icon

Je správanie dvojročného dieťaťa normálne?

Včera o 14:07

Ahojte, neter bude mať v septembri dva roky. Nerozpráva vôbec nič, povie mami, ale to vraví hocikomu, mame, otcovi, mne, len tak do vetra si to hovorí, nemá to spojené s mamou, povie hau akože havo, zakýva papá, pošle pusu. Keď ju oslovíme, málokedy zareaguje na meno, teda skôr výnimočne. Vôbec nič nehovorí. Keď poviem ukáž bábu, tiež ukaze občas, inokedy ani nepozrie, že jej niečo hovorím. Vidavam ju malo, keďže bývajú preč, no na dvojročné dieťa sa mi to zdá málo reakcií. Každý nič sa ešte budí na mlieko alebo len tak, neprespi celú noc. Zdá sa vám to v poriadku? Sestra tvrdí, že je v poriadku, no ja neviem... Máme viac malých detí v rodine a nikto sa takto nesprával. Bojím sa, aby sestra niečo nezanedbala pri malej...

ljmmm
Včera o 14:11

ak nereaguje ani na svoje meno, akoby ho nepocula, neni to v poriadku.

anonym_1b4192
Včera o 14:14

poznám. tiež sme takto boli. PAS .
sestru pošli do Centra včasnej intervencie. čím skôr - tým lepšie.
Prinajhoršom ju vo dverách obrátia že je tam zbytočne. Ale to sa asi nestane.

thereisabear
Včera o 14:16

Mne to tiež nepríde ok.

anonym_f2e68b
Včera o 14:16

To že pije v noci mlieko je úplne ok
Spozornela by som v prípade, že nereaguje ba meno, má slabý očný kontakt, nemá záujem o interakciu

Môžeš odporučiť CVI, orl vyšetrenie sluchu, možno logopedicku

autor
Včera o 14:21
@anonym_f2e68b

Spozornela by som v prípade, že nereaguje ba meno, má slabý očný kontakt, nemá záujem o interakciu

@ljmmm
@anonym_1b4192
@thereisabear
@anonym_f2e68b na to meno sa niekedy na mňa pozrie, inokedy akoby nepočula. Včera som bola s ňou von a kým mi ukázala hračku, na ktorú som sa pýtala, tak som to opakovala asi 5x. Zas keď som povedala, daj mi ručičku, tak dala... Nevie vôbec povedať svoje meno, svoju staršiu sestru osloví, ale teda mne sa fakt tých reakcií zdá veľmi málo. Kamoškou syn začal rozprávať až po treťom roku, ale teda reakcie mal úplne iné. Mne to príde, akoby ona ani nevnímala, že to práve jej niečo hovorím... Sestre som to už raz vravela, ale odbila na, že mala je v poriadku...

autor
Včera o 14:22
@anonym_1b4192

poznám. tiež sme takto boli. PAS .
sestru pošli do Centra včasnej intervencie. čím skôr - tým lepšie.
Prinajhoršom ju vo dverách obrátia že je tam zbytočne. Ale to sa asi nestane.

@anonym_1b4192 prosím, aké príznaky ste ešte mali.

autor
Včera o 14:24
@anonym_f2e68b

@anonym_f2e68b vieš čo, do očí sa aj pozrie, aj na to meno občas zareaguje, inokedy jej hovorím niečo a ona ani nedvihne zrak, hoci ju aj oslovím... A teda fakt je zvláštne, že to "mama" hovorí hocikomu len tak, vôbec tým neoslovuje svoju mamu, akoby nerozumela, čo to znamená, že mama je len jedna osoba.

autor
Včera o 14:25

Baby ale keď nastúpi do škôlky, tam ju asi učiteľky na to upozornia, ak sa to nezlepší, nie?

autor
Včera o 14:27

Baby a ešte je taká, že napr skáče na gauči a normálne by si z gauča hodila šípku, že vôbec sa nepozastavu nad tým, že by si mohla ublížiť. Inak vôbec nič neposedi, vkuse je v pohybe, ale že vkuse.

