Koliky a omyl pediatra
Dobrý deň. Nemám otázku, mám len veľmi negatívnu skúsenosť, s ktorou sa chcem s vami podeliť. Na 7.deň života u môjho syna začali zelené, spenené, vodnaté hnačky s neprimeranými kŕčmi v brušku. Lekárka tvrdila, že je to v poriadku, no na moje naliehanie mu odobrala výter z konečníka, ktorý potvrdil E.coli hemolytickú. Pri dlhodobom užívaní probiotík sa to nijako nelepšilo, mával stále časté vodnaté zelené stolice s kŕčmi, ale priberal pekne /1kg za mesiac/, popapkal veľa /plne som dojčila/, spinkal dobre/22-20hodín denne/. Keď bol hore, často plakal a silno kopal nožičkami. Okolo 8.týždňa sa začali jeho problémy zvýrazňovať- stále častejšie mával kŕče, kt. intenzita sa stupňovala, bývali stále častejšie, trvali stále dlhšie, ťažšie utišiteľný plač.
Pediater určil diagnózu- koliky, treba vyčkať. Vyskúšala som všetky možné prípravky – na meteorizmus, na trávenie, na upokojenie, proti bolesti, na spanie, náhradu enzýmov /kto vie, o čom píšem, má predstavu o mesačných nákladoch len na dané prípravky/, vynechala som mlieko, držala prísnu diétu. A nič! Malý spal veľmi zle a len na rukách, stále plakal, postupne mi prestal papať, vracal, stále kŕče, priberal 150g mesačne / tým, že prvé dva mesiace pribral skoro 2kg, aj keď prestaval papať, váhu podľa tabuľky mal v norme/ , motoricky zostal na úrovni 2mesačného, nenapredoval, nesmial sa, nenaťahoval sa za hračkami...
Neurológ vyslovil podozrenie na nejaký syndróm, započatá rehabilitácia.... mne sa zrútil svet. Unavená, uplakaná a zúfala som stále viac študovala, čo môže byť drobcovi. K tomu sa pridružili afektívne respiračné záchvaty – denne.
Raz po kŕčoch v bruchu sme ho nevedeli rozdýchať, manžel volal záchranku- najhoršie minúty môjho života. Našťastie nemalo to trvale následky. Stále v popredí boli bolesti brucha, stolica už bola len ako zelený sliz s nitkami krvi. Na moje naliehanie pediater doplnil vyšetrenia/ dvakrát ho pichali, lebo bol dehydratovaný – vraj som ho nenadojčila- ale veď preto som tam bola, že mi nepapal!!!/ Zistené: anémia, vyššie hepatálky, výter z konečníka opäť pozit. na E.coli hemolytickú, candidu albicans /odmietla realizovať odbery na zápal, doplniť usg brucha, na suchú pokožku krém, na pleseň v puse a okolo konečníka ďalší krém, probiotiká už 4mesiace stále tie isté, zelená stolica môže byť, hlien a krv tiež, priberanie môže byť rôzne, zvracia kvôli refluxu/. Pediater zhodnotil- koliky, GERD, treba vyčkať, gastro nie je potrebné, váha je podľa tabuľky dobrá. Ja som to nevydržala, po ukončenom 4.mesiaci som si vyžiadala gastro, načo sa pediater veľmi urazil, že mu neverím. Na gastre diagnóza: črevná dysmikróbia s chronickými hnačkami s následným zápalom a nevstrebávaním živín. Započatá liečba antibiotikami a antimykotikami. Vtedy sa mi "narodil" nový chlapček- prestal toľko plakať, prestal zvracať, začal veľa papať a výborne pribral, stolica sa upravila na „praženicovitú“, stúpol mi počet precikaných plienok, motoricky dobehol všetko, sociálne sa zlepšil - je veľmi usmievavý a citlivý chlapček, rád sa hrá a spoznáva nové veci, upravila sa anémia aj hepatálky, ja stále dojčím / bez diéty, môžem aj mliečne 😀 – alergia na BKM bola kvôli poškodenej zapálenej sliznici čreva, ktorá prepúšťala alergény, po ústupe zápalu to prešlo, intolerancia laktózy bola tiež preto/, odvtedy sme mali respiračný záchvat len raz pri kontrolnom odbere. Neurológ ukončil sledovanie – žiadny syndróm! Dobrý pediater by ma vypočul, pokoril sa a poslal ma na gastro, nemuselo by moje dieťa toľko trpieť. Môj pediater ma zahriakol a ja som sa stiahla a čakala, verila som jej – a moje dieťa nemo trpelo z neposkytnutia adekvátnej liečby, kedy lekárka jednoznačne pochybila!
