icon

Kiahne a mor: Ako sa vyhnúť nebezpečenstvu?

lucia337
17. jún 2024
maciatkolulu
19. jún 2024

@nelka93 predpokladám,že zaplatená dovolenka,bez nejakého speci storna poistenia. Čo je podľa mňa alfa omega pri deťoch.

luccija
19. jún 2024

@liv1 ja som mala kiahne 2x raz ako 20 r veľmi mierne, potom s dcérou v 38 r obidve sme vyzerali strašne mala som ich všade vo vlasoch, tvári, tisíce vyrážok.Dcera v zadku, pošve, hrdle vysoké teploty ja bez iba únava.A o 3 r po veľkom strese pásový opar.Ja som nevedela, že aj bežné kiahne môže mať človek 2x

luciaaaaa
19. jún 2024

@lucia337 vykasli sa na to. Aj ked pojdete autom a budete byvat na sukromi, decko ti s kiahnami do mora vojde po prvu vyrazku,ved to stipe ako slak. Kiahne sa vedia skomplikovat, deti teplotuju, moja starsia dcera vracala prudom. 3 dni tak ze ovracala vsetko a vsetkych, co jej bolo v dosahu a nevladala stat na nohach. Ak nechcete byt v byte, prenajmite si nejaku chatku so zahradou na samote tu na slovensku. Moja mladsia dcera este kiahne nemala, tiez bola pred par dnami s kiahnovym dietatom a dovolenku v taliansku sme zrusili. Naprejdem 1100km na to,aby som sedela cely den v apartmane. Po takej dovolenke netuzim,ved to su zbytocne vyhodene peniaze. Pojdeme o 3 tyzdne,ked kiahne nedostane.

jolie1
19. jún 2024

@lucia337 práve riešime to iste, do lietadla s kiahňami nepustia ak si to všimnú ale ja mám z prvej ruky prípad že takto šli aj na slnko aj do mora a nič nenatierali, hojilo sa to rýchlejšie a žiadne jazvy neostali….ale asi to bolo už v štádiu bez teplôt

smiling89
19. jún 2024

@lucia337 do tyzdna mal kiahne ok aj moj starsi syn, nebol pri mori. Myslim, ze je jedno kde sa clovek nachadza, jedno dieta ma priebeh rychly a lahky a ine moze mat komplikacie, ci doma ci pri mori. Mladsi bol uplne vycerpany z nich, 3 dni prespal, nemozem povedat ze by mal komplikacie, ale v takom stave keby ma byt mimo domov to si neviem predstavit. Ja by som to neriskovala urcite...
@jolie1 ci rychlejsie to je otazne, ci by sa to nehojilo rovnako rychlo aj doma.

kacusik69
19. jún 2024

v pripade vysypu - a aj v pripade ze uz ostali len chrasticky ci “dobky” a dieta je neinfekcne, treba mat potvrdenie od lekara o bezinfekcnosti ak teda pojdete lietadlom… kazdorocne su v lete - a nie len - pripady pokiahnovych deti, (pevne verim uz) neinfekcnych ktori nie su pusteni na palubu lietadla lebo vizualne mali s kiahnami docinenia, no nemaju papier od lekara…

K inym veciam sa vyjadrovat nebudem, len dufam v zdravy usudok (absolutne nie v zlom)

evaachesa
19. jún 2024

Stretnúť ťa na letisku s kiahňovym dieťaťom, smerujúc k rovnakému letu ako idem ja, okamžite narobím taký cirkus že by ste do toho lietadla nenastúpili...to ti garantujem! Stačí sa ozvať a nahlásiť vás personálu na letisku. A dúfam že tak ľudia aj urobia v prípade potreby!

evaachesa
19. jún 2024

Okrem iného je úplne zbytočné pýtať sa ako to zvládli iné deti, keď tvoje dieťa to môže zvládať úplne inak. Poznám deti čo to prekonali úplne bez problémov, zopár vyrážok (takže je dosť možné že ilsa ešte raz nakazila) a naopak kamarátkin syn mal strašne komplikovaný priebeh, 5 dní takmer 40 horúčky, vysyp na každom centimetri, aj blízko pri očiach, následne zápal oči, vyrážky v konečníku, na pipiku...jedna hrôza ako vyzeral. Následne dlhé hojenie, takže žiadne slnko aby neostali jazvy. Mimochodom, do 72hod od kontaktu je možné dať dieťa zaočkovať a buď úplne zabrániť kiahnam, alebo aspoň zmierniť priebeh.

