icon

Kedy sa prejavujú príznaky autizmu u bábätiek?

veroniiika1206
16. nov 2023

Ahojte, skorej ako ma tu ukameňujete,že sa vypytujem hovadiny a riešim zbytočnosti, prosím, ženy, matky,aby mi proste odpovedali pokiaľ môžu a majú samozrejme skusenosti s touto diagnózou. Mam doma 8t bábätko, chlapčeka, v poslednej dobe som si začala všímať, že ma slabší očný kontakt, pozera kade tade,keď ho kŕmim pozerá inde,pozrie aj na mňa ale nijako extra dlho sa na mňa nefixuje,kednho prebalujem tiež na mňa nepozerá....skorej na osobu co je blízko pri hlavičke a tam sa aj usmieva....je to kľudne bábätko a place iba keď je hladný a boli ho bruško....veľmi ma znepokojuje ten pohľad...a neznáša polohu na brušku. Kedy ste si po prvýkrát všimli u dieťaťa takéto správanie a kedy sa diagnozq potvrdila a naopak vyvrátila....
Ďakujem.

veroniiika1206
autor
16. nov 2023

@vahcaac ano všimla som si,že jediná viacmenej slušná a podporujúca správa, za to ti veľmi pekne ďakujem. Ono po vojne je každý generál.... a áno mam prvé dieťa, možno riešim hlúposti....budem rada,keď sem po 18m napíšem inej matke,ukladaní sa,mali sme to rovnako a je zdravý....určite jej však nenapíšem, čo niektoré dámy tu....lebo viem,čo prežíva

siska53
16. nov 2023

@veroniiika1206 ale ved mas uplne normalne dietatko! Na brusku nechce byt vela deti.. a ocny kontakt?? Ved sa ledva v tom veku naucia vobec fixovat na nieco! Tes sa z babatka a neries blbosti.

coco1
16. nov 2023

@veroniiika1206 mam skusenost, osobnu. Naozaj riesis prilis skoro. Ver mi 😊 takto pokukuju vsetky babatka, vsetko ich zaujima. Necakaj ze Ti bude hladiet do oci pri kojeni. Hlavne sa daj do kludu. Ocny kontakt je len jednym so znakov, ostatne sa daju vybadat az ovela neskor. Tak pohodka a uzivaj babatko 😇

veroniiika1206
autor
16. nov 2023

@coco1 ako spomínam hore,samej by mi to nenapadlo...dostala som bohužiaľ otázku od matky,ktorá s tým denne žije,takže áno znepokojilo ma to....a ďakujem za slušnú odpoveď....

vahcaac
16. nov 2023

@veroniiika1206 ja dúfam, že to tak bude a všetko bude naozaj v poriadku. Ak máš nejaké otázky, kludne mi napíš. Prešla som si týmto naozaj veľmi intenzívne.

ivkav5
16. nov 2023

@veroniiika1206 ja nechcem byť zlá, ale mám skúsenosti, že niektorě mamky, ktoré majú autistické deti radi “strašia” (nie každá, aj také poznám), viem, že to myslia dobre, pretože sa snažia varovať ostatné mamičky včas a chcú možno dať dobre mienenú radu, ale žial mohli vy sa na to pozrieť z inej strany, že ak toto povieš citlivejšiej žene tak ju to môže rozhodiť natoľko, že si privodí aj nejaké psychické problémy za ten dlhý čas dokým sa to bude dať vyvrátiť alebo potvrdiť…aj keď ťa chápem aj tvoje obavy, ale ako som už hovorila vyššie, toto je u všetkých detičiek úplne bežný jav a mamička, ktorá ťa vystrašila by si to mala doštudovať…viem, že jej sa asi ťažko hodnotí spätne, čo je normálne a čo nie, keď má dieťatko s autizmom a takto si to aj ty odôvodni a ďalej sa tým nestresuj…

kacena4
16. nov 2023

ahojko nestresuj zbytocne, tato dg. sa dava detom okolo 3-6r. podla mentalneho postihnutia. musia byt splnene vsetky body v triade, t.j. komunikacia, repeticie (opakovanie) a slaby socialny kontakt.

