať nosné mandle a ako ste sa rozhodli? Je tu niekto taky, kto nedal vybrat, a chorlavenie dietata sa upravilo?
Ja som dala.obom deťom vybrať a pomohlo to.
Ja som dala vybrať 7 ročnej na radu lekarov , odvtedy každý mesiac zapal priedusiek - mampocit , že jej každá nádcha skončí na prieduskach . Dovybratia mala zapal len raz .
@laurika554 obe dievčatá boli na fibroskopii. Kým pri staršej sme hneď dohodli zákrok a dali sme vybrať, pri mladšej nám povedala, že vidí ako je zväčšená, ale nie je nevyhnutné ju vybrať. Tak sme nedali… Staršiu poslala kožná skrz ekzém a možnú psoriazu, mladšiu logopédička.
Ja som dala vybrať mandle strednemu, už by som to nespravila. Nepomohlo mu to, vyrástol z chorôb po 10r.
@laurika554 moj bol tiez tolko chory sj atb..orl tiez mavrhovala vyber bola som proti kedze mandla bola len mierne zvetsena tak mu dala aerius ma dlhodobe uzivanie do mosaal 2krat kotikoid nasonex..po nastupeni do predskolskej prisa korona bol chory len raz. Po nastupe do skoly super je 4tak a veskal 2krat po 3dni za cele 4roky.. takze sa to vsetko upravilo
@laurika554 môžem sa spýtať prečo sa tak branis vybratiu? Aký máš na to dôvod?
Lebo ja som to tiež odkladala koľko sa dalo ale keď začali problémy s ušami tak som sz rozhodla ze ideme do toho a naozaj to bolo správne rozhodnutie.
Myslim ze to co popisujes ze už nemáš nad čím premyslat
@gabriellka lebo píšu, že končí všetko na prieduškach taktiež môže potvrdiť moja mama tak isto svokra. Mne mali vyberať tiež. Kvôli angínam otec nesúhlasil. A dobre urobil.
@laurika554 ahoj,presne som na takých istých vážkach ako ty...moja dcérka bude mať 4r a od októbra sa nevieme odlepiť od atb...kašeľ soplík by som neriešila ale tie uška...pri prvom zápale jej namerali C3/C3 už vtedy mi orl dr povedala že ich musíme dať vybrať lebo jej mandla tlačí na ušká...odvtedy mala už 4xatb...a idem v stredu zase na meranie ku orl a som pevne rozhodnutá že tá mandla musí ísť preč...všímam si dcérku hocikedy si šuchá ušká a včera mi dokonca povedala že jej tam píska...nechcem aby som jej svojim rozhodnutím ignorovať nejaké rady poškodila sluch...
Ja som nedala. POznam aj v okoli rodiny kde dali a na chorlavost nulovy vplyv. mam kamosku kde jeden syn ma vybrate mandle a druhy uz nie, prave pre toto... Ak by nemala mandlu dcera taku, ze neviem dychat nosom alebo by sa pridruzovali problemy vazne s usami, tak by som to nevyberala. Nedala som vybrat, dieta mi od predskolskej triedy chore nebolo.. ak neratam raz za rok predlzeny vikend na jar - sopel. Predtym.. 2-3r atb jedna radost zaradom, proste ked treba tak treba, potom tak 4x do roka chora doma ale ze 2t+ urcite, az do tej predskolskej. U nas pomohlo viac byt vonku, otuzovat, vitaminy, prestahovali sme sa, do domu, cize ziadne prekurene 25°C izby, vlhke...
Inak nas strasne vtedy orl tlacila do vyberu, lebo to bola taka moda.. v cakarni som sa rozpravala s maminkami, a napr. si pamatam bol april, a mamina jedna vravi, ze v januari sme vybrali mandle a est estale nebola v skolke, stale daco... :D tak som si pomyslela, ze to urcite nie je zazracny zazrak na "bezchorobnost"
@zuzuliennka1 brala som aj 10x atb za rok.. a ziadnu rezistenciu nemam, bezne mam problem do dnes so S.aureusom a ani len toho nemam rezistentneho, na nic..., CRP sme nikdy ani ja ani dcera zvysene nemali, keby sme sa tym mali riesit, nedoliecime sa nikdy, vytery vzdy nasli premnozene potvory nejake, a ked nie, lekarka sa riadila vyslovene priznakmi. Ked treba tak treba...
