Kedy boli vaše deti prvýkrát choré?
Ahojte, idem sem s takou zaujímavou otázkou. Kedy boli vaše deti prvý krát choré. Malá má rok a nebola ešte ani raz chorá, nie že by som sa sťažovala len takýmto spôsobom moc imunitu nezíska. Samozrejme som rada že nie je často chorá ale aspoň 1-2 dňový sopel by som 2-3 krát do roka možno aj uvítala. Takýmto tempom príde do škôlky a hneď ju niečo skolí a bude stále chorá. Neužíva žiadne vitaminy, úplne bežne dieťa čo sa hrá, sem tam aj niečo zo zeme zdvihne a oblizne keď je rýchlejšia než ja, domácnosť nie je sterilná, chodíme na ihrisko, hra sa so zvieratami atd. Ona proste mala 1 deň sople zo zubov keď mala 8 mesiacov a to je celé. Neviem fakt ako si vybuduje imunitu… 🤦🏻♀️ prosím povedzte mi že nie som divná keď chcem aby si vytvorila imunitu 🤦🏻♀️😂
Ono myslim, ze je rozdiel schladit rozhorucene dieta a je rozdiel sa prizerat horucke. To s tou odsavackou je fajn, ze sa kamarati.
Tak teraz neviem. Popriat ti vela stastia aby bola cim skor chora, ci ako? 😃
@lias3915 Nespoliehala by som sa na to, ze ak bude teraz chora, tak v skolke bude zdrava. Kamoska ma syna a dceru. Syn bol mozno raz-dvakrat chory pred nastupom do skolky a potom kazdu chvilu. Chorela od neho aj mladsia, plus chytala vlastne veci na ihrisku, naozaj bola pred skolkou x-krat chora. Mala milion soplov a kaslov, chripku, covid. A po nastupe do skolky nonstop chora.
Jednoducho bud rada, ze ti mala nechorie.
@lias3915 ja dávam doteraz dieťaťu už má 10r a aj sebe len Vit D, absolútne nič iné ešte v zime zo 2 roky preventívne lebo ex bol ako ty rakytnikovy sirup .. Na to dieťa nepripravis bud si bude musieť tým všetkým prejsť alebo nebude. V 1 roku ťažko polemizovať a zamýšľať sa nad tým.... Ja som nerobila nič extra dcéra mala pestrú stravu hlavne zeleninu, ovocie, ryby, biele jogurty žiadne piškóty aby bola ticho a kľudná, žiadne rožky ci chrumky do ruky, žiadne polotovary ani brumiky, Pribinaky podobne, von sme chodili za každého počasia výnimka bola fujavica a búrky s lejakom inak bolo jedno ci bolo - 10 alebo +35, správala cez deň vždy vonku za každého počasia, v noci max 20st v izbe, takisto obliekana podľa počasia a nie podľa mesiaca v kalendári a nebola som matka ktorá nonstop lietala za dieťaťom s desifenkcnym gélom a vlhcenymi utierka mi a necítila ju nonstop len čo zdvihla kamienok alebo drievko na ceste
Ak ju chceš "pripraviť" pre svoj pocit dopraj jej kvalitnú stravu, veľa času na vzduchu a matku kt sa nezaoberá vecami co by bolo keby, hlavne keď to nemôže nejak extra ovplyvnit
Tiež najstarší syn bol prvý krát chorý keď mal dva roky. Aj to len sopliky stále. V škôlke bol len v predškolskej a nebol skoro vôbec chory. Teraz je tretiak a tento rok je masaker 😃mam 3 synov takže celú zimu si to tu nejak tocime, ja samozrejme s nimi, muž nieje skoro vôbec chorý. A najmenší 3,5rocny je chorý z nich najmenej. Každé dieťa môže mať inú imunitu
@sense tak my mame doma 18-20 stupňov len keď večer na 2-3 hodiny kúrime kvôli vode. Mne Dčko netoleruje žiadne. S doktorkou som to konzultovala a povedala mi že jej ho nemám dávať lebo v UM je ho viac ako v kvapkách 🙂 von chodíme každý deň len v zime sa nedalo nedostali sme sa ani len z domu koľko krát pretože tak husto snezilo že som nedostala kočík cez sneh. Keksiky a chrumky dostane tak možno 2-3 krát do týždňa. Čo sa týka prehnanej hygieny to tiež nie je jedine v obchode prebehnem košík dezinfekčným lebo nonstop sú pri tých košíkoch asociali a nikdy nevieš kto to chytal. To je jediná vec ktorá sa u nás dezinfikuje lebo chytať niečo po bezďakoch a potom davat ruky do úst hlavne keď viem že minimálne dvaja z nich majú TBC mi moc nelahodí.
