icon

Laryngitída - vaše topky

ikonica
22. okt 2022

Idem do lekarne. Napiste mi prosim vase topky pri liecbe laryngitidy u malych deti (3r.) Na pohotovost s tym asi nepojdeme (ci?)

ikonica
autor
22. okt 2022

@sono2 ako ze nie ked je to virusove tak sa to asi prenasa ci?

Nie som lekarka... Od stredy mala len sople, dnes v noci take tazsie dychanie sipenie ci ako to nazvat a plechovy kasel.. tezaz cez den akoby kasel neexistoval, reap zakasle, no noe tak ako v noci... Teplotu nema... Zachripnuty hlas... Prehltat moze v pohode... Na hrdlo si stazovala pred 2 dni dozadu, dnes nie...

ikonica
autor
22. okt 2022

@adamar ano aj uteraky som povesala po izbe... Zatial nemala vyslovene zachvat, no je mozne ze to este pride..

liv1
22. okt 2022

@zara1357 pri laryngitide sa nedavaju atb ani inhalacne spreje. Pravdeposobne ste sa z toho nevedeli vymotat a situacia bola velmi vazna.

Nasi mali laryngitid dost, z tych vela krat sme boli na pohotovosti “len” 2 krat. Ked je to velmi zle (najcastejsie po polnoci) a dieta ma velmi velky problwm dychat, tak na pohotovost. Ale. V drvivej vacsine pripadov pomoze studeny vzduch. Dat do okna, na balkon (oblecene), alebo ku chladnicke.
Berie sa Calcium, Fenistil 3 krat denne a na srazdivy kasel nieco ako Stoptusin. Je dobre byt a izbu neprekurit, casto vetrat a mat vyvyseny vankus. Taktiez je dobre mat domaci inhalator. Nepit velmi teple ani nejest teple, skor vlazne. Su na to cipky, dobre mat pre istotu doma, ale tiez sa davaju zvacsa az v takom horsom stave.

liv1
22. okt 2022

@ikonica to je pre laryngitidu typicke. Cez den nic a v noci… ale ked das tie lieky preventivne, tato noc by nemusela byt zla

pbra40
22. okt 2022

Necitala som vsetko, tak sa mozno bude opakovat.
Prva pomoc nanuk a chladby vzduch z chladnicky.
Potom fenistil/dithiaden.
Na pohotovosti daju inhalovat adrenalin (daju ho hned pri vstupe, necakali sme,kym sme prisli na radu, aspon teda na kramaroch).
A do buducna:
Dat si ako prvu pomoc predpisat cipky. Len pozor, cipky na slovensku (miesene) v lekarni maju trvacnost len 3 mesiace. Vypytajte si od lekarky papierovy predpis a v rakusku vam daju cipky, ktore maju trvablivost 3 roky a nemusia sa skladovat v chladnicke. Tie na slovebsku nedostat.

3petka
22. okt 2022

@ikonica u nás kalciovy sirup

sono2
22. okt 2022

@ikonica ono skôr štekot kašeľ.
Nie, nieje to infekčné.
Ved si o tom prečítaj. A nedáva sa vážne na to nič.
To je detská choroba - nedostatočne vyvinutý hrtan.

ikonica
autor
22. okt 2022

@sono2 ok

ikonica
autor
22. okt 2022

@sono2 no citam citam a asi to nie je jednoznacne s tym prenosom... ale o to nejde, odpovede na otazku som dostala, tak uz len dufat, ze sa nedopracujeme do nemocnice...

Příčiny laryngitidy
Zánět hrtanu se nejčastěji rozvíjí v důsledku virové infekce, která se šíří kapénkovou cestou a napadá horní dýchací cesty. Původcem přitom mohou být třeba viry parainfluenzy, rhinoviry, coronaviry či adenoviry. V některých případech je ovšem za vznik onemocnění zodpovědná primární nebo sekundární bakteriální infekce (často streptokoková), která jeho průběh může výrazně zhoršit.

Laryngitida někdy doprovází také další nemoci dýchacích cest, přičemž zde často mluvíme o infekcích sestupných či vzestupných. Ohroženi jsou však i lidé, kteří se pohybují v prašném a zakouřeném prostředí nebo na místech, kde často kolísají teploty a kde je vzduch suchý. Zánět hrtanu pak může vyvolat také nadměrná zátěž hlasivek způsobená dlouhodobým mluvením, křičením či zpíváním.

