Lekár verzus sestra pri odbere krvi
Ahoj maminky! Chcela by som sa vás opýtať,aké máte skúsenosti. Pred nedávnom som sa dozvedela,že odber krvi detičkám do 1 roka je v kompetencii lekára a nie sestričky,taktiež,že pokiaľ je moje dieťatko prijaté do nemocničného zariadenia a má naordinovanú infúziu,tak túihlu,či hadičku, ktorou mu pôjde infúzia má zavádzať lekár a v žiadnom prípade nie sestrička,nakoľko môže dôjsť k reakcii-šoku. A tiež lieky ktoré sa davajú priamo do žily, tak má vraj podávať lekár a to pre prípad,že by u dieťatka nastala alergická reakcia. Vraj môže taká reakcia ohroziť aj život dieťaťa.
Chcela by som sa opýtať,ako je to u vás a či dovolíte sestričke aby túto činnosť vykonala za lekára.
Neviem,ale myslím,že po tom čo som sa dozvedela,čo sa môže stať,budem trvať na tom,aby to spravila lekárka a nie sestrička/nie že by som nedôverovala sestričke,ale určite to má dôvod,prečo to má robiť lekár.Tak dievčatá 😉 čakám na vaše postrehy či reakcie a chcela by som vedieť,či vy budete žiadať lekára alebo to necháte na sestričke.Ďakujem a teším sa na vás. 🙂 😉
Rodič ma právo byť pri vyšetrení, odberoch a drobných zákrokoch vždy s dieťaťom. Je len chýba rodičov, že sa nechajú odbiť personálom. Dieťa potrebuje určitú istotu v tak stresujucej situácii. A kto mu ju ma poskytnúť, ak nie rodič?
@jasminet
Tam som nebola. Mám skúsenosti v BA iba s I. a II. DK na Kramároch a pľúcnym v Podunajských Biskupicicach.
Tam vždy boli v nočnej dve sestry, na Kramároch sú navyše sklené steny.
Na oddeleniach však bolo vždy podstatne viac detí, ako 12. Nelíši sa to aj tým počtom?
Sklené steny sú inak ešte ako pozostatok socializmu, kedy nebolo bežné, aby bol s dieťaťom hospitalizovaný aj rodič. Sesterňa bývala umiestnená uprostred chodby, aby bol výhľad cez všetky izby na obe strany. Dnes je takmer s každým dieťaťom hospitalizovaný aj rodič (hovorím o naozaj malých deťoch). Teoreticky tie steny strácajú význam. Ale zas, keď som bola v marci 2014 na I. DK na Kramároch, bol tam aj jeden dvojročný chlapček, ktorý bol sám. Toho mali sestričky rovno pred pracovným stolom. Teda, jeho postieľku. Cez sklenú stenu, samozrejme. Bolo to praktické. Bol pod dohľadom. 😉
@jasminet ja len tolko, ze normy na slovensku v zdravotnictve uz nie su. ministerstvu, nemocniciam by vyhovovalo, keby na oddeleni bola jedna jedina sestra nonstop a jeden jediny lekar nonstop, aby si menezment mohol pchat do vacku co najviac 😠 😠 . na slovensku je akutny nedostatok zdravotnych sestier a ak by aj sa nejake nasli, tak povedia, ze maju vela sestier na oddeleniach. ale v skutocnosti ich maju malo a tie chudence tam musia robit dvojnasobok roboty. je to chore.
preto by som tu za vsetky sestry a lekarov napisala, aby pacienti chapali vec aj z tejto stranky. ze nie sestra moze za to, ze nestiha. ale vedenie a ti najvyssi. pretoze nedovolia, aby to bolo ako za starych cias, kedy bolo kopu personalu na vsetko. bohuzal, neraz sa stavalo, ze nam pomahali lekari pri ukonoch, ktore robi len sestra a to len preto, ze sme boli len dve, 30 pacientov a do toho prijmy, nahle stavy a podobne. je to velmi narocne v takych podmienkach.
a to uz nehovorim o materialnom vybaveni. je par vyvolenych nemocnic, kde je vsetko ok, ale tie mensie, cista katastrofa, material na pridel ako za 2. sv., otras take podmienky...
