icon

Kedy môže ísť dieťa von a do škôlky po kiahňach?

katinkaaa7
17. okt 2011

Baby neviete mi niektorá poradiť,kedy mi môže ísť malá vonku a do škôlky,ked mala kiahne.
Prvé vyrážky som jej objavila pred deviatimi dnami.Celkom rýchlo sa povyhadzovala a ani nie moc veľa.3 dni mala teplotu.No a už niekoľko dní sa jej nové vyrážky netvoria,má už len chrasty.
Už sme deviaty den doma a neviem či už môže ísť von,ked je dosť chladno.Doktorka mi povedala že má byť doma 2 týždne,ale ona sa už hrozne nudí,neviem ako ju mám zabaviť.Už by chcela ísť veľmi do škôlky,lebo tam rada chodí.Tak či nieje zbytočné držať ju doma 2 týždne?

katinkaaa7
autor
24. okt 2011

@dalea Ked mi mala dcéra,tak jej doktorka tiež našla jednu kiahňu na mandli,kázala nám piť repíkový čaj.Aj další dvaja čo majú teraz kiahne ho pijú,dávam im pre istotu 🙂
Držím palce nech malej čím skôr prejdu.My sa musíme tiež liečiť 😖

dalea
24. okt 2011

@katinkaaa7 Tak dik,skusim aj repikovy,drzte sa 😉 🙂

rozala111
29. mar 2012

Ahojte, chcem sa spýtať, ako vyzerali vasi drobci po odpadnuti kiahni, mojmu malemu zostava na pokozke taka jamka, a nezoskrabal si to. Bude tam mat potom take jazvicky?

hajanka
29. mar 2012

@rozala111 ahoj, mojmu neostali ziadne jamky, najskor len take fliacky (pod chrastickou), kt. ale potom zmizli. Ostala mu jedna jedina jazvicka na celom tele a to bola uplne 1. kiahna ktora sa mu vyhodila, bola najvacsia zo vsetkych aj najdlhsie drzala, svinucha jedna 😀 a to sa vobec neskrabal, ani raz, je to ale na chrbte, takze v poho 😉 teraz tam ma taky maly svetly fliacik na jej mieste. Nic strasne.

rozala111
29. mar 2012

no supe, my to máme na tvaričke, a pozerám, že sa vôbec neškriabe, ale aj tak keď odpadne, je tam jamka, takže asi budeme dosť jazvový na tváričke, a čítam, že tieto jazvy vraj rastú vekom. no tak už z neho model nebude 😢 , veľmi ma to mrzí, lebo dcérke sa to zahojilo všetko pekne, bez jamiek a jemu sa urobili.

bets
29. mar 2012

synovi nezostalo nic, dcere zostala jamka po prvej kiahni, najvacsej a chuda ju ma na cele, nezoskriabla si ju. a tiez mam dojem, ze s nou rastie, je to vidno. mozno neskor, ked to bude riesit, vyskusame bud kryci krem, alebo sa pojdem poradit napr. na lekarsku kozmetiku, ci sa s tym da nieco robit. ale len vtedy, ak ju to bude velmi trapit. zatial na to neupozornujeme a neriesime.

katinkaaa7
autor
29. mar 2012

@rozala111 ahoj.mne po vyliečení kiahní zostali jazvičky len najmladšej,tá ich mala hrozne veľa aj si to škriabala,takže jej na tváričke ostali asi 4 jamky,na nošteku,nad obočím.a druhej dcére a synovi nezostali žiadne jazvi,ale oni mali kiahní pomenej a rýchlo im aj prešli

gajdosovam
28. apr 2012

Ja som v detstve prekonala kiahne a mam na cele jamku, mama povedala ze som si odsklbla kiahnu a teda som to nikdy neriesila a ani mi to nevadi vidno to iba z patricnej blizkosti. Ani to nema inu farbu. Dcera je teraz kiahnova a dufam ze jazvycky moc nebude mat bo na tvary ma aspon 20kiahni uz chrastovych ale pod nosom si na chrastu rype no vysvetli to skoro 2r dietatu ze skrabat na nesmie ☹ akurat na brusku ma dve take obrovske a aj su take dost pevne chrasty tak asi tam bude mat jazvy urcite ale skrabe sa minimalne. uvidime

