Lekár verzus sestra pri odbere krvi
Ahoj maminky! Chcela by som sa vás opýtať,aké máte skúsenosti. Pred nedávnom som sa dozvedela,že odber krvi detičkám do 1 roka je v kompetencii lekára a nie sestričky,taktiež,že pokiaľ je moje dieťatko prijaté do nemocničného zariadenia a má naordinovanú infúziu,tak túihlu,či hadičku, ktorou mu pôjde infúzia má zavádzať lekár a v žiadnom prípade nie sestrička,nakoľko môže dôjsť k reakcii-šoku. A tiež lieky ktoré sa davajú priamo do žily, tak má vraj podávať lekár a to pre prípad,že by u dieťatka nastala alergická reakcia. Vraj môže taká reakcia ohroziť aj život dieťaťa.
Chcela by som sa opýtať,ako je to u vás a či dovolíte sestričke aby túto činnosť vykonala za lekára.
Neviem,ale myslím,že po tom čo som sa dozvedela,čo sa môže stať,budem trvať na tom,aby to spravila lekárka a nie sestrička/nie že by som nedôverovala sestričke,ale určite to má dôvod,prečo to má robiť lekár.Tak dievčatá 😉 čakám na vaše postrehy či reakcie a chcela by som vedieť,či vy budete žiadať lekára alebo to necháte na sestričke.Ďakujem a teším sa na vás. 🙂 😉
oprava,lekari musia pri transfuziach 🙂
Moj nazor: Je kedno kto pichne. Dolezite aby trafil zilu rychlo a zbytocne nestresoval dieta. Obidvaja maju na to kvalifikaciu, ale nie kazdy ma zrucnost a rutinu.
U nás robí crp a očkovania sestrička, ale ked išli dcére brat krv zo žily (okolo roka), odber robila doktorka
Ja chodim aj do kardiocentra, aj k pediatricke a vsade ododberaju krv sestricky.
neviem, ci na to su nejake predpisy na to, no zazili sme uz kadeco..kazdopadne nasa pediatricka odobera krv sama, sestricka jej len asistuje, tiez ked sme boli v nemocnici, kanylu jej zavadzal lekar..inak vacsinou brali krv sestricky..o transfuzii nehovorim, toto urcite moze len lekar.
@janinko89 ahoj, odpovedam ako mamicka aj sestricka, robim na detskom odd. , na zaklade pisomneho poverenia lekarom odoberam krv detom , ci je to dojca, ci vacsie dieta, takisto zavadzam infuzie a aplikujem iv lieky, transfuziu krvi podava len lekar, mozes si poziadat o odber krvi a podanie infuzie lekara, urcite mas na to narok ked si to zelas
@janinko89 no podla mna ide skor o to, ze sestra nie je opravnena podat tu injekciu sama od seba.. ale ak liecbu naordinuje lekar, tak je podla mna sum a fuk, kto mu to pichne, ak to vie nie? 😕 A krv vo vacsine pripadov beru asi sestry.. maju aj lepsiu prax, takze sa aj trafia skor ako lekar, ktory k tomu pride raz za cas. U nas to teda konkretne funguje tak, ze krv berie sestra na lekarov pokyn a ked je nejake ockovanie alebo co, tak su pritom obaja..
Mať vaše dtarosti a prezidentov plat 😂😂😂 smejem sa, čo tu ľudia riešia

Nooooooo naša pediatrička krv odoberá... ale ked sme chodili po odobrných vyšetreniach, tak bolo bežneé, že to robila sestrička :D :D