Krivé nožičky
Dobry den,
vedel by mi niekto poradit, ak ste nahodou mali podobny problem? Som babkou rocnych dvojiciek - chlapcov, ktori ale ziju v CR, takze sa vidame menej casto, ako by som si priala, vidame sa iba cez skype... 😒
Teraz na jeden rocik som u nich bola na navsteve a zistila som, ze jeden vnucik uz viac chodi, teraz uz celkom sam, ale druhy, ktory je trosku " pohodlnejsi ", travi viac casu v chodaciku. A to je ten PROBLEM !!! Naucil sa sediet viacmenej vyvaleny v chodaku na brusku, nesedi pekne na zadku, na co som syna uz upozornila, ale tym padom je cely prevaleny dopredu, aj na lakte a NOZICKY ma skrcene a skrizene pod sebou a doslova vidiet, aj ked chodi s dopomocou, ako ma chodidla vytocene smerom dovnutra, k sebe.
Mam teraz obavy, ze to zanedbali, nevsimali si to, aby sa teraz vnucik naucil spravne chodit. Kedze su az dvaja, dost vela casu travili v chodakoch...Uz som im vravela, aby mu davali cele vysoke cizmicky, aby sa mu nozicka vyrovnala a aby ju mal pevne zafixovanu. Lenze ich maju kupene ne jesen/zimu, tak su mu zatial trochu velke, a tak ho otlacili na velkom palci. Nevem, ci by s tym nemali ist niekde na ortopediu, aby to neskor neolutovali, ci sa to nejako neriesi nejakou fixaciou noziciek ?!
Vopred dakujem za Vase odpovede a rady. 🙂
@ap524uc no chodak nie je stastne riesenie, to by som rovno vyhodila ... ale k otazke, podla mna mierne vtocenie nozicky nie je nic patologicke. Nozicku by som nefixovala, prave naopak:
1. vyhodit chodak - radsej nech pekne cupita popri nabytku, rozlozit mu napr. kuchynske stolicky, aby sa mohol prechytit a prejst aj tam, kde nie je nabytok. Nevodit za rucicky - tym sa nauci chodit po spickach. Nech sa sam nauci balansovat.
2. vyzut ponozky a vyuzit leto, aby si sam trenoval chodidielko - cim viac na boso, tym lepsie, bude mat pevnejsi clenok. Pevny clenok je uz prezitok, zistilo sa, ze potom je clenok velmi slaby.
A hlavne klud, ma este pol roka, ked uz by teda mal chodit, radsej nech si teraz uzije ten cas a skusa, trenuje.
Tolko moj nazor po skusenostiach od nasich vynikajucich treneriek, ktore dokazu pekne napravit deticky aj bez Vojtovej metody a podobnych narocnych trapeniach. 😉 Drzim palce 😉
@ap524uc - detom mali kupit ohradku a nie choditko, ale to je asi fakt vec rodicov, ako babka mozes len intervenovat. Krive nozicky maju v tomto veku vsetky deti, teda ak myslis nozicky do O... u väcsiny sa to do troch rokov upravi. Napriek tomu je choditko velmi skodlive, hlavne na klby a na chrbatik, ktory je velmi dlho nuteny drzat vahu hlavicky, aj ked telo este nie je priravene drzat sa takto vzpriamene... urcite nech zajdu na prehliadku k ortopedovi, ten im k tomu povie svoje a ty nebudes musiet byt za tu, co poucuje ;) Ale mas pravdu veru.... a s tymi cizmami ich ako napadlo 😀
prene,vyhodit choditko, nechat maleho na zemi nech sa snazi pekne sam. 🙂 chapem,ze pre rodica je choditko velka pomoc,este k tomu dvojiciek,ale za problemy potom s nozickami to pohodlie nestoji . ortoped by tiez mohol poradit 🙂 pekny den
teraz niekto buchol klinec po hlavičke a zaryte mamičky proti choditkam sa možu angažovat 😀
vsimla som si ze choditko je akysi divny trend hlavne u dvojiciek (trojciek....) kedy ich rodicia takymto sposobom "zabavia" aby mal trosku cas na nieco ine.... 😒 velmi nestastne riesenie... na vasom mieste by som so synom prebrala otazku kupy ohradky... a choditka cim skor predat... teda ja by som ich vyhodila, ale kedze to stoji nemaly peniaz tak predat.
