Liek Isozid a vaše skúsenosti s ním

zuanach
6. dec 2011

Po očkovaní tbc sa nam vytvorila pod pazuskou hrcka, na plucnom nam predpisali liek ISOZID proti tuberkuloze....- máte s ním skúsenosti?leták je len v nemeckom jazyku, nežiaducich účinkov cely lajster, ale same odbornosti.....napiste prosim

jadde
14. feb 2012

S liekom ISOZID mám rovnaký problém. Nakoľko ho musím užívať pol roka bola som lekárom upozornená, že si mám kontrolovať výskyt nežiadúcich účinkov. Bohužiaľ sa k zoznamu nežiadúcich účinkov neviem dostať, pretože liek má príbalový leták len v nemeckom jazyku. Ako je to vôbec možné ? Pochopím, ak telové mlieko, sprchový gel prípadne nejaká kozmetika nemá popis použitia v slovenskom jazyku, ale môže sa stať takýto problém pri liekoch, ktoré sú ešte k tomu dostupné len na lekársky predpis?

14petulka88
14. feb 2012

@jadde Dnes nam ho dali tiez koli uzline z tbc ockovania tiez sa neviem dostat k tym neziaducim ucinkom 😲

nidra
19. feb 2012

ISOZID sa momentalne pouziva miesto NIDRAZIRU (vypadok na trhu). Ma uplne to iste zlozenie ako NIDRAZID
Navod na pouzitie je na: http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/detail/nid...
Ja ho tiez uzivam

nidra
19. feb 2012
zuanach
autor
19. feb 2012

@nidra ďakujem veľmi pekne!

bonefos
23. apr 2013

ISOZID
Indikácie:

Antituberculosis kancelárie

Kontraindikácie:

Akútne ochorenie pečene alebo v anamnéze pečeňové poškodenie pri INH terapii precitlivenosť.

Nežiaduce účinky:

Periférna neuritída, zápal očného nervu, psychotické reakcie, kŕče, nevoľnosť, vracanie, únava, úzkosť epigastriu, poruchy videnia, horúčka, vyrážka, pyridoxín nedostatok. Potenciálne fatálne: hepatotoxicita.

Interakcie:

Môže zvýšiť toxicitu karbamazepín, etosuximid, fenytoínu, diazepamu a triazolamu, chlorzoxazon, teofylín clofazimine, cykloserín a warfarínu. Môže zvýšiť metabolizmus enflurán čo nefrotoxické hladiny fluoridov. Znížená účinnosť a zvýšené riziko vzniku periférnej neuropatie a hepatotoxicita s alkoholom. Znížená absoprtion s antacidami obsahujúcimi hliník, dajte aspoň 1 hod pred antacidá. Znížené sérové ​​hladiny s ketokonazolom, zalcitabínu. Zvýšené riziko periférnej neuropatie stavudínom a zalcitabínu. Potenciálne fatálne: Zvýšené riziko hepatotoxicity s rifampicínom a ďalšie hepatotoxické lieky.

Varovanie:

Poškodenie obličiek alebo pečene, kŕčových stavoch, história psychózy, pacienti s rizikom neuropatia alebo nedostatku pyridoxínu napr. diabetická, alkoholu, podvyživení uremický, nakazených vírusom HIV. Starostlivé monitorovanie pečeňových funkcií je nutná pre čierne a hispánskej ženy. Kontrola pečeňových funkcií pred a počas liečby. Tehotenstvo a dojčenie