Mám prácu kde si nemôžem dovoliť len tak proste zavolať ráno že neprídem lebo mám dieťa choré. Bohužiaľ robim vo sfére kde zamestnávateľa nezaujíma či máš dieťa a či ti má zostať kto s dieťaťom doma keď je choré. Buď si nájdi za seba náhradu alebo si to zariad ako chceš ale pridi. Už to je dosť že mi neumožnia robiť 8ky ale len 12ky aj to denne nočné. 🙂
Samozrejme že som rada že nie je chorá len som chcela vedieť či sa dá posilniť nejak imunita a pripravit sa na to 🙂 chcem sa vrátiť do prace co najskôr a tak sa pripravujem už teraz 🙂
Každopádne ďakujem všetkým za rady 🙂 chcela som sa len pripravit na to, keď dám malú do kolektívu 🙂 plánovala som sa vrátiť do prace keď bude mat rok a pol cca ale zrejme to budem musieť odložiť pretože som ešte nenašla opatrovateľku ktorá by mi ju dala do jaslí a zobrala z jaslí kým ja budem v práci. Takze toto musím ešte odložiť 🙂
Prve dve po roku.. 5 a 6 choroba a sople.. nic ine vazne.. a treti uz do roka.. Chyta toho viac.
@lias3915 prve dieta v 9 mesiacoch - vysoke horucky, nechcel mi pit, z flasky nevedel pit vobec, mlieko moje bolo malo, malo cikal, u lekarky horucka, ze mi povedala, ze mi nepovie, kolko namerala, len ze este mu dat sirup od teploty a smer nemocnica na infuzie. Stravili sme tam tyzden, odchadzala som odtial s vahou 48 kg, vystresovana. Dcerka dostala ako 1,5 rocna tazku laryngitidu, odisiel jej hlas, prestavala dychat, brala kortikoidy. Tretie dieta bolo chore skor, kedze surodenci chodili do skoly a skolky, ked malo 19 mesiacov, schytali sme vsetci covid, on mal 3 dni horucky do 41 stupnov, odratavala som minuty a sekundy, aby som mu uz mohla po 3,5 hodine dat dalsi liek. Stvrte dieta ma 4 meaiace a zatial malo len soplik. Pred par dnami mi tretie dieta zacalo zvracat z nicoho nic a par minut predtym mojkalo sestricku, bozkavalo ju na licko...si nevies a nechces predstavit ten strach.
No a sesterka, ked jej mala v 11 mesiacoch schytala detla variant covidu, vsetci 4 doma vysoke horucky, kasle, trvali kazdemu s prestavkami 14 dni, hlieny. Manzel sa nevladal ani osprchovat, nejedol a chcela mu volat uz viackrat zachranku, nevladal dychat. Obvodna mu odporucila len ibalginik, na pohotovosti cez telefon vyzobrala antibiotika, kortikoidy, inhalator. Jej predpisali zle lieky, je alergicka na penicilin, tak musela cakat do dalsieho dna, aby jej predpisali nove a kym jej to brat doniesol pred dvere, to trvalo. Nie su veriaci, ale vtedy sa veru modlila. Bala sa o zivot manzela a deti. Tie deti nikto nevysetril, az po covide po cca 3 tyzdnoch ich vysetrili. Co keby sa tie deti udusili??? Nikoho nezaujimalo. Karantena a hotovo. Ona zvracajuc davala zabaly 3 dalsim ludom...Nespala cele dni a noci, cela biela a zelena...