@anjelicek26 No, to skor ako fixacia clenka, aby sa chodidlo nevytacalo smerom dovnutra, kedze ma vyssiu saru. Nie su to teple cizmy, su to kozene, cele topanky s vysokymi sarami. 🙂
@anjelicek26 Kupit ohradku som im kazala, ked mali asi 7 mesiacov, kde by si polezali, pohrali sa, neskor posedeli a aj sa sami postavili za pomoci ohradky. Ale ze vraj nebude treba... Teraz by ich uz obmedzovala, kedze jeden uz chodi celkom sam a s chodakmi mali moznost sa dostat vsade , kedze mali vybrate prahy na dverach 😒
@ap524uc no ja by som nekupovala a nedavala neake topanky dietatu v domneni ze mu to pomoze, nech idu rodicia s dietatom k ortopedovi a nech im ten rovno povie co robit, neokymi neodbornymi radami moze clovek skor uskodit ako pomoct, ale vy mozete iba poradit, rozhodnut sa musia rodicia
Je velmi lahke zvyknut si na to ze chodak je na odlozenie a zabavenie dietata vydrzi tam dlho ale ako pisala jedna kocka najlepsie ohradka tam sa musi viac snazit posilnovat nozicky samozrejme uz to nie je take pohodlne dieta vyzaduje pozornost. Mysliet na to ze je to par unavnych mesiacov ale vyhne sa moznym problemom. Ci je to lenivost nastartovat alebo krive nozicky. A v ziadnom pripade napravat nieco bez navstevy u lekara
Napriek všetkým názorom pridam svoju skúsenosť. Dcérka mala 7 mes.,keď už neobsedela a stále vstavala na nozky, my aj lekárka sme sa hrozili,ze je to skoro,chrbtica a pod.,no keď raz chcela, človek ju neudržal. Stvornozky sme nechodili vôbec. Kúpili sme aj chodatko, mame veľkú kuchyňu s dlazbou, bola v ňom len keď sme boli v kuchyni,ficala na tom ako drak a bavilo ju to. Nozky nikdy nekrivila,akurát na začiatku sme jej dávali za chrbatik maly vankusik,nech v tom sedí rovno. Na rok už chodila úplne sama bez ruky. Teraz ma 6 rokov, krásne rovné nozky i chrbatik...takze neviem,ak v tom dieťa nie je hodiny...mimochodom co viem, tiež som ako dieťa bola v chodatku a som OK...
dobry den,ja mam ties problem s malou a jej nozickami,mne dcera chodila v choditku ako vychor a ties ma teraz nozicky trosku tak zahnute do vnutra a clenok ako kby jej vysel do vnutornej strany.bola som stym u doktora ortopeda a ten mi predpisal ortopedicke vlozky do topanok a odporucil mi aby dieta chodilo bose po vonku po strku aby sa jej odblokovali nervove bunky v hlave a by sa jej hozicky upravili.ties mi povedal ze to moze byt dedicne. 😅
@ap524uc ja si skor myslim, ze maly ma nejaky vrodeny problem, nehladala by som vinu v choditku. Jeden chodi a nema problem, iba druhy. To, ze je vyvaleny, nie je problem choditka, ale svaloveho tonusu...nieco nie je v poriadku, ak maly nevie udrzat telicko vzpriamene a nozky ma stocene pod sebou. Choditko urcite nie je pricina.... treba vyhladat pomoc a zrejme cvicit.
Síce nie som zástancom chodítok, ale nemusí to byť len vina toho, že malý v ňom bol... Práve dnes sme boli s malou u lekára, našľapuje na vnútornú stranu chodidiel, a pri tom nikdy nebola v chodítku (nemáme), nikdy som ju nedávala sedieť, naučila sa sama, nechodila ani za ruku, a aj tak máme tento problém ☹ Povedali nám, že to môže byť aj dedičné (manžel mal ako dieťa ploché nohy), že má nosiť topánočky s pevným členkom, s klenbou, chodiť bosá po tráve, kamienkoch a cvičiť. (To cvičenie si ale neviem predstaviť - ako mám vysvetliť 16-mesač. dieťaťu, že má prstami na nohách zdvihnúť vreckovku zo zeme??? a podobné cviky...) Takže tiež odporúčam navštíviť ortopéda. A neriešiť to tu svojpomocne.

Choditko?? Cizmy na doma? Kde zijete neurazte sa...myslela som ze uz vsetci vedia ze choditko je najvacsia hovadina a deti z neho maju akurat tak krive nohy a chrbaty...Uz je teraz neskoro plakat..Zajdite k ortopedovi!! Ale varujem vas, urcite vas za to choditko nepochvali.