icon

Laryngitída - vaše topky

ikonica
22. okt 2022

Idem do lekarne. Napiste mi prosim vase topky pri liecbe laryngitidy u malych deti (3r.) Na pohotovost s tym asi nepojdeme (ci?)

Strana
z3
sono2
24. okt 2022

@liv1 neni prenosná vírusová. Bakteriálna je fakt zriedkavá. A vyťahovať sa tu že ty vieš, lebo si prešla 40 tími laryngitidami nemá žiadnu váhu.
Ja píšem, že netreba dávať nič. Všetko má svoj priebeh, prejde to samé. Dcére tiež zistili malú intoleranciu na potraviny ono to je pri týchto deťoch viac menej pravdepodobne, ja som sa hneď bála neskoršej astmy alebo alergii. Takže dúfam ze sa jej viac nič nerozvije

sono2
24. okt 2022

Ináč ja fakt nechcem rýpať, ale to je podobne ako covid na Slovensku. Tu sa dr vyložene chytali za hlavu podávaním všelijakých invertimicynov a antibiotík a neviem čoho preventívne od prvého dňa. Za názov sa ospravedlňujem neviem ako sa to poriadne píše. Čiže možno toľko. Štát od štátu.
A mohla by som ďalej písať pôrody, detské kĺby atď o čom je slovensko presvedčené, že je nevyhnutne.

liv1
24. okt 2022

@sono2 virusova je prenosna 🤷‍♀️. Ved virus… neviem ci je sa cim “vytahovat” ze tym clovek bohuzial musel tolko krat prejst. Skor clovek ziska “rutinu” toho co pomaha a co nie. Raz sme aj rzp museli volat uz vidim, ako by to preslo same🙄. A u nas bohuzial reflux, potom laryngitidy (die deti byvaju nachylnejsie) a skoncilo to astmou. Uz len dufat, ze z toho vyrastie. Aj ten covid zas az tak celkom sam neprejde, resp. ako komu. Kolki ludia sa k atb nedostali vcas, ked sa virusova infekcia skomplikovala. Nemas dovod na mna utocit… to ze nezdielame rovnaky nazor na liecbu je ok, az na tie dezinformacie o bezinfekcnosti.

ikonica
autor
24. okt 2022

No a este poradte, co dat takemu malemu takmer 7 mesacnu drobcovi... Asi to chytila tiez...

37373
24. okt 2022

@ikonica topka, pravidelne inhalovanie 3-4 x denne, hneď pri prvých príznakoch a Rinogermina na nádchu - celá kúra.

37373
24. okt 2022

@ikonica a ešte dobre obliecť a udržiavať v miestnosti chlad-hlavne v noci.

liv1
24. okt 2022

@ikonica z tych liekov co som pisala myslim ze fenistil sa moze. Ale 100% neviem. A inhalovat ako pise
@37373 urcite. Moj 10mesacny ked bol vtedy, zvladol to inhalovanie (ale nepomyl sa nie to teple inhalovanie), neviem ako ine deti. Drzim palce nech su deti rychlo fit ✊

sono2
24. okt 2022

@liv1 tak moja dcéra mala všelijaké priebehy koľkokrát nič príjemné a spali sme s novorodencom vždy spolu, nikdy nič nedostala.
Áno je pravda, že je to predzvesť alergie astmy, ja by som prisahala, že som raz vtedy čítala, že to neni prenosné.
Preto píšem. Ale mam pravdu, že lieky na kašeľ sa nepodávaju, pripadne sa môže dať čipka. To aj dcéra dostala úplne prvýkrát. Ja mam ale takú Dr ona nepreferuje lieky ani preventívne nurofen, len keď je opodstatnenie, že teplota. Ved ja sa nechcem hádať, ja som kedysi letela do lekárne pri každej bolesti hrdla, ale skončila som.

