icon

Liečba PEC na Slovensku: Skúsenosti a rady pre rodičov

minneta
28. nov 2024

Pekný deň prajem.
Hľadám ľudí, ktorí majú doma dieťa s diagnózou PEC a dieťatko liečia na Slovenku. Prípadne ho už majú vyliečené. Zaujímajú ma len skúsenosti zo SR. Pozitívne aj negatívne z jednotlivých miest. My konkrétne liečime pec v BB a zaujímalo ma, či je viac ľudí, ktorí stavili na našich lekárov a nie na Rakúsko. 🙂
Vysvetlím.. Keď sa mi narodil syn s obojstranným pec ťažšej formy, zrútil sa mi svet. Keď som následne hľadala na internete čo a a ako, nevedela som o žiadnom lekárovi na SR, ktorý by to dokázal liečiť. Všade na interné sa písalo iba o Dr. Radlerovi ako o bohu PEC. Ale tie poplatky sú nehorázne, cestovanie ani nehovorím.. A tak sme boli s manžel odhodlaný vziať si teda pôžičku na Radlera, kým sme sa úplnou náhodou nedopátrali k doktorovi v BB detskej fakultnej nemocnici. Syn bude mať 3, absolvoval všetky úkony, teraz nosí ortézy na noc a nie je poznať že mal pec. ☺️ Preto ma zaujímajú ďalšie recenzie, aby novomamičky, ktoré budú po pôrode googliť čo a ako, možno narazia aj na túto diskusiu a nebudú musieť platiť nehorázne peniaze alebo si brať pôžičky na zahraničie. Poďme sa podporiť. 🙏🏼🙏🏼 A áno chcem aj negatívne, aby si to každý mohol zvážiť kam a prečo. Ja mám napríklad negatívnu skúsenosť s PEC a Dr. Horváthovou z KE stará nemocnica.
Ďakujem Vám za pomoc. ❤️❤️

shee11
28. nov 2024

Žilina - syn mal PEC, ale iba ľahký st., polohový na oboch nohách. Dnes má 10r. a je vyliečený na 100 percent.(potvrdili na ortopedii v ZA, akurát začína mať problém s plochou nohou). Liečil ho dr. Popluhár. Ale my sme nepotrebovali ani operáciu, iba sadry a dlahy a dlaha nebola ani tá s tyčkou, iba klasická pod koleno. Osobne si však myslím, že keby mal ťažší stupeň, tak by mu táto liečba nepomohla.

kiki68
28. nov 2024

@minneta ja poznam iba tych, co riesili Rakusko. Ale tak ja zijem dlho v Rakusku. Viem, ze skrz Toto tu chodi vela ludi.

jarkaslck
5. mar 2025

@minneta Dobry den, dcera 2r ma PEC, liecime sa v BA a sme spokojni. Sadry, operacia, dlahy, vsetko sme absolvovali tu. Popravde, ani sme liecbu inde nezvazovali. Ale ano, stale sa stretam s tvrdeniami, ze liecba v SR neexistuje (aj nedavno clanok na Denniku N), dokonca som sa uz stretla aj s nazorom, ze hazardujem so zdravim svojho dietata ked sa liecime v BA.
Dufam, ze sa Vam dari 🙂 Chcela by som sa opytat, ci Vas syn chodi do skolky, resp. ako ste to riesili s dlahou na spanok tam....

minneta
autor
8. mar 2025

@jarkaslck dobrý deň. Darí sa fajn 🙂 nie malý ešte do mš nechodí (až v máji ma 3r) a ani ho dávať nebudem kým to nie je nutné. Mám ešte ročnú dcéru takže si ho nechávam doma. 🙂