anonym_80b281
Včera o 14:32

Vidno ze nemas deti

januska12323
Včera o 14:35

Ešte nemá ani dva roky a stretávate sa málo, možno sa len hanbí pred cudzími. Sestre si povedala svoje obavy a už si to musí riešiť sama.

autor
Včera o 14:35
@anonym_80b281

Vidno ze nemas deti

@anonym_80b281 mám jedno. Vravím že v rodine už sú deti a teda že sa ani neobzrie väčšinou keď oslovím dvojročné dieťa, to som u nikoho v rodine nevidela.

autor
Včera o 14:38
@januska12323

Ešte nemá ani dva roky a stretávate sa málo, možno sa len hanbí pred cudzími. Sestre si povedala svoje obavy a už si to musí riešiť sama.

@januska12323 práveže hanblivá nie je, šla aj ku mne, aj hocikomu z rodiny, čo ich vidí tiež málokedy. Bola som ju kocikovat včera. No veď ja sestru nejdem presviedčať, len som chcela vedieť, či sa to len mne a teda našej mame zdá zvláštne alebo nie... Lebo tiež vravela, že mama má štyri deti a teda sa jej to tiež nejako nepozdáva.

zuzana76
Včera o 14:47
@anonym_autor

Baby a ešte je taká, že napr skáče na gauči a normálne by si z gauča hodila šípku, že vôbec sa nepozastavu nad tým, že by si mohla ublížiť. Inak vôbec nič neposedi, vkuse je v pohybe, ale že vkuse.

@anonym_autor toto mal aj moj syn a autista nie je, kludne by mi v 2-3 rokoch vbehol na cestu, kamkolvek, ziadny pud sebazachovy, nic

zuzana76
Včera o 14:48
@anonym_autor

@anonym_autor mozno to bude ADHd, ale to aj tak skor ako na prvoms tupni v ZS nediagnostikuju

elz1920
Včera o 15:00

Dieťa je sestrino a ona je tipujem dospelá, keďže má podľa diskusie aj staršie dieťa. Riešiť problém, ak nejaký je, musí ona.
Vídate sa málo, tvoja sestra dieťa vidí každý deň.
Tvoj opis nemusí zodpovedať tomu, čo by napísala vlastná matka dieťaťa na základe každodenného pozorovania.
Predýchaj, nechaj ju žiť a staraj sa o vlastné.

autor
Včera o 15:02
@elz1920

Dieťa je sestrino a ona je tipujem dospelá, keďže má podľa diskusie aj staršie dieťa. Riešiť problém, ak nejaký je, musí ona.
Vídate sa málo, tvoja sestra dieťa vidí každý deň.
Tvoj opis nemusí zodpovedať tomu, čo by napísala vlastná matka dieťaťa na základe každodenného pozorovania.
Predýchaj, nechaj ju žiť a staraj sa o vlastné.

@elz1920 vídame ju malo naživo, ale cez videohovor sme v kontakte. Starať sa nejdem, opýtať som sa snáď mohla.

anonym_f242f8
Včera o 15:07
@anonym_80b281

Vidno ze nemas deti

@anonym_80b281 Presne. A ohovarat po internete bude. Keby sa radsej starala o seba.

mogaa
Včera o 16:08
@anonym_autor

@ljmmm
@anonym_1b4192
@thereisabear
@anonym_f2e68b na to meno sa niekedy na mňa pozrie, inokedy akoby nepočula. Včera som bola s ňou von a kým mi ukázala hračku, na ktorú som sa pýtala, tak som to opakovala asi 5x. Zas keď som povedala, daj mi ručičku, tak dala... Nevie vôbec povedať svoje meno, svoju staršiu sestru osloví, ale teda mne sa fakt tých reakcií zdá veľmi málo. Kamoškou syn začal rozprávať až po treťom roku, ale teda reakcie mal úplne iné. Mne to príde, akoby ona ani nevnímala, že to práve jej niečo hovorím... Sestre som to už raz vravela, ale odbila na, že mala je v poriadku...

