icon

Kiahne v škôlke

Žienky poprosim o radu resp.nazor.
V skôlke ktorú navštevujeme,chodi dieťa,ktorého rodinny príslušník ma kiahne.To dieťa ešte kiahne nemalo,tak podľa mňa by nemalo čo hľadať v škôlke. Kompetentná bola upozornená a nič sa s tým nerobí.Čo vy nato?ďakujem 🙂 a čo viem boli nahlasene uz 3deti v tej triede co dostali kiahne

zuzitko74
6. apr 2016

@zuzankasm Nemáš si začínať. 😀

geegee
6. apr 2016

V prípade výskytu ovčích kiahní u rodinného príslušníka nie je dôvod na izoláciu zdravého dieťaťa z materskej školy. To je stanovisko priamo z RUVZ v Liptovskom Mikuláši.

gretocka
6. apr 2016

@sardinka335 k tym herpesom: takto - po prekonani kiahni ti ten virus ostava v tele neaktivny. Pri nejakej znizenej imunite, velkom strese a podobne sa moze znovu aktivovat ale uz nie ako kiahne, ale ako pasovy opar.
Ak sa stretne niekto kto nemal kiahne s niekym, kto prekonava pasovy opar, moze od neho dostat kiahne, ale naopak to neplati, teda od cloveka s kiahnami pasovy opar dostat nemozno. Pasovy sa uz spousta len oslabenim organizmu.
A herpes na pere nijako nesuvisi s pasovym oparom. Su to dva rozdielne virusy

zuzankasm
6. apr 2016

@zuzitko74 Takze si predsa len potrebujes nieco dokazat,vsak? V pohode,ja ti prajm krasny den,nezabudni na ten sex,pomaha,nebudes protivna,vyplavia sa ti hormony stastia,ktore ti ocividne chybaju.

horana
6. apr 2016

@magdalenatothova33 Poviem ti co si o tom myslim.
Kym moje deti chodili do skolky snazila som sa ich chranit pred vsetkymi chorobami, tak sa stalo ze syn kiahne nemal, dostal ich az v skole (od dcery skolkarky ktora ich dostala nevedno odkial mozno zo skolky, mozno nie, nik tam v tom case nemal a my sme inde moc nechodili, potom sa mi pediatricka vysmiala ze niekedy staci aby po ulici presiel na meter vzdialeny hocikto kto o nich mozno este ani sam netusi a je to!) vo vyssich triedach, kde vynechal skoro mesiac a ucivo mu chybalo, po tom co som zazila, by som to - uprimne - dala kazdemu absolvovat v skolke!
Na co chces cakat mi povedz? Cim starsi tym bude priebeh narocnejsi. Skolka je idealny vek, ani moc maly, ani moc stary na toto. Budete uz mat po tom a hotovka.
To ze niekoho rodinny prislusnik - vacsinou surodenec ma kiahne, je sice pekne, ale tam moze byt ta inkubacna doba od 1-3t, vacisnou 14 dni ale rozptyl je. Niekto s vynimocne dobrou imunitou aj vyse 3 t su pripady. Ty chces aby kazdy nechodil mesiac do skolky, lebo surodenec ma kiahne, hoc ifekcny je 1-2 dni pred vysevom?! To je nerealne, zamysli sa!
Chapem ze chces chranit dieta, ale ver mi ze je lespie ked to prekona, rpave v skolke. Nikdy nebude lepsia doba, vzdy si potom clovek najde nieco preco nie teraz. Aby si svoje dieta neuchranila az prilis, ako nasi mna, a vyzrala som si to v dospelosti, nidky viac. Nerob toto svojmu dietatu, vravim ti to podla najlepsieho vedomia a svedomia!

zuzitko74
6. apr 2016

@zuzankasm A ja ti prajem krásny deň. Dokazovať si nič nemusím, práve naopak, tebe sa podarilo mi niečo dokázať.

moni244
6. apr 2016

@magdalenatothova33 nie si nejaka utlocitna? Robit halo kvoli tomu? To si ma mamicka drzat zdrave dieta doma, zavrete, len aby utlocitne mamicky boli stastne? Mna by ani nenapadlo toto riesit. Ja som sa tesila, ze moja dostane kiahne, bola akurat v skolke, hrala sa so spoluziackou, ktora dostala na druhy den kiahne a ona nic, uz druhy krat sme dufali a stale nic, najradsej by som to mala za sebou

zuzitko74
6. apr 2016

Ja mám tri deti a kiahne zatiaľ nemali. U najmladšej v škôlke práve sú, v ich triede sa už vystriedali všetci okrem mojej dcéry a jedného chlapčeka, ktorého rodičia nechali doma, lebo tie kiahne nemali ešte ani oni a boja sa, že by ich od syna dostali. Takže uvidíme, ako dopadneme. Tiež som mala obdobie, kedy som sa snažila deti pred kiahňami chrániť, teraz tomu nechávam voľný priebeh.