Laryngitida: inkubační doba
Inkubační doba laryngitidy závisí na konkrétním typu tohoto onemocnění. U akutní formy se obvykle pohybuje v rozmezí 1–3 dnů, kdy je laryngitida nakažlivá pro okolí nemocného zdaleka nejvíce.

janettdamian
22. okt 2022

@ikonica fenistil, kalciový sirup, dithiaden, olejový zábal, vlhký vzduch, pri záchvate-studený vzduch, čípky. V nemocnici inhalovanie, v najhoršom záchvate adrenalín. Vyliečiť laryngitídu pomohli iba homeopatiká.

ikonica
autor
22. okt 2022

@janettdamian a ake? Ja jej dnes davam aj homeogene...

janettdamian
22. okt 2022

@ikonica takýto rozpis sme mali od homeopata.
1. deň Hepar 15CH 1x5guličiek, Sambucus nigra 5CH+Spongia tosta 5CH tieto dva lieky dávať každých 30 minút -3guličky,až do večerného spánku dieťaťa. Malo by to zabrániť vzniku záchvatu v noci (nám vždy pomohlo).
2. -3. deň Len ráno Hepar 15CH- 5 guličiek. Sambucus 5CH+Spongia 5CH 3x5guličiek (ráno, obed, večer).
Liečba trvá tri dni. Na začiatku, keď som ešte nepoznala homeopatiu, sme bežne pri záchvate skončili v nemocnici. Synovi dokonca hrozil pri záchvate adrenalín na rozdýchanie.
Po užití homeo už záchvat deti nemali, potom sa vrátila laryngidtída ešte raz , ale jemná forma. Od vtedy viac už túto diagnózu nemali. Jedno dieťa je už dospelé a druhé 10r.

sono2
22. okt 2022

@ikonica prvýkrát je to najsilnejšie, potom to už je OK
Už ďalšia noc je v pohode. Moja už nemala hádam rok a minulý týždeň to trvalo deň a potom ešte ráno.
Normálne šla ďalši deň do škôlky.
Hrtan musí dozrieť, nie každé dieťa je náchylné.
Fakt nepotrebuješ nič dávať. Stojí to zbytočne kopec peňazí.
Mojej to posledné odštartovala detská oslava v uzavretom priestore už večer strácala hlas a v noci to vyvrcholilo.

sono2
22. okt 2022

Ešte pomáhal kúpať, vytvoriť paru v kúpeľni

ikonica
autor
22. okt 2022

@sono2 jj skusime este kupel so solou...moja ma aj sople, tymi to zacalo a s nimi ju do skolky nepustia, tak tie musim nejako poriesit...

jeanne14
22. okt 2022

Necitala som všetky odpovede ale u nás je laryngitida pravidelne vždy v januári.

Chlad a vlhko, kalciovy sirup a prednison čipky.
Z 6ks čo nám dr predpise využijeme 3 zvyčajne, keď je najhoršie.

liv1
22. okt 2022

@sono2 no nie je to tak uplne len detska choroba mozu to mat aj dospeli akurat v lahsej forme a tiez nesuhlasim ze to nie je nakazlive. Kedze v zimnych mesiacoch je za laryngitidu zodpovedny virus, ten virus sa akurat takto prejavi. U niekoho ineho sa zas mize prejavit choroba inak. Tak isto ako pri inych chorobach, u kazdeho mava iny priebeh hoci je to ten isty virus. Akurat niektore deti su na nu viac nachylne. Moja dcera ked niekoho stretla normalne choreho, vecne skoncila s laryngitidou.. a nesuhlasim s tym ze nedavat nic, a tiez nesuhlasim s teplym kupelom, ktory podporuje zapal 😁. Skor tak inhalovanie inhalatorom. Rozluskol by to asi len doktor, kedze aj ja som “len” matka po asi 40 laryngitidach prejdenych so svojimi detmi za ich zivot

slavaf
22. okt 2022

@ikonica Dcéra pravidelne inhaluje Vincentku ako prevenciu a v noci má pustený zvlhčovač. Ale my máme veľmi suchý byt.

