icon

Krvná skupina dieťaťa

klaudika535
11. sep 2016

Ahojte chcem sa spýtať ako je možné ze ja a moj priateľ máme krvnú skupinu 0 Rh pozitív a naše dieťa je 0 rh negatív ?

janinah
11. sep 2016

ty máš jablko,priateľ má jablko,ale nik z vás ho drobcovi neodovzdal...asi tak 😉

meluela
11. sep 2016

@klaudika535 to dedenie je pri rh faktore trochu komplikovanejsie nez v AB systeme.

melvix
11. sep 2016

Asi tak, že ty máš pravdepodobne jedného Rh negat.rodiča a tvoj priateľ ma tiež jedného Rh negat rodiča. U nás je malá tiež Rh negat., ale z mojej strany zdedila po mojej mamine (ktorá je Rh negat) a od manžela zdedila od jeho otca Rh negat. Čiže od babky z mojej strany a od dedka z manželovej strany 🙂

uhnakova
11. sep 2016

Rh faktor dedime po svojich rodicoch a sklada sa z genu zdedeneho po matke a z genu zdedeneho po otcovi. Tento gen moze byt bud dominantny (oznacuje sa plus) alebo recesivny (oznacuje sa minus). Ak clovek zdedi dominantny od matky aj dominantny od otca, prejavi sa mu Rh faktor ako dominantny (pozitivny). Ak zdedi clovek dominantny od jedneho z rodicov a recesivny od druheho z rodicov, prejavuje sa Rh faktor zase ako dominantny (pozitivny), lebo prevazi dominantny gen. Toto je pripad teba a tvojho priatela, obaja mate Rh faktor zlozeny z dominantneho a recesivneho genu. Dietatu ste obaja odovzdali zrovna recesivny gen, teda nastala posledna mozna situacia a to ze clovek zdedi od matky aj otca recesivny gen urcujuci Rh faktor a tym padom ma negativny Rh faktor. Prehladne to vysvetluje tabulka od @meluela 🙂

andrejka1974
12. sep 2016

u nas je to podobne rodicia obaja pozitivny a ja som negativna , a moje deti ja negativ muz tiez negativ a deti su vsetky negativne , takze rh faktor sa dedi rozne

raszuz
12. sep 2016

U nas rodicia plusky, my so segrou minusky, moj muz pluska a nase deti plusky