seitna
16. nov 2023

Ahoj. V komunite mamičiek autistickych deti sa dočitaš, že spätne keď to tak hodonotia, tak sa to dalo spozorovať už veľmi rannom veku, u niektorych už dokonca v brušku! - nadmerna aktivita, nepokojne reakcie na zvuky a pod. a aj to, že intuitivne matky vycitili problem, aj ked ich okolie presviedčalo o opaku. Ale kedze kazdy clovek aj kazdy autista je iny, tak každý mal iné prejavy a niektorí aj nemali. Avšak pod autistom si kazdy predstavuje to nefunkcne dieta, ale autizmu je cele spektrum druhov, takže autistu mať môže znamenať mať aj extremne vnimave citlive nadane komunikativne dieta, takže straviť čas obavami z najhoršej formy autizmu nie je pre Teba v tomto obdobi velmi prospešne, aj ked zbavit sa uzkostnych myslienok chce velku pracu na sebe. Dietatko sa vyvija a az vo veku 2,5-6r. sa to posudzuje a je na mieste spozorniet ak je vyvoj velmi podozrivy a nerovnomerny.

enusamt
16. nov 2023

K tomu pohladu len tolkoto.
Niet sa kam ponahlat 😉

zuzuliennka1
16. nov 2023

@veroniiika1206 ja napr. mam autistu, a v dobrom ti pisem - neries prosim ta u 2mesacneho dietata autizmus. Naco? Sustred sa na dieta, venuj sa mu. Ak tam aj nieco je, ukaze sa to aj tak az neskor, co by si s pripadnym autizmom teraz chcela robit? s 2 mes. dietatom, co len spi, bdie a plni plienky?
VSETKY 2 mes. deti nemaju poriadny ocny kontakt (lebo ta proste nevidia), nemaju hru, nevydrzia dlho bdiet, nemaju hru, lebo su len dvojmesacne. Klud

diewcatqoo
16. nov 2023

My riesime u syna uz dlhsi cas diagnostiku aspergera. Uz ma takmer 7 rokov a este stale to nemame potvrdene, ale ani vylucene. A ano, tiez v 8 tyzdnoch nemal ocny kontakt. Ale nemala ho v tomto veku ani moja mladsia sestra, ani babatko mojej najlepsej kamaratky, ani moje krsna, ani deti kamosiek - vsetky tieto deti su zdrave.
Ja chapem, ze mas obavy, kazda matka ma, ale hladat takto skoro nejake priznaky autizmu je extremne prehnane. Mam dve kamaratky, ktorych dieti maju autizmus (tazku formu, tie deti nedokazu samostatne existovat) a obe sa zhodli na tom, ze take tie uplne prvotne priznaky, kedy sa im zazdalo, ze nieco nie je asi ok, zacali badat okolo roka. Ja som u nasho tiez badala nejake priznaky az okolo druhych narodenin.
Nemozes od par tyzdnoveho dietata ocakavat, ze bude akokolvek spolupracovat. Tie deti su prve tyzdne ako zemiak - lezia, placu, pozeraju "do blba"... ich jedinou starostou je nebyt hladny, nemat plnu plienku a byt v teple.
Tvoja kamoska nech si nabuduce zahryzne do jazyka. Ak by to bola naozaj kamoska, chcela by ti dobre a urcite by ti 8 tyzdnov po narodeni dietata nerozpravala o tom, ze dieta ma autisticke crty. Mam sto chuti napisat, ze by sa mala rovno prefackat. Takto ti nasadila chrobaka do hlavy, uplne zbytocne a ty sa pocas obdobia, ktore by malo byt najkrajsie v tvojom zivote, budes zozierat, ci je vsetko ok. Nemysli na taketo veci.. a ak aj bude dieta v buducnosti autista, budes ho lubit menej? Urcite nie. Tak si nekaz toto obdobie, uzivaj si babatko, ten cas tak rychlo uteka a budes si neskor vycitat, ze namiesto toho, aby si si tento cas uzivala, si riesila kraviny.

jaskolka
16. nov 2023

@veroniiika1206 autorka, ty chceš, aby to napísali všetky matky autistov, ze áno, určite v 8 týždňoch ich dieťa reagovalo takto? A že to určite sú podozrivé príznaky? A že určite to bude autista?
Toto by ta fakt viac upokojilo, ako keď ti tu píšeme, ze na 99,9 %takto sa správajú všetky 8 týždňové detičky?
Minule som sledovala na inetrnete akési video (ktoré by som dala zrušiť) kde matka ukázala, ako sa správa jej dieťa, ktoré je autista. Ibaže príznaky ake tam boli, sedia na 9 z 10 deti, ktoré absolútne nie si autusti. A len zbytočne vystrasila kopec mamičkiek, ktoré tam potom písali, ze začali behať podotýkam s úplne zdravými deťmi po doktoroch, lebo "vo videu to dieťa robilo toto a malo autizmus".
Zakázala by som také desivé videa... Pretože aj naozaj dieťa má diagnózu, proste to je jasne aj bez takých "poucnych videí" . A aj ju nemá, tak XY podobných blbin na internete sú len na škodu.
Nevravím, ze tvoje dieťa nemôže byť autista, lebo áno, všetko sa môže stať. Ale na 100 %nemožno ho diagnostikovat v tomto veku podľa toho ze sa nepozerá na teba dlhšiu chvíľu.
Takže tieto komentáre, ake ty považuješ "za kamenovanie" mali za cieľ ta ukludnit a vysvetliť to, ze skutočne zbytočne skoro ho pozorujes a kombinujes.