sardinka335
6. apr 2016

kazdopadne ja by som to uzavrela tak, ze je lepšie to absolvovat a ,,čím skor tym lepšie,, samozrejme nehovorim nejake baábätko, ale napr. moja 9 mes. to zvladla ani nevie ako....školka je ideálny vek, nikdy lepší nebude. Na jar je toho vcelku dost. Suhlasim s @horana
Ku nám vyslovene prišli sa ,,nakazit,,....ina kamoška ze ,,nie, a toje ešte skoro,, pritom ma 3 ročnu....ale skor to vidim tak, ze sa jej nechce byt doma s chorým dieťaťom to je cele - aj tak ju to neminie. Ale jej problém.

magdalenatothova33
autor
6. apr 2016

zienky dakujem za odpovede

amadora
6. apr 2016

@magdalenatothova33 a akože si teraz predstavujete že to dieťatko nebude 3 týždne chodiť do škôlky lebo v jeho rodine sú kiahne?! trošku choré, nie? a takto si to predstaviť z opačnej strany? a v prípade nie školkára ale školáka? že máte doma dve deti, mladšie má kiahne a staršie - školák ešte nemal. takže školák by mal ostať skoro mesiac doma aby nenakazil spolužiakov plus potom ďalšie 3 týždne keď ich sám dostane a vymeškať 1,5 mesiaca zo školy... napríklad, hej? my sme dostali kiahne cez zimné prázdniny, ako prvý zo škôlky aj školy. absolútne netuším odkiaľ a kde sme ich vzali. ak sa má dieťa nakaziť tak sa nakazí a je jedno kde. ak sa ich tak bojíte tak sa dajte zaočkovať a nechajte svoje dieťa doma pre istotu vy. a nech ich dostane v 18-tich, to vám bude veľmi vďačné

katulienkax
6. apr 2016

Práveže mamičky dávaju neschvál deti k iným deťom co kiahne majú aby ich chytili a prekonali a potom už mali pokoj. Ak sa tak strasne bojíte mali ste zaockovat

siska53
6. apr 2016

@amadora ockovanie od kiahni neochrani,len zmierni ich priebeh.

uzanka16
6. apr 2016

@zuzitko74 co take zuzankasm napisala to iste co ine zeny a aj mna si oznacila,tak si mala oznacit vsetky co tu komentuju a maju rovnaky nazor ako my.
@zuzankasm

ava11
6. apr 2016

@magdalenatothova33 tvoje dieta sa vcera mohlo hrat na ihrisku s dietatom, ktore malo kiahne, takze nechaj si ho radsej doma. Predvcerom v autobuse boli tiez aspon dvaja infekcni, takze opat, nechaj si ho doma. Idealne do 18-ky. Nechcem byt neprijemna, ale trocha triezveho uvazovania by nezaskodilo. Dieta, ktore nema ziadne priznaky choroby, moze uplne v pohode ist do skolky.
Ked mal kiahne 3-rocny syn, tak sme samozrejme cakali, ci a kedy ich dostane aj dcera, ale kym ich realne nemala, tak som s nou aj na prechadzku isla, aj do obchodu, aj kamokolvek. Akurat teda navstevu kamaratky s novorodencom som si odpustila.
Nikdy nevies, koho ty alebo tvoje dieta stretnete bezne vonku na ulici.

zuzitko74
6. apr 2016

@uzanka16 Nerieš, už je vyriešené.

mirkava
6. apr 2016

@magdalenatothova33 nakazliva je dva dni pred prvou vyrazkou. Ono je dobre ked dieta dostane kiahne co najskor, ale moj nazor je ze aj mna by to nahnevalo. Asi s ty nespravis nic...

sendy1977
6. apr 2016

@mirkava nákazlivé je 2 dni pred prvou vyrážkou a potom ako dlho? Zaujíma ma to preto, že syn 15 r, sa hral s svojou sesternicou na 2 deň po tom ako u nej prepukli kiahne a on ich nedostal.

