Kiahne a mor: Ako sa vyhnúť nebezpečenstvu?
@lucia337 a este cesta lietadlom, nie?
sak mysli na to dieta, je vyhadzane, na slnko nesmie, nervozne --- a ty ho ides vlacit k moru???
@mirkam3 a vsetci na terminali sa podakuju rovnako...
ze toto niekoho vobec napadne, s infekcne chorym dietatom cestovat 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@kaktusik007
@mirkam3
@monillia dievčatá sa ukludnite 😃 neviem či ste si všimli ale aj u nás svieti slnko.a kúpať v mori sa dá aj po západe
Ešte neviem či dostane kiahne,sme v inkubacnej dobe po kontakte.len zisťujem nech som pripravená.a niekto napríklad aj žije pri mori a keď dostane kiahne tak lekári odporúčajú kúpať sa v mori.och pani doktorky z MK 🤦
@lucia337 hihi načo sa pýtaš, keď máš všetky info 😊. Ja ísť k moru s dieťaťom a príde tam kiahnove dieťa tak ma asi šľahne 😁. Zase pokiaľ ste v inkubačnej dobe a ešte nemá, nemusí dostať, ale ak bol v kontakte tak skôr áno. Osobne by som dieťa na slnko ani do mora nedávala, bála by som sa či niečo napríklad do tých kiahnových raniek nechytí, ale nie som odborník...
Ja byt v lietadle, v hotelových priestoroch, pri bazéne, na plazi vedľa dietata s kiahnami tak sa asi neudržím a taky nezodpovedný rodic si niečo vypočuje...
Že toto niekoho napadne ťahať hocake choré dieťa po dovolenkách.
@lucia337 no neviem… nám lekárka neodporúčala cestovať, boli sme v podobnej situácii. Ad1- kúpať sa nebude, lebo ranky, hlavne tie zaskrabane, budú veľmi citlivo reagovať na soľ. Ad2- nepôjde ani na slnko. Pri kiahňach je často zvýšená teplota až horúčka. A s tým na slnko? Ad3- kiahne sa dokážu aj pokomplikovat. Najčastejšie zápalom, často pľúc… no dakujem pekne, riešiť toto v zahraničí…Ad4- infekcny pacient ma byt doma. Takže záver- ak zvysoka kašlem na svoje dieťa, mysli aspoň na tých ostatných… a predbehnem ta- ja by som nešla ani keby niečo… ale taká som ja…potrebujem mať veci pod kontrolou a vnimam aj ľudí okolo seba…
Ja tu stresujem, že dcéra má Heraldovu škvrnu, ktorá ani nákazlivá nie je a teda dosť sa bojím, aby jej to do dovolenky zmizlo. Neviem si predstaviť, ako by sa na ňu pozerali "spoludovolenkári", že čo za pliagu to má. Aj jej samej by to bolo asi dosť nepríjemné.
@lucia337 ja som ti písala čokoľvek o kúpaní?? Lebo skôr nájdeš tú kiahňu ako taký môj príspevok ty “pani doktorka” (ale očná teda asi fakt nebudeš) 😂😂😂.
A teraz vážne, nikoho tu nechcem strašiť hoaxami, ale doplním, že ja som dostala kiahne takto v lete až na ZŠ, spolu s jednou mojou spolužiačkou sme obe mali nakoniec dosť komplikovaný priebeh... ja som to po xtyzdnoch vyliecila. U nej sa to skomplikovalo a cez letné prázdniny sme ju potom pochovali 😞. Každý nech sa zariadi ako uzná za vhodne.
@lucia337
Jedna pani napisala...🤦♀️
To,že jedna mamička bola s dieťaťom pri mori a malo ľahký priebeh je super,ale tvoje nemusí.
Nie urcite by som nešla
Ano a ja poznám kamošku syn jej dostal na dovolenke mal ľahký priebeh všetko v pohode do týždňa bolo preč
Dcéra dostala tiež ale my sme nestihli vycestovať,lebo dostala deň pred dovolenkou,bola celá bodkovana este aj vysoké teploty
Susedine deti mali kiahne a behali pred bytovkou na ihrisku s ostatnými deťmi. Jej to bolo zrejme jedno. Nevedela som. Moje deti sa hrali s nimi.
