icon

Korzet na skoliózu u 13-ročného chlapca

kittygirl
12. apr 2023

Ahojte, môj syn má 13 rokov a vykrivenie chrbtice okolo 19°-20° a bude nosiť onedlho korzet, doktorka odporúčala aspoň 15 hodín denne. Za aký dlhý čas si myslíte, že by sa to mohlo zlepšiť, a už nebude musieť nosiť korzet?
Ďakujem za všetky odpovede.

Strana
z2
adri266
14. apr 2023

@petradenis Inak, je zaujimave, ze to liecenie nam nikto neponukal a neboli sme za tie roky ani raz. Nechapem, preco to lekari nehovoria, ze taka moznost je. A tesim sa, ze ste to dali, lebo je to naozaj velka inspiracia pre vsetkych,a by to nevzdavali.

petradenis
14. apr 2023

@adri266 nuž tak my sme rodičia laici,nie doktori. Ja som s mojou išla k detskej doktorke s tým,že sa mi nepáči aké má držanie tela a pod.A ona mi už len potvrdila to,čoho som sa obávala - skolioza. Keď sme riešili prvý korzet,priznám sa aj som si poplakala

petradenis
14. apr 2023

@adri266 nám to odporučili automaticky,moja bola v Kováčovej asi 6x a myslím,že aj to dosť pomohlo. Lebo sú tam procedúry,za ktoré by sme my rodičia dosť určite platili a takto to ide cez poisťovňu

adri266
14. apr 2023

@petradenis Ano, tych slz za tie roky bolo dost. Mne ked ortoped povedal, ze taku krivku vyriesi iba operacia, skoro som odpadla, dcera tiez, ja som vobec nemala ani potuchy o tom, ze co to skolioza je, co moze zapricinit, atd. V rodine to nemal nikto az na jednu moju sesternicu, ktora cely zivot fungovala aj s touto diagnozou.

Keby sme boli dcerinu krviku skor zachytili, mozno by sme to zmenili tiez, ale takto uz bolo neskoro. Ale tri roky sme fakt bojovali.

adri266
14. apr 2023

@petradenis Tak to ste mali stastie na lekarku, ja co som si sama neprecitala a nevybavila, nikto mi nepomohol a neporadil.

petradenis
14. apr 2023

@adri266 urobili sme pre svoje deti maximum ako rodičia.Ten pocit poznám a trvalo mi pochopiť,nemôžeme za to,že sme o tom nevedeli skôr. Ťažké je to či s operáciou,ktorej sme sa chvalabohu vyhli,alebo bez nej.
Nuž tak ortopéd u nás v meste nás odporučil do Ortotechu v BB,kde je fakt skvelý prístup a u nás na rehabilitačnom tiež skvelé kočky a som im vďačná ako pomohli

att123
Odpoveď bola odstránená
dejka77
11. jún 2023

@petradenis Liecenie ma odporucit ortoped? Ja som tiez netusila, ze sa takto chodi, kym som sa nedozvedela, ze sesternicin syn bol na lieceni. Nam to tiez zatial nikto neodporucil a pritom sa krivka dost zhorsila.

dejka77
11. jún 2023

Baby chcem sa spytat kde kupujete tricka pod korzet? Syn je strasne chudy, takze potrebujem nieco uzke. Ku korzetu nam dali take uzke tielko, aj som sa pytala kde sa to da kupit, ale nevedela mi povedat.
A takisto, neposkodi korzet oblecenie? Synovi sa objavilo par malych dierok a urcite je to z korzetu. Som uz z toho na nervy.

dejka77
11. jún 2023

Chcem sa este spytat tych, ktorych deti maju korzet, ci im robili rtg v korzete. Teraz chodime na rehabilitacie a doktorka sa na to pytala. Ze je do dolezite, aby vedeli, ci mu vobec korzet pasuje. Pokial viem, tak rtg mal len bez korzetu. Na to, ze chodime do Snopu, by som teda cakala profesionalnejsi pristup.
A takisto po akej dobe ste menili korzet?