kacusik69
19. jún 2024

@evaachesa vsima si aj personal letiska… a riesi…

milanemila
20. jún 2024

@evaachesa ja necham ci ludom uz uplne sibe alebo su iba hnusni ignoranti, ked chcu vlacit infekcne dieta medzi lidi :/ Ku nam si takto v kaviarni k vedlajsiemu stolu prisadla rodinka a chlapec kiahne. Ja v 9m tehotna plus 3r dieta. Este sa ta mater citila dotknuta ked som ju dodzubala, ze ved im doma bolo uz dlho 🤦🏼‍♀️ malu som hned na druhy den dala zaockovat, lebo ja som mala strasne kiahne ako dieta :/

evaachesa
20. jún 2024

@milanemila presne tak, obyčajní ignoranti. Že môžu spôsobiť aj vážne zdravotné problémy či potrat ženy v skorom štádiu alebo poškodenie plodu, to ich už vôbec netrápi. Hlavne že oni si užijú dovolenku. 😤

lucia337
autor
20. jún 2024

@evaachesa
@milanemila
Neviem či viete dámy,ale kiahne sú najinfekcnejsie 48hodin pred vysypom.ked o tom človek ešte ani netuší.takze veľa šťastia v lietadle.a keď sa teda tak bojíte,ako písali ostatné, existuje očkovanie, aj pre tehotné aj pre starších aj pre deti.
A ušetríte si očkovaním aj pásový opar
Deti chodia s kiahnami na ihriská,do nákupných centier.neviem ako je to u nás,ale vo Francúzsku môžu deti s kiahnami aj do škôlky

mk1111111111
20. jún 2024

Tak preco sa pytas, ked chces pocut len, ze mozes ist. Nie nemala by si, tiez nie si nadsena, ze deti boli v kontakte s nakazenym. Tak, preco to chces robit aj Ty?

sense
20. jún 2024

Zjavne si rozhodnutá, takže zbytočná téma....
Moje dieťa napr pri mori nebolo v čase. Kiahní ale za týždeň bolo z kiahní von aj bez mora. Nechaj zvážiť zdravotný stav na lekára a podla toho sa zariad.... Lekár ti vystaví aj papier o bezinfekcnosti ak dieťa už nie je infekcne

lucia337
autor
20. jún 2024

@mk1111111111 ja som sa nikoho nepýtala či môžem ísť.pytala som sa konkrétnej osoby na konkrétnu otázku.ale nikoho z vás som sa nič nepýtala.neviete ako ideme,kedy ideme,či sme už nešli.neviete kam ideme ani to či to nestihneme v inkubacnej dobe.nic neviete.ale súdiť to áno a dávať nevyziadane rady.
Ja pristupujeme k chorobe so všetkými rešpektom.aj s rešpektom k druhým.nepoznate má,nesudte.
Prajem vám aby ste sa neocitli v podobnej situácii.lebo nikdy neviete po kom idete vo výťahu či sa vaše deti nehrajú na ihrisku s dieťaťom ktoré večer dostane kiahne.uzatvaram túto tému a prajem vám krásne leto bez kiahní a iných chorob

luuckka
20. jún 2024

@lucia337 vyhováraj sa koľko chceš si nezodpovedná a arogantná voči dieťaťu a voči druhým ľuďom.

lucia337
autor
20. jún 2024

@luuckka akým právom toto píšeš,a čo za osobu si keď to dokážeš napísať?mám poriešené všetky možnosti.v každom prípade,aj v komplikovanom priebehu. A dávam na rady a odporúčania nášho pediatra. Nie na rady mamičiek z MK ktoré ani nepoznám.vela šťastia vám prajem

erika5025
20. jún 2024

@lucia337
Tak potom načo si dala tému
More a kiahne
A že nevyžiadane rady?
Každá ti tu dala radu
Mala si potom viac rozpísať.
Pozri prežijete aj bez dovolenky zdravie je prvorade
Naša dostala deň pred odletom večer som zbadala prvé bodky.,určite by som ju nebrala na dovolenku.
I keď bol veľký plač a sklamenie.

lucia337
autor
20. jún 2024

@erika5025 píšem to už asi 5x
Pýtala som sa konkrétnu otázku,konkrétnej osoby.a to ako dopadlo kúpanie v mori s kiahnami.nepytala som sa vás ostatných nič.a pravdepodobne to stihneme v inkubacnej dobe

luuckka
20. jún 2024

@lucia337 som matka ktorá si prešla s kiahnami u detí aj horúčkami a plačom keď si nevedeli dať rady . Žiaden pediater ti neodporučí dovolenku v zahraničí. Čo si ty za osobu keď kvôli tojmu rozmaru môže nejaké žena prísť o svoje dieťa alebo ho môže porodiť s vadou? Toto ti svedomie dovolí? Ty sa opýtaj čo si za človeka.

