icon

Kratšia nožička. Má aj vaše dieťa?

jarus1
12. feb 2010

Ahojte, chcela by som poprosiť maminky, ktoré máte skúsenosti s kratšou nožičkou, aby sa mi ozvali. Ďakujem za každý príspevok

petusko
25. aug 2010

@rohacka nevyrastol vela, teda ja neviem, ma necelych 16 mesiacov, tak rastie podla mna uplne primerane.
ja som si to vsimla len pred par dnami, vlastne odkedy chodi, co nie su ani dva tyzdne este.
uz som tie nozky primeriavala a podla mna ma pravu kratsiu ☹ som z toho nestastna ☹
o dva tyzdne sa chystam so starsim k ortopedovi, tak ho asi vezmem. dufam, ze ma dr. nevysmeje 😖

petusko
25. aug 2010

a prave toho sa bojim, poskodenia klbov, chrbtice ☹ a toho, ze sa rozdiel bude rastom zvacsovat 😢 uz mam hororove scenare ☹

rohacka
27. aug 2010

Petusko - prepac, ze neodpisujem, sme na dovolenke, tak sa neda velmi ist na i-net.
tiez som tymto presla....hororovymi scenarmi....teraz si hovorim, ze to aj tak nie je v mojich rukach. Mozem tak akurat cvicit, aby sa to nezhorsovalo a to je vsetko..... Boli sme pred par dnami na konzultaciu v Bratislave u jednej rehabil. sestricky - hlavne kvoli inym veciam - ale pytala som sa aj na nohu. Ona mi vravela, ze rozdiel v dlzke nozky moze byt napr. vtedy, ked kost vyrastie rychlo a svaly sa nestihnu prisposobit, napr. tak ako u nas, ze ta nozka je postihnuta detskou mozgovou obrnou, tak tie svaliky su tam stiahnute....Neviem, ci to plati aj pre inak zdrave deti. Preto treba cvicit, aby sa svaly posilnovali a celkovo pracovali, aby sa skor prisposobili rastu kosti, aspon tak som to pochopila. Ja som uz presla stadiom, ze som na nete hladala, ako sa predlzuju koncatiny a tak..... 😔

petusko
6. sep 2010

ahojte, tak sme dnes boli u dr. Brozmanovej a bohuzial sa moje tusenie potvrdilo. Marcelkova nozka je kratsia ☹ mali by sme este absolvovat rtg, aby sa vylucilo poskodenie kosti. podla lekarky je to hemihypotrofia ☹
ma s tym niekto skusenost?

rohacka
8. sep 2010

@petusko nam diagnostikovali tu kratsiu nozicku tak, ze mu zmerali nozky pri lezani na brusku, na chrbte, lekarka pozerala, ci su v rovine kolena, bedra, clenky. Potom ho postavila a dala mu pod nozku taku drevenu dosticku 0.5 cm a vodovahou mu merala panvu, ci je v rovine, kedze nebola, tak mu vlozila 1 cm podlozku, ale tam to uz bolo presvihnute, teda lekarka mi povedala, ze je tam rozdiel medzi 0.5 a 1 cm, podrazku mu docasne zdvihli o 0.5 cm, aj na vlozkach aj na topankach na mieru. Buduci mesiac mame ist na rontgen. Nedali nam ziadnu diagnozu, napisala po latinsky skratenie koncatiny. Oni to v jeho pripade beru ako sucast diparickej formy DMO - to je detska mozgova obrna s postihom len na dolne koncatiny.