adri266
12. jún 2023

@dejka77 áno, robí sa RTG aj korzete

luliu
12. jún 2023

@dejka77 nerobili RTG v korzete

att123
Odpoveď bola odstránená
att123
Odpoveď bola odstránená
dejka77
12. jún 2023

@att123 Ved aj jemu to kontrolovali ci sedi, ale tak je rozdiel takto "zvonka"a ked sa urobi aj rtg. Mame ist koncom roka na rtg, tak snad nebudu mat pripomienky ked budem chciet aj v korzete.

adri266
12. jún 2023

Len take info, mal by sa robit RTG aj v korzete, lebo ortoped by si mal zistit, ci vobec korzet vyrovnava krivku, teda ci ma vobec zmysel. Cudujem sa teda, ak vam nerobili snimky aj v tom.

gemerka17
12. jún 2023

@dejka77 RTG v korzete je nutnosť, ak ho nemáte, utekaj od tohto zariadenia kade ľahšie. Čo sa týka Šnopu tak tam sa zoskupujú tí horší, neúspešnejší lekári. Odtiaľ utekaj.

dejka77
12. jún 2023

@gemerka17 A ked pojdem inam, staci sa len objednat, ci treba nejako informovat aj Snop o zmene? Nevies poradit dobreho ortopeda? Moze byt Ba, TT, NR.

att123
Odpoveď bola odstránená
petradenis
13. jún 2023

@dejka77 áno na liečenie papiere (teda aspoň nám) dával ortopéd. A nám ešte poradil,že schválenie je zo strany jednoduchšie a bezproblémové,keď máme absolvované rehabilitácie

dejka77
13. jún 2023

@att123 Pravidelne cvicenie je fajn, len moj syn sa strasne hrbil, takze to bolo kontraproduktivne. Miesto zlepsenia, vyrazne zhorsenie.

dejka77
13. jún 2023

@att123 Cvicili ste tie cviky co ucia na ltv? A kolko minut denne? Kazdy totiz hovori inac. Teraz co chodime na rehabilitaciu, prva nam povedala, ze to je individualne a ze sa to nema prehanat, lebo to dieta odradi. Minule sme boli u inej a ta hned, ze aj 3x denne. Moj cvici aj sm system. Ked sme nan presli, fyzio nam povedal, ze idealne 2-3x denne, aby to malo vyznam.

att123
Odpoveď bola odstránená
kpdal
Autor odpoveď zmazal
kika12345
9. júl 2024

ahojte, dnes sme boli v šnop-e, dcére 10 ročnej diagnostikovali skoliózu, predpísala rehabky, vložky do topánok a korzet. Čítam, že nepíšete dobre na ŠNOP, kde v BA odporúčate chodiť cvičiť a možno absolovať vyšetrenie pre druhý názor?ďakujem krásne za odpoveď.

blaznivababa
20. júl 2025
@adri266

Len take info, mal by sa robit RTG aj v korzete, lebo ortoped by si mal zistit, ci vobec korzet vyrovnava krivku, teda ci ma vobec zmysel. Cudujem sa teda, ak vam nerobili snimky aj v tom.

@adri266 koľko mala dcérka rokov keď jej zistili skoliozu, a že bola nutná operácia? Operáciu vám navrhli hneď?
Nášmu 13r min rok ortoped potvrdil skoliozu 19st, po 9mes kontrola, a bum 25st, a to sme chodili cvičiť Funkcional Patterns pod vedením trénera, čo majú teda úžasne výsledky, a cvičíme ďalej ale poslal nás do SNOP Ba, a tam po mesiaci čo nám robil nás ortoped Rtg, tak tam si spravili rtg a že 35st, to akože naozaj sa môže behom mesiaca tak zhoršiť alebo sú rozdielne rtg, alebo zla diagnostika u jedného alebo druhého ortopeda? Som z toho na prášky, od piatku mame už korzet.