@irenkask paneboze... dievca zlate... ja som tiez zazila kopec veci. aj ako pacient aj ako zamestnanec. ano, nasli sa cierne ovce, nasli. ale chvalabohu, stale je este vela tych dobrych ako sestier, tak aj lekarov.
lenze su ludia a ludia. niektori veci chapu a ini vyhladavaju problemy a nedostatky aj tam, kde nie su, len aby nieco nasli, aby mohli patricne vsetko zdramatizovat a poohovarat.
nehovoriac o tom, ze castokrat su detio v pohode a jediny, kto tam hysterci a panikari a casto uplne zbytocne su rodicia, najcastejsie matky, ktore maju pocit, ze ked si vygooglia nieco, ze su mudrejsie ako lekar. to sa tazko potom pracuje.
ale tebe to ocividne nevysvetlim, lebo ty si to dat vysvetlit nechces a mas len ten svoj jediny pohlad s klapkami na ociach ako je vsetko zle a zle a zle a nic dobre. a vsetci su v jednom vreci a tyraju pacientov...
no nic... pekny den
@mawka
Panebože nerozčuľuj sa toľko , každý má právo na svoj pohľad a názor a nevynucuj si aby ho mal každý rovnaký ako ty.
Žiaľ treba upozorňovať na nekalosti ktoré sa čoraz viac dejú a na konkrétne pochybenia ktoré zapríčiňujú až smrť pacienta vo veľa prípadoch.
Tým že tu budeš soptiť a skákať to neovplyvníš aj keď budeš dookola opakovať že je všetko ako má byť, napriek tomu že to tak nie je.
Však sa tým utešuj a nekop okolo seba ako zúrivé malé decko keď ktosi napíše čo sa deje v realite.
Ty si zver svoje dieťa do rúk komu chceš a na ako dlho chceš a nebuď pri tom a plne dôveruj.
Ak sa s tým nestotožňuješ tak to nečítaj a neútoč stále dookola.
Ja som sa nezačala ku tvojim príspevkom vyjadrovať a spochybňovať tak láskavo to ber na vedomie aj ty.
Ber na vedomie že v živote ti nebude každý prikyvovať a súhlasiť s tebou.
@mawka
Typická zdravoťáčka, normálne choroba z povolania , vyzúriť sa a dať smejúceho smajla.
No už sa len modliť aby sme ťa nikde nestretli v nijakom zariadení. AMEN.
Môžeš sa aj naďalej zabávať na kolegoch za ktorých sa treba hanbiť veď je to dôvod na smiech a zábavu.
Aj takých sme zažívali neboj sa.
@irenkask vo veľkom percentne prípadov ublíženia na zdraví maloletému je na vine najbližší človek a nie cudzí .....plus čo sa týka posledného medializovaného prípadu tj lekára v čechách ten mal chorobu schizofréniu tj je duševne chorý a preto musia kompetentný usúdiť akú má zodpovednosť za svoje činy ,možno tvoj telepatický liečiteľ ,ktorý má špecializáciu na psychiatriu by ti to vysvetlil dopodrobna....
@aristka S tvojou skupinou nemám o čom debatovať a môžete sa hanbiť, že sú medzi vami takí odborníci v takej funkcii napriek tomu že sa dávno o ňom vedelo aký je tyran a masochista a tvoje kolegyne sa tomu iba súhlasne prizerali bez toho, aby to okamžite nahlásili na polícii a zasiahli.
Je to len o ľuďoch z tvojho odboru, takým nepomôže ani liečiteľ ani telepatia.
Je mi absolútne jedno čo si ty o tom myslíš, pretože matky obetí nevinných malých bábätiek si myslia to čo aj ja.
Ono holt z telíčka cudzieho dieťaťa nikdy krv netečie, však áno. 😉
Psi brešú a karavana ide ďalej........
@irenkask zas to netreba prehanat, ze sakramentsky pozor na zdravotnickych pracovnikov. Ked im nedoverujes, tak nechod k lekarovi, a liec si dieta doma. Treba davat pozor vsade, od skolky, cez skolu, v praci. Ale hlavne vsetko s mierou!!! Preto je super ked je rodic s dietatom hospitalizovany, ale zasa na druhej strane, mat tam rodica, ktory do vsetkeho kafre sestrickam a lekarom, tak dakujem pekne.
Co sa tyka pediatrov, obvodakov, az sa mi rozum zastavuje niekedy, ked tu baby pisu, co im lekar predpisal napr. v tehotenstve alebo detickam a TU to konzultuju ci tie lieky podat alebo nie?! Ved ked si raz vyberiem lekara, mam mu doverovat, preto funguje slobodna volba lekara, referencie.