nadhera
28. apr 2012

@gajdosovam fenistil kvapky nepouzivate ? je to na ukludneneie, takze sa skrabat nebude. Skus, aj moji drobci mali kiahne naraz a aj ked sa uz nepouziva,davala som im tekuty puder /jemnucko/ a fenistil kvapky. Ani neviem,ze dake kiahne mali. 😀

gajdosovam
28. apr 2012

@nadhera ale ano pouzivame aj fenistil a take mliecko miesto pudru ale skor tantum verde som na vysusenie davala, uz ma chrasty vsade, chlapec prekonal mal len zopar a po 15dnoch dostala dcera, a uz ich ma 9den od vysipu

ivetusik10
1. máj 2012

aj moji maju najprv mal prostredny a teraz ma najstarsi a najmladsia ale livika to ma strasne ma skoro 9 mesiacou a aj ustocka vysypané kym sa nam to vsetko nepopuka tak von nejdeme uz ma poraza
a nesmie sa ist na slnko ked pukaju

kmija
21. dec 2013

žienky mi máme kiahne .......čítala som všeliake názory ,mi sme sa vyhádzali na komplet celý horúčka len do 37,6Csme po vyhadzaní 3den začínaju sa robiť chrasty,tiež doma sa začiname nudit stále niečo pre malú vymýšlam aby so ju zaujala a neškriabala sa, zatial je to ok,používam púder a alpu tá tiež dobre vysušuje.....dnes mi povedala suseda že dieta može íst von úplne bez problémov aj s horúčkou som sa nad tým pozatavila lebo viem že aspon 10dní má byť dieta v teple ale nie prehrievať a nemalo by sa kúpať len sprchovat vlažnou vodou aj to až po takých troch dňoch

nativanativa
21. dec 2013

Baby ja by som chcela vedieť čisto teoreticky - môj malý je zvyknutý spávať vonku v kočíku každý deň, ako potom postupovať aby sa kiahne nevytvorili vo vnútri? Či mám absolútne vylúčiť spanie vonku za ten čas

ivka82
5. jan 2014

@nativanativa zrjeme asi ano,mne tiez povedala kamoska, ze jej mala dostala ale sa stahovali v tom oddobi tak s nou bola vonku a vraj sa vyhadzala potom zvnutra cico..my mame kiahne dnes 11 den, uz sa nudime, snad ked vykukne slniečko uz pojdeme na chvilocku vonka lebo je to fakt dlho takto na "samotke".(

ivetah
24. jan 2014

kocky a ako sa zisti, ze sa dieta vyhadzalo zvnutra?

sarinka2012
24. jan 2014

@ivetah Ahoj,my sme pred nedavnom prekonali kiahne,mali sme velmi mierny priebeh,ale tiez som sa zaujimala u pediatricky ako zistim ze sa dcerka vyhadzala zvnutra a doktora povedala ze to uvidim v pusinke,vysyp zvnutra telicka je hlavne v pusinke a hrdielku,mam znamu co mala este aj v ušiach 😖 ale to je už extrem

ivetah
24. jan 2014

@sarinka2012 dakujem, vecer sa mi zdalo, ze maly ma prvu kiahnu... uvidime rano. no a citam citam, co vsetko je na ne dobre, a netusila som, ze sa nemoze ist von kvoli chladu...

sarinka2012
24. jan 2014

@ivetah Ja som to vobec netusila,az teraz po chorobe to citam,ale samozrejme von sme tak ci tak nechodili kvoli moznej nakaze inych deticiek,ani pediatricka mi nic take nespominala,zeby chlad mal vplyv na vysyp,ale nemam to naštudovane tak sa nebudem dohadovať 🙂 kiahne su velmi typicke,to spoznate hned ,su to male ovalne vyrazky zvacsa uz od zaciatku naplnene tekutinou a samozrejme rychlo sa rozmnozia,takze zajtra si uz budete ista ci su to kiahne,dcerka ich tiez prekonala teraz v 23mesiacoch,velmi som sa bala aku to bude mat u takej malej "silu" a hlavne ako sa (ne)bude škriabat,ale mali sme super priebeh,tak ak mate kiahne,nech je to ako u nas,par vyrazok bez teploty a rychlo preč 🙂

honey103
27. jan 2014

ahojte, moja skoro troj ročná dcérka dastala akurát kiahne, ale mám doma 6 týždnovú babulku a bojím sa aby to nechytila aj ona. Viem že niekoľko mesačné babatka sú odolné od matky, ale nemáte niekto s tým skúsenosť?