yanielka
6. apr 2016

nuz necitala som odpovede, ale preco nema to dieta chodit do skolky????? ved tie kiahne ani dostat nemusi a ak ich dostane no tak ich roznesie, tak ako sa roznasaju bezne v skolkach sople, kasle aj vsi.....kym dieta nie je chore tak do skolky ist moze, nasa ich priniesla minuly rok zo skoly to je predsa nemozne nechavat doma skolopoviine deti preventivne.....dostal ich aj mladsi syn, potom susedia a postupne sa to poposuvala aj po ulici, ale tri deti z 10 tie kiahne nedostali napriek tomu, ze jeden mal surodenca s kiahnami....

sardinka335
6. apr 2016

@sendy1977 infekčny je človek 2 dni pred vysypom a potom do chrast...teda ked su vodove pluzgiere tak je infekčny, sesternica bola infekčna..to moze byt aj týžden...ked su chrasty tak nie...ale tolko je nazorov ze dovidenia....u nas to prepuklo presne ako hodinky obe deti 14 dni od stretnutia s nakazenymi...

mirkava
6. apr 2016

@sendy1977 no neviem ako dlho. Pozri na nete 😉

evittam
6. apr 2016

@sendy1977 Tak ako ti napísala @sardinka335. U nás ich doniesol syn zo školy a presne po dvoch týždňoch ich dostala aj dcérka a aj jeho dobrá kamarátka, s ktorou je skoro každý deň v kontakte. Ale na druhej strane nikde nie je napísané, že ich musel dostať. Syn mávali každý rok v škôlke párkrát kiahne a ani raz ich nedoniesol až teda min.rok zo školy - a to tiež skoro posledný - už som myslela, že zase nič. 😀

majka35
6. apr 2016

@magdalenatothova33 to je čo za hlúposť? nerozumiem prečo by dieťa nemohlo navštevovať škôlku, keď má niekto v rodine kiahne ... čítam to tretíkrát, či som sa náhodou niekde nepomýlila pri čítaní ... poniektoré robíte z kiahní strašiaka... veď nech ich dieťa dostane čím skôr a máte pokoj 😎

zuzankasm
6. apr 2016

@majka35 Pche,co strasiaka,nechci vediet ako jedna pani reagovala na moj komentar 😀 By sa ti rozum pozastavil.

majka35
6. apr 2016

@zuzankasm mne sa niekedy aj zastavuje 😀 ja niekedy rozmýšľam, či sa poniektoré ženy nudia alebo čo, že píšu také hlúposti ... byť mužom, nechcem takú doma 😀
samozrejme, že srandujem, nechcem sa nikoho osobne dotknúť, ale pri čítaní niektorých diskusií sa vôbec nedivím, že sa o nás ženách hovorí ako o sliepkach 😕

evittam
6. apr 2016

@tin007 No presne tak - všetky nechať doma, alebo teda aspoň väčšinu a potom sa tu zase na MK sťažovať, že zavreli kvôli tomu škôlku. 😀 😀 😀 To len tak na odlahčenie a mimo tému.

zuzankasm
6. apr 2016

@evittam 😀

h2
6. apr 2016

@magdalenatothova33 Ahoj, schválne som sa pozrela, odkiaľ si, či náhodou nepíšeš o nás. 😀 Môj syn má práve teraz kiahne, predtým ich mal môj muž, práve dnes je prvý deň v práci, 2 a pol týždňa bol doma. Syn chodil v čase tatinových kiahní normálne do škôlky, nahlásila som učiteľkám, že máme kiahne v rodine. Učiteľky ani nenapadlo, aby malého nezobrali do škôlky, nebol na to dôvod, v škôlke má kiahne ďalších asi 10 detí, som si istá, že aj môj muž ich dostal v škôlke, keď tam bol malého zaviesť.

magdalenatothova33
autor
6. apr 2016

@h2 ok dakujem,len zistujem a pytam sa....

katarinamarkova
6. apr 2016

@magdalenatothova33 keď teba boli hrdlo a tvoje dieťa je zdravé, dáš ho do škôlky? alebo je spolu s tebou týždeň doma zavreté, lebo ty si PN.? počas roka je asi vždy nejaký ten rodinný príslušník na niečo chorý.....to by deti do škôlky nechodili nikdy.
nechápem prečo by zdravé dieťa nemalo chodiť do škôlky.
kto ti vravel, že kiahne ešte nemalo?
a keby aj nemalo.....
a možno aj malo a prebehli ako u nas - 3 pupáky inak nič, ani horúčka ani iné komplikácie.....keby som nebola vedela že vtedy sa malá hrala so susedom čo mu vyskočili kiahne, tak len myslím, že alergia, alebo najaký nechtiac rozškrabnutý vredík.