doriiis
22. okt 2022

Moj syn skoncil s laryngitidou v nemocnici...zachvat taky dostal,ze si ho tam museli nechat

ikonica
autor
22. okt 2022

@doriiis ☹️

doriiis
22. okt 2022

@ikonica ...ale to nemusi byt vas pripad.Nas ziadne sople ani ziadne priznaky nemal,len v noci pribehol s tym,ze nevie dychat.Skoncil v nemocnici na infuzke

bubinko1506
22. okt 2022

U nas najlepsie zaberal kalciovy sirup, fenistil kvapky, detsky robitussin alebo zlty trifed na noc na kasel. 2x sme skoncili v noci na urgente - 1x hned davali inhalovat plus kortikoidy, napichli infuzku a nechali si nas cez noc. Nasim velmi pomaha, ked spia pri otvorenej vetracke, ked kaslu kvoli soplom (aj teraz tak spia)

ikonica
autor
22. okt 2022

@bubinko1506 dala som na noc fenistil, kalciovy sirup a stoptussin... Cez den brala sinupret, fenistil, homeogene, juniorangin a inhalovala vincentku s ambrobene... Tak uvidime aka bude noc 😳😑😬 vetrat tu moc nemozem celu noc... Mam tu v spalni este mladsiu takmer 7 mesacnu a starsia (pacientka) v noci spi zasadne odkopana, snazim sa ju furt prikryvat... Spaci vak uz nechce... Este som tu rozvesala mokre uteraky... Ak by mala zachvat, zababusim ju do periny, dam ciapku a ideme vedla k otvorenemu balkonu...

barra2
22. okt 2022

Maly maval laryngitidu, kortikoidy dostal len raz a to prvy krat ked som nevedela o co ide. Odvtedy ked som zacula ze to prichadza, dosla na rad prva pomoc. Inhalator s vincentkou alebo fatrou(co najcastejcie) , difuzer alebo vodna sviecka s eukalyptovym olejom, zvlhcovac vzduchu (tie dve veci to idu u nas celu noc), kalciovy sirup a stoptusin,pripadne aj olynth. Viem ze sa robievaju aj zabali na hrdlo ale mne to maly vobec nechcel. A este v noci ked zacal kaslat hned som okna otvarala, pripadne sme aj spali s otvorenym oknom v zime.

zara1357
Autor odpoveď zmazal
adrianadeutschova
23. okt 2022

@ikonica hlavne je tiež okrem rad vyššie dôležité, aby dieťa neplakalo, treba úplný kľud, lebo začnú opuchat hlasivky čo stav zhoršuje.Rozhodne nepodceňovať!Prajem skoré uzdravenie.Moj syn z toho vyrástol, ale keď bol malý, naša choroba bola len laringitida🥴🔫

sono2
24. okt 2022

@liv1 pracuj na imunite svojich detí. Je pekne, že všetko ovládaš, ja mam tiež svoje teórie a skúsenosti ktoré fungovali a nedávala som nič, sam doktor mi to povedal, keď sme boli na pohotovosti prvýkrát, keď mala dcéra rok. Sme v zahraničí
A keď nemala teplotu jej kúpeľ urobil dobre.
Moc by som tu nepísala že mali deti toľko chorôb a boli pri každom kontakte s deťmi choré, lebo to neznie pozitívne ale veľmi negatívne.

waitinka7
24. okt 2022

Mavate aj sople pri laryngitide? Lebo moj ma pravdepodobne laryngitidu, no strasne mu zacali tiect aj sople..

liv1
24. okt 2022

@sono2 nikdy som nepocula, aby doktor povedal ze na laryngitidu nedavajte nic. 100% prispevkov doteraz tu na mk bolo, doktor mi poradil to a to. Budovanie imunity neznamena, ze dieta vobec nie je chore automaticky. Dcera mavalalaryngitidy pravidelne, no vyrastla z toho a od zaciatku skoly nebola takmer vobec chora. Syn ma astmu, tak pochopitelne v skolkarskom velu byval chory najviac. Namiesto zoho ze by si si uznala, ze tu pises veci ktore nie su faktami, akoze choroba nie je prenosna, poucujes mna aby som budovala imunitu svojich deti 🤷‍♀️. Ale na mk je to uz klasika.
Nie vsetky deti sa vedia dostat z laryngitidy tak lahko ako tvoje a niektore dokonca prezivaju zivot ohrozujuci stav a musia zostat v nemocnici… nemyslim si, ze tym detom tam nic nedavaju

sono2
24. okt 2022

@liv1 áno predsav si.
Konkrétne v rakúsku. A už vôbec nie žiadne zaľahy liekov čo tu deťom dávate, kvôli tomu, že kašeľ nieje vyvolaný prieduškami ani pľúcami. A extra som sa na to pri debate pýtala.
Jedine čo mi vtedy povedali zoberte kočík a buďte vonku. Bojo 11 hodín večer.
A tiež to mala dcéra viackrát má 5 rokov. mladšia nikdy. Posledne mala veľmi silnú v noci a ešte ráno a bol koniec. Nedala som jej vôbec nič.