Mamky - verte svojmu materinskému cíteniu, keď sa vám niečo nezdá na dieťatku, trvajte na vyšetreniach, odberoch a primeranej liečbe / pri bolesti z bruška môžu byť výtery negatívne, ale keď je tam klinika a laboratórne nálezy, je na zváženie liečba/. Vy ste stále doma s bábom, vy ho sledujete, viete ako a na čo reaguje, pre mnoho lekárov je vaše dieťatko len trvalý mesačný príjem.
Juj, chudatko babo, uplne zbytocne si vytrpelo. Chvalabohu, ze si sama zhanala pomoc inde, dufam, ze si u tej pediatricky nezostala. Drzim palce, nech je maly zdrave a spokojne dietatko 🙂
Dufam, ze si to pediatrovi vytmavila a odisla k inemu!!! Este by som podala podnet na urad pre dohlad nad zdrav. starostl. Aby sa pediater zobudil a nemuselo trpiet aj ine dieta. Bohuzial taketo pripady sa stavaju denne len kvoli jesitnosti lekarov. Zachvilu bude u nich normalne vracat krv a kakat creva.
A este skus meno pediatra
boze moj ako keby som citala o kamoske ta sa nakoniec dostala k nasej pediatricke co je presne opak tejto popisovanej .akurat u kamoskynich deti alergia na bielkovinu kravskeho mlieka, soju , lepok a aj laktozova intolerancia cize uplna katastrofa, trapenie aj teraz a deti su uz relativne velke, takze super ze ste to takto riesili, suhlasim ak clovek nie je spokojny ma menit lekara hoci aj 10x.
Som zo Svidníka, ale už dlhšiu dobu žijem v KE a pochybila košická pediatrička s dlhoročnou praxou / dosť obľúbená v KE /. Na ÚDZS do nemá zmysel podávať, dostane len napomenutie. My už máme iného pediatra. A nám pomohla gastroenter. Dr. Jancová.
uf ☹
Veru, materinský inštinkt je na nezaplatenie..... ja som takto mesiac tápala v neistote, že môjmu dieťaťu niečo je... nikto mi neveril, každý kývol rukou, že preháňam.... na moje naliehanie mu nakoniec urobili všetky možné aj nemožné testy a zistilo sa, že prekonal mononukleózu.... dodnes sa z toho jeho imunita nevie vyhrabať a to je už cez pol roka....
no moja mala mala sice len intoleranciu laktozy, ale ani na to lekari neprisli. Tiez sme sa vytrapili s nenormalnymi kolikami, zelenymi vodnatymi hnackami, uplne rozhodeny spanok, (co potom trvalo cele dlhe mesiace). A lekarka len ze mam masirovat brusko, dat espumisan...a to dcerka uz mala 8 mesiacov a oni mi tvrdili, ze je to len bezna kolika. Sama som musela hladat hodiny na webe (este tolko info o laktozovej neznasanlivosti nejako nebolo). Ked som potom volala na gastro, aby som ju objednala, tak som tam nakoniec ani nesla, lebo ten pristup bol uz cez telefon otrasny. Myslela som, ze mi tam poradia, co mozem jest a co nie, pripadne kedy by to malo prejst a pod. A oni ze ked teda veeeelmi chcem, mozu malej urobit testy. Doslova, ze ak "veeelmi chcem". Tak som sa na nich vybodla, ja som chcela prakticku radu a nie testy toho, co som uz vedela a mali to vediet hned aj lekari.
Som sa naucila hladat si info radsej sama, lebo ak je babatku nieco, co nie je uplne kazdodenne, nejako sa nikomu nechce sa tym zaoberat, hovoria si svoje dookola. Cest vynimkam.
@ateirneh Fúúú tak to máte dobrého pediatra. Naša pediatrička ma pošle kade tade hneď až mám pocit, že občas preháňa, ale poctivo idem lebo mám doma epileptičku síce stav bez záchvatov ale človek nikdy nevie kedy sa to spustí
@mmmj ahoj my sa od narodenia trapime s bolestamu bruska,ked bola malinka len po pohotpvostiach a nemocniciach som behala vsade to ma koliky,espumisan....stolice riedke zelene vraj take maju byt,odstavili ma od kojenia co som to uz nezvladala a vraj to ma zo mna tie bolesti,doteraz lutujem ze ju nekojim ☹ len kvoli nim..... presla v 2 mes. Na um nutrikon ha,espumisan,biogaja stolice stale rovnake spanok o nicom,mojej pediateicke to doteraz opakujem ze ma bolesti len ked si ide prdnut.....tak place.nespi kvoli tomu v noci ma skoro 10 mesiacov a doteraz nik nevie co jej je ziadne vysezrenia len stolicu na moju ziadost,ze nic nevysli prodpieva...atd.sme na sojovom nutrilone.ja uz neviem ako mam mojej pediateicke povedat zw sa takto stale trapime,ona mi povie to prejde.ale kedyyyyyy.