ikonica
autor
24. okt 2022

@37373 toto je najhorsie, ze aj by som vetrala, len ona sa stale odkopava, spaci vak uz nechce a v izbe je este aj mladsia s nami 😑

ikonica
autor
24. okt 2022

@liv1 hej pisu na nom ze do 1r len po porade s lekarom ale dala som jej v noci 5 kvapiek... Asi zajtra predsa akocime k dr... Uvidim este aka bide noc... Zatial musim poklopat, ze starsia po vecernej kombinacii fenistil, kalciovy sirup, stoptussin, homeogene, inhalovanie, mokre uteraky a prevetranie izby v noci celkom dobre spala a kaslala len malo... Zato mladsi asi prechadza spankovou regresiou alebo uz idu zuby🤦🤦🤦🤣

ikonica
autor
24. okt 2022

@liv1 a starsia uz inhaluje v pohode... Musim aj mladsej zacat davat aspon vincentku... Resp uz aom kej davala pri prvej chorobe v septembri, tak zacnem uz aj teraz...

cypkoo
24. okt 2022

baby, nas trojrocny mal cez vikend teplotu (zo soboty na nedelu - cca 39 plus minus), este trochu teplotoval na druhy den doobedu (38.5) a potom uz fajn. Ale pocula som nieco na hlase a kedze to uz bola asi stvrta choroba v priebehu dvoch mesiacov, vzala som ho k doktorke. Ona najprv ze len sople mu zatekaju, ale ked sa pri pichnuti do palca kvoli CRP rozplakal, tak skonstatovala, ze tam pocuje to stekanie a ze je to laryngitida. A teda zachvaty kasla nema, je zivy ako cert, skace, beha...no a pointa - doktorka mu dala zase prednison, ze mu mam dat jeden rano a jeden vecer. V juni, ked mu stanovila tu istu diagnozu, tak mu ich tiez predpisala, ale v lekarni ma upozornili, ze mam dat, len ked to bude nevyhnute, v najhorsom pripade. Dnes som mu ich dala, ale som z toho taka nesvoja, ze ani poriadne nekasle a vy tu tiez pisete, ze az pri tazkom zachvate ako prva pomoc...tak neviem.

ikonica
autor
25. okt 2022

@cypkoo skusenost nemam ale kortikoidy by som davala len v krajnom pripade, nie preventivne...

liv1
25. okt 2022

@sono2 s tym nurofenon s tebou uplne suhlasim a tiez s tym, ze to s liekmi netreba prehanat. U nas vsak plati, ak zaberem 1-3 dni na zaciatku, (vitaminy plus lieky proti kaslu a potom na podporu vykasliavania plus inhalovanie,) choroba sa nerozvinie do zapalu priedusiek, alebo ako predtym do zapalu pluc. A potom choroba trva kratko a staci uz len inhalovat, max spreje. Ale pri astme to uz inak nejde tych par dni. Dufam, ze z toho vyrastie 🙄

@cypkoo no nedala by som veru. Len keby bolo uplne zle. Radsej ten calcium a fenistil.

@ikonica ja chodim k dr len ak su horucky viac dni, alebo je kasel viac dni s ktorym si neviem poradit a jedine co od nej potrebujem, aby mi mladeho popocuvala ci to nema priedusky/pluca. Ale dr nas uz pomaly ani nepozna. Liecebny postup je i tak vzdy skoro rovnaky

ikonica
autor
25. okt 2022

@liv1 aha.. ako i starsej sa tak nejako menej bojim ale u malej je strach vacsi... Predsa len este ani 7 mes nema... U starsej sme choroby v podstate nepoznali kym nenastupila do skolky... Mala len raz covid v 15 mes a potom take teplotky asi kvoli zubom.. inac nic az teraz... Takze u takeho malickeho babatka sa tych chorob trocha viac bojim lebo ani neviem, co jej mozem dat... Na kasel, na sople....

liv1
25. okt 2022

@ikonica chapem jasne. Postupom casu uz aj sama budes vediet, co vam zabera 😊

ikonica
autor
30. okt 2022

Kombinacia sinupret a solmucol mozu byt? zda sami, ze tie hlieny tam stoja a nie a nie von ani po tyzdni so sinupretom.. tak som vcera dala solmucol a zda sa ze to ide von... Viac vykasliava... Len neviem ci len nahradit sinupret solmucolom alebo davat obe....

Strana
z3