Ľahšie autistické znaky u syna
Mám skoro 4-ročného syna, u ktorého sa objavili autistické znaky. Navštívili sme aj rôzne centrá, psychológov.... Nikde to zatiaľ nepotvrdili.
Miestami je akoby vo svojom svete, cudzie deti veľmi nevyhľadáva, ale so sestrou sa pohrá.. keď sa mu chce. Občas chodí po špičkách, začal s rečou len nedávno.. zatiaľ sme na úrovni slov, ale aj ťažkých, troj a viacslabičných... Pomenúva všetko v okolí. Vety zatiaľ nie. Máme problém s celkovým odplienkovanim aj napriek tomu, že si to uvedomuje, vie to pomenovať, často si aj sám zájde na nočník, no stále kopec "nehôd". Najesť sa sám lyžicou nechce, iba jedlá, ktoré sa nemusia lyžicou. S obliekaním tiež bieda... Povyzlieka sa, no obliecť je náročné....
Na druhej strane niektorí psychológovia vyzdvihovali, že robí veci, ktoré by autista nerobil... Veľmi rád sa mazna, tuli, príde sa "posťažovať", keď mu niečo nejde, keď sa zraní, pofukat... Keď niečo pekné vidi v telke, príde má do kuchyne zavolať, že sa mám ísť pozrieť. Vôbec nie je hlučný, nemá záchvaty hnevu... Nové miesta, veci a podnety mu nerobia problém... strašne rád sa smeje, robí žarty, pokúša má tým, že robí niečo, čo mu napríklad zakážeme a on sa smeje, keď sa mu pokričí.
Sú proste chvíle, keď mám pocit, že je úplne normálne dieťa... A sú chvíľky, kedy mám pocit, že fakt si ide svoje a má svoj svet ...
Odborníci radia sledovať, pozorovať .. tak neviem.. vhhhhhakých autistov máte doma vy? Hlavne tí, čo máte ľahké formy autizmus... Ďakujem

@noemi125 Začali sme chodiť k logopédovi, keď mal tri roky. Reč sa mu trochu zlepšila, ale nič svetoborné. Špeciálna pedagogička povedala, že tým, že nemá dobre vyvinutú CNS, je chodenie k logopédovi strata času. Mali sme sa najprv zamerať na pohybovú terapiu, až potom na logopéda.