petusko
8. sep 2010

aha a teraz citam aj ze tvoj maly ma DMO ☹ u na nic take zistene nebolo, aj ked neurologicke vysetrenie nas este len caka.
ked tak nad tym rozmyslam, mozno ideme od konca, mozno sme mali zacat na neurologii a potom behat po ortopedoch, ale uz je tak. uvidime, co sa este dozvieme. ale uz nechcem ziadne zle spravy, momentalne mam pocit, ze neunesiem ani toto ☹

petusko
8. sep 2010

aj Marcelkovi merali nozicky v lahu, klasickym metrom, porovnavali kolienka a clenky, v BA dr. povedala, ze je tam rozdiel v stehennej casti. preto sme boli na rtg klbiku. ten dnes vyhodnotil iny ortoped ako dobry, ze kost je v poriadku. bol ale dost nahnevany alebo urazeny, ze sme uz boli v Bratislave, tak sa k nam aj tak spraval, vsetko som musela doslova prosit, aby mi povedal 😖 potom mu aj pozeral nozicky, krutil s nimi v klboch, v kolenach aj v clenkoch a nezistil nic podozrive, vraj hybnost je v poriadku. tak si mame len dat predpist tu podpatenku, asi z trucu nam ju nechcel napisat on 🙄

petusko
8. sep 2010

a rozdiel ma aj nas maly cca 5 mm. velmi sa bojim, ze sa to bude zvacsovat. ten strach je hrozny, neviem, ci sa ho niekedy zbavim 😢

magimary
8. sep 2010

ahojte, len na skok-
môj brat mal tiež kratšiu nohu-ako dôsledok DMO,
riešenie bolo operačné-preťatie a "natiahnutie" achillovej šľachy a následná intenzívna a dlhodobá rehabilitácia...
nôžka sa o dosť predĺžila, nie však úplne na úroveň pravej-zdravej-nohy...
tento minideficit (cca 0,5cm-1cm) kompenzovali "podbité" podrážky na topánkach...
následky na chrbtici sú, ale sú minimálne-vzhľadom na stav...
bolesti nemá (chrbtica) a ani nikdy nemal... a teraz má 33 rokov 😉
takže-nevešajte hlavu... 🙂

petusko
9. sep 2010

@magimary pevne verim, ze sa takemuto dacomu vyhneme. neviem si to ani predstavit, ze by mu mali robit cosi take ☹ ale aj tak vdaka za povzbudenie, chcem pre mojho trigirka plnohodnotny zivot a verim, ze ho taky aj mat bude, aj napriek tomuto "malemu hendikepu" ☹

petusko
20. sep 2010

mame za sebou aj neurologicke vysetrenie,. po tejto stranke je Marcelik v poriadku 🙂 na jednej strane sa tomu velmi tesim, na strane druhej som tak trosku dufala, ze nam daju cvicit nejake cviky a bude vsetko tak ako ma byt ☹
neurologicka ho hned dala lezat na brucho a ukazala mi ryhovanie, uuuplne zretelne ! 😲 bolo vidiet, ze ma nozku inu.
vraj preco si to doteraz nikto nevsimol, ze to muselo byt vidiet uz po porode ☹
robit sa s tym teda neda nic, len podkaldat a sledovat rast.... a cakat a cakat az do zblaznenia ☹ nic nerobim, len ho pozorujem pri chodzi, kedy kriva menej, kedy viac ☹

zlatusik28
20. sep 2010

Ahoj jarus1, trocha neskôr, ale predsa. Ja mám 28 rokov, ale mám presne ten problém, aký má tvoj malý. Pri pôrode mojej mami sa mi vyklbila nôžka a rast sa zastavil. Mala som nohu kratšiu o 3 cm!, ale teraz len o 0,5 cm. Ak môžem poradiť, mne strašne pomohli kúpele. Prvé som absolvovala v 3 mesiacoch, spolu to bolo 8 krát, naposledy som bola ako siedmačka na ZŠ. Mali tam všelijaké procedúry a vidíš, o 2,5 cm sa mi nôžka natiahla a nijako som to necítila. Ale určite s tým treba niečo robiť. Ak budeš chcieť vedieť viac, ozvi sa a držím palčeky

petusko
20. sep 2010

@zlatusik28 a ktore kupele to konkretne boli?