Kto v zdravotnictve nerobil, nepochopiiiiii...ani moj muz kolkokrat nechapal, ze to uz co sa tam deje. No deje sa tam vselico, zahadne podmienky chodu oddelenia a pod. Ale sestricka co stym spravi? Chce pracu? Musi drzat hubu a krok.
@macka23
Nech si každý robí čo chce a kde chce, ale ja platím tak mám právo požadovať za peniaze aj kvalitu.
Myslím si že po 32 rokoch platenia odvodov si mám ešte právo povedať si svoj názor a nie že ak sa mi nepáči že mi budú srať na hlavu a prácu flákať tak ja nebudem chodiť k lekárovi a liečiť dieťa doma, to je veľmi jednoduché.
Akože dáš si v reštike obed a ak sa ti nepáči tak zaplatíš a jedlo nezješ a bez slova ideš domov.
Robila som aj sanitárku a veľmi dobre viem ako to chodí v takých zdravotníckych zariadeniach aj ako pacientka, aj ako príbuzný ťažko chorých ľudí, takže mám možnosť porovnať si kadečo s kadečím .
Poznám aj lekárku ktorá je unikát v našom zdravotníctve a nepoznám lepšieho človeka ktorý je aj ako lekár aj ako človek jeden prekrásny anjel. Je to táto pani ktorá nám vlievala nádej do života keď nám bolo najťažšie a život nášho najdrahšieho dieťaťa visel na vlásku.
Na tomto oddelení kde pracuje by sa každá najmenšia chyba stala osudnou pre každého pacienta, pretože tam sú detičky medzi životom a smrťou denne v každú sekundu.
@irenkask a to kde si robila sanitárku v špitálskej kuchyni lebo podľa tvojich príspevkov aj v iných témach nemáš ani šajnu ..plus čo sa týka medializácie prípadov v čechách ,niečo sa dalo do sveta ,len nič okolo ,jednoducho je ticho, asi veci okolo neboli také senzačné a nestoja za medializáciu a možno by sme boli prekvapení ako to v skutočnosti všetko bolo ,plus či vôbec niečo bolo ,totiž existuje niečo ako prezumpcia neviny ,takže nad niekým vynášať súdy ak o tom nič nevieš ,plus očierňovať je úplne mimo a netaktné ....plus je krásne ,že máte svojho anjela ,ale tých anjelov v našom zdr .je mnoho a odvádzajú skvelú prácu ....
@aristka
Odpusť ale s tebou a s tvojou spol tu na Mk si dnes nejdem kaziť večer odpisovaním na tvoje výplody nezmyslov.
Kľudne oslov niekoho kvalitatívne na tvojej úrovni, nemienim tu plytvať energiou aby moje slová padali do veľkej čiernej diery bezodnej a netaktnej.
Fakt odpusť ale diskusia s tebou mi ešte nikdy nič nepriniesla ani ma neobohatila. Ale nie si sama, neboj sa. 😉
@irenkask kazdy ma negativne, aj pozitivne skusenosti - ale ty silne pausalizujes. vsetko je podla teba len cierne, alebo biele. jeden lekar je zly - tak vsetci zdravotnici, bacha na nich? bacha na tvoje reci ... na margo toho, ako to tam chodi. idem rodit v obycajnej okresnej nemocnici. uprednostnila som ju pred fakultnou. bola som tak uz 4dni aj hospitalizovana - a nemozem povedat jedno jedine krive slovo na lekarov, sestry, sanitarky .... a nestalo ma to ani bombonieru, ani nic! skratka to tam maju tak v kolektive nastavene. netvrdim, ze sa v nemocniciach nestavaju zle veci. ale aj v obchode ti predaju salamu po zaruke, na urade ta predbehnu ... treba to riesit s kazdym konkretne, nie vyhlasit, ze vsetci su hajzli ...
vyhlasit ze je demokracia a hystericka mamicka ma pravo vybrat si,kto bude jej dieta osetrovat? akoze oddelenie nastup - ty nie, ty ano? ked je na oddeleni niekto kompetentny, tak tu injekciu poda. ked matka nie je spokojna so starostlivostou a pristupom - vedenie nemocnice/ urad pre dohlad / media - nech sa paci. ale nie tu sirit bludy, x sestrier tu vysvetlilo, ze podavat injekcie mozu a musia. okrem toho mne ako decku brala krv doktorka raz - rozpichane obe predlaktia aj zapastia - nikdy viac, radsej sto krat sikovnejsia - a na to tiez kvalifikovana - sestra.
