icon

Kiahne u novorodenca

24. okt 2025

Ahojte. Mám 22 mesačného syna, ktorý má kiahne. Ja som 2 týždne po pôrode s dcérkou. Je možné, že malinká od syna chytí kiahne? Aký priebeh môžem u malej očakávať ak sa tak stane? Som totálne vydesená, čo budem robiť, ak nedajbože mala bude teplotovať, keďže lieky sú od 3 mesiacov resp. 7kg a ona nemá ešte ani 4kg. Neviem ako by sme ich separovali, keď doteraz boli spolu, bývame v 3 izbovom byte a syn vždy chodí za dcérkou ju hladkať a ukazovať jej veci. Dosť sa bojím aký priebeh to bude mať u syna nie to ešte potenciálne u dcérky.

anavixy
24. okt 2025

Mala by byt chranena este protilatkami od teba… Idealne, samozrejme, izolovat aj ked infekcnost uz zacala par dni dozadu. Pusinkovat, hladkat chodit nebude, to je snad jasne… Kazdopadne lieky sa daju polit, paralen capik prepolis a das 50mg. S takymto malym dietatom, ale budes musiet tak ci tak v pripade kiahni/horucky/akejkovej choroby ist k lekarovi, takze dalej to poriesi on. Paracetamol v prislusnej davke mozu aj novorodenci!

kacena4
24. okt 2025

drobec by mal by chraneny od teba drzim palceky aby bolo ok. moja chytila v 4m tazky priebeh skoncili sme v nemocke ani nie s teplotou ale so skaredym vysypom. drzite sa a hnevne nestresuj ak aj chyti kludne moze mat uplne lahky priebeh prave kvoli imunite od teba

carduelis
24. okt 2025

Mala by mať protilátky od teba. Kazdopadne ziadne lieky jej nedavaj sama, vzdy najprv volaj pediatrovi.

anonym_701558
24. okt 2025

lieky sú aj pre tak malinké bábo ako je tvoje. mne to vravel pediater, dokonca mi aj pre dcéru niečo predpísal že keby náhodou mala horúčky. takže sa neboj.

nám sa stalo že dcéra 4r doniesla z mš kiahne. boli rozšírené a veľmi veľa detí v mš ich malo. dostala ich aj mladšia dcéra, ale najmenšia ktorá mala asi 3 m ich nedostala. kojila som ju . bývali sme v jednej izbe všetci 5 - nemala som kde deti separovať. mladšia dcéra chytila kiahne od staršej, lebo si navzájom večer vymieňali fľašky.
daj pozor aby tvoje väčšie dieťa nepusinkovalo malé bábo. alebo neolízalo cumlík.

beata_k
24. okt 2025

@anonym_autor Ak si ty kiahne prekonala, tvoje babatko ma docasnu imunitu od teba. A dojcenie s tym nema nic spolocne.

1ivanka1
25. okt 2025

Nemusi ich vobec dostat. Mladsia mala 9mesiacov, ked starsia dostala kiahne. Nechytila ich od nej a neseparovali sme ich. Byvali sme vtedy v 2,5 i byte a spavali sme vsetci 4 v jednej izbe. Dokonca ixh nechytila ani v skolke ked ich tam malo 20 deti z 22. A to bola s kamoskami vo velmi uzkom kontakte kazdy den. Priniesla ich az ako 9rocna zo skoly.

babatko2010
17. nov 2025

Ahojky, chcem sa spýtať, dostalo ich bábätko vtedy? Či našťastie nie? Ďakujem

autor
17. nov 2025
@babatko2010

Ahojky, chcem sa spýtať, dostalo ich bábätko vtedy? Či našťastie nie? Ďakujem

@babatko2010 Ahoj, neboli to nakoniec kiahne, ale mononukleóza plus siedma choroba a do toho ešte covid. Malinká chytila našťastie iba covid a to tiež mala úplne hladký priebeh. Trošku zvýšenú teplotu mala, nič viac