@anonym_autor v prvom rade je to na tvojej sestre a jej manželovi....sama píšeš, že ty dieťa vidíš len občas.....za mna je to napr.OK.....dieťa v tomto veku robí hlavne to čo chce ono a tiež nie vždy zareaguje na to čo po ňom chce niekto, jednoducho skúša hranice a chce robiť to čo chce ono a nie to čo po ňom chce okolie.....čo sa týka rozprávania tiež je to ok,,,,neterkina dcéra hovorila na každú ženu mama, všetky ženy čo videla boli mama, zlomilo sa to až v škôlke kde začala chodiť vtedy mala okolo 2,5 roka....vtedy sa viac rozrozprávala.....podstatné je že rozumie a to rozumie kedže sama píšeš, že občas urobí čo po nej chceš....rozprávanie je najmenší problém ak má len 2 roky, teraz detí bežne začínajú neskôr....nesmieš deti porovnávať, lebo naozaj je každé iné...ak by tam problém bol, sestra na to príde sama alebo jej to povie pediater či učitelka ked začne chodiť do škôlky....preto sa diagnózy určujú až po 3roku, lebo dovtedy je bežné že míľniky u detí má každé inak....

autor
Včera o 16:19
@mogaa

@anonym_autor v prvom rade je to na tvojej sestre a jej manželovi....sama píšeš, že ty dieťa vidíš len občas.....za mna je to napr.OK.....dieťa v tomto veku robí hlavne to čo chce ono a tiež nie vždy zareaguje na to čo po ňom chce niekto, jednoducho skúša hranice a chce robiť to čo chce ono a nie to čo po ňom chce okolie.....čo sa týka rozprávania tiež je to ok,,,,neterkina dcéra hovorila na každú ženu mama, všetky ženy čo videla boli mama, zlomilo sa to až v škôlke kde začala chodiť vtedy mala okolo 2,5 roka....vtedy sa viac rozrozprávala.....podstatné je že rozumie a to rozumie kedže sama píšeš, že občas urobí čo po nej chceš....rozprávanie je najmenší problém ak má len 2 roky, teraz detí bežne začínajú neskôr....nesmieš deti porovnávať, lebo naozaj je každé iné...ak by tam problém bol, sestra na to príde sama alebo jej to povie pediater či učitelka ked začne chodiť do škôlky....preto sa diagnózy určujú až po 3roku, lebo dovtedy je bežné že míľniky u detí má každé inak....

@mogaa dakujem

marca12
Včera o 16:20
@anonym_autor

@anonym_f2e68b vieš čo, do očí sa aj pozrie, aj na to meno občas zareaguje, inokedy jej hovorím niečo a ona ani nedvihne zrak, hoci ju aj oslovím... A teda fakt je zvláštne, že to "mama" hovorí hocikomu len tak, vôbec tým neoslovuje svoju mamu, akoby nerozumela, čo to znamená, že mama je len jedna osoba.

@anonym_autor Akoze chapem,ze mas obavy. Ale sama pises,ze si s nou malo. Tak prosim ta z jednej navstevy nerob zavery. Kazde dieta je ine. Niekto zacina rozpravat neskor. A nie kazde dieta je ako opica,ze opakuje,co od nej chces. Deti su zaujate niecim inym a nechce sa im ukazovat,odpovedat. Maloktore dieta opickuje. Jedine,ktore take poznam v okoli je kamoskine dieta,ale ona je ucitelka a vedie ho odmalicka k tomu,ze musi takto opickovat.

lilian183
Včera o 16:24

@anonym_autor môže to niečo znamenať a tiež nemusí nič.

saraxyz
Včera o 16:51
@anonym_autor

Baby ale keď nastúpi do škôlky, tam ju asi učiteľky na to upozornia, ak sa to nezlepší, nie?