zlatusik28
20. sep 2010

jéj, bolo ich veľa, 4x Číž, tam bolo asi najlepšie, potom Piešťany, Šamorín, a nie som si istá či Lúčky alebo niečo podobné, to už si nepametám. Ale určite čakať nie je dobrý nápad, ako som čítala čo si písala. Ja som sa v detstve veľa nacvičila, mamina hlavne so mnou každý večer cvičila, po trocha, aj teraz cvičím, dokonca som mala a mám doma stacionárny bicykel. Kúpele by si si mala vybaviť, malému to len prospeje, koľko má rokov?

monkula
20. sep 2010

@petusko ja som ako dieťa mala jednu nohu kratšiu, tiež asi o pol centimetra, chodila som na ortopédiu, kontrolovali ma, ale keď som prišla do veku asi 10 rokov, tak sa nohy vyrovnali, neviem, akú diagnózu som presne mala, ale nikdy nie je nič také čierne, ako to zozačiatku vyzerá.... Držím palce

petusko
20. sep 2010

je malicky, ma len jeden a pol roka. nozku ma kratsiu o cca 1 cm. ale nemal ju vyklbenu, ide zrejme o vrodenu skratenu kost, neurologicka povedala, ze uz mozno v mojom brusku mal jednu nozku trochu viac pritlacenu, ked sa vyvijala kost a mohlo to vzniknut aj tak.
uz sme premyslali, ze namiesto dovolenky by sme isli na takyto pobyt, aj starsi ma trochu problemy s nozkami

petusko
20. sep 2010

@monkula kiez by moj maly mal tiez take stastie ! si mi zivym prikladom 😉 ja sa nejako stale neviem s tym vyrovnat, stale ma napadaju len hrozne veci. snad sa casom naucim to brat trochu s nadhladom
ten rozdiel v dlzke vsetci len odhaduju, ale je to nieco medzi 0,5 a 1 cm.

monkula
20. sep 2010

@petusko ale to je fakt len kúsok.. ja som nikdy nekrívala, ani to nikto nikdy nezbadal, aj Mm to zistil, až keDˇsom mu to po pár rokoch povedala 😀

petusko
20. sep 2010

ale ked ja to vidim a strasne 😀 aj vsetci okolo mna, rodina atd. ale oni vedia o tom probleme, tak mozno aj preto to vidia. mala by som ho asi vypustit medzi ludi, ktori o tom nevedia, ci by si to vsimli 😅

monkula
20. sep 2010

také malé detičky majú tackavú chôdzu, až sa naučí chodiť poriadne, nezbadáš to.. 😉

petusko
20. sep 2010

no a nas Macko je fakt ako taky maly macko 😀

zlatusik28
20. sep 2010

nechcem preháňať, ale zvyknete si, a časom sa to zlepší, postupne, pomaly, len veľa trpezlivosti. Čo sa moja mamka naplakala... A pri 0,5 - 1 cm to ani tak nie je vidno, možno len trocha. Je to ťažké, ja viem, ale už bude len dobre. Choďte do kúpelov, na nejaký pobyt, pomôže to

petusko
20. sep 2010

@zlatusik28 pozdravuj mamku 😔 je to asi naozaj pravda, ze ja to vidim velmi, pretoze to sledujem, neviem, zatial sa ma nikto nepytal, ci kriva.
vdaka za povzbudenie baby 😉

akim
20. sep 2010

@magimary , ahoj 🙂 , moj syn ma tiez dmo a bol na dvoch operaciach. teraz cvicime vojtovku, lebo sa mi zda, ze mu to pomaha lepsie ako rehab. natahovacie cviky a kupele. chcem sa spytat na tvojho brata... co myslis intenzivnou a dlhodobou rehabilitaciou? kolko krat za den cvicil a cvici doteraz? nezostala mu ta noha slabsia, chudsia...? velakrat sa zamyslam, ako to syna ovplyvni v dospelosti. viem, ze kazdy je iny a moze sa to vyvyjat uplne inak, ako u tvojho brata, ale aj tak som zvedava, lebo nepoznam dospelych ludi s dmo...

