icon

Kedy treba navštíviť logopéda?

martin11
4. nov 2010

Zdravim.Poprosil by som vas o radu.Máme krásne dva a polročne dievčatko,ktorému nie je velmi do reči.Vystižnejšie povedané nerozpráva vobecJe celkom bystrá a vníma veci okolo seba.Na jednotlive veci nas upozornuje škriekanim.Mali by sme ešte počkat,alebo vyhladat odbornu pomoc?

susik77
4. nov 2010

Ja myslim, ze urcite. mozno aj psychologa... Ze vraj niektore deti zacinaju plynule rozpravat az od 3 rokov, ale aspon sa uistite, ci je vsetko ok. 😉

u2jana
5. nov 2010

netreba robit paniku, ale ja som s dcerkou uz u logopedicky bola.
Su na to rozne tabulky, kolko slov, by mala, v ktorom veku ovladat. Nasa dcera zas rozprava vela, ale nezrozumitelne. Okrem mna a manzela jej nik nerozumie. Tak preto som nas objednala k logopedicke.
Ona ja odbornik a povie, ci je to v poriadku, alebo nie. Lepsie prist skor, ako neskoro.
Drzim palce.

miruska15
5. nov 2010

ahoj ja som chodila so synom na logopediu asi od 5 tich rokov do 7.Ale s dcerou som šla skor tiež som nazoru čim skor tym lepšie.Nič tym nepokaziš.My sme mali super logopedičku a spomynam na tie časy s usmevom.Deti sa naučili rorpravat aj ked dcere stale robi problem sklonovadie.rody atd.ale vyslovnost je ok.Držim palce a dufam že s tym najmladšim tam nebude treba ist.Ale keby ano nevadi pojdem rada.pa

bambusko
5. nov 2010

martin, nase 2 z 3 deti maju oneskoreny vyvoj reci, ak dcerka rozumie, co jej hovorite vy a komunikuje inak ako verbalne, zbytocne by som nestresovala. aj ked pri prvej dcere som tiez mala kdejake pocity, boli sme uz 2 logopedov, nic neurychlili, len skonstatovali, co sme vedeli 😉 dnes je vyrecna az-az. odporucam znakovanie pre batolata - babysigns, vo veku 2,5r uz deti krasne spolupracuju a okamzite si osvojuju nove znaky a pouzivaju ich 🙂 nas najmladsi napr. dokaze znakmi povedat farby, krasne komunikuje spojenim verbalnej i neverbalnej zlozky

evina313
6. nov 2010

ja som prave vcera kontatovala jednu logopedicku, tak uvidim. aj tak ma v prvom rade poslali na kontrolu sluchu. hoci som si ista ze pocuje dobre, musi ho absolvovat, vraj sa ani logoped bez toho nepohne.maly ma tento mesiac 2,5 roka a tiez rozprava velmi malo. iba 1 a 2 slabicne slova. tak som sa rozhodla ze radsej skor ako neskoro.
inak nasla som celkom fajn stranku- ratolesti.sk, kuk tam, su tam navody ako postupovat pri rozvijani reci a aj vselico ine

daska58
6. nov 2010

ahojky, ja mam podobnú situáciu, žiadal som sama logop. vyšetrenie.
logopedička povedala, že je dobré nečakať. do troch rokov myslíme ako zvieratká, predmetne,atd... a od troch už ako ludia ,vzťahovo. dieťa zbadá, že sa nedokáže dostatočne vyjadriť, že ho nechápeme a to ho zneisťuje, znervózuje ...jednoducho prináša to neuspech a iné zbytočné problémy.
logo ho vyšetrila, či nemáme prirastený jazyk-dnes každé 3.dieťa, poradila a navrhla cvičenia. atd 🙂

pegie
21. nov 2010

Ja ako odbornicka by som ti poradila aby si siel k logopedicke a uvidi dieta, poradite sa ako dalej ci este pockat, alebo uz zacat s cvicením, ci nie je potrebne navstivit aj ineho odbornika, netreba to odkladat, cim skor tym lepsie

janka5861
24. nov 2010

moj syncek bol do 2 rokov a 11 mesiacov ticho.jeho slovna zasoba bola 20 slovicok. potom sa rozrecnil ,ale tak ze som mu rozumela iba ja a trosku manzel. ked nastupil do skolky ,tak pani ucitelka /nastupoval 3 roky a mesiac / ma zastavila a povedala ,ze sa smiali na nom ,ze hovori ako cinan. nevedela som ci jej mam tresknut alebo ju slusne niekam poslat. teraz ma 3 roky a dva mesiace a je to uplne uzasny pokrok, rozprava niekedy sa mu nedari povedat slovicka pekne,ale aj tak sa snazi,povie ž,č ,š .... zacal tvorit vety ...no aj tak mi to nedalo a som sa objednala u logopeda . boli sme tam dnes a logoped ma upokojil.povedala, ze uz aj itonuje ,pekne mi vysvetlila co mam robit, co mam citat ,ako postupovat .... teraz uz viem , ze co a ako ... a povedala mi ,ze to ako zacal neskoro hovorit , je u neho pokrok ako sa patri ... .... urcite mi dnesne sedenie vela dalo a viem ako dalej.... 😉