Kiahne v škôlke
Žienky poprosim o radu resp.nazor.
V skôlke ktorú navštevujeme,chodi dieťa,ktorého rodinny príslušník ma kiahne.To dieťa ešte kiahne nemalo,tak podľa mňa by nemalo čo hľadať v škôlke. Kompetentná bola upozornená a nič sa s tým nerobí.Čo vy nato?ďakujem 🙂 a čo viem boli nahlasene uz 3deti v tej triede co dostali kiahne
@uzanka16 mal ich vela, mal v podstate 3dni a 3 noci teplotu cez 38, lieky to dali z 39.5 len na tu 38, a potom mal nejake aj na viecku, ako su mihalnice a tesne vedla oka a z nich sa mu zapalilo oko celkom slusne. v nemocnici mu dali dake antibiotika, antivirotika a vitamin C a od teploty nieco, ale ta zacala konecne klesat tak po 8-10 hodinach. to aj sestricka "frflala", ze jak to ze neklesa. ale potom uz bolo dobre. doktori hovorili, ze obcas mozu kiahne posobit takto toxicky na telo, robili mu testy aj na imunitu, ale tie mal v poriadku. cervene fliacky na tvari mal este 3 mesiace a teraz po roku a pol skoro este stale vidno na tele biele flaky. na tvari nastastie zmizli, zostali mu len dve jamky pri oku - ja bolo oko zapalene, slzilo a tie kiahne sa tam tak rozmokvali.
ale aby som nestrasila, je to fakt individualne. dcerka ich mala 20 maximalne, ani ju nesvrbeli, ani teplotu nemala a smutna bola len z toho, ze som po troch dnoch zrusila kupanie v ruzovej vode 🙂
Môžete byť rada, že dieťa kiahne dostane v tomto veku, ja som ich prekonala ako 21- ročná a poviem vam, že žiadna sranda to nebola... Dodnes mám z toho zimomriavky...
dakujem za odpovede a rady,mne ide o ten pristup uciteliek,moju malu nevezme ze kasle ma soplik---alergia na travy,papier od lekarky ma a frfle,a ked dieta môze a nemusi byt infekcne to vezme bez problemov...jasne ze chcem aby moji mali teraz kiahne ako deti......vsetkym pekny den
@magdalenatothova33 vieš to nijako neovplyvníš, nedokážeš identifikovať, kto už má v sebe vírus, keďže inkubačná doba je tuším 2-3 týždne, takže aj ked dieťa nie je vysypane tak sa to už medzi deťmi prenáša a je to zbytočné nechávať dieťa doma v tomto prípade, bohužiaľ najčastejšie v škôlke, ani na ulici či ihrisku sa nedokážeš pred tým ochrániť, teraz už len záleží od imunity dieťaťa, osobne som však názoru, čím skôr tým lepšie absolvovať kiahne, čím starší tým môže byť priebeh horší...
@uzanka16 u znamej takto mali postupne dvaja synovia a nakoniec otec a tiez bol z nich najhorsi. a viem si predstavit "huste kiahne", svojim sposobom ma to fascinovala, co dokaze virus s telom. co ma prekvapilo, ze syna v podstate neboleli, ked na nich lezal. na druhu stranu, byvaju aj v ustach, to uz nastastie nemal. teraz z usmevom uz len spominam, ako sme potom vysavali chrasticky v posteli 🙂
@magdalenatothova33 ahoj. rozdiel asi v tom, ze kasel a sopliky hned vidis a tie kiahne nie. a ako si pisala, moze a nemusi byt infenkcne. ak ma doma choreho surodenca je pravdepodobnost vyssia, ale nie rovna 1 🙂 tak drzim palce, aby ste ich chytili "cim prv" a mali lahky priebeh 🙂
@uzanka16 aj na dlaniach a chodidlach? to som este nevidela ze by aj tam mohli byt? :/

@zuzankasm @uzanka16
ahojte dievcence, suhlasim ze nechavat doma dieta preventivne je zbytocne. u nas v skolke pred rokom a pol prebehli ukazkovo - kazde dva tyzdne nova sada 3-4 deti s kiahnami, tusim 2-3 mesiace to trvalo. Bola mamina, co svoju dcerku nechala cely cas doma preventivne.
Ale ak by som vedela ako kiahne zatocia s mojim synom, mozno by som ho ockovat dala. Skoncili sme v nemocnici, neplakal, nestazoval sa, len ticho trpel a ja som skoro s placom sla k doktorke, ze nech mi s nim nieco robi. len sme najprv cakali 4 dni, ze sak kiahne su v pohode, to prejde... tak ak ma niekto takuto skusenost, moze byt z kiahni v strese, moze aj ockovat ... pred synom ich mala dcerka a to sme ani nevedela, ze ich mala. blbe je, ze dopredu nevies, ake to bude.