jamacka
20. jún 2024

@lucia337 Ako ty si normálna?S dieťaťom ktoré ma kiahne,máš lapet doma.
Ja som koli takej nezodpovednej ako si ty dostala kiahne v tehotenstve a koli tomu som aj o babo prišla museli mi ho zobrať. Tiež to bola nezodpovedný mater,jej dcéra mala kiahne a vselikade s ňou chodila aj na návštevu. A vlastne na tu návštevu čo k nám prišla, tak keď odchádzala som si všimla,že mala ma kiahne a keď som sa jej spýtala, že prečo o tom nepovedala a ešte prišla aj na návštevu, tak povedala,že no a čo sak lepšie nech si všetci tým prejdeme a ty co sme to ešte nemali. No a samozrejme keď ja som nikdy predtým kiahne ešte nemala,tak som ich dostala od tej malej.To som bola už v 12tyzdni tehotenstva a v 13tydni mi museli spraviť kyret,lebo malinkemu prestalo biť srdiečko.
Preto neznášam takéto nezodpovedne mamky,len aby bolo im dobre a na osttnych neberú ohľad.

erika5025
20. jún 2024

@lucia337
Tak potom si asi omylom založila tému 🙂🙂
Takže ani ti sa nezlosti,že ti tu mamičky komentuju a nakladajú ti
Radšej vymaž tému a máš pokoj
A urob si ako chceš

3vita
20. jún 2024

To naozaj napadne niekomu ísť sa kúpať do mora s dieťaťom kiahnami? Som myslela, že ma už nič neprekvapí 😳 matka, ktorá iee s dieťaťom v tom výťahu a večer dostane kiahne, žiaľ tomu sa až tak zabrániť nedá ale ty ideš do toho mora vedome už s kiahnovym dieťaťom. Klobúk dolu

mirkam3
20. jún 2024

@jamacka veľmi ma mrzí tvoja skúsenosť 🥺🙏. Úplne zbytočné celé kvôli nejakej krave sprostej…Asi by som ju roztrhla kebyže ju potom stretnem 😠.

klip0
20. jún 2024

@lucia337 načo si založila verejnú diskusiu teda ?

evicka530
20. jún 2024

Ja by som nešla. Teplota za prve.. Našich to strašne svrbelo, boli nervózni, asi 2 noci prerevane. Infekčné su už asi 2 dní pred vysypom, presne takto to chytili naši... A čo keď sa vysype par dni pred odchodom z dovolenky. Takéto infekčné dieťa ako dostaneš domov? Aby nikoho nenakazilo najmä... Môj muž žil roky v tom, ze kiahne mal... No nemal. A zistil to tak, ze to chytil spolu s našimi deťmi. Ešte je možnosť dať dieťa zaočkovať čím skôr. Minimálne to zmierni príznaky...

evaachesa
20. jún 2024

@lucia337 nie, ty nemáš absolútne žiadny rešpekt, si nezodpovedná a arogantná osoba. Zjavne máš v pláne na tú dovolenku ísť tak či tak, inak by ti to nikdy nenapadlo riešiť a pýtať sa na to. Nikto normálny sa ti tu neprizná že šiel na dovolenku s dieťaťom čo malo kiahne, jedine ak to nejakému dieťaťu prepuklo priamo na dovolenke. Nechápem čo chceš počuť, aké rady. Ak aj tvoje dieťa bude mať na dovolenke kiahne tak s ním hádam nebudeš liezť na slnko a do mora ale budeš sedieť na izbe a dáš mu čas na pokoj a oddych aby sa čo najskôr vyliečilo. To dá hádam rozum, nie?🤦🏻‍♀️Moje dieťa je zaočkované a ak si nechcela riešiť takéto veci pred dovolenkou, tak si ho mala dať zaočkovať tiež!

evaachesa
20. jún 2024

@lucia337 a máš veľmi mylne info že dieťa je najinfekčnejšie len 2 dni pred vysevom... infekčné je omnoho dlhšie...tak si to doštuduj!

jamacka
24. jún 2024

@mirkam3 Najhoršie je to,že ťa baba na návšteve bola moja švagriná, odvtedy pociťujem ku nej úplný odpor

lucia337
autor
6. júl 2024

Čaute baby,tak my sme sa už vrátili a bez kiahní 😜 užili sme si dovolenku.krasne leto vám prajem
A inak na každej pláži bolo nejaké dieťa s kiahnami,a nie nebolo to od komára.to poznáte...a viete čo?normálne sa kúpali ani ich to nestípalo.a aj som sa s jednou mamou rozprávala kiahnoveho dieťata na pláži rozprávala.takze tak