icon

Je ok znižovať teplotu až pri 39°C?

14. okt 2023

Ahojte. Kedy zacinate znizovat teplotu u malych deti? Moj ma 2 roky a kedze panadol mu tentoraz zabera velmi slabo, snazim sa mu davat len nurofen, ibaze tym padom musim natahovat ten cas, kym mu mozem dat dalsi a tak mu ho davam az pri teplote 39-39,2. Je to v poriadku, ze neznizujem hned ako ma nad 38,5 a necham ho v takej horucke?

Strana
z2
denisah6
Autor odpoveď zmazal
sima1415
15. okt 2023

39 je už dosť , ja dávam lieky keď im je zle od 38° a ak vidím že sú ešte relatívne v poriadku ( behajú a blbnu) tak až od 38,5 nad 39 už hrozia kŕče

juliet86
15. okt 2023

precitaj si instrukcie ns stranke pediatridetom.sk vela stastia

majlo1234
15. okt 2023

Dolezity je celkovy stav, pokial je dieta normalne zive a dobre to znasa, nevidim dovod znizovat skor, ked vam to funguje, nemusis znizovat skor. Organizmus ma regulcne schopnosti, tiez sa neodpali sam len tak, teplota ma svoju funkciu. Pokial sa dieta citi zle, samozrejme to brat so uvahy

evelyn246246
15. okt 2023

.. ja osobne zrazam uz pri 37,5 .. koli febrilnym krcom ..a striedam kazde 4 h nurofen sirup a cipky panadol ...popripade este obklady na hrud ak je velmi velka teplota ..a tekutiny po duskoch ..

mima172
15. okt 2023

@evelyn246246 Prosím ta, koľko x malo tvoje dieťa febrilné kŕče? Kázala ti tento postup nemala lekárka alebo lekár? Moja mala našťastie kŕče len 1x ale Dr kázala aj tak zrážať až od tých 38, lebo podľa nej tým skorým zrážaním bránim organizmu vybojovať si veci sám. Inak kŕče mala pri teplote niečo cez 38, u nej šlo o rýchly nástup teploty, ani nie vysokú teplotu.

bluka2
15. okt 2023

U nás to funguje. Moje deti až okolo 38.8 vidieť, že majú vôbec horúčku… niekedy som zmerala a bolo už nad 39, febrilne kŕče nikdy nemali

evelyn246246
15. okt 2023

@mima172 povedalo mi to viac lekarov..a bojovanie pri detoch by som fakt neriskovala ..

ankare
15. okt 2023

Keď vystúpi nad 38,5, zrazaj. Striedaj Paralen a nurofen. Kupel a zabal nie, keď ma studené koncatiny.
Skoré uzdravenie!

ankare
15. okt 2023

@nikaeli a vieš, že pri kiahnach by si sa mala vyhnúť nurofenu?

simca06022011
15. okt 2023

@evelyn246246 37,5 ešte ani nie je horúčka, zbytočne zrazat

evelyn246246
15. okt 2023

@simca06022011 je na kazdom rodicovi ako si poriesi svoje dieta.. ja hovorim za seba a moje skusenosti ohladom zdravia mojho dietata ..

mima172
15. okt 2023

@evelyn246246 Len to "bojovanie" je vlastne budovanie imunity. Teplota je v podstate dobrá, telo nou bojuje proti patogénom. Zaujímavé, že ti to povedalo viacero lekárov ale chápem, asi malo tvoje dieťa kŕče veľa x. Moja našťastie len 1 a dúfam, že to tak aj ostane 🙏

nikaeli
15. okt 2023

@ankare áno 🙂 ďakujem. Dávam mu len Paralen. Našťastie to je nie až také zlé.

asocial
15. okt 2023

Nad 38. 38.5 sa myslí v zadku, takže pri pazuchou 38. Skúsenosť je taká, že už pri 39 ti nezaberie žiaden liek, musíš najprv schladiť telo

lylyjana
15. okt 2023

Treba spravne prepocitat davky liekov na vaju. Na obale je minimalna davka uvedena a ked sme sli podla toho tak strasne slabo zaberali lieky. Prepocitali sme to na maximalnu davku a uz je dobre. Nas ma 16kg a z panadolu dostava 12ml a nurofen 8ml. Ak bu vsak bolo treba, po 3hod vieme lieky prestriedat.

liv1
15. okt 2023

Zeny ale teplota je lieciva. To nie je len o tom ze “nenecham ho trapit”. Je to o zbytocnom predlzovani, imunita sa buduje a vy baach lieky pri 37,5. Ako keby ma dieta nejake vazne problemy a febrilne krce nepoviem. Ale “len tak”? Teplota ma svoj zmysel, u nas sa do 38,5 lieky podavaju len velmi vynimocne. A vdaka tomu nemaju dlho horucky.
Autorka, nemechaj ho bez liekov pri teplote nad 38,5 a rada s vanou je vyborna. Aj tepla sprcha a len nechat kvapky vyschnut na tele, neutierat hned, to tiez pomaha na znizenie teploty. Lahka prikryvka, nenaobliekat dieta, nedat horuce pit

liv1
15. okt 2023

@asocial nad 39 nam zaberaju normalne lieky. A suhlasim s
@lylyjana, davkovanie je lepsie prepocitat na kg

anavixy
15. okt 2023

@asocial to nie je pravda… 38,5 sa mysli aj v konecniku po odratani aj pod pazuchou aj akokolvek inak namerane. A uplne rovnako mozu zabrat lieky aj pri takej aj pri takej horucke, akurat nad 39,5 uz sa odporuca aj chladit, ak sa da, nech to ide rychlejsie…

A autorka uz pisala ake davkovanie dava a dava dobru davku, podla hmotnosti.

evelyn246246
16. okt 2023

@mima172 ja ta o mojom nazore nepresviedcam, preco ty o tom tvojom mna ano ? navyse nevies ake choroby moje dietata malo.. a samozrejme kazde dieta je ine ..nech kazdy robi bodla svojho uvazenia ..

mima172
16. okt 2023

@evelyn246246 Ufff ale si útočná, ja ta nepresviedčam, píšem len holý fakt a to, že teplota je vlastne dobrá, telo nou bojuje proti vírusom a baktériám a vzniká tak tzv imunitná pamäť a to je nepopierateľné. Ale už chápem, tvoje dieťa kŕče nemalo, len sa ich bojíš ale zato nemusíš útočiť, skákať a najmä písať bludy, že teplota sa ma zrážať už pri 37,5. Môže si to prečítať nejaká neskúsená mamina a mysliac si, že to je dobré to tak aj robiť. Maj pekný deň a troška menej strachu a zlosti 😉

vroni
16. okt 2023

Moje deti nikdy febrilne kŕče nemali a zrazala som liekmi až od 39. Keď si odmyslím coronu spred dvoch rokov, tak si fakt nepamätám, kedy mali naposledy horúčku alebo boli chori (mimo bežného prechladnutia)

lenka_vi1
17. okt 2023

@zuzka1117 presne aj ja tak robim

Strana
z2