@misha1986 Chuda, uprimne mi je vas luto a este ked aj od Tvojho mliecka ju odstavili a nepomohlo....Ja som tiez vsade citala take rady, ze prestat kojit a dat umele bezlaktozove mlieko, ale som to nepocuvla nastastie. Tvojej malej ale zjavne je nieco ine, ked ani sojove mlieko nepomaha.
Ja by som isla k inej pediatricke po radu, ked na nejaku v Tvojom okoli mas dobre referencie. Alebo aj ku viacerym, pripadne rovno na gastro ambulanciu. Aspon to skusit, lebo ked si spomeniem na nase trapenie a prebdene noci, je mi na umretie aj teraz.
Velmi drzim palce, pripadne aj zistis co je na vine, mozes napisat, ma to zaujima, co by to mohlo byt.
@mmmj vies co v utorok idem este k nej,ked ma.ona vzfy odbie ze musim vydrzat.uz davno soo.ju chcela.zmeniz aj som sa s nou povadila.s.mm ked bola mala.ale do.siestch mesiacov sa.nedalo od nej odist teraz sa moze a v utorok jej poviem ak to neriesi tak idm od nej prec.boze tie noci su hrozne stale sa mai budi povedala ze zo zubkov no neviem snad sa jej esze popytam na ine mliecko a odbery krvy.tie.stolice sme vyriesili v jej siedmych mesacoch tym sojovym.tak aspon jej zhustli.ja s nou nemozem ani nikde ist co je vsade taka.nervozna z toho bruska.....
ja som chodila tiez k lekaarke casto.. pretoze mala bola stale nesvoja.. plakala.. mala krce. velke bolesti.. nic jej nepomohalo.. myslela som ze to je je obycajna kolika.. a ze musime iba cakat kym to prejde.. lekarka nas uplne ignorovala.. vobec nechcela riesit situaciu.. s tym ze to prejde.. mame cakat.. mame sa ozvat ak sa nieco zmeni.. potom som mu "donutila" porobit malej testy.. nebudem sa predsa pozerat ako ignoruje moje dieta... potom vsak prisla so spravou ze vysledky su velmi zle.. ze musime ist na vysetrenia.. po tyzdni cakania na dalsie vysledky prisla dalsia zla sprava.. a to nemocnica.. a hroziaca operacia.. myslela som ze umrem od strachu. prisli sme do nemocnice s tym ze pomaly "umieramu" a tam sa na nas lekarka pozerala ze co tam robime.. ze mala ma vysledky v poriadku.. ze je to iba kolika..a ze mame skusit kvapky Coliprev s enzynom laktazy.. ze nam pomoze popasovat sa s curkom v mliecku ktore trapia nasu princeznu.. po par dnoch bola mala ako vymenena.. spokojna.. bez zachvatu placu.. nasu lekarku som hned vymenila aj spatricnou staznostou.. verim ze takychto lekarok bude menej a menej..
Dobrý deň,
prosím Vás o radu máme tiež problém s bolesťami bruška, kolikami a kŕčmy, plačom resp. nepokojom pri prdkaní. Natálka má 6 týždňov narodila sa o 3 týždne skôr boli sme drobnučký 2120 g aj ked teraz už máme 3 170 g. Minulý týždeň nám zisitili intolerancii laktózy, prešli sme na BEBA AL 110. Prvé dni bolo dobre ale teraz sme znovu začali mať kŕče budiť sa a plakať cca. 1,5-2 hodiny po papaní. Manželka strieda BEBU s materským mliečkom, najprv sme skúšali do mlieka kvapky SAB SIMPLEX chvílu zaberalo - prestalo, doktorka nám odporučila COLI PREV, ale tiež podľa nás nezaberá, Pri papaní používame antikolikovú flašu pretože malá pahltne papá. Tiež máme problém s odgrgnuím málokedy sa nám podarí. Bruško masírujeme Pupíkom trošku pomáha taktiež používame vrecko s čerešňovými kôstkami (zohriate). Prosím o každú radu.