adri266
20. júl 2025
@blaznivababa

@adri266 koľko mala dcérka rokov keď jej zistili skoliozu, a že bola nutná operácia? Operáciu vám navrhli hneď?
Nášmu 13r min rok ortoped potvrdil skoliozu 19st, po 9mes kontrola, a bum 25st, a to sme chodili cvičiť Funkcional Patterns pod vedením trénera, čo majú teda úžasne výsledky, a cvičíme ďalej ale poslal nás do SNOP Ba, a tam po mesiaci čo nám robil nás ortoped Rtg, tak tam si spravili rtg a že 35st, to akože naozaj sa môže behom mesiaca tak zhoršiť alebo sú rozdielne rtg, alebo zla diagnostika u jedného alebo druhého ortopeda? Som z toho na prášky, od piatku mame už korzet.

@blaznivababa Ked mala cca 13 -14 rokov. Zial, my sme sa dostali k ortopedovi pomerne neskoro, kedze ja som si to neskoro vsimla /bol covid, nechodili sme plavat, dcera sa uz sprchovala sama/ jej krivka uz bola 60 v drieku a 40 v pase. Takze hned povedali operacia.
Ja som bola zhrozena, odmietla som, takze nosila korzet, cvicili sme intenzivne rok, ale bolo min zlepsenie, takze nakoniec dcera ma presvedcila, ze ideme do toho.
Co sa tyka vasho RTG, odchylka moze byt, ale tolko? Nemyslim, ze tiez za mesiac zeby bolo take zhorsenie.
Na druhej strane, co som sa rozpravala so vselijakymi odbornikmi, ktori boli aj za operaciu, aj proti, dozvedela som sa, ze casto aj sportovci maju tazku skoliozu, ze to ma niekedy zavislost od toho, ci nie je hypermobilita, dedicnosti, alebo jednoducho predispozicia. Ze niekedy aj po intenzivnom cvicenie byva zhorsenie a naopak, niekto, kto sedi na riti a nerobi nic, tak tomu sa zlepsi.

Inak, viac sa s nami rozpravali napr pani,ktori dcere robili korzet v protetike ako samotny doktor.

blaznivababa
20. júl 2025
@adri266

@blaznivababa Ked mala cca 13 -14 rokov. Zial, my sme sa dostali k ortopedovi pomerne neskoro, kedze ja som si to neskoro vsimla /bol covid, nechodili sme plavat, dcera sa uz sprchovala sama/ jej krivka uz bola 60 v drieku a 40 v pase. Takze hned povedali operacia.
Ja som bola zhrozena, odmietla som, takze nosila korzet, cvicili sme intenzivne rok, ale bolo min zlepsenie, takze nakoniec dcera ma presvedcila, ze ideme do toho.
Co sa tyka vasho RTG, odchylka moze byt, ale tolko? Nemyslim, ze tiez za mesiac zeby bolo take zhorsenie.
Na druhej strane, co som sa rozpravala so vselijakymi odbornikmi, ktori boli aj za operaciu, aj proti, dozvedela som sa, ze casto aj sportovci maju tazku skoliozu, ze to ma niekedy zavislost od toho, ci nie je hypermobilita, dedicnosti, alebo jednoducho predispozicia. Ze niekedy aj po intenzivnom cvicenie byva zhorsenie a naopak, niekto, kto sedi na riti a nerobi nic, tak tomu sa zlepsi.

Inak, viac sa s nami rozpravali napr pani,ktori dcere robili korzet v protetike ako samotny doktor.

@adri266 noo u nás to bolo pár rokov stále “len” zle držanie tela, cvičili sme u rôznych fyzio, ale nadšenie z cvikov trvalo vždy chvíľu, potom to syn flakal, alebo len rychlo odcvicil. Až min rok zrazu ortoped, že už skolióza a do tohto zhoršenie… ale takú veľkú odchýlku u dvoch rôznych ortopédov v rozmedzí mesiaca mi príde brutal. Mne nás tréner hovoril že mal chlapca, ktorý mal rtg z troch rôznych miest a každý vyšiel iný. Nuž ideme bojovať ďalej.
A dcérka je ako dlho po operácii? Ako sa cíti po?

Strana
z2