Moje deti to nejakým spôsobom bezpríznakovo preniesli na mňa, boli s nimi na tom ihrisku.
Deti boli síce OK, ale ja s oslabenou imunitou ako tehotná som dostala pasový opar, kedže kiahne som ako dieťa mala. Neprajem nikomu zažívať ten strach, či mi dieťa v bruchu prežije a bude bez následkov + každých 5 hodín sa užívali vysoké dávky silných liekov z kt. mne samej bolo príšerne zle. Samotné pľuzgiere boleli tiež príšerne. Každý dotyk, ošuch trička. Spánok 0 bodov. Ako suvenír zostala jazva.
Nie, ak bude mať dieťa kiahne, pre dobro ostatných seďte doma. V lietadle sedí kopec ľudí. Malé deti, tehotné ženy, osoby s oslabenou imunitou...určite sa nikomu na dovolenke nechce riešiť takéto komplikácie a aj to samotné dieťa potrebuje pokoj a oddych.
To niesú len neškodné bodky.
@kaktusik007 po správnosti, ak si posádka také vyrážky všimne, nemala by prijať takého cestujúceho na palubu. Je to v prepravných podmienkach. Sú za to vysoké pokuty.
Ak to ale nieje vidieť, že sa to zámerne schová - dlhý rukáv, nohavice alebo malé množstvo, tak ľudia majú smolu.
@lenqua_12325 toto malo ludi vie, ze ak uz raz mali kiahne a stretnu sa s niekym kto kiahne prave ma, mozu dostat pasovy opar. Lebo je to ten isty bacil. Kolki su “ved ja som uz kiahne prekonal, som ok” a nikoho nenapadne, ze po kiahnach so znizenou imunitou alebo vo vyssom veku - pasovy opar
@liv1 veď práve ...preto sa vždy treba správať zodpovedne a nie len ja, ja a ja...
Jedna moja známa letela na dovolenku s diagnostikovanym pásovým oparom rovno z pohotovosti, aj v bazéne sa kupala. Strašné.
@letfenixa prepac, sle tu nie je miesto pre “myslim si”. Prvy link.. https://etabletka.sk/co-je-to-pasovy-opar-ako-s...
@lucia337 jeeeej,aké milezale sopel v škôlke/škole ti vadí,anooooo,samozrejme to je smrť. Inak bacha,ak by decko bolo vysypanej,niektoré krajiny ti môžu robiť problémy na letisku a to by som úprimne želala každej svini,čo ťahá infekčné decko medzi ľudí. A nie nepíšem o detskom sopli a kaslicku. Pokiaľ idete autom,budete sami v nejakom izolovanom apartmáne,kde nestretnete ani cvrckaztak jasné. Inak je to úplne sebecké. A samozrejme píšem o chorom dieťati. Ale vieš čo,aj také komplikácie spojené s ovocím sú milá skúsenosť v zahraničí. 😃Ono nie každá choroba prebehne bez problémov. K tomu zmena prostredia,klímy,fuuuha. Niektoré ste hrdinky. Odporúčam dobre zdravotné poistenie,uuuuuplne so všetkými prípadmi pripoistenia.
Baby prednedávnom tu bola téma, kde sa autorka pýtala, že jej dieťa sa hralo si sestrinym dieťaťom a majú ísť na dovolenku....toto je na stopro ona, zjavneeuz kiahne má q silou mocou chce ísť s ním na dovolenku..
A ako sa tma dušovala že nieee samozrejme nepôjde.
Ak idete sami autom niekam ba apartmán, tak budis, len nezabúdajte,že s tým vôbec nesmie ist ba slnko,hrozia horúčky a jazvy na cely život .takže ak máte chuť na dovolenku,kde až do západu slnka budete na izbe,tak Budiš...
A keď ich dostane na dovolenke, bude mať komplikácie, tak potom budeš plakať že musíš ísť do nemocnice. Akože co ti utečie, keď počkáš ako sa to vyvinie a pôjdeš, keď bude decko zdravé? Ci treba ísť hneď budúci týždeň?

Kiahne a more nie! Su infekcne a myslite aj na ostatnych.