caspino
28. jan 2014

@majka35 este som sa nestretla ze by nejaka diskusia alebo otazka ostala bez dakeho vysmechu alebo podpichnutia ved tie fora su na to aby sme si poradili nie mali poznamky ze matka 3 deti sa pýta alebo zavidime si nieco toto je nepochopim dobre si to napisala🙂

sarinka2012
28. jan 2014

@honey103 Osobne nie,ale kamaratka si prave tymto presla a odporuca kojit,kojit kojit vo zvysenej miere,im to zevraj pomohlo,tazko povedat ci to bolo prave tym,ale maly ( 3 mesiace) to nechytil od braceka,tak prajem vela stastia nech si to malinka este neprekona 🙂

quaxi
28. jan 2014

@honey103 v 6 tyzdnoch to nie je nebezpecne, keby to aj babo dostalo. Ale ak si ty mala kiahne, tvoje protilatky dostalo babatko cez placentu a postacia mu na prve 3-4 mesiace, bez ohladu na to ci kojis.

honey103
28. jan 2014

dakujem, áno ja som mala kiahne ako dieťa a prvú som kojila 2 roky a túto druhú tiež nedokurmujem iba kojím. tak hádam nedostane.

erikakaduk
15. feb 2014

@rose86 kiahne najprv napadaju pluca a vnutorne organy a az potom vychadzaju na povrch.a co sa tyka infekcnosti dieta je infekcne len 5 dni kym sa vysieva.do kolektivu moze ist po skonceni inkubacnej doby ktora je po novom 22 dni od prveho vrediku mame ich terqz pozehnane aj v ociach ustach usiach no proste vsade tak som o tom citala co sa dalo nakolko sme v prvom trimestri

erikakaduk
15. feb 2014

@honey103 dostala ich mala??moja sestra 3 mala kiahne ked som prisla s mojou dcerou z porodnice domov hrala sa s malou chodila na nu zazerat dotykala sa jej kradla jej cumlik a nic ,deti maju z maminho tela v sebe protilatky ktore sa drzia v dietati priblizne pol roka je jedno ci je alebo nie ue dieta kojene co sa odolnosti voci kiahnam tyka ale nie som si 100. % ista ci to tak funguje vzdy

rikardo123
20. feb 2014

ako zistim ci sa mojemu malemu dobre hoja tie kiahne lebo uz ich ma 2 tyzne na telicku same chrasty ale na prste ma puzgeryk ktory ide akoby pod kozu prosim o radu diki

rikardo123
20. feb 2014

@rose86 AHOJ AKO SI TO MYSLELA STYM UDRELO VO VNUTRY PRETOZE JA MAMM PROBLEM TERAZ MA MOJ MALY KIAHNE U 2 TYZDNE NA TELICKO SA MU HOJI SUPER ALE NA PRSTE MA TAKY PLUZGERYK KTORY IDE TAK AKO POD KOZU PROSIM O RADU DIK

kimina7
22. feb 2014

AHoj, my sme so synom prave prekonali, a dcera to dostala presne o tie 2 tyzdne (vlastne vtedy sa vysypala). Tiez mi doktorka povedala, ze ten puder je zastaraly sposob, tak mi odporucila 4-5 dni kupat v sodabikarbone (do cca 15 cm vody 200g), a nam to pri synovi strasne pomohlo, vecer som okupala a na rano to mal moc krajsie aj rychlo schli, ak by svrbelo, tak zarobit troska sodabirkarbony vo vodicke a natriet...Dcerka sa vyhadzala omnoho horsie, tiez pouzivam aj ja fenistil kvapky 2x20 denne....Syn to nemusel, vobec nesvrbel, asi mal stastie. Dcerka ma 3.den a vyzera strasne, same pluzgiere a tazko to znasa....no poslucha lebo nechce mat ranky neskor... 🙂

seginiatko
25. feb 2014

@hajanka ahoj akou dezinfekcnou vodickou si malemu natierala kiahne prosim ta? Dakujem 🙂

hajanka
26. feb 2014

@seginiatko Betadine