Este stale chces, aby dieta bolo chore???
Neboj, tu imunitu Ti ziska. Ak ju neizolujes od okolia.
Niet vacsieho strachu, ako ked mas chore deti...jedno zakasle a ide to ako lavina...
@nevenka to čo je laringitida u dieťaťa viem veľmi dobre. Viem že cez kovid to bolo na hlavu chvalabohu za cely ten čas nikto z nás ako z rodiny celej ani raz nedostal kovid a to ja som bola s pozitívnymi nonstop ale u nás v práci platilo že aj ten komu vyšiel pozitívny test robiť musel (samozrejme ak toho bol schopný ak nemal horúčky a podobne)
A nie nechcem aby bola chorá, len nechcem aby potom bola nonstop 🙂 izolovať ju neizolujem je aj s inými deťmi, aj s chorými deťmi a nič 🙂 možno naozaj bude mat dobrú imunitu 🙂
@lias3915 Podla mna musi byt viac v kolektive aby chytila tie skolkarske choroby. To ze ste vonku na ihrisku s inymi detmi, nestaci.Ja by som ju velmi intenzivne zacala nosit do kolektivu uz teraz kym este nie si v praci aby si si to odkrutila kym si doma. Mozno dala do jasli uz teraz kym este nepracujes. Lebo presne ako pisu ine zeny, ono to pravdepodobne pride a pravdepodobne to bude masaker. Skolkarske sople su hrozne. Syn nebol chory az kym nesiel do jasli. Prveho pol roka tam nic a ja som sa uz tesila ze sa stal zazrak a potom kazdy mesiac chory a ja s nim. Prvy rok bol cely takto. Druhy rok ovela lepsie.
Najdi si take jasle a taku skolku kde beru deti aj so soplom. Pocula som ze su aj take na Slovensku.
Ahoj, moj prvy syn mal prvy sopel ked mal presne rok a pol, vtedy som prvy krat vytiahla a pouzila odsavacku soplov...dovtedy bola doma v leranicke 😅 od narodenia. A potom nam to zacalo, ked mal cca 2 roky zacali sme chodit do kolektivov a tam uz sople boli pravidelne, prvy rok skolky mal sople pravidelne, potom v marci zavreli...pre koronu...a nemal sopel polroka...az do sept., kym zas nenastupil do skolky... o mladsieho som sa bala viac... ten mal 4 mesiace ked nabehol starsi do skolky... ale na pocudovanie on nic od brata nechytal...a potom bola ta korona a syn bol doma a tak mi mladsi vyrastol tiez do cca 1,5 roka bez chorob. Neskor ked uz aj starsi doniesol so skolky nieco, mladsi chytal od neho, ale vzdy mal super priebeh... ony vlastne obaja mavaju len sople a kasle, bez horucok, na to vsetko dobre priebehy vlastne. Teraz mal mensi syn 4 roky a chodi do skolky skoro pravidelne, on ma ovela lepsiu tu imunitu ako jeho starsi brat v jeho veku. Starsi chodi do 1 triedy a bol doma raz v decembri tyzden...takze to tiez zvlada vyborne.
moja dcéra mala pol roka keď mala prvýkrát ATB. Svokra ju zobrala v januári na prechádzku, zabudla šál, rukavice, dcéra prišla úplne premrznutá a už to išlo. Potom až keď mala asi 4 roky.
@lias3915 na toto sa nedá pripraviť, ale nechcem byť negatívna, ale pri dieťati rok aj pol starom si myslim, že nebudeš vedieť robiť 12 tky deň, noc
Ako to je podľa zákona mne sa zdá, že žena do určitého veku dieťaťa nemusí robiť nočné?
Skôr by som si hľadala inú prácu
Minule bol v teleráne detský imunolog povedal, že vitamíny sú fajn, ale imunitu tvorí kvalitný spánok, nie stres áno pre deti vie byť aj škôlka stres, dobrá strava, veľa byť vonku...