veroniiika1206
autor
16. nov 2023

@diewcatqoo ďakujem za jednu z mála konštruktívny a empatickych odpovedí

veroniiika1206
autor
16. nov 2023

@ivkav5 ďakujem za normálnu odpoveď

amelia89
16. nov 2023

@veroniiika1206 Mna by praveze tie komenate ukludnivali lebo by som videla ze je to asi fakt absurdna otazka. Ja som sa v obdobi 2-3 roky tiez u syna bala- dokazem to pochopit. Ale u 2 mesacneho babatka je to tak strasne odveci. Hrozne by som chcela aby sa ti to vymazalo z hlavy lebo viem ako som pri tych pochybach trpela ja,ako ma to sužovalo a neviem si predstavit sa trapit od 2 mesiaca. Ver mi,ze len ako mama mame, ti chcem povedat ze ta caka este strasne vela narocnych (ale aj krasnych) chvil a musis byt viac racionalna.
Ta tvoja kamaratka sa mi nejak nepozdava pretoze kazda mama s autistom by si 2x rozmyslala ci bude vynašat taketo sudy o inom dietati led vedia aka je autisticka diagnostika narocna a zaroven ze 100 autistov 100 priznakov.
Najskor ma zmysel nieco riesit v 18m ked dieta neprejde dotaznikom M CHAT. Dovtedy je to naozaj uplne zbytocne trapenie….

lenkalienka321
16. nov 2023

@veroniiika1206 u nás to bolo presne rovnako, očný kontakt v 8 týždňoch nikde. Zmenilo sa to zo dňa na den. Teraz ma necelých 5 mesiacov a už začína stvornozkovat😉 zatiaľ teda nepanikárit.

katulienkax
16. nov 2023

@veroniiika1206 tieto male babatka este nemusia mat ocny kontakt, myslim v 3 mesiacoch by sa mali zacat smiat a radovat zo zivota a reagovat uz viac na matku. Ale napriklad moju starsiu dcery odkedy ju zacal zaujimat svet, zacala ma mat viac na haku, ani nechcela byt otocena na mna ale chcela pozerat vsade okolo. A doteraz je zial taka povaha, ze vsetko chce mat a uraza sa, ze vraj jej nedoprajeme, je trocha viac sebeckej povahy i ked ma skoro vsetko co chce

vevesh
16. nov 2023

@veroniiika1206 ano, prve priznaky sme mali u autistickeho dietata od narodenia ( tazky pripad)- ale vsetko je to "spatny pohlad", ked uz mas ciastocnu diagnostiku a zacinas hladat, kde to nebolo normalne a kde sa co nevyvinulo tak, ako malo. Kazde dieta .a ine tempo a naozaj vacsina z nich z tych zvlastnosti a individuality vyrastie. No nie, vsetky, ale ty to v tych 2 mesiacoch nevies posudit. Ja som tiez vtedy davno svagrine vravela, ze ake super ma dieta- kludne a neplace. Teraz spatne vieme, ze to boli prve priznaky, ktore sa stupnovali a vekom nevymizli (ako napriklad u mojich deti- jedno som mala extra pohodlne, ze chodit zacal az ako 23 mesacny🤦‍♀️ a az vtedy som si uvedomila, ze je vsetko v poriadku...)

veroniiika1206
autor
16. nov 2023

@amelia89 ďakujem za odpoveď

veroniiika1206
autor
16. nov 2023

@katulienkax vďaka

nelca0510
16. nov 2023

@veroniiika1206 fuha,toto robí aj moje 8-tyzdnove dieťa:D ale na brušku je relatívne zdravá. Tieto deti sú ešte malé,pre ne je úspech,že dokážu sledovať na chvíľku hračku,alebo sa usmiať.

