Kedy treba navštíviť logopéda?
Zdravim.Poprosil by som vas o radu.Máme krásne dva a polročne dievčatko,ktorému nie je velmi do reči.Vystižnejšie povedané nerozpráva vobecJe celkom bystrá a vníma veci okolo seba.Na jednotlive veci nas upozornuje škriekanim.Mali by sme ešte počkat,alebo vyhladat odbornu pomoc?
netreba robit paniku, ale ja som s dcerkou uz u logopedicky bola.
Su na to rozne tabulky, kolko slov, by mala, v ktorom veku ovladat. Nasa dcera zas rozprava vela, ale nezrozumitelne. Okrem mna a manzela jej nik nerozumie. Tak preto som nas objednala k logopedicke.
Ona ja odbornik a povie, ci je to v poriadku, alebo nie. Lepsie prist skor, ako neskoro.
Drzim palce.
ahoj ja som chodila so synom na logopediu asi od 5 tich rokov do 7.Ale s dcerou som šla skor tiež som nazoru čim skor tym lepšie.Nič tym nepokaziš.My sme mali super logopedičku a spomynam na tie časy s usmevom.Deti sa naučili rorpravat aj ked dcere stale robi problem sklonovadie.rody atd.ale vyslovnost je ok.Držim palce a dufam že s tym najmladšim tam nebude treba ist.Ale keby ano nevadi pojdem rada.pa
martin, nase 2 z 3 deti maju oneskoreny vyvoj reci, ak dcerka rozumie, co jej hovorite vy a komunikuje inak ako verbalne, zbytocne by som nestresovala. aj ked pri prvej dcere som tiez mala kdejake pocity, boli sme uz 2 logopedov, nic neurychlili, len skonstatovali, co sme vedeli 😉 dnes je vyrecna az-az. odporucam znakovanie pre batolata - babysigns, vo veku 2,5r uz deti krasne spolupracuju a okamzite si osvojuju nove znaky a pouzivaju ich 🙂 nas najmladsi napr. dokaze znakmi povedat farby, krasne komunikuje spojenim verbalnej i neverbalnej zlozky
ja som prave vcera kontatovala jednu logopedicku, tak uvidim. aj tak ma v prvom rade poslali na kontrolu sluchu. hoci som si ista ze pocuje dobre, musi ho absolvovat, vraj sa ani logoped bez toho nepohne.maly ma tento mesiac 2,5 roka a tiez rozprava velmi malo. iba 1 a 2 slabicne slova. tak som sa rozhodla ze radsej skor ako neskoro.
inak nasla som celkom fajn stranku- ratolesti.sk, kuk tam, su tam navody ako postupovat pri rozvijani reci a aj vselico ine
martin 11, mozno Ti pomoze niektora z tychto tem, kde sa pise o detoch, ktore nerozpravaju, kedy zajst k logopedovi a pod.
https://www.modrykonik.sk/forum/dieta-v-skolke/ma-3-5-roka-a-stale-nerozprava-mate-to-podobne/
https://www.modrykonik.sk/forum/podpora-dietata-v-rozvoji/vyvoj-reci-u-batoliat/
ahojky, ja mam podobnú situáciu, žiadal som sama logop. vyšetrenie.
logopedička povedala, že je dobré nečakať. do troch rokov myslíme ako zvieratká, predmetne,atd... a od troch už ako ludia ,vzťahovo. dieťa zbadá, že sa nedokáže dostatočne vyjadriť, že ho nechápeme a to ho zneisťuje, znervózuje ...jednoducho prináša to neuspech a iné zbytočné problémy.
logo ho vyšetrila, či nemáme prirastený jazyk-dnes každé 3.dieťa, poradila a navrhla cvičenia. atd 🙂
Ja ako odbornicka by som ti poradila aby si siel k logopedicke a uvidi dieta, poradite sa ako dalej ci este pockat, alebo uz zacat s cvicením, ci nie je potrebne navstivit aj ineho odbornika, netreba to odkladat, cim skor tym lepsie
moj syncek bol do 2 rokov a 11 mesiacov ticho.jeho slovna zasoba bola 20 slovicok. potom sa rozrecnil ,ale tak ze som mu rozumela iba ja a trosku manzel. ked nastupil do skolky ,tak pani ucitelka /nastupoval 3 roky a mesiac / ma zastavila a povedala ,ze sa smiali na nom ,ze hovori ako cinan. nevedela som ci jej mam tresknut alebo ju slusne niekam poslat. teraz ma 3 roky a dva mesiace a je to uplne uzasny pokrok, rozprava niekedy sa mu nedari povedat slovicka pekne,ale aj tak sa snazi,povie ž,č ,š .... zacal tvorit vety ...no aj tak mi to nedalo a som sa objednala u logopeda . boli sme tam dnes a logoped ma upokojil.povedala, ze uz aj itonuje ,pekne mi vysvetlila co mam robit, co mam citat ,ako postupovat .... teraz uz viem , ze co a ako ... a povedala mi ,ze to ako zacal neskoro hovorit , je u neho pokrok ako sa patri ... .... urcite mi dnesne sedenie vela dalo a viem ako dalej.... 😉

Ja myslim, ze urcite. mozno aj psychologa... Ze vraj niektore deti zacinaju plynule rozpravat az od 3 rokov, ale aspon sa uistite, ci je vsetko ok. 😉