Je zápal pľúc nákazlivý?

leto232
5. jan 2023

Ahojte, robím v škôlke. Dnes som volala jednej mamine, že jej dcérke píska na hrudi, zle sa jej dýcha, kašle. Mama prišla, že čo preháňam, že len trochu kašle. Na moje odporúčanie išla našťastie s malou k lekárovi lebo o nejaký čas mi volala, že je s dcérou v nemocnici lebo má zápal pľúc. Ja som dievčatko od doobeda nosila na rukách. Prvý krát som sa osobne stretla s niekým kto má zápal pľúc. Je veľmi nákazlivý?

brembo
5. jan 2023

@leto232 tzápal pluc nie je nákazlivé ochorenie

bloger
5. jan 2023

@leto232 nemalo by to byť nákazlivé

sima1415
5. jan 2023

Zápal pľúc je nákazlivý !

lukbe
5. jan 2023

A ak je bakteriálny,nemôže byť nákazlivý?

zorkahorka
5. jan 2023

Ako tak guuglim,tak nakazlivy je.ale ty ako učiteľka by si mala mat uz tak vytrenovanu imunitu,ze by ta to nemuselo skolit

lukbe
5. jan 2023
amelie2017
5. jan 2023

Zapal pluc moze byt bakterialny alebo virusovy. Virusovy - vid covid alebo chripka, ktora do neho moze prerast. Pripadne rsv, jeden z najcastejich dovodov zapalu pluc y malych deti. Takze ak ma virus, kludne si sa mohla nakazit, ale nemusi u teba prejst az do zapalu pluc.
Ak je to bakterialnu, ten vacsinou zapricinuje stafylokok, streptokok, chlamydie,..
A teda moj maly 18 mesacny uz mal 3 krat. 2 krat z rsv virusu a raz z chripky A. Ja som sa sice od neho nakazila, ale zapal pluc som nemala.

lucia147852
5. jan 2023

Môže, aj nemusí. Záleží aký druh zápalu pľúc má.

nika_17
5. jan 2023

@zorkahorka ako ze ucitelky maju vytrenovanu imunitu? Vacsiu sprostost som v zivote nepocula🤦🏻‍♀️

amelie2017
5. jan 2023

@nika_17 pamatam si 2 moje kamaratky a ich prve 2 roky v skolke. Nonstop pn. Dostali od tych deti vsetko. Ale je pravda, ze casom si na to telo zvyklo a uz z toho bola len mierna viroza.
Ja som nebola 10 rokov chora, kym nenastupila dcera do jasli. Ona 3 dnovy soplik a ja 2 tyzdne ko. A tak stale do kola. Potom to vdaka kovidu ustupilo a tento rok ideme zas z choroby do choroby.

dismonika
5. jan 2023

Moja dcéra zajtra doberie antibiotiká. Tiež mala hlboký zápal priedušiek so začínajúcim zápalom pľúc. Keď som sa pýtala doktorky, či sa môžu nakaziť aj mladší súrodenci, jej odpoveď bola, že môžu ak na nich bude priamo kaslať. Prešiel odvtedy týždeň, mladšie deti sú zatiaľ zdravé, podchytila som ich, lebo aj oni začali kasľať a sledujem ich. Ja som mala zápal pľúc 3x v živote. Prvý krát ako mesačné bábo - vraj som prechladla. Potom ako 14 ročná slečna, keď som varovala asi 4 ročné choré dieťa so začínajúcim zápalom pľúc. Rodičia to vtedy nepodchytili a rozvinulo sa mi to do zápalu pľúc tiež. A nakoniec asi pred 2 rokmi aj spolu s covidom. Treba sa sledovať a ak aj niečo začne, zápal pľúc to ešte asi nebude. Len treba včas s liečbou. Ináč toho dievčatka mi je ľúto - chúďa. Mne dcéra dostala zápal po prekonaní kiahní - oslabená imunita, aj sme potom skončili na pohotovosti, no všetci to pripisovali iba zadnej nádche. Brala dlho rôzne sirupčeky, no kašeľ neprestával. Keď mi povedala, že ju pri kašli bolí hrudník, to som hneď utekala k zastupujúcej dr. lebo naša mala dovču. Veľa šťastia.