katulienkax
16. nov 2023

@veroniiika1206 A este som zabudla povedat, nie je objimacia povaha doteraz, iba ked sama dojde a chce sa objat, ale nesmie ju niekto nasilu objat alebo pobozkat z rodiny. Na tatina bola nalepena stale napriklad ale teraz ju uz ani on nesmie objat odkedy je v puberte. Myslim ze je vcelku normalna ale trocha tazka povahovo. Ono nie vsetko je autizmus, niekedy je clovek len tazsej povahy, ale to sa uvidi az neskor

jj298
Odpoveď bola odstránená
maryetta
16. nov 2023

Pre tvoj vacsi pokoj aj do buducna-i ked sa cudujem ze babo uz ma 2mesiace a taka info ti je “neznama”.
Ozaj citaj. Aspon letacik od lekarky alebo podobne. Su aj odborne clanky o tom ako dieta rastie. Kedy by co malo vediet/vidiet.
2-mesacne este poriadne ani nevidi. Resp mozno obrysy alebo proste nieco co mu je zaujimavejsie.
To ze nechce byt na brusku-nie kazde chce byt. Ale je to potrebne. Takze od toho neustupuj. Hladaj priestor kedy mu je lepsie byt takto. Vzdy aspon na par minut.

1mina
16. nov 2023

@vahcaac presne aj ja sa zvyknem zastat mamin v diskusiach, lebo mam doma autistu, a rovnako aj mne kazdy hovoril ze to nevadi ze v 2 rokoch nic nevie, a neukazuje a nerozprava a toci sa dokola ved je to dieta 🙈 ale riesit nieco u 8tyzdnoveho babatka ktore je vobec rado ze vidi 🙂 treba si uzivat take male babatko bude len raz, toto su ozaj uplne zbytocne si kazit toto pekne obdobie....a inak moj syn mal bezproblemovy ocny kontakt vzdy a autista je, takze je to vsetko velmi individualne🙂
@veroniiika1206 autorka, ja si pametam ako nas na predporodnom kurze ucili ze ak babatko aj uhyba pohladom je to casto preto je je prepodnetovane, ma dost takeho nasho "hucania" nununu zblizka nanho, proste chce mat svoj klud chvilu 😂 navyse tie male babatka myslim ze este v tomto veku ani zrak bohvieake nemaju, naozaj toto by som teraz absolutne neriesila

veroniiika1206
autor
16. nov 2023

@jj298 možno preto,že otázka bola cielene položená matkám oboznamenym s takouto diagnózou...ale áno, zaujíma ma samozrejme aj názor z druhého pohľadu, narazala som na to,že sa názor dá vyjadriť aj slušne ako tu niektoré skutočne spravili

veroniiika1206
autor
16. nov 2023

@1mina ďakujem toto je tiež ďalší fakt, ktorý dokáže matke, ktorá sa obáva dodať trocha kľudu a pokoja...

veroniiika1206
autor
16. nov 2023

@katulienkax ďakujem, tiež je to niečo co dokáže byť konštruktívne a hneď hejt

veroniiika1206
autor
16. nov 2023

@veroniiika1206 nie hneď hejt....

jarmilaj
16. nov 2023

@veroniiika1206 ja mám "dieťa" s autizmom. Že moje prvé dieťa nie je v poriadku som na 100%pochopila, keď sa mi narodilo druhé. Už som mala s čím porovnávať. Dovtedy mi všetci lekári tvrdili, že je to len predčasniatko a všetko dobehne. Narodil sa mi druhý syn, ktorý mi vyslovene zízal do očí, uškŕňal sa, reagoval na každý zvuk, keď mal cca týždeň, celá znepokojená som mu zavesila do postieľky šnúrku s farebnými štipcami a on, hoci veeeľmi nekoordinovane, snažil sa vykonávať pohyby ručičkami akoby chcel to farebné dosiahnuť. Bola som zdesená zo svojho prvorodeného. Bolo to v roku, kedy vysokofunkčný autizmus bol prvý krát vôbec zaradený do klasifikácie chorôb. Internet pre mňa neexistoval, a lekári nevedeli dokopy nič. Bol to prvý integrovaný žiak v okrese, vedený ako dyslektik, dysgrafik...Nikto, nikto nevyslovil predomnou slovo autizmus. Bola som z toho všetkého na nervy. Dusila som ho s učením, bicyklovaním, šnorovaním topánok, veď všetci tvrdili, že je normálny, iba pomalý. Pobehala som, čo sa dalo. Napriek tomu diagnózu dostal až ako 18ročný. Nesmierne sme sa natrápili. Nechcem ťa strašiť, chcem ťa upokojiť. Dnes je iná doba. Máš možnosť sama dohľadávať informácie, môžeš komunikovať s obrovským množstvom ľudí. Odborníkov na autizmus, skutočných odborníkov, nájdeš, keď budeš potrebovať. Nestresuj sa, užívaj si dieťatko a miluj ho také, aké je. Zlé neujde a dobré počká. Možno ho naozaj priveľmi pozoruješ, každé dieťa je iné, a má svoje tempo. A každá mama je iná. Nebuď ako ja.