@anonym_autor ako Ti pomôžu odpovede ktoré dostaneš? Budeš spokojná iba s tými, ktoré Ti budú pritakavat? Alebo sa uspokojis aj s tými, ktoré budú hovoriť/písať, že je to ok? Kam mieris touto témou? Dáš ju sestre prečítať?

slavomira236
Včera o 17:10

2rocny vnuk teraz bude mat 2 pije tiez mlieko v noci. Ake rozprava pekne. Jasne ze nie vsetky slova pozna. Spaja aj do viet

autor
Včera o 17:11
@slavomira236

2rocny vnuk teraz bude mat 2 pije tiez mlieko v noci. Ake rozprava pekne. Jasne ze nie vsetky slova pozna. Spaja aj do viet

@slavomira236 ďakujem

thereisabear
Včera o 18:11

To, že nerozpráva by nevadilo, ani to, že v noci pije mlieko. Ale také dieťa by malo rozumieť. Nie len bežné veci ako ideme papať, ale veci ako - daj mi loptu, podaj babke macíka... To vie? Tiež by malo zdieľať pozornosť - podať rodičom, ak nájde čosi zaujímavé alebo ukázať prstom na niečo a pozrieť, či to vidí aj ten druhý. A reagovať primerane na meno. Jasné, môže byť zaujaté a ignorovať , ale nie zas skoro stále.

autor
Včera o 18:17
@thereisabear

To, že nerozpráva by nevadilo, ani to, že v noci pije mlieko. Ale také dieťa by malo rozumieť. Nie len bežné veci ako ideme papať, ale veci ako - daj mi loptu, podaj babke macíka... To vie? Tiež by malo zdieľať pozornosť - podať rodičom, ak nájde čosi zaujímavé alebo ukázať prstom na niečo a pozrieť, či to vidí aj ten druhý. A reagovať primerane na meno. Jasné, môže byť zaujaté a ignorovať , ale nie zas skoro stále.

@thereisabear neviem či to vie, lebo väčšinou také pokyny ignoruje. Tiež napr včera som ju kocikovala, šiel oproti pes a ona nič... Pritom keď ja vencim psa, cudzie deti nadšene volajú havo havo... To mi tiež prišlo čudné, že psa ignorovala, až keď som jej povedala do tri razy že aha havo, tak pozrela a povedala hau. No proste zvláštna je. Nevie ani povedať ako sa volá. Sestre nejdem vravieť nič, lebo ma zrušila, že je isto ok. Len som sa tu chcela poradiť...

autor
Včera o 18:19
@thereisabear

@thereisabear a nie, ani raz som nevidela napr včera, že by zdieľala pozornosť na nie co zaujímavé, žeby prstom ukázala na niečo a pozrela či to vidíme aj my... Vôbec. Už cez videohovory sa mu ti zdalo zvláštne...

zuzana76
Včera o 18:49
@anonym_autor

@thereisabear neviem či to vie, lebo väčšinou také pokyny ignoruje. Tiež napr včera som ju kocikovala, šiel oproti pes a ona nič... Pritom keď ja vencim psa, cudzie deti nadšene volajú havo havo... To mi tiež prišlo čudné, že psa ignorovala, až keď som jej povedala do tri razy že aha havo, tak pozrela a povedala hau. No proste zvláštna je. Nevie ani povedať ako sa volá. Sestre nejdem vravieť nič, lebo ma zrušila, že je isto ok. Len som sa tu chcela poradiť...

@anonym_autor moj mladsi dvojcrony nepovedal absolutne nic v 2 rokoch a starsi 10 mesacny uz prve slova, v roku lahke vety a v roku aj 3 mesiacoch uz take dlhsie vety, velmi som ich porovnavala. Nakoniec mladsi nie je urcite autista, ma 16 rokov a starsi ma 19, ten co rozpraval a mozno nie je autista, ale je velmi velky introvert.

anonym_bbc160
Včera o 19:27

Jednoznačne je vyvojovo pozadu
A akú to ma príčinu ty nezistis
Chápem, že niekedy človek potrebuje pohľad z vonka, keď už je zvyknutý, že je to ako je
Ale ona pohľad z vonka nerieši a ignoruje
Určite tým dieťaťu nepomáha lebo je pozadu a mohla cielene pracovať a posúvať ju v tom čo potrebuje
Ale...je to jej dieťa
aký to bude mať dosah a či vôbec,to sa zistí časom