@kvetinka75 pol rocne sal a rukavice? to som este nepocula ani nevidela. ved polrocne deti su v overaloch a fusakoch az ku krku predsa.
@lias3915 prvy krat bola chora 3,5 mesiaca po nastupe do jasliciek, to mala rok aj 9 mesiacov.
@lias3915 keď začal chodiť na doobedie do škôlky, v 2 rokoch.. to už stále, soplík, kašel, covid, teploty, vracačka, kakačka.. 2 dni tam a 2 týždne doma.. a dovtedy sme chodili aj na detské plavanie a také cvičenie s deťmi 1-2x do týždňa
@matkahelka dcéra bola dosť veľká mala už športový kočík do hlbokého nevošla a ruky mala stále vonku. Mala taký malý detský šál, keďže bola aj dosť hyperaktívna a stále sa musela vrtieť. Ju nebolo možné zabaliť do fusaku aby tam čučala. No opravujem mala 7 mesiacov nie 6.
@lias3915 dcéra bola chorá keď nemala ani dva mesiaca. Röntgen plúc, nakoniec zápal priedušiek, behali sme s ňou po nemocniciach. Kým išla do školky chytila od bratov nespočetne veľa krát sople, z toho zápaly stredného ucha. A vôbec to nepomohlo. Akurát sme sa trápili, ani vysmrkať sa taká maličká samozrejme ešte nevedela. Keď nastúpila do školky, bežne v nej bola 3 dni a potom sople. Ak si tam deti točia moraxellu, tak ti žiadne sople z ranného detstva nepomôžu. Buď rada, kým je taká malinká zdravá, lebo aj "obyčajné sople" môžu prejsť do komplikovaného zápalu a žiadnu imunitu jej nezaručia. Hlavne ak sa po prázdninách vrátia do školky deti, ktoré ti dovlečú nové vírusy niekde z Dubaja či z Mauríciusu...
Moj nebol chorý dokedy nenastúpil do škôlky 😂
Prve atb mala asi v 6 mesiacoch..odvtedy mozno este 3x ma 7 rokov. Boli aj nejake crevne virozy aj kiahne aj covid..
Choroba pride a aj odide ked sa s nou stretnes je to normalne. Zatial sa nestretla s bacilom ktory by presiel.jej imunitnym systemom ale raz to pride
Tak je pravda že cca mesiac som ju kojila a v sebe som mala take neskutočne množstvo bordelu že možno dostala dobre protilátky. Už som pochytala vseliake možné dobrotky v práci takze aj to môže byt ono. Ja som mala dokonca aj streptokoka a ona nič a to spávala somnou. Takze možno je len odolná 🙂 lebo bola toľko krát s chorými že sa naozaj divím že ešte nič. Ale veď to je fajn 🙂 len to je to či to tak aj zostane. U nás sú bežne akurát tak sople ako náhle prídeme domov z vonku. To mame vždy až po bradu. Je citlivá na prechody zo zimy do tepla ale inak nič 🙂 veď uvidíme 🙂 hlavne aby nebola ako moja sestra 3 týždne chorá potom 2-3 dni nič a znova 🫣🫣🫣
Respektíve 400 za pobyt a 100 za jedlo lenže niečo precestujem a zápisné je tiež 100. Takze koniec koncov to vyjde dosť

@sense ja mám opakovane zápaly stredného ucha, priedušiek a hnisave zápaly PND. Už 2 krát som mala zápal pľúc z toho posledného som sa liečila 3 mesiace a následky mám doteraz. Som rada že nie je chorá ale chcem ju nejakým spôsobom pripravit na tie choroby 🙂 a nechcem do nej pchať vseliake umeliny ktoré nefungujú a ešte sú aj predražene ako všeliake céčka dečka kolostrum a marťankov a podobne marketingové oblbováky na ktorých len rodičia zbytočne míňajú peniaze v dobrom úmysle a pritom to nemá zmysel žiadny … 🙂