@aristka
Fakt nemôžem za to, že s tebou a podobnými nemám o čom a daj už pokoj, ak takto aj pracuješ a furt netaktne otravuješ tak pán boh pred tebou ma ochraňuj a pred podobnými ktorých je veľa.
@ukulela
Počuj, roď si kde chceš a pichaj kedy a komu chceš .
Len sa zdrž šírenia klamstiev , pretože ja som konkrétne pochválila toho kto si to zaslúži a nie ja ale ty vidíš čiernobiele, pretože to si si nevšimla, pretože si vošla do diskusie s úmyslom ma napadnúť že som nikdy nikoho prácu nevyzdvihla len opačne.
Na rozdiel odomňa , pretože ja som niekoľkokrát aj menovala koho prácu si vážim ale ty tu trepeš len nejaké všeobecné nekonkrétne bludy o ničom.
A keď niečo také spraví niekto tvojmu dieťaťu tak vedz že ja budem prvá ktorá bude za jeho oslobodenie že za to vôbec nemôže, dúfam že si spokojná . 🙂
@irenkask jedine vysvetlenie tak zastiplnej povahy je len to, ze ma zivot plny negativnych skusenosti.
to, ze si pochvalila pani dr. onkologicku nemaze tvoj koment v style, davajte si pozor na zdravotnikov ... system: davajte si pozor na soferov, lebo vcera havaroval jeden ozraty? chapes, o com hovorism? nie ... v kazdom tvojom komente je nejaky utok, negativny nazor, niekedy az klamstvo a blud.
apropo, ja injekcie nepicham
a zelat niekoho dietatu nieco zle moze len zla zla zla zla zla zla osoba. ja ti nic zle nezelam, zivot ti zjavne vela zleho urobil a odrazilo sa to na tvojom spravani a komunikacii.ries si sama seba.
idem ja skontrolovat, ci mi uz odtiekla hlienova zatka a skusim prebrowsovat net, ci v BR nemocnici na novorodeneckom neordinuju nejaki schizofrenici, potazmo inac postihnuti ...lebo bu-bu-bu
No, takze..necitala som vsetky komentare tak neviem ci to tu uz niekto spominal. Ale...som zachranarka, zdravotna sestra...A je to asi tak. Budem hovorit o detoch. Zilu picha ten najskusenejsi....Vacsinou su to dve zdravotne sestry. Predsa len sestra, ktora napr. robi 20 rokov na oddeleni ma vacsiu skusenost ako lekar ktory tam kludne moze byt polroka v zivote nedrzal ihlu v ruke ( sestry sa to ucia v skole, lekar ani nahodou) Samozrejme to moze byt aj naopak. Ak je tam lekar dlhe roky a momentalne tam ma mladucku sestru, tak to robia spolu. Ale urcite to nerobi sestra sama. To je moc komplikovane. A co sa tyka podavanie liekov i.v. (intravenozne-do zily) Takze ano, mal by to robit lekar, ale ten kto uz lezal v nemocnici, tak viem, ze pri nom nikdy v zivote lekar nestala tie lieky mu tam nedaval. Pise sa taky papier a to je vlastne poverenie na aplikaciu liekov i.v. ktory lekar podpise a teda ta sestra zo zakona tie lieky podavat moze. Ale ano, ak lekar chce, tak samozrejme si tie lieky podat moze. Ja som sa s tym este na odd. nestretla. Lekari musia byt, ked sa podava infuzia. teda pri tych prvych skuskat. Pravdupovediac sa smejem ked si predstavit lekara pri podavani liekov. Oni si to naordinuju kazde 3hod (napriklad) maju 20pacientov a kazdy v inom case..Vies si to predstavit? Ja nie, ako tam beha s tackov a podava 😀 A co sa tyka neziaducich ucinkov..to poznaju aj sestra..Netreba nas podcenovat vsak...

@jasminet zalezi ako je to kde zauzivane. Ked mal syn 6 tyzdnov a usli sme urgentne na prijem, museli sme cakat vonku, kym spravili odbery. To iste v ambulancii kde som robila, babatkam brala krvicku dr, ja som asistovala a mamicka cakala vo vedlajsej miestnosti. Ked uz je dieta vacsie tak jasne ze rodic ho vie utisit lepsie. Ale niekedy su rodicia taki "mudri" ze aj tak by si ich najradsej poslala za dvere 😝