@simca06022011 no len je rozdiel ze treba - tak jasne, ale sama viem o pripadoch, kedy ochorenie okolo bakterialneho ani neslo a bum atb🤦🏼♀️ tam sa potom vytvara rezistencia.
@marija2308 my mame uz 6.atb od septembra, zase kvoli usku. Takze uz neviem. Jedni dr. vravia, vybrat, ini radia pockat, ze to akutne nie je. Neviem ako sa rozhodnut.
@laurika554 mne chceli dat silou mocou vybrat v detstve, mama nedovolila a pekne sa to upravilo same, ono to tam ma svoju funkciu plus si myslim ze to vyberanie moze byt traumatizujuce, resp ak by to robili v celkovej narkoze (co asi aj budu ci?), tak to by som sa bala narkozy ako takej v 3,5r 😥
@laurika554 a čo ideš teda robiť?ja sa bojím len toho,aby sa jej sluch nepoškodil...zajtra ideme na kontrolu tak budem múdrejšia...vieš,pri staršej dcére som nedala vyberať a veru samo sa to upravilo ale ona nemala problém s uškami
@gabriellka a upravil sa Vám ten stav s uškami?
@marija2308 ano jasne. Hneď sa všetko upravilo.
@laurika554 no 8 antibiotík do roka nieje normálne to by som určite dala vybrať, budete sa trápiť každý rok takto, syn mal zápal uši 3-4x do roka trpeli sme furt ako vybrali mandle zázračne zdravé dieťa, zápal ucha odvtedy nemal ani raz a to prešlo 5 rokov, najlepšie rozhodnutie jedine som ľutovala, ze sme nevybrali skôr mohli sme mať pokoj
@marija2308 ja zatial pockam, idem e este na alergo, co tam povedia.
@laurika554 tak my už máme naplánovanú operáciu na 15.5 ak nie skôr...na orl bola už iná dr a povedala mi že ak je už problém s uškami nieje nad čím rozmýšlať...tiež som bola aj u alergologa nakoľko má dcérka peľové alergie a tá mi operáciu len odporúčala lebo že nasonex a aerius niesú zázračné a problém nosných mandlí nevyriešia
@laurika554 syn mal pravidelne problem s uskami, liecba atb, bolo odporucane vybrat mandlu. Vyrazne sa mu ulavilo, odvtedy ziadne atb, jedine lutujem, ze sme nesli skor, kvoli castym infektom ma zhorseny sluch.
@laurika554 nič lepšie som pre svoju dcéru nemohla urobiť ako dat jej vybrať nosnú mandlu pre opakované choroby. Od 3r som ďalšie 3 roky odolávala a bránila sa tomu až sme dospeli k tomu,že jej narástli krčné mandle tak,že nevedela ani prehĺtať. Jednou operáciou jej vybrali nosnú mandlu a zmenšili krčné. Už jej začínali aj problémy s ušami, ale tekutinu v uchu nemala. Mala vtedy 6r. ,teraz má 16 a je minimum chorá , bez ATB 🙂 Mňa mama nedala operovať, lebo sa bála a neviem čo, že som do 33 rokov brala v jednom kuse ATB, nemohla som sa ani napiť studenej vody alebo si dať mentolovu žuvačku lebo hneď som mala zapálené hrdlo a sama som sa rozhodla ísť a odvtedy ma hrdlo nebolelo a vybrali mi aj nosnú mandlu a konečne nemavam zápaly. Neváhaj, nepozeraj na seba ale na dieťa 🫶

@laurika554 aha. Tak moja to ma v podstate bez bolesti len zrazu teplota. Ani voda v uchu ani nič. Dokonca povie, že ju nič nebolí
U vás je možno potrebné vybratie. Neviem.