zlatusik28
20. sep 2010

ja som sama teraz mamkou, a poviem ti, ja si všímam také veci, čo iní nevidia, až keď im poviem. Hlavne malému nedaj cítiť, že je nejako iný ako ostatné deti. Ty vieš, že trocha áno, ale nie je to nič hrozné, hlavne cvičiť, cvičiť a s chuťou a láskou. Ddržím palce

petusko
20. sep 2010

@zlatusik28 vdaka 🙂 maly samozrejme doma absolutne neciti a nikdy nepociti, ze mu nieco je, je to nase vsetko spolu so starsim synom 🙂

zlatusik28
20. sep 2010

@petusko neboj, všetko zvládnete a potom si na to ani len nespomeniete

magimary
20. sep 2010

@akim ostala mu noha slabšia a chudšia-svalstvo sa na nej vyvýjalo úplne inak, ale to nie je podstatné (to je najmä vonkajšia "estetika", ktorú brat nikdy neriešil), lebo dôležité je, že je plne zachovaná jej funkčnosť (a teda, že "chodí") 🙂
tou dlhodobou a intenzívnou rehabilitáciou som myslela:
-bezprostredne po operácii cvičil vojtovku 5x denne, potom trikrát denne, potom dvakrát denne a potom -až do dospelosti (do 18-tich tuším) cvičil denne, nikdy nie sám-vždy s ním cvičila mamina (celý vtedajší život), mal aj nejaké samostatné cviky, ale to len také... čo ja viem...dnes by som povedala, také menej efektívne, akoby len rozcvičovačky 😅 😅 , ale inak cvičil vojtovku aj pred operáciou, asi od 9-mesiacov, kedy bol prvýkrát na liečení v Luže - Košumberg (čechy)
-celý život (stále myslím ten jeho detský) stával na špeciálne vyrobenom "kline"...neviem, možno sa tá dlžka státia na kline menila podľa odporúčaní neurológov, ale ku koncu stával denne polhodinu (a konkrétne TOTO-si myslím je veľmi jednoduché a možno aj (naj)efektívne(jšie) v predlžovaní nôžky (!)
-chodieval každý rok na liečenie (sem-tam sa podarilo, že išiel aj dvakrát do roka, ale to asi len dva razy tak bolo)...ale nie na dva tri týždne-chodieval minimálne na tri mesiace, častejšie na 4mes- a najviac chodieval do kúpeľov v Kováčovej, keď bol dospelejší (mal po 18-tke), tak chodil do Piešťan, Čížu a ešte na jedno miesto-nespomeniem si teraz)...teraz už nebol niekoľko rokov...
-absolvoval aj niekoľko akupunktúrnych kúr-na odporúčanie neurológov
...

teraz už necvičí a stav sa mu nemení... 😉
nikdy svojou diagnózou nejako špeciálnejšie netrpel (samozrejme v škole sem-tam nejaký výsmech, ale nebolo toho veľa), šťastne sa oženil, má nádherné 4 dievčatká, výborné manželstvo, vysokú školu a je učiteľom na ZŠ...
na nohe postihnutie vidno minimálne (keď sa "zabudne" alebo je unavený, tak "poťahuje" nohu), ale ruku má postihnutú viditeľne(jšie), no tú mu neoperovali, aby neurobili viac škody ako úžitku...
i tak žije maximálne plnohodnotný a naplnený život...
a tak sa vrátim k peťuškovi (@petusko )-aby sa nebála a nestresovala vopred-život si pekne pôjde ďalej a vy najmä ďakujte, že maličký netrpí niečim závažnejším a že toto je ozaj len malilinká chybička krásy...

akim
20. sep 2010

@magimary , dakujem. 🙂

zlatusik28
20. sep 2010

Súhlasím s MAGIMARY, nie je to až také zlé ako sa zdá, dá sa to zvládnuť. Ozaj, a ešte v Kováčovej to bolo