Juvenilná idiopatická artritída (JIA) asociovaná s etenzitídou

fazula1
1. júl 2021

Dnes som sa dozvedela, že 15r. syn má ťažkú formu tohto ochorenia. Žiaľ liečba v podobe inj. Metoject mu zatiaľ nemôže byť podaná, nakoľko mu zistili boreliózu a tá sa musí čím skôr vyliečiť.
Preplakala som skoro celý deň.
Keď som čítala nežiadúce účinky inj. až mi stislo srdce😭. Má niekto s týmto skúsenosti?

pseudomonas87
1. júl 2021

@fazula1 ahoj, ja viem, je to strašné, ja keď som si v 2013 vypočula diagnózu lupus s postihnutím obličiek, tiež som si išla vyplakať oči, je to tiež reumatické ochorenie,len trocha iné,ale vo veľa veciach podobne.
Bude to boj, každý deň ale nič iného nám neostáva. Ja som osem mesiacov brala chemo, lebo to ochorenie bolo priveľmi aktívne plus vysoko dávkovanie kortikoidy.pribrala som 15 kg, vyzerala som brutálne, všade samé krvavo červené strie.postupne sa to stabilizovalo, prešla som na nižšie dávky prednisonu a iné imunosupresiva. Začala som chodiť na čínsku medicínu, akupunkturu, aj to mi pomohlo.
Postupne, trvalo to roky, som sa dopracovala k stavu, že neberiem ani kortikoidy ani imunosupresiva a choroba spi.
Pri reume je veľmi dôležitá strava. Obmedzením mäsa, živočíšnych tukov, pridaním zdravých olejov ako lanový napríklad,sa dá veľa dosiahnuť.je to celá veda stravovanie pri reume. Zdravé sú aj tučné ryby,losos a podobne kvôli omega kyselinam.je o Tom veľa popísané ho a naozaj to má efekt. obmedziť cukor ,pohyb, ktorý samozrejme ide.
Okrem metotrexatu su aj iné liečby, biologická napríklad,to ale určia odborníci. Chcem tým povedať, že v priebehu rokov, môže byť všetko inak a choroba sa môže pekne ustáliť a držať v hraniciach. Držím palce a keby si mala otázky,kľudne napíš. Myslím,ženám doma aj nejaké knižky o stravovaní pri reume, môžem potom pozrieť keď sa vrátim , teraz s na dlhšie u rodičov,na prázdninách.

fazula1
autor
1. júl 2021

@pseudomonas87 ďakujem za rady, skúsim popracovať na tej strave.....

pseudomonas87
1. júl 2021

@fazula1 ak vieš po nemecky, môžem ti poslat odkaz na videá kde lekári radia so stravovaním pri reume, a keď sa vrátim domov a pohladam tie knižky, kľudne ti aj pošlem. Ono je to šok, ale ustáli sa to. Tie lieky majú veľa nežiadúcich účinkov, ale nič iné nám neostáva, zachraňujú nás.

fazula1
autor
1. júl 2021

@pseudomonas87 ok, tak mi potom napíš keď budeš doma