luccija
5. jan 2023

@leto232 super mňa tak jeden otec obvinil, že syn kašle určite preto, že máme roztoče v perinach🙂malý celý čas v spálni kaslal a druhý deň už neprišiel mal Covid.Zapak pľúc nedostala z večera do rána zase jedna z nezodpovedných aspoň, že išla k lekárovi.
@zorkahorka učiteľky su už chronicky chore

dasim15
5. jan 2023

Samozrejme, že sa môže jednať o infekčnú chorobu. Ale ak sa aj nakazíte baktériou/vírusom, ktoré tomu dievčatku spôsobili zápal pľúc u vás to nemusí mať taký závažný priebeh. Držím palce.

zorkahorka
5. jan 2023

@nika_17 ved to by boli nonstop chore, pre boha. Nase ucky byvaju chore len vynimocne

nika_17
5. jan 2023

@zorkahorka ja ucim druhy rok a v zivote som nebyvala taka chora ako teraz.A to nehovorim o tom,ze kazdy mesiac musim kupovat lieky na podporu imunity a volne dostupne lieky

marianarem
5. jan 2023

@leto232 Tak ak je to infekcia, co asi je, tak to nakazlive je. Ale nemusi to u kazdeho sposobit rovno zapal pluc. Zober si napriklad koronavirus. Tiez vie vyvolat zapal pluc, ale vacsina dnes skonci len s beznym kaslom alebo nadchou.

zuz_ka
5. jan 2023

Pár rokov dozadu som mala zápal pľúc, predtým pár rokov syn a nie nikdy sme to na druhú osobu nepreniesli

ava11
5. jan 2023

@nika_17 jasne, ze maju ucitelky vytrenovanu imunitu. Mna uz v tej skolke neskoli nic a to sa tam toho vystriedalo neurekom. Ani len covid som nevedela dostat a to mi sedelo dve hodiny na kolenach dieta s teplotou a covidom.
Sopliky utieram, zadocky utieram, dennodenne mi kychaju a kaslu rovno do tvare, cize kontakt maximalny a chora nebyvam. A ani moje kolegyne. Na PN nebol nikto uz roky.

nika_17
5. jan 2023

@ava11 ja som covid dostala,lebo som nakazenemu dievcatku polozila otazku tvarou v tvar,mala som rusko.Dostala som virozu,lebo som mala v triede dve deti,z toho som jedno vyradovala s hroznym kaslom.Covid dostali vsetky kolegyne,pred zimou vsetky virozu/chripku..

ava11
5. jan 2023

@nika_17 vsak samozrejme, ze sa najdu aj take ucitelky, ktore si imunitu nie su schopne vybudovat (alebo pracuju este prilis kratko), nic nie je 100 percentne, ale pausalne tych uciteliek MS, ktore maju skvelu odolnost na skolkarske bacily je absolutna vacsina, inak by sa ta praca nedala vobec robit

zorkahorka
5. jan 2023

@nika_17 mame dve ucitelky.jedna pracuje 20 rokov a je minimalne chora.ta druha je tu par rokov,ta je nachylnejsia.aj ja byvam castejsie chora ako ked sme nemali skolkara.ale môže to byt aj pocovidovym obdobim.covid nam znicil imunitu. Mne deti zacali viac chorlaviet prave po covide.a ja tiez

mogaa
6. jan 2023

záleží od toho o aký zápal plúc ide...ale zbytočne sa s tým zaoberáš, pravdepodobne si ho nechytila - to by si už zistila - kašlom.....aj v bežnej rodine kde sú rodičia s dieťaťom to neznamená že zrazu budú mať zápal plúc všetci....obvykle to ostane u toho jedného.......

panelacikova
6. jan 2023

bakteriálny nákazlivý je. tiež pracujem v školstve a pred cca 7 rokmi sa nakazilo cca 95% účastníkov lyžiarskeho (pobytového) zájazdu práve na zápal pľúc. a šlo hlavne o tých, ktorí šli do vírivky a sauny, pravdepodobne tým teplým vzduchom to šlo rýchlejšie...