@jhmh nam biogaia nepomohla, ale davali sme kvapky hylak .... na odgrgnutie treba skusit vylozit malicku hore na plece tak, ze jej brusko je oprete o plece, takze je polohovana dost vysoko. nie ze ju dvihnem a ona hlavickou lezi na mojom, pleci, ale posunut vyssie. a este treba skusit aj troska pocvicit... nozickami hore k brusku a nazad, alebo aj kruzivymi pohybmi , pri bolesti bruska ulozit malu na brusko, roztiahnut nozicky ako keby bola zabka a tak nechat a troska po chrbati pomasirovat. dufam ze nieco zaberie
@jhmh http://www.magister.sk/produkt/detail/produkty-...
kupte toto. rano jednu lyzicku do tekutiny a vecer tiez. treba drzat v chladnicke. urcite sa babu ulavi
@jhmh dobrý deň, musím zo skúsenosti podporiť roxana280. Boli sme, ako 3-týždňový s chlapcom na detskom a tiež nám primárka doporučila BioGaia kvapky, ktoré sme brali a koliky neboli žiadne. Len ich treba užívať aspoň 5-7dní, aby ste videli účinok. Inak pozerala som teraz leták-od ukončeného 3.mesiaca-ale musia to byť tie kvapky, nič iné BioGaia. Vtedy som to študovala a originál príbalový leták v amerike je od narodenia užívanie.
Ak máte také potiaže, nečakajte a navštívte kvalitne vybavenú ambulanciu detské gastro. Hoc aj v inom meste-stojí sa Vám to za to, aj nám sa to vyplatilo a prispelo to ku kľudu. Veľa problémov sa v tomto veku pripisuje detským kolikám, ale istotu máte až po dobrom vyšetrení-ultrazvuk atď. Tak určite neváhajte a aj o BioGaia sa poradte s lekárom. Snáď som pomohla
.
robili jej nejaké vyšetrenia? na základe čoho zistili, že sa jedná o intoleranciu laktozy? intolerancia je u malinkých detičiek veľmi zriedkavá..skôr sa môže jednať o alergiu na bielkovinu kravského mlieka..odporučila by som manželke nech "popracuje" na výlučnom dojčení / skontaktovať lakatčnú poradkynu/..nie je nič lepšie pre bábo ako materské mlieko..ak by mala potvrdenú intleranciu, existuje enzým, ktorý sa pridáva popri dojčení..ak by malo dieťa alergiu na BKM / testy na gastre nič nezistia/, zistíte len vy, ak vynechá manželka zo stravu všetko "čo okolo mlieka prešlo" /mlieko, mliečne výrobky aj tam kde je mlieko v stopových mlnožstvách/..ale to zistíte, len ked vylúčite aj to umelé mlieko...
o kolike si prečítaj http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolik... kolika býva väčšinou spôsobená nesprávnou technikou dojčenia.. a sú tam aj kontakty na laktačné/ tie už zväčša majú tiež dosť znalostí, aby posúdili, či je to chorobný prejav alebo to súvisí s dojčením/.
@jhmh
@luba41 áno robili nam testy na intoleranciu, dali jej striekačkou do ust asi laktozu a potom 5x inhalovala resp. fukala do pristroja, ktory jej ukazoval hodnoty podla týchto povedala ze je to intolerancia. Tým pádom nám upravila mlieko na bezlaktozove taktiez manzelka neje mliecne výrobky resp, ked aj je tak výlucne bezlaktozove. Chceli by sme aj my výlucne len kojit ale manzelka nemá dostatok mlieka aby to tak mohlo byť. Ďakujem za radu.
@jhmh skúste určite tú laktačnú poradkynu.. pozri poradnu na Mamile..je tam vela aj o intolerancii a dojčeníí..prípadne tam napíšte, určite vám poradia..
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/stolica/
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
napr
@mmmzm Ano Bio Gaya som myslela, my sme boli v čase narodenia syna ešte v Rakúsku a tam som skúšala všetko možné aj zo Slovenska,aj z Rakúska,
pretože syn nebol kojený - nemala som mlieko po ťažkom pôrode a mal intoleranciu na laktózu ako sa neskôr ukázalo, Bio Gaya mi poradila rodinná známa detská sestra zo SK a uživali sme ich do 4. rokov syna samozrejme s prestávkami, proti kolikám nám jediné pomohli. Len sme nedávali na začiatku veľa kvapiek len 5.

@ateirneh klobuk dolu...patris k priebojnejsim maminam...som si vsimla ze na SK je pre mnohych lekarov problemom odoslat dieta na vysetrenie popripade urobit rutinny rozbor krvi, castokrat lekari vidia v matke hystericku - a prave matka pozna svoje dietatko najlepsie...mnohym neprijemnostiam by sa dalo predist ovela skor, ak by TI ku ktorym sa utiekame a verime reagovali skor...mozno ak by sa jednalo o ich dieta ?! Vela stastia... 🙂